Arenaria serpyllifolia – mäkiarho

  • Arenaria serpyllifolia L. – mäkiarho
  • Arenaria L. – suomuarhot
  • Caryophyllaceae – kohokkikasvit

Mäkiarho, Arenaria sepyllifolia, on yksivuotinen ja yleensä noin 5-20 cm korkea ruoho. Sen pääjuuri on hoikka. Varret haarovat tyveltä alkaen niin, että versohaarat nousevat pystyinä tai tyveltä kohenevina ryhminä. Ne haarovat edelleen erityisesti yläosastaan. Varret ovat tiheään hienokarvaisia ja niiden nivelvälit ovat alaosassa tavallisesti noin 2-10 mm ja ylempänä noin 10-30 mm.

Lehdet ovat ruodittomasti vastakkaiset ja aivan tyvellä yleensä malliltaan lusikkamaiset, ylempänä kolmiomaisen puikeat ja suippopäiset sekä yläosassa usein pitempikärkiset. Ne ovat vaalean- tai harmaanvihreät, selväsuoniset ja laidoiltaan sekä suonistaan lyhytkarvaiset ja toisinaan nystykarvaiset. Pituutta niillä on tavallisesti noin 2,5-5 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1,5-3,5 mm.

Kukinto on harsu mutta runsaskukkainen. Kukat ovat yksittäin lehtihangoissa ja lehtihankaisissa haaroissa. Ylimmätkin tukilehdet ovat vihreitä ja ylempien varsilehtien kaltaisia. Kukkaperä on tavallisesti noin 2-5 mm pitkä ja varren tavoin hienokarvainen. Kukat ovat kaksineuvoiset ja 5-lukuiset. Verholehdet ovat erilliset, kapean kolmiomaiset ja pitkäsuippuiset sekä vihreät ja kalvolaitaiset. Ne ovat näkyvästi kolmisuoniset, lyhytkarvaiset ja nystykarvaiset. Pituutta niillä on yleensä noin 3-4 mm ja leveyttä 0,8-1 mm.

Kukka on verholehtineen läpimitaltaan yleensä noin 5-8 mm. Terälehdet ovat valkoiset ja soikeat sekä tavallisesti noin 2-3,5 mm pitkät ja 0,8-1,2 mm leveät. Ne ovat selvästi verholehtiä lyhyemmät. Heteitä on 10 ja niiden ponnet ovat sinipunaiset. Emin vartaloita ja luotteja on yleensä 3 ja harvemmin 4-5. Hedelmä on malliltaan päärynämäinen, vihertävä tai ruskehtava, noin 2,5-4,5 mm pitkä ja 2-2,5 mm paksu kota, joka on verholehtien pituinen tai hieman niitä pitempi. Kota avautuu 6-hampaisesti. Siemenet ovat malliltaan munuaismaiset, nystermäpintaiset ja punaruskeat tai mustat sekä läpimitaltaan noin 0,5 mm. Normaali kukinta-aika on kesä-elokuu.

Mäkiarho on alkuperäinen laji Suomessa. Se on yleinen etelästä Satakunnan, Etelä-Hämeen ja Etelä-Savon eliömaakuntiin saakka ja harvinaisempi Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan eliömaakunnissa. Lisäksi se on harvinainen muinaistulokas Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Hämeen ja Kainuun eliömaakunnissa sekä harvinainen uustulokas Keski-Pohjanmaan ja Oulun Pohjanmaan eliömaakunnissa. Mäkiiarho kasvaa erityisesti kalkkipitoisilla kallioilla, erilaisilla rinnekedoilla, hiekkaisilla pientareilla, pihoilla, joutomailla ja kesantopelloilla sekä tie- ja ratapenkereillä. Se vaatii monen hennon yksivuotisen lajin tavoin aukkoisuutta kasvupohjaltaan. Muissa Pohjoismaissa lajia esiintyy Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Tanskassa ja suppealla alueella eteläisimmässä Ruotsissa ja Norjassa kasvaa dyyneillä, soraisilla merenrannoilla ja -rantakallioilla myös mäkiarhon alalaji somermäkiarho, subsp. lloydii. Suomessa kasvava mäkiarho kuuluu lajin nimialalajiin, subsp. serpyllifolia. Alalajitasolla sen suomalaiseksi nimeksi on annettu ketomäkiarho.

Mäkiarho ei kovin helposti sekaannu muihin lajeihin. Suomessa kasvaa harvinaisena kaksi muutakin Arenaria-lajia, norjanarho, A. norvegica ja tunturiarho A. pseudofrigida. Edellä mainittua kasvaa hyvin suppea-alaisesti Enontekiön Lapissa ja jälkimmäistä samalla tavoin Koillismaan eliömaakunnassa. Lajien kasvualueet eivät Suomessa kohtaa.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle mäkiarhon esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Arenaria serpyllifolia - mäkiarho vaatii kasvupohjaltaan ainakin jonkinasteista avoimuutta tai rikkoutuneisuutta. Yksivuotinen, hento kasvi ei tiiviissä seurassa selviä. Kuvassa seuralaisina mm. hentohiirenhäntä, Myosurus minimus ja kevättädyke, Veronica verna.  EH, Janakkala, Harviala, taimistoalueen laita, 5.6.2019. Koko kuvasarja on samalta kasvupaikalta. Copyright Hannu Kämäräinen.
Arenaria serpyllifolia – mäkiarho vaatii kasvupohjaltaan ainakin jonkinasteista avoimuutta tai rikkoutuneisuutta. Yksivuotinen, hento kasvi ei tiiviissä seurassa selviä. Kuvassa seuralaisina mm. hentohiirenhäntä, Myosurus minimus ja kevättädyke, Veronica verna. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalueen laita, 5.6.2019. Koko kuvasarja on samalta kasvupaikalta. Copyright Hannu Kämäräinen.
Arenaria serpyllifolia - mäkiarho haaroo erityisesti aivan tyveltä ja kukinto-osastaan. Kuvassa etualalla myös kevätkynsimön, Draba verna, kypsiä lituja. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalueen laita, 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Arenaria serpyllifolia – mäkiarho haaroo erityisesti aivan tyveltä ja kukinto-osastaan. Kuvassa etualalla myös kevätkynsimön, Draba verna, kypsiä lituja. 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Arenaria serpyllifolia - mäkiarho on tyveltä pystysti tai lyhyen kohenevasti haarova ja yleensä noin 5-20 cm korkea. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalueen laita, 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Arenaria serpyllifolia – mäkiarho on tyveltä pystysti tai lyhyen kohenevasti haarova ja yleensä noin 5-20 cm korkea. 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Arenaria serpyllifolia - mäkiarho on monella tapaa miniatyyrikokoinen, kuten kuvassa oleva sormi osoittaa. Varsien nivelvälit ovat tyvellä hyvin lyhyet ja ylempänä tavallisesti 1-3 cm pitkät. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalueen laita, 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Arenaria serpyllifolia – mäkiarho on monella tapaa miniatyyrikokoinen, kuten kuvassa oleva sormi osoittaa. Varsien nivelvälit ovat tyvellä hyvin lyhyet ja ylempänä tavallisesti 1-3 cm pitkät. 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Arenaria serpyllifolia - mäkiarhon kukat ovat yksittäin lehtihangoissa ja lehtihankaisissa haaroissa. Ylimmätkin tukilehdet ovat vihreitä ja ylempien varsilehtien kaltaisia. Kukkaperä on tavallisesti noin 2-5 mm pitkä ja pitenee jonkin verran kukinnan jälkeen. Kehitys on nopea, sillä lehtihangassa ollut kukka on jo kotavaiheessa, kun samasta hangasta nousseen haaran kukka kukkii. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalueen laita, 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Arenaria serpyllifolia – mäkiarhon kukat ovat yksittäin lehtihangoissa ja lehtihankaisissa haaroissa. Ylimmätkin tukilehdet ovat vihreitä ja ylempien varsilehtien kaltaisia. Kukkaperä on tavallisesti noin 2-5 mm pitkä ja pitenee jonkin verran kukinnan jälkeen. Kehitys on nopea, sillä lehtihangassa ollut kukka on jo kotavaiheessa, kun samasta hangasta nousseen haaran kukka kukkii. 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Arenaria serpyllifolia - mäkiarhon kukka on verhiöineen läpimitaltaan yleensä noin 5-8 mm. Verholehdet ovat kapean kolmiomaiset ja pitkäkärkiset sekä vihreät ja kalvolaitaiset. Ne ovat myös näkyvästi kolmisuoniset, ulkopinnaltaan lyhytkarvaiset ja nystykarvaiset sekä tavallisesti noin 3-4 mm pitkät. Terälehdet ovat valkoiset ja soikeat sekä yleensä noin 2-3,5 mm pitkät ja selvästi kehälehtiä lyhyemmät. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalueen laita, 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Arenaria serpyllifolia – mäkiarhon kukka on verhiöineen läpimitaltaan yleensä noin 5-8 mm. Verholehdet ovat kapean kolmiomaiset ja pitkäkärkiset sekä vihreät ja kalvolaitaiset. Ne ovat myös näkyvästi kolmisuoniset, ulkopinnaltaan lyhytkarvaiset ja nystykarvaiset sekä tavallisesti noin 3-4 mm pitkät. Terälehdet ovat valkoiset ja soikeat sekä yleensä noin 2-3,5 mm pitkät ja selvästi kehälehtiä lyhyemmät. 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Arenaria serpyllifolia - mäkiarhon kukassa on 10 hedettä. Molemmissa kuvan kukissa viisi niiden sinipunaisista ponsista näkyy terälehtien tyven päällä ja toiset viisi on yhtenäisenä ryhmänä kukan keskellä. Useimmiten emin vartaloita ja luotteja on 3, harvemmin 4-5. Kuvan vasemmassa kukassa sivulle harittavia luotteja on neljä. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalueen laita, 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Arenaria serpyllifolia – mäkiarhon kukassa on 10 hedettä. Molemmissa kuvan kukissa viisi niiden sinipunaisista ponsista näkyy terälehtien tyven päällä ja toiset viisi on yhtenäisenä ryhmänä kukan keskellä. Useimmiten emin vartaloita ja luotteja on 3, harvemmin 4-5. Kuvan vasemmassa kukassa sivulle harittavia luotteja on neljä. 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Arenaria serpyllifolia - mäkiarhon siemenkota (näkyy kuvassa mm. ylinnä) on päärynän mallinen ja noin 2,5-4,5 mm pitkä. Se on verholehtien pituinen tai hieman niitä pitempi. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalueen laita, 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Arenaria serpyllifolia – mäkiarhon siemenkota (näkyy kuvassa mm. ylinnä) on päärynän mallinen ja noin 2,5-4,5 mm pitkä. Se on verholehtien pituinen tai hieman niitä pitempi. 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Arenaria serpyllifolia - mäkiarhon varret ja kukkaperät ovat tiheästi hienokarvaiset. Lehdet puolestaan ovat laidoiltaan ja suonistaan lyhytkarvaiset sekä toisinaan nystykarvaiset. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalueen laita, 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Arenaria serpyllifolia – mäkiarhon varret ja kukkaperät ovat tiheästi hienokarvaiset. Lehdet puolestaan ovat laidoiltaan ja suonistaan lyhytkarvaiset sekä toisinaan nystykarvaiset. 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Arenaria serpyllifolia - mäkiarho haaroo tyveltään toisinaan kynttilänjalan tapaan, kuten kuvassa. Lehdet ovat ruodittomasti vastakkain. Alimmat lehdet ovat yleensä malliltaan lusikkamaiset. Muut lehdet ovat kolmiomaisen puikeat ja suippopäiset sekä vaalean- tai harmaanvihreät. Pituutta niillä on tavallisesti noin 2,5-5 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1,5-3,5 mm. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalueen laita, 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Arenaria serpyllifolia – mäkiarho haaroo tyveltään toisinaan kynttilänjalan tapaan, kuten kuvassa. Lehdet ovat ruodittomasti vastakkain. Alimmat lehdet ovat yleensä malliltaan lusikkamaiset. Muut lehdet ovat kolmiomaisen puikeat ja suippopäiset sekä vaalean- tai harmaanvihreät. Pituutta niillä on tavallisesti noin 2,5-5 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1,5-3,5 mm. 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto