Anemone nemorosa x trifolia – valkovuokko x alppivuokko

  • Anemone nemorosa L. x trifolia L. – valkovuokko x alppivuokko
  • Anemone L. – metsävuokot
  • Ranunculaceae – leinikkikasvit

Valkovuokon ja alppivuokon risteymä, Anemone x trifolia, on monivuotinen ruoho, jonka juurakko on lähellä maanpintaa suikertava, haarova ja väriltään harmahtava tai ruskeahko. Pitkään säilyviä aluslehtiä nousee juurakosta yleensä yksittäin ja ne ovat harvemmin kukkavarsien välittömässä läheisyydessä. Niiden ruoti on yleensä 10-20 cm pitkä ja lapa on pituuttaan leveämpi, 13-15 cm leveä, 3-lehdykkäinen sekä lehdykän laidasta tiheämmin ja alapinnaltaan harvakseen karvainen. Lehdykät ovat lähes perättömiä tai lyhytperäisiä, puikeita, epäsäännöllisesti ja karkeahkosti hampaisia. Sivulehdykät ovat usein lähes tyveen saakka halkoisia, jonka lisäksi lehdyköissä on myös matalampia halkeamia. Kaljuhkot ja tyviosastaan yleensä tummat kukkavarret nousevat yksittäin juurakosta. Varsien pituus kukkineen on noin 15-35 cm. Ruodillisia (ruoti 1-3 cm) varsilehtiä on 3 ja ne ovat 3-lehdykkäisiä. Lehdykät muistuttavat tuntomerkeiltään aluslehtiä, mutta ovat yleensä kapeampia, kärjestään pitkäsuippuisempia ja kärkiosassa on tavallisesti kookkaampia, liuskamaisia hampaita. Keskilehdykkä on 5-8 cm pitkä ja noin 2-3 cm leveä.

Kukat ovat kantalajiensa mukaisesti varsissa lähes aina yksittäin ja hyvin harvoin kaksittain. Kukkaperä on tavallisesti 6-9 cm pitkä ja karvainen. Kukat ovat noin 3-4 cm leveitä. Kehälehtiä on tavallisesti 6-7 mutta määrä voi vaihdella kantalajien tavoin. Väriltään ne ovat valkoiset, harvoin punertavat, soikeat – puikeat ja ulkopinnaltaan kaljut. Heteet ovat vaaleankeltaiset. Pähkylöitä kehittyy niukasti ja ne ovat karvaisia, 4-6 mm pitkiä ja niiden ota on suora tai vino, noin 1-1,5 mm. Normaali kukinta-aika on toukokuun loppupuoli – kesäkuun alkupuoli.

Risteymän kantalajit ovat alkuperäisiä Suomessa. Alppivuokon sekä valko- ja alppivuokon risteymän esiintymisalue on rajoittunut vain Etelä-Hämeen eliömaakunnan Asikkalaan. Risteymää esiintyy alppivuokon kasvualueilla ja se on paikoin jopa kantalajejaan runsaampi. Se kasvaa lehtomaisissa harjumetsissä ja harjusuppien ylärinteillä. Muissa Pohjoismaissa ei alppivuokkoa eikä niin ollen risteymääkään esiinny.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle valko- ja alppivuokon risteymän esiintymiskartalle Suomessa.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Anemone nemorosa x trifolia - valkovuokko x alppivuokko. Risteymä on tuntomerkeiltään kantalajeihin nähden välimuotoinen ja kallistuu välillä enemmän toiseen kuin toiseen kantalajiinsa. Kuvassa olevan risteymäkasvuston lehdet lähenevät valkovuokkoa, mutta heteet ovat vaaleankeltaiset. Asikkala, Hillilä, Syrjänsupat, 7.6.2012 EH. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x trifolia – valkovuokko x alppivuokko. Risteymä on tuntomerkeiltään kantalajeihin nähden välimuotoinen ja kallistuu välillä enemmän toiseen kuin toiseen kantalajiinsa. Kuvassa olevan risteymäkasvuston lehdet lähenevät valkovuokkoa, mutta heteet ovat vaaleankeltaiset. Asikkala, Hillilä, Syrjänsupat, 7.6.2012 EH. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x trifolia - valkovuokko x alppivuokko. Tiheä aluslehtiryöppy muistuttaa valkovuokon aluslehtiä mm. sivulehdyköiden halkoisuudella. Kuin varmemmaksi vakuudeksi lehtien päälle on varsissut kukintansa lopettaneen risteymän vaaleankeltaisia heteitä. Asikkala, Hillilä, Syrjänsupat, 7.6.2012 EH. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x trifolia – valkovuokko x alppivuokko. Tiheä aluslehtiryöppy muistuttaa valkovuokon aluslehtiä mm. sivulehdyköiden halkoisuudella. Kuin varmemmaksi vakuudeksi lehtien päälle on varsissut kukintansa lopettaneen risteymän vaaleankeltaisia heteitä. Asikkala, Hillilä, Syrjänsupat, 7.6.2012 EH. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x trifolia - valkovuokko x alppivuokko. Kuvan risteymällä varsilehdet edustavat alppivuokkotyyppiä, mutta ovat kuitenkin liian isosti liuskahampaisia. Heteitten vaaleankeltainen väri toimii tässäkin tapauksessa varmistuksena. Asikkala, Hillilä, Syrjänsupat, 7.6.2012 EH. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x trifolia – valkovuokko x alppivuokko. Kuvan risteymällä varsilehdet edustavat alppivuokkotyyppiä, mutta ovat kuitenkin liian isosti liuskahampaisia. Heteitten vaaleankeltainen väri toimii tässäkin tapauksessa varmistuksena. Asikkala, Hillilä, Syrjänsupat, 7.6.2012 EH. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x trifolia - valkovuokko x alppivuokko. Lehdiltään alppivuokkotyyppinen risteymä, jossa kuitenkin varsilehtien liuskahampaisuus, yhden varsilehden sivulehdyköiden osittainen jakoisuus ja heteitten vaaleankeltainen väri kielivät risteymästä. Asikkala, Hillilä, Syrjänsupat, 7.6.2012 EH. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x trifolia – valkovuokko x alppivuokko. Lehdiltään alppivuokkotyyppinen risteymä, jossa kuitenkin varsilehtien liuskahampaisuus, yhden varsilehden sivulehdyköiden osittainen jakoisuus ja heteitten vaaleankeltainen väri kielivät risteymästä. Asikkala, Hillilä, Syrjänsupat, 7.6.2012 EH. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x trifolia - valkovuokko x alppivuokko. Kuvassa on ensimmäinen esimerkki puhtaan alppivuokon ja risteymän välisen rajankäynnin hankaluudesta silloin, kun on mahdollisesti tapahtunut takaisinristeytyminen alppivuokkoon. Heteet ovat kyllä lähes valkoiset, mutta lehdet ovat liian kapeat ja liuskahampaiset. Myös vieressä olevan aluslehden sivulehdykät ovat lähes tyveen asti jakoiset, kuten valkovuokolla. Asikkala, Hillilä, Syrjänsupat, 7.6.2012 EH. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x trifolia – valkovuokko x alppivuokko. Kuvassa on ensimmäinen esimerkki puhtaan alppivuokon ja risteymän välisen rajankäynnin hankaluudesta silloin, kun on mahdollisesti tapahtunut takaisinristeytyminen alppivuokkoon. Heteet ovat kyllä lähes valkoiset, mutta lehdet ovat liian kapeat ja liuskahampaiset. Myös vieressä olevan aluslehden sivulehdykät ovat lähes tyveen asti jakoiset, kuten valkovuokolla. Asikkala, Hillilä, Syrjänsupat, 7.6.2012 EH. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x trifolia - valkovuokko x alppivuokko. Kuvassa on toinen esimerkki puhtaan alppivuokon ja risteymän välisen rajankäynnin hankaluudesta silloin, kun suurella todennäköisyydellä on tapahtunut takaisinristeytyminen alppivuokkoon. Varsilehdet ovat samalla tavoin hampaiset kuin alppivuokolla ja vain yksi sivulehdykkä on halkoinen. Myös vieressä oleva aluslehti on samanlainen kuin alppivuokolla. Tässä tapauksessa heteiden vaaleankeltaisuus paljastaa kuitenkin valkovuokon vienon vaikutuksen. Asikkala, Hillilä, Syrjänsupat, 7.6.2012 EH. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x trifolia – valkovuokko x alppivuokko. Kuvassa on toinen esimerkki puhtaan alppivuokon ja risteymän välisen rajankäynnin hankaluudesta silloin, kun suurella todennäköisyydellä on tapahtunut takaisinristeytyminen alppivuokkoon. Varsilehdet ovat samalla tavoin hampaiset kuin alppivuokolla ja vain yksi sivulehdykkä on halkoinen. Myös vieressä oleva aluslehti on samanlainen kuin alppivuokolla. Tässä tapauksessa heteiden vaaleankeltaisuus paljastaa kuitenkin valkovuokon vienon vaikutuksen. Asikkala, Hillilä, Syrjänsupat, 7.6.2012 EH. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x trifolia - valkovuokko x alppivuokko. Risteymän kukat ovat 3-4 cm leveät ja kehälehtiä on yleensä 6-7. Kukan perusteella olisi muuten lähes mahdotonta sanoa, kummasta lajista on kyse, mutta heteitten väri toimii nopeana määritysapuna. Heteet ovat valkovuokolla keltaiset, alppivuokolla valkoiset ja risteymällä vaaleankeltaiset. Tämän "värikartan" muistamisella ei tosin Asikkalan ulkopuolella ole merkitystä. Asikkala, Hillilä, Syrjänsupat, 7.6.2012 EH. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x trifolia – valkovuokko x alppivuokko. Risteymän kukat ovat 3-4 cm leveät ja kehälehtiä on yleensä 6-7. Kukan perusteella olisi muuten lähes mahdotonta sanoa, kummasta lajista on kyse, mutta heteitten väri toimii nopeana määritysapuna. Heteet ovat valkovuokolla keltaiset, alppivuokolla valkoiset ja risteymällä vaaleankeltaiset. Tämän ”värikartan” muistamisella ei tosin Asikkalan ulkopuolella ole merkitystä. Asikkala, Hillilä, Syrjänsupat, 7.6.2012 EH. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x trifolia - valkovuokko x alppivuokko. Risteymänkin kehälehtien määrässä on vaihtelua kantalajien tavoin. Tässä kahdeksan kehälehden kukassa joukon viimeinen on saanut kuitenkin tyytyä pienempään kokoon. Asikkala, Hillilä, Syrjänsupat, 7.6.2012 EH. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x trifolia – valkovuokko x alppivuokko. Risteymänkin kehälehtien määrässä on vaihtelua kantalajien tavoin. Tässä kahdeksan kehälehden kukassa joukon viimeinen on saanut kuitenkin tyytyä pienempään kokoon. Asikkala, Hillilä, Syrjänsupat, 7.6.2012 EH. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto