- Dianthus arenarius L. – hietaneilikka
- subsp. borussicus Vierh. – idänhietaneilikka
- Dianthus L. – (tuoksu)neilikat
- Caryophyllaceae – kohokkikasvit
Hietaneilikka subsp. idänhietaneilikka, Dianthus arenarius subsp. borussicus, on monivuotinen, noin 15-30 cm korkea, melko tiiviisti mätästävä ja monivartinen ruoho. Sillä on vankka, syvälle kasvava paalujuuri. Juurakosta nousee lyhyehköjä, osittain puutuneita ja tiheään haarovia varsia, joiden kärkiin versovat aluslehdet ja kukkavarret. Yksilöt voivat laajeta jopa 100-kukkavartisiksi mättäiksi. Kukkavarret ovat pystyjä tai tyvestä kohenevia, ohuita ja kaljuja. Ne ovat haarattomia tai useammin yläosastaan harvahkohaaraisia. Aluslehdet ovat tyviversoissa vastakkain pareittain ja tiheästi allekkain. Vastakkaisia varsilehtipareja on kukintohaarojen alapuolella tavallisesti 4-5. Kaikki lehdet ovat hyvin kapean tasasoukkia, terävähkökärkisiä, ruodittomia ja tyvestään noin 1 mm:n mittaiseen tuppeen yhteenkasvaneita. Ne ovat noin 1,5-5 cm pitkiä ja vain 0,5-1,5 mm leveitä sekä harmahtavanvihreitä. Lehtilaidat ovat usein hyvin lyhytripsiset tai karheat. Kukkahaarojen lehdet ovat alempien varsilehtien kaltaisia, mutta neulasmaisia ja noin 0,5-1,5 cm pitkiä ja enintään 0,5 mm leveitä.
Kukinnon haarat ovat lehtihankaisia ja yksikukkaisia. Kukat ovat varsien ja haarojen kärjissä pystyinä tai sivulle kääntyneinä. Kukkien tukilehtipari on suikea tai kapeansoikea ja teräväkärkinen sekä noin 2-5 mm pitkä. Kukkaperä on noin 5-20 mm pitkä eikä muodoltaan eroa sitä edeltävästä haaran osasta. Kukan verhiön tyvellä on suvulle ominaisesti ulkoverhiö, joka muodostuu kahdesta tai useammin neljästä vastakkaisesta suomusta. Ne ovat leveänpuikeita tai vastapuikeita, nipukka- tai lyhyesti otakärkisiä sekä leveästi kalvoreunaisia ja vihertäviä, vaaleanruskeita tai punaruskeita. Mittaa niillä on noin 4-8 mm ja leveyttä 3-5 mm. Verhiö on pitkä ja kapean lieriömäinen, tiheä- ja ainakin 35-suoninen sekä yhdiskasvuinen ilman kalvomaisia saumoja. Se on vihertävä tai punaruskea ja kärkihampaineen noin 25-30 mm pitkä ja 3-4 mm leveä. Verhiön kärkihampaita on 5 ja ne ovat kolmiomaiset tai kapean kolmiomaiset ja laidoiltaan vaalean kalvoreunaiset sekä noin 3-4 mm pitkät.
Kukka on kaksineuvoinen ja lisäteriötön. Teriö on hyvin liuskareunainen ja noin 30-40 mm läpimitaltaan. Terälehtiä on 5 ja ne ovat valkoiset tai hyvin harvoin punertavat. Terälehtien kärkiosa on yleensä leveä ja syvään hienoliuskainen ja noin 15-18 mm pitkä. Terälehden tyviosa on kapean tasasoukka, ainakin kärkiosan mittainen ja syvälle verhiöön ylettyvä. Valkoisia heteitä on 10 ja emin vartaloita ja luotteja 2. Hedelmä on lieriömäinen, noin 25-30 mm pitkä ja 4-5 mm paksu kota, joka on noin 4-8 mm verhiötä pitempi. Kota avautuu päästään 4-liuskaisesti. Siemenet ovat pyöreähkön kilpimäisiä, hieman kurttupintaisia ja mustia sekä läpimitaltaan noin 1,5-2 mm. Normaali kukinta-aika on kesä-heinäkuu.
Hietaneilikka on alkuperäinen laji Suomessa. Sitä esiintyy harvinaisena Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Satakunnan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun eliömaakunnissa, Sitä on tavattu 2000-luvulla myös Pohjois-Savon eliömaakunnasta, Pieksämäeltä. Luontaisina kasvupaikkoina ovat avoimet, hiekkakankaat ja -harjut sekä -rinteet tai rapautuneet kalliopinnat. Monen muun lajin tavoin se on myös siirtynyt hyödyntämään ihmistoiminnan avoimina pitämiä paikkoja, kuten soraisia tienvarsileikkauksia. Laji on rauhoitettu. Vuonna 2019 julkaistussa uhanalaisuusarvioinnissa se on suppean esiintymisalueensa ja taantumisen tai esiintymisen voimakkaan pirstoutumisen vuoksi todettu erittäin uhanalaiseksi (EN). Uhanalaisuuteen vaikuttavina tekijöinä ovat lähinnä metsien uudistamis- ja hoitotoimet, rakentaminen, kaivannaistoiminta, avoimien alueiden sulkeutuminen ja vieraat lajit sekä keräily ja poiminta. Suomessa esiintyvää alalajia, idänhietaneilikkaa, ei muissa Pohjoismaissa ole. Sen sijaan eteläisimmässä Ruotsissa kasvaa lajin nimialalaji, etelänhietaneilikka, subsp. arenarius.
Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto
Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto












Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto
Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto