Hentokiurunkannus, Corydalis intermedia, on monivuotinen, 10-15 cm korkea, aikaisin kuihtuva ruoho, jonka juurakko on mukulamainen. Mukula on pallomainen, täyteinen ja noin 1-2,5 cm halkaisijaltaan. Varsi on mehevä, hauras, kalju ja usein tyveltä haarova. Maarajassa on yksi suomumainen, vaalea, noin 1 cm pitkä alalehti. Kaljuja, sinivihreitä varsilehtiä on kaksi ja ne ovat 1-2 kertaa 3-lehdykkäiset. Uloimmat lehdykät ovat perättömiä ja ehyitä tai halkoisia.
Kukinto on vähäkukkainen, lyhyt terttu, jossa on tavallisesti enintään 8 kukkaa, useimmin kuitenkin vain 3-5. Kukat ovat tukilehdellisiä. Tukilehdet ovat vastapuikeita, tylpähköjä, ehytlaitaisia ja noin 5-10 mm pitkiä. Teriö on noin 15 mm pitkä, sinipunainen tai punertava ja kannuksellinen. Teriössä on neljä lehteä, joista ylempi on lanttopäinen ja alempi huulimainen, noin 4 mm leveä. Sisemmät lehdet ovat pienemmät, vaaleat ja kärkiosastaan yhtyneet. Kannus on 5-10 mm pitkä, suora tai hiukan käyrä. Hedelmä on 15-20 mm pitkä, suikeahko, litumainen, monisiemeninen kota, joka on kolmisen kertaa peräänsä pitempi ja jonka kärkiota on suora. Normaali kukinta-aika on huhtikuun loppu-toukokuu.
Hentokiurunkannus on alkuperäinen laji Suomessa ja sitä esiintyy Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Satakunnan, Etelä-Hämeen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Oulun Pohjanmaan ja Perä-Pohjanmaan eliömaakunnissa. Se on kaikkialla harvinainen, mutta runsaimmillaan Etelä-Hämeessä. Laji kasvaa lehtipuuvaltaisissa lehdoissa, Se on rauhoitettu Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnissa. Muissa Pohjoismaissa hentokiurunkannus kasvaa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.
Corydalis intermedia – hentokiurunkannus voi harvinaisuudestaan huolimatta esiintyä parhailla paikoilla laajoina, tiheinä kasvustoina. EH, Hattula, Metsänkylä, Vanajaveden Metsänkylänlahden metsäkaista 2.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.Corydalis intermedia – hentokiurunkannus työntää matalia kukkavarsiaan esiin tiheän lehtikerroksen alta. EH, Hattula, Metsänkylä, Vanajaveden Metsänkylänlahden metsäkaista 7.5.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.Corydalis intermedia – hentokiurunkannuksen kukkavarret haarovat tyveltä, minkä lisäksi ne suotuisilla paikoilla usein kasvavat lähekkäin. EH, Hattula, Metsänkylä, Vanajaveden Metsänkylänlahden metsäkaista 7.5.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.Corydalis intermedia – hentokiurunkannus yleensä haaroo tyveltä. Kolmilehdykkäisiä varsilehtiä on kaksi. Uloimmat lehdykät ovat perättömiä ja ehyitä tai halkoisia. EH, Hämeenlinna, Lammi, Vähä-Evo, Kallio- ja Ekojärven välinen tervaleppälehto 26.4.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.Corydalis intermedia – hentokiurunkannuksen mehevän ja kaljun varren tyvellä on noin sentin mittainen, vaalea, suomumainen alalehti, jonka hangassa on yleensä sivuhaara. EH, Hämeenlinna, Lammi, Vähä-Evo, Kallio- ja Ekojärven välinen tervaleppälehto 26.4.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.Corydalis intermedia – hentokiurunkannuksen noin 15 mm pitkät, kannukselliset kukat ovat lyhyenä terttuna. Kukkien tukilehdet ovat ehytlaitaiset. EH, Hattula, Metsänkylä, Vanajaveden Metsänkylänlahden metsäkaista 7.5.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.Corydalis intermedia – hentokiurunkannuksen sinipunaisessa tai punertavassa kukassa on neljä terälehteä, joista ylempi ja alempi ovat huulimaisia. Sisemmät terälehdet ovat pienempiä, vaaleita ja kärjestään yhteen kasvaneita. Leveäpalhoiset heteet nousevat esiin niiden välistä. EH, Hattula, Metsänkylä, Vanajaveden Metsänkylänlahden metsäkaista 2.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.Corydalis intermedia – hentokiurunkannuksen hedelmät ovat litumaisia, 1,5-2 cm pitkiä, monisiemenisiä kotia. EH, Hattula, Metsänkylä, Vanajaveden Metsänkylänlahden metsäkaista 2.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.