Centaurium littorale – isosappi

  • Centaurium littorale (Turner ex Sm.) Gilmour – isosappi, (isorantasappi)
  • Centaurium Hill – sapet, punasapet
  • Gentianaceae – katkerokasvit

Isosappi, Centaurium littorale, on kaksivuotinen, tavallisesti noin 5-25 cm korkea ja usein monivartinen ruoho, jonka pääjuuri on ohuehko, haaraton tai haarova ja enintään noin 5 cm pitkä. Varsi on moninivelinen, tanakka, pysty tai tyvestä hieman koheneva ja särmikäs, vihreä sekä kalju. Varsi haaroo lehtihankaisesti ylimmistä nivelistään.

Ensimmäisenä vuotena laji kasvattaa lehtiruusukkeen ja toisena vuotena kukkavarren. Ruusukelehdet tai ainakin osa niistä ovat jäljellä vielä kukintavaiheessa. Ne ovat ruodittomat, vastapuikeat ja pyöreäpäiset sekä 1-3-suoniset. Pituutta niillä on yleensä noin 10-30 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 3-7 mm. Varsilehdet ovat vastakkaiset, ruodittomat ja 1-suoniset sekä suikeat tai lähes tasasoukat. Pituutta varsilehdillä on tavallisesti noin 5-20 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1-4 mm. Kaikki lehdet ovat vihreitä, kaljuja ja ehytlaitaisia.

Kukat ovat varren ja haarojen kärjessä yksittäin tai pieninä ryhminä. Kukkien tukilehdet ovat varsilehtien kaltaiset mutta pienemmät ja sijaitsevat heti verhiön alapuolella. Kukkaperä on varren ja haarojen tavoin särmikäs ja vain noin 0,5-1,5 mm pitkä. Verhiö on kapean lieriömäinen ja lähes tyveen saakka 5-liuskainen, noin teriön torven mittainen sekä tavallisesti noin 7-10 mm pitkä ja noin 1,5-2 mm leveä. Verhiönliuskat ovat vihreät, kaljut ja lähes tasasoukat sekä yleensä noin 6-8 mm pitkät ja 0,5-1 mm leveät.

Teriö on yhdislehtinen, torvimainen, vaaleanpunainen ja päästään 5-liuskainen. Pituutta sillä on tavallisesti noin 6-8 mm. Torvi on hyvin ahdas ja vain noin 1 mm leveä. Sen suu on ripsikiehkuraton. Teriön kärki avoimine liuskoineen on tavallisesti noin 10-13 mm leveä. Liuskat ovat soikeat sekä noin 5-6 mm pitkät ja noin 2,5-3 mm leveät. Teriön torveen kiinnittyneitä heteitä on 5 ja niiden ponnet ovat keltaiset. Emiö on yhdislehtinen sekä 1-vartaloinen ja 2-luottinen. Heteet ja emi nousevat selvästi teriön torven yläpuolelle. Hedelmä on kapean lieriömäinen ja kuihtuvan teriön sisään jäävä, noin 6-8 mm pitkä kota. Siemen on pyöreähkö, vaaleanruskea, tumman verkkokuvioinen ja läpimitaltaan noin 0,5 mm. Normaali kukinta-aika on heinä-elokuu.

Isosappi on alkuperäinen laji Suomessa. Se on yleinen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan eliömaakunnissa sekä harvinainen Etelä-Karjalan, Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan eliömaakunnissa. Laji kasvaa soraisilla ja kivikkoisilla merenrannoilla, mihin tieteellinen nimikin viittaa. Muissa Pohjoismaissa lajia esiintyy Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Suomessa kasvaa merenrannoilla toinenkin sappilaji, pikkusappi, Centaurium pulchellum. Se on nimensä mukaisesti kaikin puolin pienempi ja sen teriönliuskat ovat noin 2-4 mm pitkät. Verhiö on selvästi teriöntorvea lyhyempi. Laji on yksivartinen eikä sen tyvellä ole lehtiruusuketta. Lehdet ovat yleensä soikeat tai kapeansoikeat ja 3-suoniset.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle isosapen esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Centaurium littorale - isosappi on tavallisesti noin 5-25 cm korkea ja pysty tai tyvestä hieman koheneva. Se on merenrantojen kasvi eikä kaksivuotisena, heikohkona kilpailijana pysty kasvattamaan ensimmäisen vuoden ruusukkeitaan kasvustollisesti umpeutuneessa rannassa. V, Parainen, Houtskari, Kittuis, Strömsholmen, Häplot sundin pohjoisrannan lauttarannan viereinen kallioranta, 18.7.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Centaurium littorale – isosappi on tavallisesti noin 5-25 cm korkea ja pysty tai tyvestä hieman koheneva. Se on merenrantojen kasvi eikä kaksivuotisena, heikohkona kilpailijana pysty kasvattamaan ensimmäisen vuoden ruusukkeitaan kasvustollisesti umpeutuneessa rannassa. V, Parainen, Houtskari, Kittuis, Strömsholmen, Häplot sundin pohjoisrannan lauttarannan viereinen kallioranta, 18.7.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Centaurium littorale - isosappi on latvaosastaan haarova ja usein monivartinen. A, Lemland, Järsö, Söderfjärdenin pitkän, kiemuraisen merenlahden pohjoisosan avokallioinen niemialue, avokalliotöyrään tyvi vesirajassa, 12.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Centaurium littorale – isosappi on latvaosastaan haarova ja usein monivartinen. A, Lemland, Järsö, Söderfjärdenin pitkän, kiemuraisen merenlahden pohjoisosan avokallioinen niemialue, avokalliotöyrään tyvi vesirajassa, 12.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Centaurium littorale - isosapen kukat ovat varren ja lehtihankaisten haarojen kärjessä yksittäin tai pieninä ryhminä. A, Lemland, Järsö, Söderfjärdenin pitkän, kiemuraisen merenlahden pohjoisosan avokallioinen niemialue, avokalliotöyrään tyvi vesirajassa, 12.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Centaurium littorale – isosapen kukat ovat varren ja lehtihankaisten haarojen kärjessä yksittäin tai pieninä ryhminä. A, Lemland, Järsö, Söderfjärdenin pitkän, kiemuraisen merenlahden pohjoisosan avokallioinen niemialue, avokalliotöyrään tyvi vesirajassa, 12.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Centaurium littorale - isosapen kukkien tukilehdet ovat varsilehtien kaltaiset mutta pienemmät ja sijaitsevat heti verhiön alapuolella. Näin kukkaperälle jää tilaa vain noin 0,5-1,5 mm. Verhiö on kapean lieriömäinen ja lähes tyveen saakka 5-liuskainen ja noin teriön torven mittainen Verhiönliuskat ovat lähes tasasoukat sekä yleensä noin 6-8 mm pitkät. Teriön torvi on hyvin ahdas ja vain noin 1 mm leveä. V, Parainen, Houtskari, Kittuis, Strömsholmen, Häplot sundin pohjoisrannan lauttarannan viereinen kallioranta, 18.7.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Centaurium littorale – isosapen kukkien tukilehdet ovat varsilehtien kaltaiset mutta pienemmät ja sijaitsevat heti verhiön alapuolella. Näin kukkaperälle jää tilaa vain noin 0,5-1,5 mm. Verhiö on kapean lieriömäinen ja lähes tyveen saakka 5-liuskainen ja noin teriön torven mittainen Verhiönliuskat ovat lähes tasasoukat sekä yleensä noin 6-8 mm pitkät. Teriön torvi on hyvin ahdas ja vain noin 1 mm leveä. V, Parainen, Houtskari, Kittuis, Strömsholmen, Häplot sundin pohjoisrannan lauttarannan viereinen kallioranta, 18.7.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Centaurium littorale - isosapen varsien ja haarojen latvassa oleva kukinto on huiskilomainen. Samassakin kukkaryhmässä on kehityksensä alussa olevia nuppuja, aukeamistaan odottavia nuppuja, avoimia kukkia ja kotaansa kasvattavia kukkia. Kuvassa vasemmalla ylhäällä näkyy hieman pullistunut teriön torvi, jonka sisään kehittyy noin 6-8 mm pitkä, lieriömäinen kota. V, Parainen, Houtskari, Kittuis, Strömsholmen, Häplot sundin pohjoisrannan lauttarannan viereinen kallioranta, 18.7.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Centaurium littorale – isosapen varsien ja haarojen latvassa oleva kukinto on huiskilomainen. Samassakin kukkaryhmässä on kehityksensä alussa olevia nuppuja, aukeamistaan odottavia nuppuja, avoimia kukkia ja kotaansa kasvattavia kukkia. Kuvassa vasemmalla ylhäällä näkyy hieman pullistunut teriön torvi, jonka sisään kehittyy noin 6-8 mm pitkä, lieriömäinen kota. V, Parainen, Houtskari, Kittuis, Strömsholmen, Häplot sundin pohjoisrannan lauttarannan viereinen kallioranta, 18.7.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Centaurium littorale - isosapen teriö on viisiliuskainen ja vaaleanpunainen sekä tavallisesti noin 10-13 mm leveä. Heteitä on viisi ja emin luotteja kaksi. Ne nousevat selvästi teriön torven yläpuolelle. Pörröisen näköisissä heteiden ponsissa näyttäisi olevan runsaasti siitepölyä, jota on varissut myös pitkin teriönliuskoja. A, Lemland, Järsö, Söderfjärdenin pitkän, kiemuraisen merenlahden pohjoisosan avokallioinen niemialue, avokalliotöyrään tyvi vesirajassa, 12.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Centaurium littorale – isosapen teriö on viisiliuskainen ja vaaleanpunainen sekä tavallisesti noin 10-13 mm leveä. Heteitä on viisi ja emin luotteja kaksi. Ne nousevat selvästi teriön torven yläpuolelle. Pörröisen näköisissä heteiden ponsissa näyttäisi olevan runsaasti siitepölyä, jota on varissut myös pitkin teriönliuskoja. A, Lemland, Järsö, Söderfjärdenin pitkän, kiemuraisen merenlahden pohjoisosan avokallioinen niemialue, avokalliotöyrään tyvi vesirajassa, 12.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Centaurium littorale - isosapen teriönliuskat ovat soikeat sekä noin 5-6 mm pitkät ja noin 2,5-3 mm leveät. Kuvassa näkyy hyvin teriön nielun kapeus. V, Parainen, Houtskari, Kittuis, Strömsholmen, Häplot sundin pohjoisrannan lauttarannan viereinen kallioranta, 18.7.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Centaurium littorale – isosapen teriönliuskat ovat soikeat sekä noin 5-6 mm pitkät ja noin 2,5-3 mm leveät. Kuvassa näkyy hyvin teriön nielun kapeus. V, Parainen, Houtskari, Kittuis, Strömsholmen, Häplot sundin pohjoisrannan lauttarannan viereinen kallioranta, 18.7.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Centaurium littorale - isosapen ovat ruodittomat, vastapuikeat ja pyöreäpäiset. Pituutta niillä on yleensä noin 10-30 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 3-7 mm. A, Lemland, Järsö, Söderfjärdenin pitkän, kiemuraisen merenlahden pohjoisosan avokallioinen niemialue, avokalliotöyrään tyvi vesirajassa, 12.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Centaurium littorale – isosapen ovat ruodittomat, vastapuikeat ja pyöreäpäiset. Pituutta niillä on yleensä noin 10-30 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 3-7 mm. A, Lemland, Järsö, Söderfjärdenin pitkän, kiemuraisen merenlahden pohjoisosan avokallioinen niemialue, avokalliotöyrään tyvi vesirajassa, 12.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Centaurium littorale - isosapen varsissa on useita vastakkaisia lehtipareja. V, Parainen, Houtskari, Kittuis, Strömsholmen, Häplot sundin pohjoisrannan lauttarannan viereinen kallioranta, 18.7.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Centaurium littorale – isosapen varsissa on useita vastakkaisia lehtipareja. V, Parainen, Houtskari, Kittuis, Strömsholmen, Häplot sundin pohjoisrannan lauttarannan viereinen kallioranta, 18.7.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Centaurium littorale - isosapen varret ja haarat ovat särmikkäät ja kaljut. Varsilehdet ovat ruodittomat, suikeat tai lähes tasasoukat ja kaljut. Pituutta niillä on tavallisesti noin 10-30 mm (kuvassa 30 mm) ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1-4 mm (kuvassa 3,5 mm). V, Parainen, Houtskari, Kittuis, Strömsholmen, Häplot sundin pohjoisrannan lauttarannan viereinen kallioranta, 18.7.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Centaurium littorale – isosapen varret ja haarat ovat särmikkäät ja kaljut. Varsilehdet ovat ruodittomat, suikeat tai lähes tasasoukat ja kaljut. Pituutta niillä on tavallisesti noin 10-30 mm (kuvassa 30 mm) ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1-4 mm (kuvassa 3,5 mm). V, Parainen, Houtskari, Kittuis, Strömsholmen, Häplot sundin pohjoisrannan lauttarannan viereinen kallioranta, 18.7.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto