Butomus umbellatus – sarjarimpi

  • Butomus umbellatus L. – sarjarimpi
  • Butomus L. – sarjarimmet
  • Butomaceae – sarjarimpikasvit

Sarjarimpi, Butomus umbellatus, on monivuotinen, pysty ja tavallisesti noin 70-130 cm korkea, kalju ruoho. Se on vesikasvi, jonka juurakko on vaakasuora, suikertava ja noin 10 mm paksu sekä tiheäjuurinen. Varsi on liereä tai yläosastaan tylpän 3-särmäinen, vihreä, jäykkä ja lehdetön sekä yleensä noin 60-120 cm pitkä. Sarjarimpi kukkii niukahkosti ja leviää kasvustollisesti niin, että kaikki lähistön esiintymät voivat olla samaa yksilöä. Se kasvaa ja leviää myös syvemmässä vedessä martona ja täysin upoksissa.

Lehdet ovat juurakossa tiheänä rivinä ja kasvavat tiiviinä, useamman lehden tupellisina kimppuina kierteisesti.  Ne ovat vihreät, jäykät, 3-kulmaiset, tasasoukat ja suippokärkiset sekä yläosastaan kierteiset. Ne ovat tavallisesti noin 40-80 cm pitkät ja noin 5-10 mm leveät. Upoksissa lehdet ovat velttoja ja jopa 120 cm pitkiä. Lehtituppi on noin 15 cm pitkä.

Kukinto on tieteellisen ja suomalaisen lajinimen mukaisesti sarjamainen ja se sijaitsee varren kärjessä. Sarjamaisia kukkaperiä on  tavallisesti 10-40 ja ne ovat noin 6-12 cm pitkiä sekä vihreitä tai punaruskeita. Sarjan tyvellä on 3 kärkeä kohti suippenevaa, teräväkärkistä suojuslehteä, jotka ovat yleensä noin 1,5-3 cm pitkät ja tyveltä noin 0,5-0,7 cm leveät. Ne ovat jo kukintavaiheessa ruskeat ja kuihtuvat. Lisäksi kunkin kukkaperän tyvellä on väljä, kalvomainen ja noin 1-1,5 cm pitkä suojustuppi. Sarjan kukintakausi on pitkä, koska kerrallaan vain osa kukista on avoimina.

Kukat ovat kaksineuvoisia ja useimmiten noin 25-30 mm leveitä. Niissä on 3 terälehtimäistä verholehteä ja 3 varsinaista terälehteä. Verholehdet ovat kapeanpuikeat, suippokärkiset ja kuperat sekä tavallisesti noin 8-12 mm pitkät ja tyvipuolen leveimmältä kohtaa noin 4-6 mm leveät. Ne ovat yleensä keskeltä punaiset ja laitaa kohti valkoisemmat sekä punertavasuoniset. Terälehdet ovat soikeahkot, laidoiltaan enemmän tai vähemmän poimuiset ja tylppä- tai pyöreäpäiset sekä kuperat. Ne ovat yleensä noin 14-16 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 7-10 mm leveät. Väriltään ne ovat lähes valkoiset tai erityisesti keskiosastaan punertavat. Suonitus on yleensä punertava tai muuten pohjaväriä tummempi. Kukassa on 9 hedettä, jotka ovat ponsiltaan punaisia, puna- tai kellanruskeita ja noin 8 mm pitkiä. Ne kehittyvät ennen emejä. Emiö on tyvestä yhdislehtinen ja 6-osainen. Sikiäin on pullea ja noin 5-6 mm pitkä. Vartalo on noin 2 mm pitkä. Sikiäimet ja vartalot ovat punaiset ja luottiliuskat valkoisehkot. Kukkiin erittyy mesipisaroita, joiden vuoksi hyönteiset hyörivät niissä ahkerasti.

Sikiäimet kehittyvät noin 15-17 mm pitkiksi, monisiemenisiksi tuppilohedelmiksi, jotka avautuvat sisäsaumoistaan. Siemen on sauvamainen, punaruskea ja harjuinen sekä noin 2 mm pitkä. Hyönteissuosiosta huolimatta pölytystulos eli siementuotanto on Suomessa heikko ja tavallisesti itämiskyvytön. Merkittävästi siihen vaikuttanee kasvustollinen leviämistapa, jonka myötä valtaosa lähiseudun kukintosarjoista on alkuaan samaa yksilöä. Normaali kukinta-aika on kesä-elokuu.

Sarjarimpi on alkuperäinen laji Suomessa ja sitä on tavattu Ahvenanmaata lukuun ottamatta kaikista eliömaakunnista. Kainuusta se on ilmeisesti kuitenkin hävinnyt jo kauan sitten. Yleisemmäksi lajia voidaan sanoa vain Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Satakunnan ja Etelä-Hämeen eliömaakunnissa. Muualla se on enemmän tai vähemmän harvinainen. Se kasvaa järvien, jokien ja vähäsuolaisten murtovesilahtien rehevähköillä rannoilla matalahkossa vedessä ja kuten edellä jo todettiin, uposkasvina myös syvemmässä vedessä. Muissa Pohjoismaissa lajia esiintyy Ruotsissa ja Tanskassa sekä hyvin harvinaisena Norjassa.

Sarjarimmen juurakon on mainittu pulakausina soveltuvan lähes vehnän veroiseksi leipäaineeksi ja myös karjanrehuksi. (Toivo Rautavaara, Mihin kasvimme kelpaavat, 9. p., 1980).

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle sarjarimmen esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Butomus umbellatus - sarjarimpi kasvaa matalahkossa rantavedessä, jossa se kukkii yleensä aika niukasti. Se selviää kyllä syvemmälläkin, missä se muuttuu marroksi uposkasviksi. Ilmaversoisten kasvustojen korkeus on pohjasta mitaten tavallisesti noin 70-130 cm. EH, Hattula, Pelkola, Lehijärven länsirannan Haikonlahti, vene- ja uimaranta, 22.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus – sarjarimpi kasvaa matalahkossa rantavedessä, jossa se kukkii yleensä aika niukasti. Se selviää kyllä syvemmälläkin, missä se muuttuu marroksi uposkasviksi. Ilmaversoisten kasvustojen korkeus on pohjasta mitaten tavallisesti noin 70-130 cm. EH, Hattula, Pelkola, Lehijärven länsirannan Haikonlahti, vene- ja uimaranta, 22.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus - sarjarimmen lehdet ovat vaakasuorassa juurakossa tiheänä rivinä ja kasvavat tiiviinä, useamman lehden kimppuina. Kuvassa lehtirivit näkyvät selvästi. EH, Hämeenlinna, Katinen, Katumajärven länsiranta, uimarannan viereinen kosteikkoranta, 28.6.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus – sarjarimmen lehdet ovat vaakasuorassa juurakossa tiheänä rivinä ja kasvavat tiiviinä, useamman lehden kimppuina. Kuvassa lehtirivit näkyvät selvästi. EH, Hämeenlinna, Katinen, Katumajärven länsiranta, uimarannan viereinen kosteikkoranta, 28.6.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus - sarjarimmen varsi on jäykkä, lehdetön ja vanamainen sekä noin 60-120 cm pitkä. Sarjamainen kukinto on sen kärjessä. EH, Hattula, Pelkola, Lehijärven länsirannan Haikonlahti, vene- ja uimaranta, 22.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus – sarjarimmen varsi on jäykkä, lehdetön ja vanamainen sekä noin 60-120 cm pitkä. Sarjamainen kukinto on sen kärjessä. EH, Hattula, Pelkola, Lehijärven länsirannan Haikonlahti, vene- ja uimaranta, 22.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus - sarjarimmen kukintosarjan tyvellä on kolme suippokärkistä, noin 1,5-3 cm pitkää ja leveätyvistä suojuslehteä. Ne alkavat kuihtua ruskeiksi ja kuiviksi jo kukinnan alkuvaiheessa. EH, Hämeenlinna, Katinen, Katumajärven länsiranta, uimarannan viereinen kosteikkoranta, 28.6.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus – sarjarimmen kukintosarjan tyvellä on kolme suippokärkistä, noin 1,5-3 cm pitkää ja leveätyvistä suojuslehteä. Ne alkavat kuihtua ruskeiksi ja kuiviksi jo kukinnan alkuvaiheessa. EH, Hämeenlinna, Katinen, Katumajärven länsiranta, uimarannan viereinen kosteikkoranta, 28.6.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus - sarjarimmen kukinto on useimmiten 10-40-kukkainen. Kukintakausi on pitkä, koska kerrallaan vain osa kukista on avoimina. Sarjassa on runsaasti nuppuja vielä silloin, kun vanhimmat kukat ovat siirtymässä jo hedelmävaiheeseen. EH, Hattula, Pelkola, Lehijärven länsirannan Haikonlahti, vene- ja uimaranta, 22.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus – sarjarimmen kukinto on useimmiten 10-40-kukkainen. Kukintakausi on pitkä, koska kerrallaan vain osa kukista on avoimina. Sarjassa on runsaasti nuppuja vielä silloin, kun vanhimmat kukat ovat siirtymässä jo hedelmävaiheeseen. EH, Hattula, Pelkola, Lehijärven länsirannan Haikonlahti, vene- ja uimaranta, 22.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus - sarjarimmen kukinnon kukkaperät ovat noin 6-12 cm pitkiä ja vihreitä tai punaruskeita. Kunkin kukkaperän tyvellä on väljä, kalvomainen ja noin 1-1,5 cm pitkä suojustuppi. EH, Hattula, Pelkola, Lehijärven länsirannan Haikonlahti, vene- ja uimaranta, 22.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus – sarjarimmen kukinnon kukkaperät ovat noin 6-12 cm pitkiä ja vihreitä tai punaruskeita. Kunkin kukkaperän tyvellä on väljä, kalvomainen ja noin 1-1,5 cm pitkä suojustuppi. EH, Hattula, Pelkola, Lehijärven länsirannan Haikonlahti, vene- ja uimaranta, 22.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus - sarjarimmen kukat ovat kaksineuvoisia ja useimmiten noin 25-30 mm leveitä. Niissä on kolme terälehteä ja kolme verholehteä. Kukkiin erittyvät mesipisarat houkuttelevat niihin runsaasti hyönteisiä. Kuvassa medenhakumatkalla kukkakärpänen. EH, Hämeenlinna, Katinen, Katumajärven länsiranta, uimarannan viereinen kosteikkoranta, 18.7.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus – sarjarimmen kukat ovat kaksineuvoisia ja useimmiten noin 25-30 mm leveitä. Niissä on kolme terälehteä ja kolme verholehteä. Kukkiin erittyvät mesipisarat houkuttelevat niihin runsaasti hyönteisiä. Kuvassa medenhakumatkalla kukkakärpänen. EH, Hämeenlinna, Katinen, Katumajärven länsiranta, uimarannan viereinen kosteikkoranta, 18.7.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus - sarjarimmen terälehdet ovat soikeahkot, usein poimulaitaiset ja tylppä- tai pyöreäpäiset. Ne ovat yleensä noin 14-16 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 7-10 mm leveät. Väriltään ne ovat lähes valkoiset tai erityisesti keskiosastaan punertavat. Kukassa on yhdeksän hedettä. Emiö on tyvestä yhdislehtinen ja kuusiosainen. Sikiäimet ovat pulleita ja noin 5-6 mm pitkiä. Sikiäin ja emin vartalo ovat punaiset ja luottiliuskat valkoisehkot. EH, Hämeenlinna, Katinen, Katumajärven länsiranta, uimarannan viereinen kosteikkoranta, 18.7.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus – sarjarimmen terälehdet ovat soikeahkot, usein poimulaitaiset ja tylppä- tai pyöreäpäiset. Ne ovat yleensä noin 14-16 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 7-10 mm leveät. Väriltään ne ovat lähes valkoiset tai erityisesti keskiosastaan punertavat. Kukassa on yhdeksän hedettä. Emiö on tyvestä yhdislehtinen ja kuusiosainen. Sikiäimet ovat pulleita ja noin 5-6 mm pitkiä. Sikiäin ja emin vartalo ovat punaiset ja luottiliuskat valkoisehkot. EH, Hämeenlinna, Katinen, Katumajärven länsiranta, uimarannan viereinen kosteikkoranta, 18.7.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus - sarjarimmen kukissa kehittyvät ensin heteet. Vasta sitten, kun runsaasti siitepölyä sisältävät ponnet ovat jo hajonneet, kehittyvät emiön luotit. EH, Hattula, Pelkola, Lehijärven länsirannan Haikonlahti, vene- ja uimaranta, 22.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus – sarjarimmen kukissa kehittyvät ensin heteet. Vasta sitten, kun runsaasti siitepölyä sisältävät ponnet ovat jo hajonneet, kehittyvät emiön luotit. EH, Hattula, Pelkola, Lehijärven länsirannan Haikonlahti, vene- ja uimaranta, 22.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus - sarjarimmen kukan verholehdet ovat kapeanpuikeat, suippokärkiset ja tavallisesti noin 8-12 mm pitkät sekä tyvipuolen leveimmältä kohtaa noin 4-6 mm leveät. Ne ovat yleensä keskeltä punaiset ja laitaa kohti valkoisemmat sekä punertavasuoniset. Terä- ja verholehdet ovat kuperat. EH, Hämeenlinna, Katinen, Katumajärven länsiranta, uimarannan viereinen kosteikkoranta, 18.7.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus – sarjarimmen kukan verholehdet ovat kapeanpuikeat, suippokärkiset ja tavallisesti noin 8-12 mm pitkät sekä tyvipuolen leveimmältä kohtaa noin 4-6 mm leveät. Ne ovat yleensä keskeltä punaiset ja laitaa kohti valkoisemmat sekä punertavasuoniset. Terä- ja verholehdet ovat kuperat. EH, Hämeenlinna, Katinen, Katumajärven länsiranta, uimarannan viereinen kosteikkoranta, 18.7.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus - sarjarimmen kuusiosaisen emiön sikiäimet kehittyvät kukinnan jälkeen noin 15-17 mm pitkiksi, monisiemenisiksi tuppilohedelmiksi, jotka avautuvat sisäsaumoistaan. EH, Hattula, Pelkola, Lehijärven länsirannan Haikonlahti, vene- ja uimaranta, 31.7.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus – sarjarimmen kuusiosaisen emiön sikiäimet kehittyvät kukinnan jälkeen noin 15-17 mm pitkiksi, monisiemenisiksi tuppilohedelmiksi, jotka avautuvat sisäsaumoistaan. EH, Hattula, Pelkola, Lehijärven länsirannan Haikonlahti, vene- ja uimaranta, 31.7.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus - sarjarimmen lehdet ovat jäykät, kolmikulmaiset, tasasoukat ja suippokärkiset. Ne ovat tavallisesti noin 40-80 cm pitkät ja noin 5-10 mm leveät. Upoksissa olevien kasvustojen lehdet ovat velttoja ja yleensä pitempiä. EH, Hämeenlinna, Katinen, Katumajärven länsiranta, uimarannan viereinen kosteikkoranta, 28.6.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus – sarjarimmen lehdet ovat jäykät, kolmikulmaiset, tasasoukat ja suippokärkiset. Ne ovat tavallisesti noin 40-80 cm pitkät ja noin 5-10 mm leveät. Upoksissa olevien kasvustojen lehdet ovat velttoja ja yleensä pitempiä. EH, Hämeenlinna, Katinen, Katumajärven länsiranta, uimarannan viereinen kosteikkoranta, 28.6.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus - sarjarimmen lehtien kärkiosa on lajille tyypillisesti kierteinen. EH, Hämeenlinna, Katinen, Katumajärven länsiranta, uimarannan viereinen kosteikkoranta, 28.6.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus – sarjarimmen lehtien kärkiosa on lajille tyypillisesti kierteinen. EH, Hämeenlinna, Katinen, Katumajärven länsiranta, uimarannan viereinen kosteikkoranta, 28.6.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus - sarjarimmen juurakko on vaakasuora, suikertava ja noin 10 mm paksu sekä tiheäjuurinen. EH, Hämeenlinna, Puistonmäki, Vanajaveden rantavesi Kaupunginpuiston vieressä, mattojenpesupaikan luona, 29.7.1986. Kuva näytteestä, copyright Hannu Kämäräinen.
Butomus umbellatus – sarjarimmen juurakko on vaakasuora, suikertava ja noin 10 mm paksu sekä tiheäjuurinen. EH, Hämeenlinna, Puistonmäki, Vanajaveden rantavesi Kaupunginpuiston vieressä, mattojenpesupaikan luona, 29.7.1986. Kuva näytteestä, copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto