- Campanula latifolia L. – ukonkello
- Campanula L. – (sini)kellot
- Campanulaceae – kellokasvit
Ukonkello, Campanula latifolia, on monivuotinen, pysty ja tavallisesti noin 60-120 cm korkea ruoho. Juurakko on yleensä lyhyehkö ja vankka. Kasvustot ovat usein monivartisia. Varsi on haaraton, tylppäsärmäinen tai lähes liereä ja vaihtelevasti pehmeäkarvainen tai melkein kalju. Se on vihreä, vaaleanvihreä tai joskus ainakin osittain hieman punertava.
Kukkivissa yksilöissä kaikki lehdet ovat yleensä varsilehtiä, jotka ovat kierteisesti. Alimpien lehtien ruoti on esim. noin 8 cm ja se lyhenee vartta ylöspäin asteittain, kunnes lehdistä tulee kokonaan ruodittomia. Ruoti on useimmiten leveästi siipipalteinen. Alimpien lehtien lapa on herttamainen tai puikea ja ylempien puikea tai puikean suikea. Kärki on suipon terävä tai pitkäsuippuisen terävä. Tyvi on alimpia, herttamaisia lehtiä lukuun ottamatta pyöreähkö tai ylempänä kiilamainen. Lehtilaita on lähes kertaalleen tai matalasti toistamiseen hampainen. Hammastus on epätasainen ja sen muoto vaihtelee terävästä tylpän pyöreähköön. Pituutta lehtilavalla on tavallisesti noin 5-15 cm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 3-8 cm. Lehdet ovat yleensä vaaleanvihreät ja molemmin puolin lyhyt- ja pehmeäkarvaiset.
Kukinto on lehtihangoissa olevien, yleensä yksittäisten kukkien muodostama latvaterttu, jonka kukat ovat pystyjä tai siirottavia ja lopulta hieman nuokkuvia. Alemmissa hangoissa voi olla myös 2-3 kukan pitkäperäisiä viuhkoja. Alemmat hanka- eli tukilehdet ovat varsilehtien kaltaiset ja ylimmät ovat kapeanpuikeat tai puikean suikeat ja useimmiten noin 5-40 mm pitkät sekä leveimmältä kohtaa noin 1,5-7 mm leveät. Kukkaperä on yleensä noin 10-30 mm pitkä, mutta voi toisinaan olla alimmissa, yksittäisissä kukissa jopa 90 mm. Perä on useimmiten lyhytkarvainen ja siinä on toisinaan 1-2 esilehteä, jotka ovat suikean puikeat ja noin 1-7 mm pitkät ja noin 0,5-2 mm leveät. Kehänalaisen sikiäimen sisältävä kukkapohjus on pyöristyneen kartiomainen, suonikas ja kalju. Se alkaa heti kukinnan jälkeen laajeta. Verhiö on lähes tyveen saakka säteittäisesti 5-liuskainen. Liuskat ovat kapean kolmiomaiset, pitkäsuippuisen teräväkärkiset ja koverat sekä laidoiltaan hieman sisäänkiertyneet ja usein siirottavat. Ne ovat vihreät tai osittain punaruskeat ja kaljuhkot tai lyhyesti vähäkarvaiset sekä tavallisesti noin 10-17 mm pitkät ja tyveltään noin 2,5-4 mm leveät.
Teriö on sinipunainen ja harvemmin valkoinen. Se on pituuteensa nähden kapeahko mutta kärjestään avoimen kellomainen, yhdislehtinen ja säteittäisesti 5-liuskainen. Sisäpinta on vaihtelevasti pitkä- ja valkokarvainen. Pituutta teriöllä on liuskat suorana tavallisesti noin 40-70 mm ja leveyttä kärjestään noin 30-55 mm. Kärkiliuskat ovat lähinnä pyöristyneen kolmiomaiset ja suippopäiset sekä suorana yleensä noin 15-30 mm pitkät. Täyden kukinnan vaiheessa liuskat ovat kärjestään siirottavat tai hieman taakäänteiset. Heteitä on 5. Ne ovat lähes rihmamaiset ja useimmiten noin 15-20 mm pitkät. Palhon osuus pituudesta on vain noin 4-5 mm. Ponsi on keltainen tai kellanruskea. Emi on 1-vartaloinen ja 3-luottinen. Vartalo on kukintavaiheessa tyveä lukuun ottamatta kellertävä, tanakka ja tiheästi nystykarvainen. Luotit ovat keltaiset ja alaspäin kaartuvat. Vartalo luotteineen on noin 25-40 mm pitkä ja teriötä lyhyempi. Kukkapohjuksesta paisuva kota on nuokkuva, kolmilokeroinen, lähinnä pyöreähkö ja vahvasuoninen sekä kalju. Se on tavallisesti noin 10-12 mm pitkä ja noin pituutensa levyinen. Kota aukeaa reikäluomaisesti eli puhkeavien reikien kautta tyviosastaan. Verhiönliuskat säilyvät kodan päässä loppuun saakka. Siemenet ovat soikeat, litteähköt, kellanruskeat ja siipipalteiset sekä noin 2 mm pitkät. Normaali kukinta-aika on kesäkuun lopulta elokuun alkupäiviin.
Ukonkello on Suomessa harvinaisehko koristekasvikarkulainen ja uustulokas, joka kykenee hyvin leviämään myös luonnossa. Sen pohjoisimmat karkulaishavainnot ovat Kainuun, Oulun Pohjanmaan ja Perä-Pohjanmaan eliömaakunnista. Kasvupaikkoina ovat lähinnä asutuksen lähialueet, kuten pihapiirit, pientareet, joutomaat, niityt, metsänlaiteet ja lehdot. Muissa Pohjoismaissa ukonkello kasvaa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.
Ukonkello on luonnonvarainen alkuperäislaji Skandinavian eteläosissa. Aikaisemmin sen kasvualueen pohjoisrajan uskottiin ulottuvan Ahvenanmaalle, Lemlandin Nåtön saarelle (kuvasarja). Tällä perusteella laji oli rauhoitettu Ahvenanmaalla. Sittemmin Nåtönkin kasvualueet on tulkittu ihmistoiminnan myötä syntyneiksi ja rauhoitus on purettu. Koristekasvikäytön lisäksi ukonkelloa on viljelty myös ravintokasvina. Keväisin nuoria lehtiä on käytetty vihanneksina ja juurakkoa parsan tavoin.
Suomessa kasvaa alkuperäisenä, muinaistulokkaana tai vakiintuneena uustulokkaana 10 (sini)kellojen sukuun kuuluvaa lajia. Niistä vain varsankello, C. trachelium, on ukonkelloa muistuttava. Varsankellon varsi on kuitenkin teräväsärmäinen ja karheakarvainen. Lehti on karheakarvainen ja sen laita on epäsäännöllisesti toistamiseen sahalaitainen. Hampaat ovat kookkaat ja lavan tyviosassa usein lähes liuskamaiset. Lisäksi verhiönliuskat ja sikiäin ovat karheakarvaiset.
Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle ukonkellon esiintymiskartalle Suomessa.
Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto
Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto












Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto
Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto