Chrysosplenium alternifolium – kevätlinnunsilmä

  • Chrysosplenium alternifolium L. – kevätlinnunsilmä
  • Chrysosplenium L. – linnunsilmät
  • Saxifragaceae – rikkokasvit

Kevätlinnunsilmä, Chrysosplenium alternifolium, on monivuotinen, 10-15 cm korkea, pysty ruoho, jonka juurakko on lyhyt mutta pitkärönsyinen. Rönsyt ovat maansisäisiä. Varret ovat hentoja, särmikkäitä, alaosastaan karvaisia ja ne kasvavat yksittäin tai ryhmissä. Aluslehdet ovat pyöreähköjä tai munuaismaisia, nyhälaitaisia, päältä tavallisesti pitempi- ja alta lyhempikarvaisia sekä noin 20-30 mm leveitä. Lehtien tyvilovi on syvä ja kapea. Lehtiruodit ovat noin 30 mm pitkiä. Harvat varsilehdet (yleensä 1-2) ovat aluslehtien kaltaisia mutta tyvilovettomia. Kukinnon alla ylälehtinä ovat linnunsilmän näyttävimmät lehdet. Ne ovat vihreitä, vihertävänkeltaisia tai keltaisia, lyhytruotisia ja muiden lehtien tavoin pyöreähköjä – munuaismaisia ja nyhälaitaisia mutta karvattomia.

Kukinto on monihaarainen, tasalakinen huiskilo, jossa ylälehtien päällä ovat kukkien tukilehdet, jotka ovat keltasävyiset, enemmän tai vähemmän nyhälaitaiset tai aivan ehyet. Lyhytperäisissä kukissa on 4-liuskainen, 5-6 mm leveä, keltainen verhiö, mutta teriö puuttuu kokonaan. Heteitä on 8 ja emi on 2-vartaloinen. Hedelmä on litteähkö, lanttokärkinen ja yksilokeroinen kota, joka avautuu saumoja myöten ja leviää lopulta maljamaiseksi. Siemenet ovat tummanruskeita ja läpimitaltaan noin 0,7 mm. Normaali kukinta-aika on touko-kesäkuu.

Kevätlinnunsilmä on alkuperäinen laji Suomessa ja sen painopiste on Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Satakunnan ja Etelä-Hämeen eliömaakunnissa. Lisäksi sitä esiintyy harvinaisena tai yksittäishavaintoina Perä-Pohjanmaan eteläpään, Oulun Pohjanmaan ja Kainuun eliömaakuntien linjalle saakka. Ahvenanmaalta se puuttuu. Laji kasvaa purojen, lähteiden sekä ojien laiteilla ja ympäristössä, kosteissa lehdoissa, lehtokorvissa ja rantakosteikoissa, Muissa Pohjoismaissa kevätlinnunsilmä kasvaa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle kevätlinnunsilmän esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Chrysosplenium alternifolium - kevätlinnunsilmä on hyvin omannäköisensä kevätkukkija, joka hyvillä paikoilla, lähellä virtaavaa vettä kasvaa tiheinä varsikkoina ja erottuu hyvin vielä vähäkasvustoisesta maasta. Sen vihertävänkeltaiset ylälehdet heijastavat hyvin valoa. EH, Hämeenlinna, Lammi, Vähä-Evo, Kallio- ja Ekojärven välisen puron varsi, 13.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Chrysosplenium alternifolium – kevätlinnunsilmä on hyvin omannäköisensä kevätkukkija, joka hyvillä paikoilla, lähellä virtaavaa vettä kasvaa tiheinä varsikkoina ja erottuu hyvin vielä vähäkasvustoisesta maasta. Sen vihertävänkeltaiset ylälehdet heijastavat hyvin valoa. EH, Hämeenlinna, Lammi, Vähä-Evo, Kallio- ja Ekojärven välisen puron varsi, 13.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Chrysosplenium alternifolium - kevätlinnunsilmän ylälehdet ovat toisinaan lähes kokonaan keltaiset ja näin vieläkin huomiota herättävämmät. Aluslehtiä on usein runsaasti ja ne ovat pyöreämuotoisia sekä nyhälaitaisia. Niiden tyvilovi on syvä ja kapea. St, Sastamala, Kaltsila, Lamminmaantien läheinen puro, 16.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Chrysosplenium alternifolium – kevätlinnunsilmän ylälehdet ovat toisinaan lähes kokonaan keltaiset ja näin vieläkin huomiota herättävämmät. Aluslehtiä on usein runsaasti ja ne ovat pyöreämuotoisia sekä nyhälaitaisia. Niiden tyvilovi on syvä ja kapea. St, Sastamala, Kaltsila, Lamminmaantien läheinen puro, 16.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Chrysosplenium alternifolium - kevätlinnunsilmä on noin 10-15 cm korkea. Sen kukinto on varren latvassa tasalakisena huiskilona. EH, Hämeenlinna, Idänpää, Aulangonjärven kaakkoispää, Kihtersuo, 5.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Chrysosplenium alternifolium – kevätlinnunsilmä on noin 10-15 cm korkea. Sen kukinto on varren latvassa tasalakisena huiskilona. EH, Hämeenlinna, Idänpää, Aulangonjärven kaakkoispää, Kihtersuo, 5.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Chrysosplenium alternifolium - kevätlinnunsilmällä on kukinnon tyvellä, laajahkoja, pyöreähköjä - munuaismaisia ja nyhälaitaisia ylälehtiä. Lisäksi tiiviisti samassa "rytäkässä" on kukkien tukilehtiä, jotka ovat pienempiä, enemmän ja vähemmän nyhälaitaisia tai aivan ehyitä. Ylälehdet, tukilehdet ja kukat muodostavat lähes levymäisen ryhmän varren latvaan. EH, Hämeenlinna, Lammi, Vähä-Evo, Kallio- ja Ekojärven välisen puron varsi, 13.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Chrysosplenium alternifolium – kevätlinnunsilmällä on kukinnon tyvellä, laajahkoja, pyöreähköjä – munuaismaisia ja nyhälaitaisia ylälehtiä. Lisäksi tiiviisti samassa ”rytäkässä” on kukkien tukilehtiä, jotka ovat pienempiä, enemmän ja vähemmän nyhälaitaisia tai aivan ehyitä. Ylälehdet, tukilehdet ja kukat muodostavat lähes levymäisen ryhmän varren latvaan. EH, Hämeenlinna, Lammi, Vähä-Evo, Kallio- ja Ekojärven välisen puron varsi, 13.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Chrysosplenium alternifolium - kevätlinnunsilmän kehä ei ole erilaistunut verhiöksi ja teriöksi, vaan kukan muodostaa vain neliliuskainen verhiö, jossa on kahdeksan hedettä ja kaksivartaloinen emi. EH, Hämeenlinna, Lammi, Vähä-Evo, Kallio- ja Ekojärven välisen puron varsi, 13.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Chrysosplenium alternifolium – kevätlinnunsilmän kehä ei ole erilaistunut verhiöksi ja teriöksi, vaan kukan muodostaa vain neliliuskainen verhiö, jossa on kahdeksan hedettä ja kaksivartaloinen emi. EH, Hämeenlinna, Lammi, Vähä-Evo, Kallio- ja Ekojärven välisen puron varsi, 13.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Chrysosplenium alternifolium - kevätlinnunsilmän kukinnan ja kasvun jatkuessa sen varren haarat pitenevät ja tiivis kukinto hajaantuu. EH, Hämeenlinna, Idänpää, Aulangonjärven kaakkoispää, Kihtersuo, 3.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Chrysosplenium alternifolium – kevätlinnunsilmän kukinnan ja kasvun jatkuessa sen varren haarat pitenevät ja tiivis kukinto hajaantuu. EH, Hämeenlinna, Idänpää, Aulangonjärven kaakkoispää, Kihtersuo, 3.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Chrysosplenium alternifolium - kevätlinnunsilmän kukinnan loppuvaiheessa kukkien joukossa on yhä enemmän jo täysin kehittyneitä kotia. EH, Hämeenlinna, Idänpää, Aulangonjärven kaakkoispää, Kihtersuo, 3.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Chrysosplenium alternifolium – kevätlinnunsilmän kukinnan loppuvaiheessa kukkien joukossa on yhä enemmän jo täysin kehittyneitä kotia. EH, Hämeenlinna, Idänpää, Aulangonjärven kaakkoispää, Kihtersuo, 3.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Chrysosplenium alternifolium - kevätlinnunsilmän litteähkö, lanttokärkinen ja yksilokeroinen kota avautuu saumoja myöten ja leviää lopulta maljamaiseksi, jolloin kuvassakin näkyvät tummanruskeat siemenet pääsevät varisemaan maahan. EH, Hämeenlinna, Idänpää, Aulangonjärven kaakkoispää, Kihtersuo, 3.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Chrysosplenium alternifolium – kevätlinnunsilmän litteähkö, lanttokärkinen ja yksilokeroinen kota avautuu saumoja myöten ja leviää lopulta maljamaiseksi, jolloin kuvassakin näkyvät tummanruskeat siemenet pääsevät varisemaan maahan. EH, Hämeenlinna, Idänpää, Aulangonjärven kaakkoispää, Kihtersuo, 3.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Chrysosplenium alternifolium - kevätlinnunsilmän aluslehdet ovat pyöreähköjä tai munuaismaisia, nyhälaitaisia ja päältä karvaisia. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven Levonkalliolle vievän metsäpolun varren puro, 2.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Chrysosplenium alternifolium – kevätlinnunsilmän aluslehdet ovat pyöreähköjä tai munuaismaisia, nyhälaitaisia ja päältä karvaisia. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven Levonkalliolle vievän metsäpolun varren puro, 2.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Chrysosplenium alternifolium - kevätlinnunsilmän tyvilehtien alapinta on vaalean- tai harmaanvihreä ja yleensä yläpintaa lyhytkarvaisempi. St, Sastamala, Kaltsila, Lamminmaantien läheinen puro, 16.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Chrysosplenium alternifolium – kevätlinnunsilmän tyvilehtien alapinta on vaalean- tai harmaanvihreä ja yleensä yläpintaa lyhytkarvaisempi. St, Sastamala, Kaltsila, Lamminmaantien läheinen puro, 16.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto