Honckenya peploides – suola-arho

  • Honckenya peploides (L.) Ehrh. – suola-arho
  • Honckenya Ehrh. – suola-arhot
  • Caryophyllaceae – kohokkikasvit

Suola-arho, Honckenya peploides, on monivuotinen, tavallisesti kaksikotinen, kalju ja möyheä sekä yleensä noin 10-30 cm korkea ruoho. Se on mätästävä ja rönsyilevä levittäytyen pitkillä, haarovilla ja juurehtivilla maarönsyillään usein tiheiksi ja laajoiksi kasvustoiksi. Varret ovat tavallisesti kohenevat tai pystyhköt, yleensä runsashaaraiset, hoikat tai tukevahkot ja liereät tai nelisärmäiset sekä vaaleat.

Lehdet ovat ristikkäin vastakkaisesti muodostaen erityisesti verson latvaosissa varren ympärille neljä tiheävälistä jonoa. Lehdet ovat ruodittomat, vaalean- tai tummemman vihreät, ehyet ja yleensä puikeat tai soikeat sekä teräväkärkiset. Ne ovat yksisuoniset, laidoiltaan kapeasti kalvoreunaiset ja yleensä matalasti nyhälaitaiset sekä tavallisesti noin 1-2,5 cm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 0,5-1,5 cm leveät.

Kukat ovat versohaaran kärjessä 1-6 kukan viuhkoina ja yksittäin lehtihankaisissa haaroissa. Kukkaperä noin 2-5 mm pitkä. Kukat ovat yleensä erikseen joko hede- tai emikukkia ja sijaitsevat eri yksilöissä. Ne ovat pystyt ja vahvahkosti hunajan tuoksuiset. Verholehtiä on 5 tai harvoin 6 ja ne ovat tyveen saakka erilliset, puikeahkot tai soikeahkot, terävä- tai tylppäkärkiset ja vihreät sekä laidoiltaan kapeasti kalvoreunaiset. Pituutta niillä on tavallisesti 3-5 mm ja leveyttä noin 1,5-3 mm.

Kukka on tavallisesti noin 6-10 mm leveä ja terälehtiä on 5 tai harvoin 6. Ne ovat valkoiset, ehyet, lusikkamaiset ja pyöreäpäiset sekä aika kaukana toisistaan. Hedekukissa ne ovat noin 3,5-6 mm pitkät ja hieman verholehtiä lyhyemmät – hieman niitä pitemmät. Emikukissa ne ovat 1,5-4 mm pitkät ja paljon verholehtiä lyhyemmät. Hedekukissa emit jäävät kehittymättömiksi ja emikukissa puolestaan heteet. Heteitä on 10 ja harvoin 12 ja niiden tyvellä ovat keltaiset mesiäiset. Emiön vartaloita ja luotteja on 3 ja harvoin 5. Hedelmä on pyöreähkö, lähes pallomainen, kiiltävä ja vihreä tai kellanvihreä sekä noin 6-10 mm läpimitaltaan oleva kota, joka on selvästi verholehtiä pitempi. Kota avautuu 3-liuskaisesti. Siemenet ovat munuaismaisia, matalakurttuisia ja matalanystermäisiä, kellertäviä tai ruskeita sekä läpimitaltaan noin 3-4 mm. Normaali kukinta-aika on kesä-elokuu.

Suola-arho on alkuperäinen laji Suomessa ja sitä esiintyy runsaampana tai harvinaisempana koko rannikon pituudelta Etelä-Karjalan eliömaakunnasta länteen Varsinais-Suomeen ja Ahvenanmaalle sekä edelleen pohjoiseen Perä-Pohjanmaan eliömaakuntaan saakka. Se kasvaa suolakkokasvina merenrannan hietikoilla ja soraisilla paikoilla sekä merenrantakallioiden raoissa. Muissa Pohjoismaissa samaa suola-arhoa esiintyy Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Färsaarilla. Lisäksi Pohjois-Norjassa, Islannissa, Färsaarilla ja Pohjoismaiden arktisilla saarilla esiintyy myös toinen aika samannäköinen alalaji, napasuola-arho, subsp. diffusa (Hornem.) Hultén. Tässä esitelty taksoni on nimialalaji etelänsuola-arho, subsp. peploides.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle suola-arhon esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Honckenya peploides - suola-arho levittäytyy pitkillä, haarovilla ja juurehtivilla maarönsyillään laajoiksi, tiheiksi kasvustoiksi. Se on tehokas hiekansitojakasvi. U, Hanko, niemen eteläpuolen merenranta, Kolaviken, itälaita, Stora Tallholmenin hiekkakannksen tyvi, 18.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides – suola-arho levittäytyy pitkillä, haarovilla ja juurehtivilla maarönsyillään laajoiksi, tiheiksi kasvustoiksi. Se on tehokas hiekansitojakasvi. U, Hanko, niemen eteläpuolen merenranta, Kolaviken, itälaita, Stora Tallholmenin hiekkakannksen tyvi, 18.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides - suola-arho voi kasvaa rannalla niin tiheänä, ettei muilla lajeilla ole juuri asiaa sekaan. Se on kuitenkin pioneerikasveja, joka olemassa olollaan lannoittaa alustaa ja tasoittaa tietä muille tulijoille, jotka aikanaan voivat syrjäyttää sen. Menestystä edesauttaa kasvupohjan ajoittainen myllertyminen meren syleilyssä. Kuvassa osa laajaa emikasvustoa. U, Hanko, niemen eteläpuolen merenranta, Kolaviken, itälaita, Stora Tallholmenin hiekkakannksen tyvi, 18.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides – suola-arho voi kasvaa rannalla niin tiheänä, ettei muilla lajeilla ole juuri asiaa sekaan. Se on kuitenkin pioneerikasveja, joka olemassa olollaan lannoittaa alustaa ja tasoittaa tietä muille tulijoille, jotka aikanaan voivat syrjäyttää sen. Menestystä edesauttaa kasvupohjan ajoittainen myllertyminen meren syleilyssä. Kuvassa osa laajaa emikasvustoa. U, Hanko, niemen eteläpuolen merenranta, Kolaviken, itälaita, Stora Tallholmenin hiekkakannksen tyvi, 18.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides - suola-arho kasvaa rönsyilyn lisäksi myös monivartisesti mätästäen. Kuvassa hedekasvusto. OP, Oulu, Oulunsalo, Pajuniemi, Riuttu, Hailuodon lauttarannan läheinen merenrantahietikko, 17.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides – suola-arho kasvaa rönsyilyn lisäksi myös monivartisesti mätästäen. Kuvassa hedekasvusto. OP, Oulu, Oulunsalo, Pajuniemi, Riuttu, Hailuodon lauttarannan läheinen merenrantahietikko, 17.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides - suola-arhon kukat kasvavat yksittäin lehtihangoissa tai kuten kuvan hedeyksilössä, viukoina versohaarojen kärjessä. Kussakin versohaarassa on yleensä 1-6 kukkaa ja haarat yhdessä muodostavat lähes tasalakisen kukinnon. Korkeutta versoilla on tavallisesti 10-30 cm. U, Hanko, niemen eteläpuolen merenranta, Kolaviken, itälaita, Stora Tallholmenin hiekkakannksen tyvi, 18.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides – suola-arhon kukat kasvavat yksittäin lehtihangoissa tai kuten kuvan hedeyksilössä, viukoina versohaarojen kärjessä. Kussakin versohaarassa on yleensä 1-6 kukkaa ja haarat yhdessä muodostavat lähes tasalakisen kukinnon. Korkeutta versoilla on tavallisesti 10-30 cm. U, Hanko, niemen eteläpuolen merenranta, Kolaviken, itälaita, Stora Tallholmenin hiekkakannksen tyvi, 18.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides - suola-arhon hedekukissakin sikiäimet näyttävät varsin kookkailta ja kehittyneiltä, mutta emin luotit jäävät lyhyiksi ja kehittymättömiksi. Terälehdet ovat kuvan kukissa hieman verholehtiä lyhyemmät. U, Hanko, niemen eteläpuolen merenranta, Kolaviken, itälaita, Stora Tallholmenin hiekkakannksen tyvi, 18.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides – suola-arhon hedekukissakin sikiäimet näyttävät varsin kookkailta ja kehittyneiltä, mutta emin luotit jäävät lyhyiksi ja kehittymättömiksi. Terälehdet ovat kuvan kukissa hieman verholehtiä lyhyemmät. U, Hanko, niemen eteläpuolen merenranta, Kolaviken, itälaita, Stora Tallholmenin hiekkakannksen tyvi, 18.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides - suola-arhon hedekukassa on yleensä 10 hedettä ja harvoin 12. Heteiden tyvellä ovat keltaiset mesiäiset. Kuvan kukissa terälehdet ovat hieman verholehtiä pitemmät. Kukkien läpimitta terä- ja verholehtineen vaihtelee tavallisesti välillä 6-10 mm. OP, Oulu, Oulunsalo, Pajuniemi, Riuttu, Hailuodon lauttarannan läheinen merenrantahietikko, 17.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides – suola-arhon hedekukassa on yleensä 10 hedettä ja harvoin 12. Heteiden tyvellä ovat keltaiset mesiäiset. Kuvan kukissa terälehdet ovat hieman verholehtiä pitemmät. Kukkien läpimitta terä- ja verholehtineen vaihtelee tavallisesti välillä 6-10 mm. OP, Oulu, Oulunsalo, Pajuniemi, Riuttu, Hailuodon lauttarannan läheinen merenrantahietikko, 17.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides - suola-arhon kukassa on 5 tai harvoin 6 terälehteä. Ne ovat valkoiset, ehyet, lusikkamaiset ja pyöreäpäiset sekä aika kaukana toisistaan. Hedekukassa ne ovat noin 3,5-6 mm pitkät. OP, Oulu, Oulunsalo, Pajuniemi, Riuttu, Hailuodon lauttarannan läheinen merenrantahietikko, 17.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides – suola-arhon kukassa on 5 tai harvoin 6 terälehteä. Ne ovat valkoiset, ehyet, lusikkamaiset ja pyöreäpäiset sekä aika kaukana toisistaan. Hedekukassa ne ovat noin 3,5-6 mm pitkät. OP, Oulu, Oulunsalo, Pajuniemi, Riuttu, Hailuodon lauttarannan läheinen merenrantahietikko, 17.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides - suola-arhon emikukat ovat hedekukkia selvästi huomaamattomammat ja vaatimattomammat. Heteet näkyvät kukan pohjalla vain kehittymättöminä alkuina. Emin luotit ovat mutkaiset ja harallaan. Niitä on 3 ja harvoin 5. Terälehdet ovat pienet ja selvästi verholehtiä lyhyemmät. Niillä on mittaa yleensä 1,5-4 mm. U, Hanko, niemen eteläpuolen merenranta, Kolaviken, itälaita, Stora Tallholmenin hiekkakannksen tyvi, 18.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides – suola-arhon emikukat ovat hedekukkia selvästi huomaamattomammat ja vaatimattomammat. Heteet näkyvät kukan pohjalla vain kehittymättöminä alkuina. Emin luotit ovat mutkaiset ja harallaan. Niitä on 3 ja harvoin 5. Terälehdet ovat pienet ja selvästi verholehtiä lyhyemmät. Niillä on mittaa yleensä 1,5-4 mm. U, Hanko, niemen eteläpuolen merenranta, Kolaviken, itälaita, Stora Tallholmenin hiekkakannksen tyvi, 18.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides - suola-arhon kukan verholehtiä on 5 ja harvoin 6. Ne ovat puikeahkot tai soikeahkot ja vihreät sekä laidoiltaan kapeasti kalvoreunaiset. Pituutta niillä on tavallisesti 3-5 mm. U, Hanko, niemen eteläpuolen merenranta, Kolaviken, itälaita, Stora Tallholmenin hiekkakannksen tyvi, 18.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides – suola-arhon kukan verholehtiä on 5 ja harvoin 6. Ne ovat puikeahkot tai soikeahkot ja vihreät sekä laidoiltaan kapeasti kalvoreunaiset. Pituutta niillä on tavallisesti 3-5 mm. U, Hanko, niemen eteläpuolen merenranta, Kolaviken, itälaita, Stora Tallholmenin hiekkakannksen tyvi, 18.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides - suola-arho yleensä hedelmöi runsaasti. Kota on lähes pallomainen ja vaaleanvihreä, kuten kuvassa tai vihreä, kuten seuraavassa kuvassa. V, Kemiönsaari, Hiittisten saaristo, Örö, saaren pohjoisosan länsipuolinen merenranta, 14.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides – suola-arho yleensä hedelmöi runsaasti. Kota on lähes pallomainen ja vaaleanvihreä, kuten kuvassa tai vihreä, kuten seuraavassa kuvassa. V, Kemiönsaari, Hiittisten saaristo, Örö, saaren pohjoisosan länsipuolinen merenranta, 14.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides - suola-arhon kota on kiiltävä ja noin 6-10 mm läpimitaltaan. Se on selvästi verholehtiä pitempi. U, Hanko, niemen eteläpuolen merenranta, Kolaviken, itälaita, Stora Tallholmenin hiekkakannksen tyvi, 18.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides – suola-arhon kota on kiiltävä ja noin 6-10 mm läpimitaltaan. Se on selvästi verholehtiä pitempi. U, Hanko, niemen eteläpuolen merenranta, Kolaviken, itälaita, Stora Tallholmenin hiekkakannksen tyvi, 18.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides - suola-arhon lehdet ovat ruodittomat ja ristikkäin vastakkain. Ne ovat möyheät ja molemmin puolin kaljut. V, Kemiönsaari, Hiittisten saaristo, Örö, saaren pohjoisosan länsipuolinen merenranta, 14.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides – suola-arhon lehdet ovat ruodittomat ja ristikkäin vastakkain. Ne ovat möyheät ja molemmin puolin kaljut. V, Kemiönsaari, Hiittisten saaristo, Örö, saaren pohjoisosan länsipuolinen merenranta, 14.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides - suola-arhon lehdet ovat puikeat tai soikeat ja teräväkärkiset sekä tavallisesti noin 1-2,5 cm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 0,5-1,5 cm leveät. Laidat ovat kapeasti kalvoreunaiset ja yleensä matalasti nyhälaitaiset. OP, Oulu, Oulunsalo, Pajuniemi, Riuttu, Hailuodon lauttarannan läheinen merenrantahietikko, 17.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Honckenya peploides – suola-arhon lehdet ovat puikeat tai soikeat ja teräväkärkiset sekä tavallisesti noin 1-2,5 cm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 0,5-1,5 cm leveät. Laidat ovat kapeasti kalvoreunaiset ja yleensä matalasti nyhälaitaiset. OP, Oulu, Oulunsalo, Pajuniemi, Riuttu, Hailuodon lauttarannan läheinen merenrantahietikko, 17.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto