Harrimanella hypnoides – sammalvarpio, tunturisammalvarpio

  • Harrimanella hypnoides (L.) Coville – (tunturi)sammalvarpio
  • aikaisemmin Suomessa käytetty nimi Cassiope hypnoides (L.) D. Don
  • Harrimanella Coville – sammalvarpiot
  • Ericaceae – kanervakasvit

(Tunturi)sammalvarpio, Harrimanella hypnoides, joka aikaisemmin kuului tunturiliekovarpion, Cassiope tetragona, kanssa samaan sukuun, on nykyisin erotettu omaan, kaksilajiseen sukuunsa. Se on rento, varsistaan juurehtiva, runsas-, hento- ja lyhythaarainen sekä monivuotinen ja ikivihreä varpu, jonka pituus haaroineen on tavallisesti noin 5-10 cm. Varret ovat alaosastaan ruskeat ja puutuneet sekä kärkiosastaan kellanvihreät.

Lehdet peittävät vartta ja haaroja kierteisesti, tiheästi ja lähes varrenmyötäisesti. Verson alempien osien lehdet ovat harmaat ja kuolleet mutta vuosia paikallaan pysyvät. Haarojen lehdet ovat vihreät, pehmeät ja talvehtivat. Ne ovat ruodittomat, neulasmaiset, teräväkärkiset ja laidoiltaan lyhytkarvaiset (karvoituksen havaitseminen vaatii huomattavaa suurennosta). Pituutta niillä on tavallisesti noin 2-4 mm ja leveyttä noin 0,5 mm. Kukkimattomana ympäriinsä levittäytyvät varret näyttävät suomalaisen nimen mukaisesti sammalilta eikä niitä ole aina helppo havaita muun kasvillisuuden seasta.

Kukat ovat yksittäin haarojen kärjessä. Kukkaperä on suoraan haaran jatkeena ja kaartuu päästään alaspäin. Se on punainen tai punaruskea ja hienonukkainen sekä tavallisesti 3-10 mm pitkä. Perä pitenee jonkin verran ja oikenee pystysuoraksi hedelmävaiheessa. Erillisiä verholehtiä on 5. Ne ovat soikeat, teräväkärkiset ja kaljut sekä punaiset tai punaruskeat. Pituutta niillä on noin 2 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1 mm.

Teriö on yhdislehtinen, kellomainen, nuokkuva ja valkoinen sekä tavallisesti noin  4-5 mm pitkä ja lähes yhtä leveä. Teriössä on 5 leveän pyöreähköä, noin 1-3 mm pitkää kärkiliuskaa, joissa on aika usein siellä täällä punertavia laikkuja. Heteitä on 10. Ponnen puoliskoissa on pitkä, rihmamainen kannus. Emiö on yhdislehtinen ja 1-luottinen. Hedelmä on lähes pallomainen, suonikas ja pysty kota, joka on halkaisijaltaan noin 2-3 mm. Sen kärjessä säilyy loppuun asti kuivunut emin vartalo. Kota avautuu pitkittäin kyljistään ja säilyy paikallaan usein vielä seuraavan kasvukauden kotien kypsyessä. Normaali kukinta-aika on kesäkuun loppupuoli -elokuun alkupuoli.

(Tunturi)sammalvarpio on alkuperäinen laji Suomessa ja sitä esiintyy yleisempänä Enontekiön Lapin ja Inarin Lapin eliömaakunnissa ja harvinaisena Kittilän Lapin ja Sompion Lapin eliömaakunnissa. Se kasvaa tunturipaljakalla kangasmaastossa, kalliolaiteilla ja kivenkoloissa, tihkupinnoilla, lumenviipymillä sekä puronvarsilla. Vuonna 2019 julkaistussa uhanalaisuusarvioinnissa se on todettu silmälläpidettäväksi (NT). Luokitukseen on vaikuttanut yksilöiden määrän merkittävä vähentyminen. Tulevaisuuden uhkatekijänä nähdään ilmastonmuutos. Muissa Pohjoismaissa (tunturi)sammalvarpiota esiintyy Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa sekä Norjan arktisilla saarilla, Huippuvuorilla ja Jan Mayenilla.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle (tunturi)sammalvarpion esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase). Laji on nimellä Cassiope hypnoides.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) - tunturisammalvarpio on ilman kukkiaan varsin huomaamaton muun kasvillisuuden seassa. Sen voi helposti sekoittaa sammaliin. Kuvassa myös mm. niittykulleron, Trollius europaeus, lapinorvokin, Viola biflora ja vasemmassa alakulmassa verkkolehtipajun, Salix reticulata lehtiä. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinne lähellä lounaista pahtaseinämää, 745 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) – (tunturi)sammalvarpio on ilman kukkiaan varsin huomaamaton muun kasvillisuuden seassa. Sen voi helposti sekoittaa sammaliin. Kuvassa myös mm. niittykulleron, Trollius europaeus, lapinorvokin, Viola biflora ja vasemmassa alakulmassa verkkolehtipajun, Salix reticulata lehtiä. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinne lähellä lounaista pahtaseinämää, 745 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) - tunturisammalvarpio kasvaa tiheinäkin kasvustolaikkuina tunturipaljakalla kangasmaastossa, kalliolaiteilla ja kivenkoloissa, tihkupinnoilla, lumenviipymillä sekä puronvarsilla. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinne lähellä lounaista pahtaseinämää, 720 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) – (tunturi)sammalvarpio kasvaa tiheinäkin kasvustolaikkuina tunturipaljakalla kangasmaastossa, kalliolaiteilla ja kivenkoloissa, tihkupinnoilla, lumenviipymillä sekä puronvarsilla. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinne lähellä lounaista pahtaseinämää, 720 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) - tunturisammalvarpion nuokkuvien kukkien viisi verholehteä ovat teriön valkoista väriä vasten huomiota herättävän punasävyiset. Ne ovat soikeat, teräväkärkiset ja noin 2 mm pitkät. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinne lähellä lounaista pahtaseinämää, 720 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) – (tunturi)sammalvarpion nuokkuvien kukkien viisi verholehteä ovat teriön valkoista väriä vasten huomiota herättävän punasävyiset. Ne ovat soikeat, teräväkärkiset ja noin 2 mm pitkät. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinne lähellä lounaista pahtaseinämää, 720 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) - tunturisammalvarpion teriö on yhdislehtinen, kellomainen, ja valkoinen sekä tavallisesti noin 4-5 mm pitkä ja lähes yhtä leveä. Teriössä on 5 pyöreähköä, noin 1-3 mm pitkää kärkiliuskaa. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinteen kivikko lähellä lounaista pahtaseinämää, 745 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) – (tunturi)sammalvarpion teriö on yhdislehtinen, kellomainen, ja valkoinen sekä tavallisesti noin 4-5 mm pitkä ja lähes yhtä leveä. Teriössä on 5 pyöreähköä, noin 1-3 mm pitkää kärkiliuskaa. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinteen kivikko lähellä lounaista pahtaseinämää, 745 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) - tunturisammalvarpion muuten valkoisessa teriössä on aika usein punertavia laikkuja erityisesti kärkiliuskoissa mutta toisinaan vähän laajemminkin. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinteen kivikko lähellä lounaista pahtaseinämää, 745 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) – (tunturi)sammalvarpion muuten valkoisessa teriössä on aika usein punertavia laikkuja erityisesti kärkiliuskoissa mutta toisinaan vähän laajemminkin. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinteen kivikko lähellä lounaista pahtaseinämää, 745 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) - tunturisammalvarpio on rento, runsas-, hento- ja lyhythaarainen varpu, jonka lehdet ovat talvehtivia. Sen pituus haaroineen on tavallisesti noin 5-10 cm. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinne lähellä lounaista pahtaseinämää, 720 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) – (tunturi)sammalvarpio on rento, runsas-, hento- ja lyhythaarainen varpu, jonka lehdet ovat talvehtivia. Sen pituus haaroineen on tavallisesti noin 5-10 cm. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinne lähellä lounaista pahtaseinämää, 720 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) - tunturisammalvarpion pölytetyn kukan hedelmyksen alkaessa paisua verholehdet kääntyvät alaspäin ja työntävät tarpeettomaksi käyneen yhdislehtisen teriön irti. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinne lähellä lounaista pahtaseinämää, 720 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) – (tunturi)sammalvarpion pölytetyn kukan hedelmyksen alkaessa paisua verholehdet kääntyvät alaspäin ja työntävät tarpeettomaksi käyneen yhdislehtisen teriön irti. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinne lähellä lounaista pahtaseinämää, 720 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) - tunturisammalvarpion kukat ovat yksittäin haarojen kärjessä. Kukkaperä on suoraan haaran jatkeena ja kaartuu päästään alaspäin. Se on punainen tai punaruskea ja hienonukkainen sekä tavallisesti 3-10 mm pitkä. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinne lähellä lounaista pahtaseinämää, 720 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) – (tunturi)sammalvarpion kukat ovat yksittäin haarojen kärjessä. Kukkaperä on suoraan haaran jatkeena ja kaartuu päästään alaspäin. Se on punainen tai punaruskea ja hienonukkainen sekä tavallisesti 3-10 mm pitkä. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinne lähellä lounaista pahtaseinämää, 720 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) - tunturisammalvarpion kukassa on kymmenen hedettä. Ponnen puoliskoissa on pitkä, rihmamainen kannus. Emiö on yhdislehtinen ja yksiluottinen. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinne lähellä lounaista pahtaseinämää, 720 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) – (tunturi)sammalvarpion kukassa on kymmenen hedettä. Ponnen puoliskoissa on pitkä, rihmamainen kannus. Emiö on yhdislehtinen ja yksiluottinen. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinne lähellä lounaista pahtaseinämää, 720 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) - tunturisammalvarpion lehdet peittävät vartta ja haaroja kierteisesti, tiheästi ja lähes varrenmyötäisesti. Ne ovat vihreät, pehmeät ja talvehtivat sekä ruodittomat, neulasmaiset ja teräväkärkiset. Pituutta niillä on tavallisesti noin 2-4 mm ja leveyttä noin 0,5 mm. Kuolleet, harmaat lehdet pysyvät vuosia paikallaan. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinteen kivikko lähellä lounaista pahtaseinämää, 745 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) – (tunturi)sammalvarpion lehdet peittävät vartta ja haaroja kierteisesti, tiheästi ja lähes varrenmyötäisesti. Ne ovat vihreät, pehmeät ja talvehtivat sekä ruodittomat, neulasmaiset ja teräväkärkiset. Pituutta niillä on tavallisesti noin 2-4 mm ja leveyttä noin 0,5 mm. Kuolleet, harmaat lehdet pysyvät vuosia paikallaan. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinteen kivikko lähellä lounaista pahtaseinämää, 745 m mpy, 5.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) - tunturisammalvarpion kota on lähes pallomainen, suonikas ja pysty sekä halkaisijaltaan noin 2-3 mm. Sen kärjessä säilyy loppuun asti kuivunut emin vartalo. Kota avautuu pitkittäin kyljistään ja säilyy paikallaan usein vielä seuraavan kasvukauden kotien kypsyessä. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinne lähellä lounaista pahtaseinämää, 730 m mpy, 17.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Harrimanella hypnoides (Cassiope hypnoides) – (tunturi)sammalvarpion kota on lähes pallomainen, suonikas ja pysty sekä halkaisijaltaan noin 2-3 mm. Sen kärjessä säilyy loppuun asti kuivunut emin vartalo. Kota avautuu pitkittäin kyljistään ja säilyy paikallaan usein vielä seuraavan kasvukauden kotien kypsyessä. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saana, luoteisrinne lähellä lounaista pahtaseinämää, 730 m mpy, 17.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto