Agrostemma githago – isoaurankukka

  • Agrostemma githago L. – isoaurankukka
  • Agrostemma L. – aurankukat
  • Caryophyllaceae – kohokkikasvit

Isoaurankukka, Agrostemma githago, on yksivuotinen, usein ylitalvinen ja tavallisesti noin 20-60 cm korkea ruoho, joka on pysty ja haaraton tai yläosastaan haarova. Juuri on pysty ja hoikka paalujuuri. Varsi ja haarat ovat tiheästi pitkä- ja lähes tai aivan myötäkarvaiset. Karvat ovat suoria, harmahtavia ja yleensä noin 2-3 mm pitkiä hapsikarvoja. Tiheän karvoituksen vuoksi varret ja haarat ovat harmaanvihreät. Lehdet ovat varrella vastakkain. Ne ovat ruodittomat, tyvestään yhdiskasvuiset ja ehytlaitaiset. Malliltaan ne ovat tasasoukat tai kapean suikeahkot ja suippokärkiset. Molemmat puolet ovat varren tavoin myötäkarvaiset, minkä lisäksi laidoilla on harvakseen siirottavia ja noin 4-5 mm pitkiä hapsikarvoja. Pituutta lehdillä on tavallisesti noin 2-10 cm ja leveyttä vain noin 2-5 mm.

Kukat ovat yksittäin varren tai lehtihankaisten haarojen kärjessä. Varresta tai haarasta eroavaa kukkaperää ei ole. Verhiö on yhdislehtinen, kärjestään pitkästi 5-liuskainen ja varren tavoin karvainen sekä tavallisesti noin 20-50 mm pitkä. Yhdislehtinen torviosa on soikeahko tai pitkulainen ja 10-suoninen sekä useimmiten liuskoja lyhyempi. Se on yleensä noin 10-20 mm pitkä ja noin 4-8 mm leveä. Kärkiliuskat ovat tasasoukat tai kapean suikeahkot ja suippokärkiset sekä tavallisesti noin 10-35 mm pitkät ja noin 1-3 mm leveät. Ne ovat useimmiten kukan terälehtiä pitemmät.

Teriö on tavallisesti noin 20-35 mm leveä ja lisäteriötön. Terälehtiä on 5 ja ne ovat vastapuikeat, yleensä purppuranpunaiset tai sinipunaiseen vivahtavat ja hyvin harvoin kokonaan valkoiset. Niiden tyviosa on vaaleampi tai valkoinen. Terälehdissä on pitkittäisiä, kapeita ja tummia juovia. Verhiöntorvesta alkavien terälehtien kokonaispituus on yleensä noin 20-35 mm. Niiden sivulle taittuva kärkiosa on lanttopäinen ja tavallisesti noin 8-15 mm pitkä ja leveimmältä kohtaa noin 5-10 mm leveä. Heteitä on 10. Ne ovat valkoiset tai kellertävät ja yltävät noin 5-8 mm verhiöntorvea pitemmälle. Ponnet ovat noin 2 mm pitkät. Emi on 5-vartaloinen ja -luottinen sekä lopulta noin 8-10 mm pitkä. Vartalo on lähinnä punertava ja tiheästi valkokarvainen. Hedelmä on munamainen ja kypsänä kellanruskea kota, joka on hieman verhiöntorvea pitempi. Se on tavallisesti noin 15-25 mm pitkä ja noin 8-12 mm leveä. Kota avautuu kärjestään 5-liuskaisesti. Siemenet ovat lähinnä kartiomaisia, kypsinä ruskeita tai mustia ja tiheästi nystermäpintaisia sekä läpimitaltaan noin 3-3,5 mm. Normaali kukinta-aika on kesä-heinäkuu.

Isoaurankukka on hyvin vanha ja erityisesti ruispelloissa esiintynyt rikkakasvi Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa. Muualla Suomessa se on ollut lähinnä satunnaistulokas viljapelloilla. Lajin katsotaan rikkakasvina hävinneen kokonaan 1960-luvulla lähinnä siemenpuhtauden parannuttua. Myös vuonna 2019 julkaistussa uhanalaisuusarvioinnissa isoaurankukka on luokiteltu Suomesta hävinneeksi. Suomen putkilokasvien luettelossa. (LUOMUS, Helsinki 2019) se luokitellaan satunnaislajiksi, joka on lähinnä viljelykasvi, jota tavataan mm. puutarhajätekasoilta, jätemaa-alueilta ja vastaavilta paikoilta. Sen ei katsota enää olevan Suomeen aidosti kotiutunut. Kasviatlaksen kartalla lajista on muutamia tuoreempia satunnaistulokashavaintoja eteläisemmästä Suomesta. Muissa Pohjoismaissa isoaurankukasta on havaintoja viime vuosikymmeniltä Etelä-Ruotsista ja Tanskasta.

Isoaurankukka on myrkyllinen laji. Aikanaan, jolloin se oli viljapeltojen rikkakasvi, myrkylliset siemenet kulkeutuivat herkästi viljan sekaan. Ne pilasivat leivän ja muun ruoan maun sekä aiheuttivat myös pahoinvointia ja muitakin myrkytysoireita. On arvioitu, että jo muutaman siemenen nauttiminen voi aiheuttaa hengityselinten halvauksen ja sen myötä kuoleman.

Suomessa käytetään koristekasvina myös lähilajia, siroauringonkukkaa, A. brachylobum. Se on hyvin samankaltainen kuin isoauringonkukka, mutta sen verhiönliuskat ovat säännönmukaisesti ja selvästi teriötä lyhyemmät. Lisäksi verhiössä on lähes yksinomaan lyhyttä karvoitusta.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle niittykäenkukan esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Agrostemma githago - isoaurankukka on yksivuotinen ja tavallisesti noin 20-60 cm korkea ruoho, joka on pysty ja haaraton tai yläosastaan haarova. A, Maarianhamina, Ytternäs, Västra Ytternäsvägenin ja Altorpin mökkitien kulmaus, pienen tieuran laitaojanteen soraistetulla pohjalla lähes 100 m:n matkalla harvakseen ja varsiryhminä, 11.7.2022. Koko kuvasarja on samalta kasvupaikalta. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago – isoaurankukka on yksivuotinen ja tavallisesti noin 20-60 cm korkea ruoho, joka on pysty ja haaraton tai yläosastaan haarova. A, Maarianhamina, Ytternäs, Västra Ytternäsvägenin ja Altorpin mökkitien kulmaus, pienen tieuran laitaojanteen soraistetulla pohjalla lähes 100 m:n matkalla harvakseen ja varsiryhminä, 11.7.2022. Koko kuvasarja on samalta kasvupaikalta. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago - isoaurankukka jää varsinkin karuilla kasvupaikoilla yleensä pieneksi ja haarattomaksi tai vähähaaraiseksi. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago – isoaurankukka jää varsinkin karuilla kasvupaikoilla yleensä pieneksi ja haarattomaksi tai vähähaaraiseksi. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago - isoaurankukan pituus voi vaihdella suuresti. Flora Nordican 2. osan (2001) mukaan vaihteluväli on peräti 5-125 cm. Kuvan haaraton yksilö on noin 25 cm korkea. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago – isoaurankukan pituus voi vaihdella suuresti. Flora Nordican 2. osan (2001) mukaan vaihteluväli on peräti 5-125 cm. Kuvan haaraton yksilö on noin 25 cm korkea. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago - isoaurankukan kukat ovat yksittäin varren tai lehtihankaisten haarojen kärjessä. Varsinaista kukkaperää ei ole. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago – isoaurankukan kukat ovat yksittäin varren tai lehtihankaisten haarojen kärjessä. Varsinaista kukkaperää ei ole. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago - isoaurankukan varrella olevat kukat ovat lehtihankaisia. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago – isoaurankukan varrella olevat kukat ovat lehtihankaisia. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago - isoaurankukan teriö on tavallisesti noin 20-35 mm leveä ja lisäteriötön. Terälehtiä on viisi ja ne ovat vastapuikeat, yleensä purppuranpunaiset tai sinipunaiseen vivahtavat. Niissä on pitkittäisiä, kapeita ja tummia juovia. Verhiönliuskat ovat useimmiten selvästi terälehtiä pitemmät. Kuvassa olevan kukan heteet ovat vasta nousemassa esiin ja keskellä näkyvä emiö on vielä kehittymätön. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago – isoaurankukan teriö on tavallisesti noin 20-35 mm leveä ja lisäteriötön. Terälehtiä on viisi ja ne ovat vastapuikeat, yleensä purppuranpunaiset tai sinipunaiseen vivahtavat. Niissä on pitkittäisiä, kapeita ja tummia juovia. Verhiönliuskat ovat useimmiten selvästi terälehtiä pitemmät. Kuvassa olevan kukan heteet ovat vasta nousemassa esiin ja keskellä näkyvä emiö on vielä kehittymätön. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago - isoaurankukan terälehtien sivulle taittuva kärkiosa on lanttopäinen ja tavallisesti noin 8-15 mm pitkä ja leveimmältä kohtaa noin 5-10 mm leveä. Niiden tyviosa on vaaleampi tai valkoinen. Heteitä on kymmenen. Ne ovat valkoiset tai kellertävät ja kasvavat täyteen pituuteensa yleensä eriaikaisesti. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago – isoaurankukan terälehtien sivulle taittuva kärkiosa on lanttopäinen ja tavallisesti noin 8-15 mm pitkä ja leveimmältä kohtaa noin 5-10 mm leveä. Niiden tyviosa on vaaleampi tai valkoinen. Heteitä on kymmenen. Ne ovat valkoiset tai kellertävät ja kasvavat täyteen pituuteensa yleensä eriaikaisesti. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago - isoaurankukan verhiönliuskat eivät ihan aina ole terälehtiä pitempiä. Jossakin alemmassa sivuhaaran kukassa ne voivat ulottua vain terälehtien kärjen tasolle, vaikka yksilön muissa kukissa ovatkin niitä pitempiä. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago – isoaurankukan verhiönliuskat eivät ihan aina ole terälehtiä pitempiä. Jossakin alemmassa sivuhaaran kukassa ne voivat ulottua vain terälehtien kärjen tasolle, vaikka yksilön muissa kukissa ovatkin niitä pitempiä. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago - isoaurankukan emi on viisivartaloinen ja -luottinen sekä lopulta noin 8-10 mm pitkä. Vartalo on lähinnä punertava ja tiheästi valkokarvainen. Kuvan kukassa viides emin vartalo jää lähes kokonaan vasemmanpuoleisen vartalon taakse ja siitä pilkistää esiin vain kärki luottineen. Yki terälehdistä on jo tipahtanut. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago – isoaurankukan emi on viisivartaloinen ja -luottinen sekä lopulta noin 8-10 mm pitkä. Vartalo on lähinnä punertava ja tiheästi valkokarvainen. Kuvan kukassa viides emin vartalo jää lähes kokonaan vasemmanpuoleisen vartalon taakse ja siitä pilkistää esiin vain kärki luottineen. Yki terälehdistä on jo tipahtanut. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago - isoaurankukan verhiö on yhdislehtinen, kärjestään pitkästi viisiliuskainen ja tavallisesti noin 20-50 mm pitkä. Se on tiheästi pitkäkarvainen. Karvat ovat pinnanmyötäisiä tai yläviistoon siirottavia hapsikarvoja. Verhiön yhdislehtinen torviosa on useimmiten liuskoja lyhyempi. Kärkiliuskat ovat tasasoukat tai kapean suikeahkot ja suippokärkiset sekä tavallisesti noin 10-35 mm pitkät ja noin 1-3 mm leveät. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago – isoaurankukan verhiö on yhdislehtinen, kärjestään pitkästi viisiliuskainen ja tavallisesti noin 20-50 mm pitkä. Se on tiheästi pitkäkarvainen. Karvat ovat pinnanmyötäisiä tai yläviistoon siirottavia hapsikarvoja. Verhiön yhdislehtinen torviosa on useimmiten liuskoja lyhyempi. Kärkiliuskat ovat tasasoukat tai kapean suikeahkot ja suippokärkiset sekä tavallisesti noin 10-35 mm pitkät ja noin 1-3 mm leveät. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago - isoaurankukan verhiön yhdislehtinen torviosa paisuu hedelmävaiheessa ruukkumaiseksi, jolloin suonetkin näkyvät selvemmin. Kota on munamainen ja hieman verhiöntorvea pitempi. Se on tavallisesti noin 15-25 mm pitkä ja noin 8-12 mm leveä. Aluksi emin luotit ovat vielä siinä kiinni. Kota avautuu kärjestään viisiliuskaisesti. Nystermäpintaiset siemenet ovat voimakkaan myrkyllisiä. Ne saattoivat entisaikaan pilata viljaeriä ja aiheuttaa myrkytyksiäkin. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago – isoaurankukan verhiön yhdislehtinen torviosa paisuu hedelmävaiheessa ruukkumaiseksi, jolloin suonetkin näkyvät selvemmin. Kota on munamainen ja hieman verhiöntorvea pitempi. Se on tavallisesti noin 15-25 mm pitkä ja noin 8-12 mm leveä. Aluksi emin luotit ovat vielä siinä kiinni. Kota avautuu kärjestään viisiliuskaisesti. Nystermäpintaiset siemenet ovat voimakkaan myrkyllisiä. Ne saattoivat entisaikaan pilata viljaeriä ja aiheuttaa myrkytyksiäkin. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago - isoaurankukan lehdet ovat varrella vastakkain. Ne ovat ruodittomat, tyvestään yhdiskasvuiset ja ehytlaitaiset. Malliltaan ne ovat tasasoukat tai kapean suikeahkot ja suippokärkiset. Pituutta lehdillä on tavallisesti noin 2-10 cm ja leveyttä vain noin 2-5 mm. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago – isoaurankukan lehdet ovat varrella vastakkain. Ne ovat ruodittomat, tyvestään yhdiskasvuiset ja ehytlaitaiset. Malliltaan ne ovat tasasoukat tai kapean suikeahkot ja suippokärkiset. Pituutta lehdillä on tavallisesti noin 2-10 cm ja leveyttä vain noin 2-5 mm. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago - isoaurankukan varsi, haarat ja lehdet molemmin puolin ovat tiheästi pitkä- ja lähes tai aivan myötäkarvaiset. Karvat ovat suoria, harmahtavia ja yleensä noin 2-3 mm pitkiä hapsikarvoja. Tiheän karvoituksen vuoksi varret ja haarat ovat harmaanvihreät. Lehtien laidoilla on lisäksi harvakseen siirottavia ja noin 4-5 mm pitkiä hapsikarvoja. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Agrostemma githago – isoaurankukan varsi, haarat ja lehdet molemmin puolin ovat tiheästi pitkä- ja lähes tai aivan myötäkarvaiset. Karvat ovat suoria, harmahtavia ja yleensä noin 2-3 mm pitkiä hapsikarvoja. Tiheän karvoituksen vuoksi varret ja haarat ovat harmaanvihreät. Lehtien laidoilla on lisäksi harvakseen siirottavia ja noin 4-5 mm pitkiä hapsikarvoja. 11.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto