- Corydalis solida (L.) Clairv. – pystykiurunkannus
- Corydalis DC. – kiurunkannukset
- Papaveraceae – unikkokasvit (aikaisemmin Fumariaceae – emäkkikasvit)
Pystykiurunkannus, Corydalis solida, on monivuotinen, 10-25 cm korkea, aikaisin kuihtuva ruoho, jonka juurakko on mukulamainen. Mukula on pallomainen, täyteinen ja noin 1-2,5 cm halkaisijaltaan. Varsi on pysty, tanakka, mehevä, hauras ja kalju sekä usein tyveltä haarova. Varren tyviosassa on yksi suomu- tai kielimäinen, kellertävä, enintään noin 2 cm pitkä, ehyt alalehti. Vihreitä, alta toisinaan sinertäviä varsilehtiä on kaksi ja ne ovat 2-3 kertaa 3-lehdykkäiset. Uloimmat pikkulehdykät ovat yleensä halkoisia ja liuskaisia.
Kukinto on pysty terttu, jossa on tavallisesti 7-25 kukkaa. Kukkaperät ovat noin 10-15 mm pitkiä ja siirottavia. Kukat ovat tukilehdellisiä. Tukilehdet ovat vastapuikeita, tylpähköjä, kärjestään kapealiuskaisia ja noin 10-15 mm pitkiä. Teriö on tavallisesti noin 15-20 mm pitkä, tuoksuva ja kannuksellinen sekä sinipunainen tai punainen ja joskus valkoinen. Teriössä on neljä lehteä, joista ylempi on kärjestään ylöspäin taipunut ja alempi lanttopäinen sekä päästään noin 6-9 mm leveä. Sisemmät lehdet ovat pienemmät, vaaleat ja kärkiosastaan yhtyneet. Kannus on noin 10 mm pitkä ja suora tai taipunut. Hedelmä on 15-20 mm pitkä, kapeansuikea, riippuva ja noin peränsä pituinen sekä litumainen, monisiemeninen kota, jonka kärkiota on yleensä taipunut. Normaali kukinta-aika on toukokuu.
Pystykiurunkannus on alkuperäinen laji Suomessa ja sitä esiintyy runsaahkona Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Satakunnan ja Etelä-Hämeen eliömaakunnissa sekä mahdollisesti alkuperäisenä ja harvinaisena Etelä-Savon eliömaakunnassa. Tulokkaana ja viljelykarkulaisena sitä tavataan Oulun korkeudelle saakka. Laji kasvaa Suomessa ranta- ja kallionaluslehdoissa, purojen varsilla, jokitörmillä, puistoissa ja rehevillä pientareilla. Se karkaa myös istutuksista lähimetsiköihin. Muissa Pohjoismaissa lajia esiintyy Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Pohjoismaiden luonnonvaraiset pystykiurunkannukset kuuluvat nimialalajiin subsp. solida – euroopanpystykiurunkannus.
Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle pystykiurunkannuksen esiintymiskartalle Suomessa.
Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto
Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto









Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto
Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto