Empetrum nigrum subsp. nigrum – (musta)variksenmarja subsp. etelänvariksenmarja

  • Empetrum nigrum L. – (musta)variksenmarja
  • subsp. nigrum – etelänvariksenmarja
  • Empetrum L. – variksenmarjat
  • Ericaceae – kanervakasvit (aikaisemmin Empetraceae – variksenmarjakasvit)

(Musta)variksenmarja, Empetrum nigrum,  kuului aikaisemmin omaan variksenmarjakasvien heimoonsa, Empetraceae. Nykytietämyksen mukaisesti suku on liitetty kanervakasvien heimoon, Ericaceae. (Musta)variksenmarjasta esiintyy Suomessa kaksi alalajia, tässä esiteltävä nimialalaji, etelänvariksenmarja, subsp. nigrum ja pohjanvariksenmarja, subsp.  hermaphroditum. Etelänvariksenmarja on monihaarainen, rento mutta yläosistaan koheneva ja tavallisesti noin 10-30 cm korkea varpu, jonka varret voivat suikertaa sammalen ja karikkeen seassa metrinkin verran. Se kykenee puutuneen juuristonsa ja juurehtivien varsiensa avulla levittäytymään kasvustollisesti laajoiksi ja tiheiksi varvikoiksi. Varsien vanhemmat alaosat ovat liereät ja ruskeat tai harmahtavat sekä pinnaltaan hilseilevät. Uudet versot ovat särmikkäät ja kellan- tai punaruskeat.

Lehdet ovat versossa tiheästi ja kierteisesti tai hyvin lähekkäin, lähes neljän, viiden lehden kiehkuroina. Ne ovat lähes neulasmaiset, siirottavat tai yläviistot, nahkeat ja talvehtivat sekä lyhytruotiset. Lehtiruoti on varrenmyötäinen ja noin 0,5-1 mm pitkä. Sen kiinnittymiskohta versoon on nystymäisesti koholla. Lehtilapa on enimmäkseen tasasoukan pitkulainen ja tavallisesti noin 3-5 mm pitkä ja noin 1-1,5 mm leveä. Sen väri vaihtelee vaaleanvihreästä vanhemmiten tummempiin sävyihin, myös ruskehtavan vihreään. Lapa on ontto johtuen siitä, että se on todellisuudessa kiertynyt alaspäin ympäri asti. Erityisesti laidat ja jossain määrin yläpinta ovat nuorena lyhyen nystykarvaiset, mutta kaljuuntuvat vanhetessaan. Alapinta on kupera ja sen keskellä on vaalea, viirumainen sauma, joka on  samassa tasossa alapinnan kanssa.

Etelänvariksenmarja on ja kaksikotinen eli sen kukat ovat yksineuvoisia ja hede- sekä emikukat sijaitsevat eri yksilöissä. Näin kasvullisesti levittäytynyt laajakin varvikko on yksinomaan joko hede- tai emikukkainen, ellei seassa haaro toista, vastakkaista sukupuolta olevaa varpuyksilöä. Kukat ovat tuulipölytteisiä ja keskittyvät ryhmiksi versojen kärkiosiin. Ne ovat perättömiä ja sijaitsevat lehtihangoissa. Sekä verho- että terälehtiä on 3. Ne kaikki ovat pyöreähköjä tai pitkänpyöreitä ja kuperia sekä noin 1,5 mm pitkiä. Verholehdet ovat yleensä tummanpunertavat tai punaruskeat ja vaaleareunaiset. Terälehdet ovat tavallisesti tummanpunaiset. Heteitä on 3 ja ne ovat kukintavaiheesta riippuen noin 3-7 mm pitkät. Palhot ovat tumman- tai sinipunaiset. Kaksilokeroiset ponnet ovat aluksi punasävyiset ja lopulta hyvin tummat sekä noin 1 mm pitkät. Luotti on pyöreä, noin kukan kokoinen ja käytännössä vartaloton. Se on ensin tummanpunainen ja lopulta lähes mustanpuhuva sekä kärjestään 6-9-säteinen. Sädeulokkeet auttavat siivilöimään ilmasta hedeyksilöiden siitepölyä. Hedelmä on musta, kiiltävä ja mehevä luumarja, joka on pyöreämuotoinen tai hieman kulmikas. Se on läpimitaltaan yleensä noin 5 mm. Sisällä oleva hedelmäluu on 8-lohkoinen. Normaali kukinta-aika on huhti-kesäkuu.

Etelänvariksenmarja on alkuperäinen Suomessa ja sitä esiintyy kaikissa eliömaakunnissa. Se on hyvin yleinen etelästä päin Perä-Pohjanmaan ja Koillismaan eliömaakuntiin saakka. Pohjoisempana se on harvinainen. Se kasvaa lähinnä kuivissa kangasmetsissä, hietikoilla, rämeillä, suomättäillä ja kallioilla. Muissa Pohjoismaissa etelänvariksenmarja kasvaa Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa sekä Tanskan Färsaarilla.

Etelänvariksenmarjasta poiketen pohjanvariksenmarja on yksikotinen ja kaksineuvoinen eli heteet ja emit ovat yhdessä samoissa kukissa. Marjonta on etelänvariksenmarjaa runsaampaa ja heteet säilyvät pitkään marjan kärjessä. Versot ovat keskimäärin lyhyempiä ja lehtien alapinnan vaalea juova on selvästi syvennyksessä.

Variksenmarja ja erityisesti sen satoisampi alalaji, pohjanvariksenmarja on perinteinen hyötykasvi, joka tosin nykyisin on vähällä käytöllä. Sen sato hyvänä marjavuotena on noin 120-160 miljoonaa kiloa. Marjasato on runsaimmillaan pohjoisimmassa Suomessa, Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa. Erityisesti Lapissa marja tunnetaan nimellä kaarnikka. Variksenmarja on miedonmakuinen ja sopii hyvin mm. leivonnaisiin, kiisseleihin ja puuroihin. Siitä valmistetaan myös marjaviinejä ja marjajauhetta. Saamelaiset ovat käyttäneet variksenmarjaa ruokana mutta myös lääkkeenä satoja vuosia. Sen avulla on torjuttu erityisesti keripukkia eli C-vitamiinin puutosta. Marja sisältääkin C-vitamiinia noin kaksi kertaa enemmän kuin mustikka tai puolukka. Marja on tärkeä ravintokasvi myös eläinkunnalle. Tosin nimessä esiintyvä varis ei viittaa tähän ominaisuuteen, vaan on alkujaan pikemminkin marjan arvoa väheksyvä etuliite. Marja on erityisesti kanalintujen suosiossa. Tunturipaljakoilla elävälle kiirunalle hangen alla hyvänä säilyvä marja on melkein elinehto talviaikaan. Myös kevään muuttolinnut hyödyntävät talven yli selvinneitä marjoja. Marjoja syövät mielellään myös nisäkkäät aina karhuun saakka.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle (musta)variksenmarjan esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle etelänvariksenmarjan esiintymiskartalle Suomessa. Kartta on epätäydellinen, koska vain osa havainnoista on viety alalajitasolle.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase). Sivustolla alalajit on käsitelty lajitasoisina. Kartan Empetrum nigrum tarkoittaa etelänvariksenmarjaa subsp. nigrum.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Empetrum nigrum subsp. nigrum - (musta)variksenmarja subsp. etelänvariksenmarja kasvaa mm. rämeillä ja suomättäiköissä. Se on monihaarainen, rento mutta yläosistaan koheneva ja tavallisesti noin 10-30 cm korkea varpu, jonka puutuneet varret voivat suikertaa sammalen ja karikkeen seassa metrinkin verran. Varsien vanhemmat alaosat ovat liereät ja ruskeat tai harmahtavat sekä pinnaltaan hilseilevät. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantaräme ja -neva, 6.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum – (musta)variksenmarja subsp. etelänvariksenmarja kasvaa mm. rämeillä ja suomättäiköissä. Se on monihaarainen, rento mutta yläosistaan koheneva ja tavallisesti noin 10-30 cm korkea varpu, jonka puutuneet varret voivat suikertaa sammalen ja karikkeen seassa metrinkin verran. Varsien vanhemmat alaosat ovat liereät ja ruskeat tai harmahtavat sekä pinnaltaan hilseilevät. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantaräme ja -neva, 6.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum - (musta)variksenmarja subsp. etelänvariksenmarja suosii myös hiekkamaita, joissa se juuristonsa ja juurehtivien varsiensa avulla voi levittäytyä laajoiksi ja tiheiksi varvikoiksi. V, Kemiönsaari, Hiittisten saaristo, Örö, saaren länsipuolen merenranta, 14.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum – (musta)variksenmarja subsp. etelänvariksenmarja suosii myös hiekkamaita, joissa se juuristonsa ja juurehtivien varsiensa avulla voi levittäytyä laajoiksi ja tiheiksi varvikoiksi. V, Kemiönsaari, Hiittisten saaristo, Örö, saaren länsipuolen merenranta, 14.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum - (musta)variksenmarja subsp. etelänvariksenmarja on myös kuivien kangasmetsien peruslajistoa yhdessä (taiga)puolukan, Vaccinium vitis-idaea, kanssa. EH, Hämeenlinna, Tuulos, Mäntynummi, Hevospierettämänmäki, 1.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum – (musta)variksenmarja subsp. etelänvariksenmarja on myös kuivien kangasmetsien peruslajistoa yhdessä (taiga)puolukan, Vaccinium vitis-idaea, kanssa. EH, Hämeenlinna, Tuulos, Mäntynummi, Hevospierettämänmäki, 1.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum - (musta)variksenmarja subsp. etelänvariksenmarja on kaksikotinen eli sen kukat ovat yksineuvoisia ja hede- sekä emikukat sijaitsevat eri yksilöissä. Kukat ovat perättömiä ja sijaitsevat lehtihangoissa. Sekä verho- että terälehtiä on kolme. Ne kaikki ovat pyöreähköjä tai pitkänpyöreitä ja kuperia sekä noin 1,5 mm pitkiä. Verholehdet ovat yleensä tummanpunertavat tai punaruskeat ja vaaleareunaiset. Terälehdet ovat tavallisesti tummanpunaiset. Kuvassa on hedekukkia, vaikka heteet eivät ole vielä nousseet näkyville. Kukkien lehtirakenne on samanlainen myös emikukissa. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantaräme ja -neva, 6.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum – (musta)variksenmarja subsp. etelänvariksenmarja on kaksikotinen eli sen kukat ovat yksineuvoisia ja hede- sekä emikukat sijaitsevat eri yksilöissä. Kukat ovat perättömiä ja sijaitsevat lehtihangoissa. Sekä verho- että terälehtiä on kolme. Ne kaikki ovat pyöreähköjä tai pitkänpyöreitä ja kuperia sekä noin 1,5 mm pitkiä. Verholehdet ovat yleensä tummanpunertavat tai punaruskeat ja vaaleareunaiset. Terälehdet ovat tavallisesti tummanpunaiset. Kuvassa on hedekukkia, vaikka heteet eivät ole vielä nousseet näkyville. Kukkien lehtirakenne on samanlainen myös emikukissa. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantaräme ja -neva, 6.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum - (musta)variksenmarjan subsp. etelänvariksenmarjan kukat keskittyvät ryhmiksi versojen kärkiosiin. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantaräme ja -neva, 13.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum – (musta)variksenmarjan subsp. etelänvariksenmarjan kukat keskittyvät ryhmiksi versojen kärkiosiin. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantaräme ja -neva, 13.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum - (musta)variksenmarjan subsp. etelänvariksenmarjan kukassa on kolme hedettä. Ne ovat alkuvaiheessa noin 3-5 mm pitkiä. Talvehtineet lehdet ovat usein sävyltään ruskehtavan vihreitä. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantaräme ja -neva, 13.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum – (musta)variksenmarjan subsp. etelänvariksenmarjan kukassa on kolme hedettä. Ne ovat alkuvaiheessa noin 3-5 mm pitkiä. Talvehtineet lehdet ovat usein sävyltään ruskehtavan vihreitä. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantaräme ja -neva, 13.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum - (musta)variksenmarjan subsp. etelänvariksenmarjan heteet voivat venyä seitsemänkin milliä pitkiksi, kuten kuvassa. Palhot ovat tumman- tai sinipunaiset ja kaksilokeroiset, noin millin mittaiset ponnet lopulta lähes mustat. Versojen yläosat ovat särmikkäät ja kellan- tai punaruskeat. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantaräme ja -neva, 13.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum – (musta)variksenmarjan subsp. etelänvariksenmarjan heteet voivat venyä seitsemänkin milliä pitkiksi, kuten kuvassa. Palhot ovat tumman- tai sinipunaiset ja kaksilokeroiset, noin millin mittaiset ponnet lopulta lähes mustat. Versojen yläosat ovat särmikkäät ja kellan- tai punaruskeat. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantaräme ja -neva, 13.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum - (musta)variksenmarjan subsp. etelänvariksenmarjan emiyksilöiden kukinta voi jäädä kokonaan huomaamatta, niin pienet ja vaatimattomat kukat ovat. Kukkien havaitseminen vaatiikin alas asti kumartumista ja katseen tarkentamista. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantaräme ja -neva, 13.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum – (musta)variksenmarjan subsp. etelänvariksenmarjan emiyksilöiden kukinta voi jäädä kokonaan huomaamatta, niin pienet ja vaatimattomat kukat ovat. Kukkien havaitseminen vaatiikin alas asti kumartumista ja katseen tarkentamista. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantaräme ja -neva, 13.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum - (musta)variksenmarjan subsp. etelänvariksenmarjan emikukan luotti on pyöreä, suunnilleen koko kukan täyttävä ja käytännössä vartaloton. Se on ensin tummanpunainen ja lopulta lähes mustanpuhuva sekä kärjestään 6-9-säteinen. Sädeulokkeet siivilöivät ilmasta tuulipölytteisen kasvin hedeyksilöiden siitepölyä. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantaräme ja -neva, 13.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum – (musta)variksenmarjan subsp. etelänvariksenmarjan emikukan luotti on pyöreä, suunnilleen koko kukan täyttävä ja käytännössä vartaloton. Se on ensin tummanpunainen ja lopulta lähes mustanpuhuva sekä kärjestään 6-9-säteinen. Sädeulokkeet siivilöivät ilmasta tuulipölytteisen kasvin hedeyksilöiden siitepölyä. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantaräme ja -neva, 13.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum - (musta)variksenmarja subsp. etelänvariksenmarja marjoo keskimäärin niukemmin kuin alalaji pohjanvariksenmarja, subsp. hermaphroditum. Silti etelänvariksenmarjallakin on kuvan tavoin usein monimarjaisia varpuhaaroja. EH, Loppi, Räyskälä, Iso-Melkutin-järven ranta, 12.8.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum – (musta)variksenmarja subsp. etelänvariksenmarja marjoo keskimäärin niukemmin kuin alalaji pohjanvariksenmarja, subsp. hermaphroditum. Silti etelänvariksenmarjallakin on kuvan tavoin usein monimarjaisia varpuhaaroja. EH, Loppi, Räyskälä, Iso-Melkutin-järven ranta, 12.8.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum - (musta)variksenmarjan subsp. etelänvariksenmarjan luumarja on musta, kiiltävä ja mehevä. Se on yleensä pyöreämuotoinen ja läpimitaltaan noin 5 mm. Marjan kärjessä säilyy luotti säteineen. Heteistä ei kaksikotisen nimialalajin marjassa tietysti näy jälkeäkään. Sen sijaan yksikotisella pohjanvariksenmarjalla marjan kärjessä säilyy pitkään myös heteitä. Kn, Kuhmo, Rekulanvaara, Jotuniementien varren kuivahtanut suolaikku, 10.8.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum – (musta)variksenmarjan subsp. etelänvariksenmarjan luumarja on musta, kiiltävä ja mehevä. Se on yleensä pyöreämuotoinen ja läpimitaltaan noin 5 mm. Marjan kärjessä säilyy luotti säteineen. Heteistä ei kaksikotisen nimialalajin marjassa tietysti näy jälkeäkään. Sen sijaan yksikotisella pohjanvariksenmarjalla marjan kärjessä säilyy pitkään myös heteitä. Kn, Kuhmo, Rekulanvaara, Jotuniementien varren kuivahtanut suolaikku, 10.8.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum - (musta)variksenmarjan subsp. etelänvariksenmarjan luumarjat ovat toisinaan myös kulmikkaita. Variksenmarjan luumarja sisältää C-vitamiinia noin kaksi kertaa enemmän kuin mustikka tai puolukka. Saamelaiset ovatkin käyttäneet sitä C-vitamiinin puutostaudin, keripukin torjuntaan. Kn, Kuhmo, Rekulanvaara, Jotuniementien varren kuivahtanut suolaikku, 10.8.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum – (musta)variksenmarjan subsp. etelänvariksenmarjan luumarjat ovat toisinaan myös kulmikkaita. Variksenmarjan luumarja sisältää C-vitamiinia noin kaksi kertaa enemmän kuin mustikka tai puolukka. Saamelaiset ovatkin käyttäneet sitä C-vitamiinin puutostaudin, keripukin torjuntaan. Kn, Kuhmo, Rekulanvaara, Jotuniementien varren kuivahtanut suolaikku, 10.8.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum - (musta)variksenmarjan subsp. etelänvariksenmarjan neulasmaiset lehdet ovat uusissa versoissa hyvin tiheässä. Ne ovat nuoruusvaiheessa vaaleanvihreät. V, Kemiönsaari, Hiittisten saaristo, Örö, saaren länsipuolen merenranta, 14.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum – (musta)variksenmarjan subsp. etelänvariksenmarjan neulasmaiset lehdet ovat uusissa versoissa hyvin tiheässä. Ne ovat nuoruusvaiheessa vaaleanvihreät. V, Kemiönsaari, Hiittisten saaristo, Örö, saaren länsipuolen merenranta, 14.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum - (musta)variksenmarjan subsp. etelänvariksenmarjan lehdet ovat versossa kierteisesti tai hyvin lähekkäin, lähes neljän, viiden lehden kiehkuroina. Ne ovat nahkeat ja talvehtivat sekä lyhytruotiset. Lehtiruoti on varrenmyötäinen ja noin 0,5-1 mm pitkä. Lehtilapa on enimmäkseen tasasoukan pitkulainen ja tavallisesti noin 3-5 mm pitkä ja noin 1-1,5 mm leveä. Lapa on ontto johtuen siitä, että se on todellisuudessa kiertynyt alaspäin ympäri asti. Erityisesti laidat ovat nuorena lyhyen nystykarvaiset. Alapinta on kupera ja sen keskellä on vaalea, viirumainen sauma, joka on samassa tasossa alapinnan kanssa. Kn, Kuhmo, Rekulanvaara, Jotuniementien varren kuivahtanut suolaikku, 10.8.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Empetrum nigrum subsp. nigrum – (musta)variksenmarjan subsp. etelänvariksenmarjan lehdet ovat versossa kierteisesti tai hyvin lähekkäin, lähes neljän, viiden lehden kiehkuroina. Ne ovat nahkeat ja talvehtivat sekä lyhytruotiset. Lehtiruoti on varrenmyötäinen ja noin 0,5-1 mm pitkä. Lehtilapa on enimmäkseen tasasoukan pitkulainen ja tavallisesti noin 3-5 mm pitkä ja noin 1-1,5 mm leveä. Lapa on ontto johtuen siitä, että se on todellisuudessa kiertynyt alaspäin ympäri asti. Erityisesti laidat ovat nuorena lyhyen nystykarvaiset. Alapinta on kupera ja sen keskellä on vaalea, viirumainen sauma, joka on samassa tasossa alapinnan kanssa. Kn, Kuhmo, Rekulanvaara, Jotuniementien varren kuivahtanut suolaikku, 10.8.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto