- Corallorhiza trifida Châtel. – (taiga)harajuuri, (korallijuuri)
- Corallorhiza Gagnebin – harajuuret
- Orchidaceae – kämmekkäkasvit
Harajuuri, tarkemmin taigaharajuuri, Corallorhiza trifida, jota joskus korallijuureksikin kutsutaan, on monivuotinen, noin 10-25 cm korkea ruoho, jonka juurakko tai oikeammin maavarsi on korallimaisesti monihaarainen ja -nivelinen, vaaleahko ja hauras. Tämä ominaisuus on antanut sille tieteellisen sukunimen ja suomalaiset nimet, vaikka juurakkomaisessa maavarressa ei varsinaisia juuria ole ollenkaan. Koko kasvi on kalju ja kukinta-aikanaan lähes lehtivihreätön, kellanvalkoinen tai ruskehtava. Myöhemmin kesällä, kun hedelmykset kypsyvät, kasvi muuttuu vihreäksi. Varsi on haaraton, hento ja hiukan särmikäs. Varsilehtiä on 2-3 ja ne ovat väljästi tuppimaisia sekä lähes tai aivan lavattomia.
Kukintotähkä on harsu, tasalevyinen ja tavallisesti noin 2-5 cm pitkä sekä yleensä 3-12-kukkainen. Kukat ovat pieniä ja tukilehdellisiä. Tukilehdet ovat pyöreähköt – soikeahkot, kalvomaiset ja vain 1-1,5 mm pitkät. Kukkaperä on ohut ja noin 2 mm pitkä. Sikiäin on suikea ja pituudeltaan noin 4-5 mm. Kuudesta kehälehdestä kolme ovat ulompia ja kapeita sekä noin 4-5 mm pitkiä. Niistä yksi suuntautuu ylös ja kaartuu siitintukun ylle sekä kaksi ovat sivuilla. Kaksi sisempää kehälehteä ovat soikeahkoja, noin 4 mm pitkiä ja nousevat yläviistosti siitintukun kahtapuolen. Em. viisi kehälehteä ovat vihertäviä tai kellanvihreitä ja niissä on usein enemmän tai vähemmän punaruskeita alueita erityisesti kärkiosassa. Kolmas sisempi kehälehti muodostaa noin 3,5 mm pitkän, pyöreähkön, tasapäisen tai matalasti hampaisen huulen, joka on kannukseton. Sen tyvellä on kaksi pientä sivuliuskaa tai -hammasta. Huuli on valkoinen tai kellertävä ja usein punatäpläinen. Kukka on medetön.
Hetiö ja emiö ovat yhdistyneet siitintukuksi, jossa on yksi toimiva hede ja kaksi toimivaa luottia. Kolmas emilehti on muuntunut matalaksi keulaksi. Emin yläpuolelle nousevan, palhottoman ponnen siitepöly on tarttumakannattomina, pieninä myhkyinä. Medettömissä kukissa vierailee vaihtelevasti mm. kukka- ja raatokärpäsiä sekä joitakin pistiäisiä. Ilmeisesti valtaosa pölytyksestä tapahtuu kuitenkin itsepölytyksenä, jota hetiön ja emiön välillä oleva matala keula ei estä. Jos siitepölymyhkyt eivät lähde hyönteisten matkaan, ne haurastuvat ja varistavat sisältämäänsä siitepölyä alapuolella oleville luottipinnoille. Itsepölytys varmistaa tuloksen niin pätevästi, että lähes kaikki kukat kehittyvät hedelmyksiksi. Normaali kukinta-aika on kesä-heinäkuu.
Hedelmä on nuokkuva tai hieman sivulle siirottava, vahvahkosuoninen, noin 10 mm pitkä ja ainakin aluksi vihreä kota, joka avautuu suonien vierestä. Kukat eivät lakastu vielä siinäkään vaiheessa, kun kehittyvät kodat kääntyvät alaspäin. Siementuotanto on runsasta ja lähes pölymäisen pienet siemenet leviävät keveytensä ansiosta tuulen mukana. Siemenessä ei ole ollenkaan vararavintoa. Jotta siitä voi kehittyä uusi kasvi, sen täytyy päästä yhteyteen sopivan sienikumppanin kanssa ja saada kasvuunsa tarvittava ravinto sienijuuren kautta.
(Taiga)harajuuri on täysloinen eikä elämänkierrossaan pelkästään hyödynnä sienijuurta ravinnon keruussa, vaan käyttää sitä yhdyssiteenä loisittaviin kasveihin. Täyttä selvyyttä suomalaisista lajeista ei ole, mutta ne ovat kuitenkin puuvartisia. Eteläisemmässä Suomessa loisittavana on ilmeisesti ainakin kuusi ja pohjoisempana myös koivut ja pajut. Harajuuri on itsekin erikoinen kukkakasvin ja sienen yhdistelmä, sillä sienirihmasto kasvaa korallimaisessa maavarressa olevien tupsujen kautta kämmekän sisälle sen solukerroksiin. Koska kasvi kotien kehittymisvaiheessa vihertyy, se ilmeisesti pystyy jossain määrin myös itse yhteyttämään. Kannanvaihtelut eri vuosina ovat hyvin suuria. Laji pystyykin maavartensa ja sienijuurensa turvin viettämään useitakin vuosia peräkkäin maanalaista elämää.
(Taiga)harajuuri on alkuperäinen laji Suomessa. Sen levinneisyysalue kattaa suhteellisen yleisenä koko Suomen. Kasvupaikkoina ovat pääasiassa korvet sekä märät ja soistuvat metsät. Sitä tavataan myös kosteissa kangasmetsissä, soilla, pajukoissa, puronvarsilla, tunturikoivikoissa ja joskus tunturipaljakan kosteikoissakin. Muissa Pohjoismaissa lajia esiintyy Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa.
Alla olevassa kuvasarjassa (taiga)harajuuret ovat jo kukintansa siinä vaiheessa, että kukat ovat kääntyneet nuokkuviksi ja sikiäimet ovat kehittymässä kodiksi. Kämmekät ovat yhteyttämisen tuloksena muuttuneet myös vihreiksi.
Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle taigaharajuuren esiintymiskartalle Suomessa.
Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto
Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto







Etusivulla mainittujen lähteiden lisäksi kannattaa tutustua kahteen suomalaiseen kämmekkäkirjaan:
- Korhonen Mauri & Vuokko Seppo: Kämmekät Suomen orkideat. Forssa 1987. (Kirjan nimistö on osittain vanhentunut, mutta lajisto on kuvattu laajasti ja hyvin taustoittaen.)
- Salmia Aulikki: Pohjolan uhanalaiset orkideat. Forssa 2013. (Kirjassa on Pohjoismaiden lajiston laajojen kuvausten lisäksi kerrottu myös hyvistä kämmekkäpaikoista.)
Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto
Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto