Lychnis chalcedonica – palavarakkaus

  • Lychnis chalcedonica L. – palavarakkaus
  • synonyyminimi Silene chalcedonica (L.) E. H. L. Krause
  • Lychnis L. – käenkukat
  • Caryophyllaceae – kohokkikasvit

Palavarakkaus, Lychnis chalcedonica, on monivuotinen, tavallisesti noin 30-80 cm korkea ja pysty sekä monivartisia kasvustoja muodostava ruoho, jolla on vankka juurakko. Kukintovarret ovat tanakat, jäykät, liereät ja vihreät sekä tiheästi pitkä- ja karheakarvaiset. Ne ovat haarattomat tai lehtihangoissa on lyhyitä, kukattomia haaroja.

Lehdet ovat vastakkaiset, yleensä tiheäpariset ja ruodittomat sekä yläosassa jossain määrin sepivät. Ne ovat ehytlaitaiset, puikeat ja alempana usein pitkulaiset sekä teräväkärkiset. Pinnoiltaan ne ovat harvemmin tai tiheämmin karheakarvaiset ja laidoiltaan tiheästi lyhytripsiset. Pituutta lehdillä on tavallisesti noin 4-10 cm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1-4 cm.

Kukinto on varren latvassa mykerömäisenä tai huiskilomaisena, tiheänä viuhkona, jossa on yleensä 10-40 kaksineuvoista kukkaa. Kukkaperä on noin 1-5 mm pitkä ja tiheästi karheakarvainen. Kukkien tukilehdet ovat pitkäsuippuisen kolmiomaiset tai suikeat ja laidoiltaan pitkäripsiset sekä tavallisesti noin 3-10 mm pitkät. Yhdislehtinen verhiö on 10-suoninen ja torvimainen sekä kärkihampaineen noin 12-17 mm pitkä ja leveimmältä kohtaa noin 3-6 mm leveä. Se on vihreä ja suonistaan pitkäkarvainen. Kärkihampaita on 5 ja ne ovat kolmiomaiset sekä kalvolaitaiset ja yleensä 2-3 mm pitkät.

Teriö on 15-20 mm leveä. Terälehtiä on 5 ja ne ovat yleensä helakanpunaiset, joskus vaaleanpunaiset ja harvoin valkoiset. Niiden sivulle taittuva kärkiosa on tavallisesti  noin 6-10 mm pitkä, kärkeä kohti levenevä ja päästään 2-liuskainen. Liuskat ovat yleensä tasaleveät ja päästään ehyet tai epäsäännöllisen hampaiset. Kukassa on lisäteriö, joka on noin 2-5 mm pitkä ja 5-lehtinen sekä syvään ja kapeasti kaksihalkoinen. Väriltään se on terälehtien värinen tai niitä vaaleampi. Heteitä on yleensä 10, harvemmin vähemmän. Emin vartaloita ja luotteja on useimmiten 5. Hedelmä on munamainen, suipohkopäinen ja vihreähkö kota, jonka pituus on noin 8-10 mm ja leveys 5-6 mm. Se on noin verhiön mittainen tai hieman sitä pitempi ja avautuu 5-liuskaisesti. Siemenet ovat munuaismaisia, nystermäisiä ja lähes mustia sekä läpimitaltaan 0,6-1 mm. Normaali kukinta-aika on kesä-elokuu.

Palavarakkaus kasvaa luonnonvaraisena mm. Etelä-Venäjällä ja Siperiassa, Valko-Venäjällä, Ukrainassa ja Kazakstanissa. Suomessa ja muualla Euroopassa se on alkujaan koristekasvi, joka pitkäikäisenä pysyy viljelyjäänteenä vanhoilla asuinpaikoilla ja villiytyy myös uusille kasvupaikoille. Jäänteenä ja villiytymänä sitä tavataan etelästä päin Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan eliömaakuntien linjalle saakka. Yksittäisiä löytöjä on myös Oulun Pohjanmaan ja Perä-Pohjanmaan eliömaakunnista. Kasvupaikkoja ovat mm. vanhat, autioituneet asuinpaikat ja puutarhat, tienvarret, pientareet ja joutomaat sekä maankäsittely- ja jätealueet. Muissa Pohjoismaissa lajia esiintyy viljelyjäänteenä ja -karkulaisena Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle palavanrakkauden esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase). Laji on nimellä Silene chalcedonica.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Lychnis chalcedonica - palavarakkaus on Suomessa vanha koristekasvi, joka säilyy pitkään vanhoilla asuinpaikoilla, mutta leviää myös metsänlaitoihin, pientareille ja joutomaille mm. puutarhajätteen ja maansiirtojen mukana. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 4.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica – palavarakkaus on Suomessa vanha koristekasvi, joka säilyy pitkään vanhoilla asuinpaikoilla, mutta leviää myös metsänlaitoihin, pientareille ja joutomaille mm. puutarhajätteen ja maansiirtojen mukana. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 4.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica - palavarakkaus on pysty ja tanakkavartinen sekä lähes haaraton. Lehtihankoihin kyllä kehittyy kuvan tavoin lyhyitä kukattomia haaroja, joista usein on näkyvillä vain pieniä lehtipareja. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 4.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica – palavarakkaus on pysty ja tanakkavartinen sekä lähes haaraton. Lehtihankoihin kyllä kehittyy kuvan tavoin lyhyitä kukattomia haaroja, joista usein on näkyvillä vain pieniä lehtipareja. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 4.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica - palavarakkaus kehittää villiytyneillä kasvupaikoillaankin monivartisia, tiheähköjä kasvustoja. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 4.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica – palavarakkaus kehittää villiytyneillä kasvupaikoillaankin monivartisia, tiheähköjä kasvustoja. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 4.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica - palavarakkaus keskittää kukintonsa varren latvaan tiheiksi, lähes tasalakisiksi tai kuperiksi viuhkoiksi. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 2.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica – palavarakkaus keskittää kukintonsa varren latvaan tiheiksi, lähes tasalakisiksi tai kuperiksi viuhkoiksi. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 2.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica - palavanrakkauden latvaviuhkossa on tavallisesti 10-40 kukkaa. Kuvassa näkyy hyvin myös verhiön suonten pitkä karvoitus. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 2.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica – palavanrakkauden latvaviuhkossa on tavallisesti 10-40 kukkaa. Kuvassa näkyy hyvin myös verhiön suonten pitkä karvoitus. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 2.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica - palavanrakkauden teriö on yleensä helakanpunainen ja läpimitaltaan noin 15-20 mm. Viiden terälehden sivulle taittuva kärkiosa on tavallisesti noin 6-10 mm pitkä ja päästään kaksiliuskainen. Kukassa on lisäteriö, joka on noin 2-5 mm pitkä, viisilehtinen ja kapeasti kaksihalkoinen. EH, Valkeakoski, Lumikorpi, jäteasema, entinen, nykyisin peitetty kaatopaikka-alue, 28.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica – palavanrakkauden teriö on yleensä helakanpunainen ja läpimitaltaan noin 15-20 mm. Viiden terälehden sivulle taittuva kärkiosa on tavallisesti noin 6-10 mm pitkä ja päästään kaksiliuskainen. Kukassa on lisäteriö, joka on noin 2-5 mm pitkä, viisilehtinen ja kapeasti kaksihalkoinen. EH, Valkeakoski, Lumikorpi, jäteasema, entinen, nykyisin peitetty kaatopaikka-alue, 28.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica - palavanrakkauden kukassa on yleensä kymmenen hedettä, vaikka vaaleita ponsia on esillä yleensä vähemmän. Heteet nousevatkin tavallisesti pienempinä ryhminä ja pidentävät näin pölytysaikaa. Emin vartaloita ja luotteja on useimmiten viisi. Ne eivät ole yleensä esillä yhtä aikaa pölyttävien ponsien kanssa. Luotit näkyvät hyvin oikean ylälaidan kukassa. Kuvassa näkyy hyvin myös lisäteriön pituuden vaihtelu samassakin kukassa. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 4.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica – palavanrakkauden kukassa on yleensä kymmenen hedettä, vaikka vaaleita ponsia on esillä yleensä vähemmän. Heteet nousevatkin tavallisesti pienempinä ryhminä ja pidentävät näin pölytysaikaa. Emin vartaloita ja luotteja on useimmiten viisi. Ne eivät ole yleensä esillä yhtä aikaa pölyttävien ponsien kanssa. Luotit näkyvät hyvin oikean ylälaidan kukassa. Kuvassa näkyy hyvin myös lisäteriön pituuden vaihtelu samassakin kukassa. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 4.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica - palavanrakkauden kukkien tukilehdet ovat pitkäsuippuisen kolmiomaiset tai lähes kapeansuikeat ja laidoiltaan pitkäripsiset. Lyhyen kukkaperän vuoksi niitä voisi luulla ulkoverhiöksikin. Yhdislehtinen verhiö on näkyvästi 10-suoninen ja torvimainen sekä kärkihampaineen noin 12-17 mm pitkä. Se on vihreä ja suonistaan pitkäkarvainen. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 2.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica – palavanrakkauden kukkien tukilehdet ovat pitkäsuippuisen kolmiomaiset tai lähes kapeansuikeat ja laidoiltaan pitkäripsiset. Lyhyen kukkaperän vuoksi niitä voisi luulla ulkoverhiöksikin. Yhdislehtinen verhiö on näkyvästi 10-suoninen ja torvimainen sekä kärkihampaineen noin 12-17 mm pitkä. Se on vihreä ja suonistaan pitkäkarvainen. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 2.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica - palavanrakkauden kota on munamainen ja suipohkopäinen sekä noin 8-10 mm pitkä ja 5-6 mm leveä. Se on noin verhiön mittainen tai hieman sitä pitempi ja avautuu viisiliuskaisesti. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 25.8.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica – palavanrakkauden kota on munamainen ja suipohkopäinen sekä noin 8-10 mm pitkä ja 5-6 mm leveä. Se on noin verhiön mittainen tai hieman sitä pitempi ja avautuu viisiliuskaisesti. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 25.8.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica - palavanrakkauden varsikko on usein tiivis. Lehdet ovat perättömästi vastakkain ja alimmat niistä ovat yleensä pitkulaiset ja teräväkärkiset. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 4.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica – palavanrakkauden varsikko on usein tiivis. Lehdet ovat perättömästi vastakkain ja alimmat niistä ovat yleensä pitkulaiset ja teräväkärkiset. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 4.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica - palavanrakkauden varret ovat pitkä- ja karheakarvaiset. Lehtiparit ovat varrella tavallisesti tiheästi. Ylempänä ne ovat jossain määrin sepiviä. Valtaosa lehdistä on malliltaan puikeita ja teräväkärkisiä. Pituutta niillä on tavallisesti noin 4-10 cm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1-4 cm. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 4.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica – palavanrakkauden varret ovat pitkä- ja karheakarvaiset. Lehtiparit ovat varrella tavallisesti tiheästi. Ylempänä ne ovat jossain määrin sepiviä. Valtaosa lehdistä on malliltaan puikeita ja teräväkärkisiä. Pituutta niillä on tavallisesti noin 4-10 cm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1-4 cm. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien ja laitametsikön välinen piennar Myllyojan länsipuolella, 4.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica - palavanrakkauden lehtien pinnat ovat harvemmin tai tiheämmin karheakarvaiset ja lehtilaita on ehyt sekä tiheästi lyhytripsinen. EH, Valkeakoski, Lumikorpi, jäteasema, entinen, nykyisin peitetty kaatopaikka-alue, 28.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Lychnis chalcedonica – palavanrakkauden lehtien pinnat ovat harvemmin tai tiheämmin karheakarvaiset ja lehtilaita on ehyt sekä tiheästi lyhytripsinen. EH, Valkeakoski, Lumikorpi, jäteasema, entinen, nykyisin peitetty kaatopaikka-alue, 28.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto