Menyanthes trifoliata – raate

  • Menyanthes trifoliata L. – raate
  • Menyanthes L. – raatteet
  • Menyanthaceae – raatekasvit

Raate, Menyanthes trifoliata, on monivuotinen, pysty ja tavallisesti noin 20-40 cm korkea kalju ruoho, jonka juurakko on suikertava, pitkä, hohkainen, noin 10 mm paksu ja haarova sekä nivelistään juurehtiva. Haaran kärjestä versoo yleensä 2-5 pitkäruotista lehteä ja pitkäperäinen kukinto. Suikertavan juuristonsa avulla yksilöt voivat kasvustollisesti levittäytyä isollekin alalle.

Lehtiruoti on tavallisesti noin 10-15 cm pitkä, liereä, mehevä ja vihreä tai usein alaosastaan punaruskea. Ruodin tyviosa on leveäreunaisen tuppimainen ja kalvolaitainen. Lehtilapa on lajin tieteellisen nimen mukaisesti 3-lehdykkäinen. Lehdykät ovat vihreitä, ruodittomia, soikeita ja kiilatyvisiä sekä pyöreä-, tylppä- tai terävähkökärkisiä. Ne ovat yleensä noin 6-10 cm pitkiä ja leveimmältä kohtaa noin 3-4 cm leveitä.

Kukintoperä on pysty, vihreä, liereä, mehevä ja noin 5 mm paksu sekä tavallisesti noin 15-30 cm pitkä. Kukintoterttu on useimmiten noin 15-25 kukkainen ja noin 7-12 cm pitkä. Kukat ovat kaksineuvoisia, perällisiä, tukilehdellisiä ja tertussa yleensä kolmen ryhminä likimain samalla tasolla sekä kohdaltaan ulospäin siirottaen. Tukilehdet ovat vihreät tai osittain punaruskeat, soikeat ja kapeasti kalvoreunaiset. Ne ovat tavallisesti noin 3-10 mm pitkät ja noin 2-3 mm leveät. Kukkaperä on yleensä noin 8-15 mm pitkä, mutta voi alimmissa ja toisinaan erillisissäkin kukissa olla jopa 30 mm. Alimmissa kukkaperissä voi olla 1-2 noin 2-3 mm pitkää esilehteä. Kukassa on 5 ja harvoin 6 soikeaa, vihreää tai osittain punaruskeaa verholehteä, jotka ovat kukintavaiheessa noin 4-5 mm pitkät ja noin 2 mm leveät.

Teriö on yleensä noin 14-16 mm leveä ja noin samanpituinen sekä 5-liuskainen ja tyveltään kapeatorvinen. Teriönliuskat ovat tyviosastaan noin 5 mm:n matkalta yhdislehtiset ja yläosastaan sivulle taipuneet. Niiden sisäpinta on valkoinen ja tiheästi valko- ja paksuripsinen sekä ulkopinta erityisesti liuskojen kärjestä vaaleanpunertava. Heteitä on 5 ja ne ovat yhteenkasvaneet teriön tyviosan kanssa. Palhot ovat valkoiset ja ponnet tumman sinipunaiset tai punaruskeat. Emiö on yhdislehtinen, 1-vartaloinen ja 2-luottinen. Vihertävä vartalo on kukasta riippuen noin 5-10 mm pitkä. Osassa kukista ponnet nousevat luottien yläpuolelle ja osassa taas emin vartalo on huomattavasti heteitä pitempi. Tämä edistää ristipölytystä.

Hedelmä on pyöreähkö tai soikeahko, kellertävä tai vaaleanruskea ja monisiemeninen kota, joka on tavallisesti noin 6-8 mm pitkä ja leveimmältä kohtaa noin 5-6 mm leveä. Emin vartalo jää kodan kärkeen yleensä sen halkeamiseen saakka. Siemen on keltainen tai kellanruskea, soikea ja litteähkö sekä noin 1,5-2 mm pitkä. Hedelmiä kehittyy vain ristipölytyksen tuloksena, joten laajakin kasvusto voi olla aivan hedelmätön, jos se on samaa kasvustollisesti levinnyttä yksilöä. Normaali kukinta-aika on toukokuun loppupuoli – heinäkuu.

Raate on alkuperäinen laji Suomessa ja sitä esiintyy yleisenä maan kaikissa eliömaakunnissa. Se kasvaa soilla, vetisissä korvissa ja allikoissa sekä lampien ja järvien umpeen kasvavissa reunuksissa toisinaan avoveteenkin yltäen. Kukkiminen edellyttää kasvupohjalta suurta märkyyttä. Kuivuvilla kasvupaikoilla raate kasvattaa vielä lehtiä, mutta ei kykene kukkimaan. Suomalaisen lajinimen arvellaan periytyvän vanhasta sanasta, raatikko, joka tarkoittaa vaikeakulkuista maastoa, mm. upottavaa suota. Muissa Pohjoismaissa lajia esiintyy Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa sekä Tanskan Färsaarilla.

Raatteen juurakkoa on pula-aikoina käytetty kuivattuna ja jauhettuna karjan rehuksi ja leipäjauhojen jatkeeksikin. Lehdillä on ollut rohdoskäyttöä vatsavaivojen hoitoon. (Toivo Rautavaara, Mihin kasvimme kelpaavat, 9. p., 1980).

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle raatteen esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Menyanthes trifoliata - raate muodostaa riittävän märille soille ja rantasoistumille usein laajojakin kasvustoja. Se leviää tehokkaasti suikertavan ja haarovan juuristonsa avulla niin, että isokin alue voi olla yhtä ja samaa yksilöä. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantasuo, 3.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata – raate muodostaa riittävän märille soille ja rantasoistumille usein laajojakin kasvustoja. Se leviää tehokkaasti suikertavan ja haarovan juuristonsa avulla niin, että isokin alue voi olla yhtä ja samaa yksilöä. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantasuo, 3.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata - raate on yleensä noin 20-40 cm korkea. Kolmilehdykkäiset lehdet ja kukkavanat kasvavat suoraan juurihaaran kärjestä. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantasuo, 25.5.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata – raate on yleensä noin 20-40 cm korkea. Kolmilehdykkäiset lehdet ja kukkavanat kasvavat suoraan juurihaaran kärjestä. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantasuo, 25.5.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata - raate vaatii kasvaakseen ja varsinkin kukkiakseen hyvin märkää kasvualustaa. Se viihtyy mm. rannan hyllyvällä ja kelluvalla sammalpatjalla ja voi laskeutua hohkaisten ja kantavien juuriensa avulla jopa avoveteen. Kukintoperä on liereä, mehevä ja tavallisesti noin 15-30 cm pitkä. Lehtiruodit puolestaan ovat noin 10-15 cm pitkiä. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantasoistuma, 25.5.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata – raate vaatii kasvaakseen ja varsinkin kukkiakseen hyvin märkää kasvualustaa. Se viihtyy mm. rannan hyllyvällä ja kelluvalla sammalpatjalla ja voi laskeutua hohkaisten ja kantavien juuriensa avulla jopa avoveteen. Kukintoperä on liereä, mehevä ja tavallisesti noin 15-30 cm pitkä. Lehtiruodit puolestaan ovat noin 10-15 cm pitkiä. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantasoistuma, 25.5.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata - raatteen kukintoterttu on useimmiten noin 15-25 kukkainen ja noin 7-12 cm pitkä. Kukat ovat tertussa yleensä kolmen ryhminä likimain samalla tasolla sekä kohdaltaan ulospäin siirottaen. EH, Hämeenlinna, Luolaja, Hattelmalanjärven luoteisrannan pitkä suokiila, luonnonsuojelualue, 31.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata – raatteen kukintoterttu on useimmiten noin 15-25 kukkainen ja noin 7-12 cm pitkä. Kukat ovat tertussa yleensä kolmen ryhminä likimain samalla tasolla sekä kohdaltaan ulospäin siirottaen. EH, Hämeenlinna, Luolaja, Hattelmalanjärven luoteisrannan pitkä suokiila, luonnonsuojelualue, 31.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata - raatteen kukat ovat perällisiä Kukkaperä on tavallisesti noin 8-15 mm pitkä ja tertun alimmissa kukissa pitempikin. Perän tyvellä on noin 3-10 mm pitkä tukilehti. Kukan verholehtiä on viisi ja joskus kuusikin. Ne ovat soikeat ja noin 4-5 mm pitkät sekä noin 2 mm leveät. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantasoistuma, 25.5.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata – raatteen kukat ovat perällisiä Kukkaperä on tavallisesti noin 8-15 mm pitkä ja tertun alimmissa kukissa pitempikin. Perän tyvellä on noin 3-10 mm pitkä tukilehti. Kukan verholehtiä on viisi ja joskus kuusikin. Ne ovat soikeat ja noin 4-5 mm pitkät sekä noin 2 mm leveät. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantasoistuma, 25.5.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata - raatteen kukan teriö on yleensä noin 14-16 mm leveä ja suunnilleen samanpituinen sekä viisiliuskainen ja tyveltään kapeatorvinen. Teriönliuskat ovat tyviosastaan noin 5 mm:n matkalta yhdislehtiset ja yläosastaan sivulle taipuneet. Niiden sisäpinta on valkoinen ja tiheästi valko- ja paksuripsinen sekä ulkopinta erityisesti liuskojen kärjestä vaaleanpunertava. EH, Hämeenlinna, Luolaja, Hattelmalanjärven luoteisrannan pitkä suokiila, luonnonsuojelualue, 31.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata – raatteen kukan teriö on yleensä noin 14-16 mm leveä ja suunnilleen samanpituinen sekä viisiliuskainen ja tyveltään kapeatorvinen. Teriönliuskat ovat tyviosastaan noin 5 mm:n matkalta yhdislehtiset ja yläosastaan sivulle taipuneet. Niiden sisäpinta on valkoinen ja tiheästi valko- ja paksuripsinen sekä ulkopinta erityisesti liuskojen kärjestä vaaleanpunertava. EH, Hämeenlinna, Luolaja, Hattelmalanjärven luoteisrannan pitkä suokiila, luonnonsuojelualue, 31.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata - raatteen kukassa on viisi hedettä, jotka ovat yhteenkasvaneet teriön tyviosan kanssa. Emi on yksivartaloinen ja kaksiluottinen. Kukan pölyttäjinä toimivat mesipistiäiset. Koristeelliset terälehtien sisäpinnan ripset torjunevat pienempien ja hyödyttömien hyönteisten tunkeutumista sikiäimen tyvellä olevalle mesiäiselle. Mikä sen sijaan on saanut hohtavaselkäisen maakiitäjäisen kiipeämään kukkaterttuun? Saalistaako se puolestaan muita meden perässä kulkevia hyönteisiä? EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantasoistuma, 25.5.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata – raatteen kukassa on viisi hedettä, jotka ovat yhteenkasvaneet teriön tyviosan kanssa. Emi on yksivartaloinen ja kaksiluottinen. Kukan pölyttäjinä toimivat mesipistiäiset. Koristeelliset terälehtien sisäpinnan ripset torjunevat pienempien ja hyödyttömien hyönteisten tunkeutumista sikiäimen tyvellä olevalle mesiäiselle. Mikä sen sijaan on saanut hohtavaselkäisen maakiitäjäisen kiipeämään kukkaterttuun? Saalistaako se puolestaan muita meden perässä kulkevia hyönteisiä? EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantasoistuma, 25.5.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata - raatteen kukan heteiden palhot ovat valkoiset ja erikoisen näköiset ponnet sinipunaiset tai punaruskeat. Ristipölytyksen varmistamiseksi osassa kukkia heteiden ponnet ovat ylimpänä ja emin luotit niitä alempana. Osassa kukkia tilanne on päinvastoin. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantasoistuma, 25.5.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata – raatteen kukan heteiden palhot ovat valkoiset ja erikoisen näköiset ponnet sinipunaiset tai punaruskeat. Ristipölytyksen varmistamiseksi osassa kukkia heteiden ponnet ovat ylimpänä ja emin luotit niitä alempana. Osassa kukkia tilanne on päinvastoin. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantasoistuma, 25.5.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata - raatteen kukan emi on vihertävävartaloinen ja kaksiluottinen. Osassa kukkia vartalo ja luotit nouseva selvästi heteitä ja teriön pintaakorkeammalle. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantasoistuma, 25.5.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata – raatteen kukan emi on vihertävävartaloinen ja kaksiluottinen. Osassa kukkia vartalo ja luotit nouseva selvästi heteitä ja teriön pintaakorkeammalle. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantasoistuma, 25.5.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata - raatteeseen kehittyy hedelmiä vain ristipölytyksen tuloksena. Kasvustollisesti levinneet kloonit jäävät hedelmättömiksi, ellei hyönteisten kuljettama siitepöly tule toisesta, erillisestä yksilöstä. Lehdet ovat tieteellisen lajinimen mukaisesti kolmilehdykkäisiä. Lehdykät ovat ruodittomia, soikeita ja kiilatyvisiä sekä pyöreä-, tylppä- tai terävähkökärkisiä. Ne ovat yleensä noin 6-10 cm pitkiä ja leveimmältä kohtaa noin 3-4 cm leveitä. EH, Kangasala, Sahalahti, Isolahti, Mutajärvi-lammen pohjoispään rantaneva, 9.7.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata – raatteeseen kehittyy hedelmiä vain ristipölytyksen tuloksena. Kasvustollisesti levinneet kloonit jäävät hedelmättömiksi, ellei hyönteisten kuljettama siitepöly tule toisesta, erillisestä yksilöstä. Lehdet ovat tieteellisen lajinimen mukaisesti kolmilehdykkäisiä. Lehdykät ovat ruodittomia, soikeita ja kiilatyvisiä sekä pyöreä-, tylppä- tai terävähkökärkisiä. Ne ovat yleensä noin 6-10 cm pitkiä ja leveimmältä kohtaa noin 3-4 cm leveitä. EH, Kangasala, Sahalahti, Isolahti, Mutajärvi-lammen pohjoispään rantaneva, 9.7.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata - raatteen kodat ovat edellisen kuvan tavoin pyöreähköjä tai oheisen kuvan tavoin soikeahkoja ja kellertäviä tai vaaleanruskeita. Pituutta kodalla on tavallisesti noin 6-8 mm ja leveyttä noin 5-6 mm. Emin vartalo jää kodan kärkeen yleensä sen avautumiseen saakka. EH, Somero, Viuvala, Viuvalannummi, Heposuo, luonnonsuojelualue, suon länsipää, 4.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata – raatteen kodat ovat edellisen kuvan tavoin pyöreähköjä tai oheisen kuvan tavoin soikeahkoja ja kellertäviä tai vaaleanruskeita. Pituutta kodalla on tavallisesti noin 6-8 mm ja leveyttä noin 5-6 mm. Emin vartalo jää kodan kärkeen yleensä sen avautumiseen saakka. EH, Somero, Viuvala, Viuvalannummi, Heposuo, luonnonsuojelualue, suon länsipää, 4.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata - raatteen monisiemeninen kota avautuu repeytymällä. Siemen on keltainen tai kellanruskea, soikea ja noin 1,5-2 mm pitkä. EH, Kangasala, Sahalahti, Isolahti, Mutajärvi-lammen pohjoispään rantaneva, 9.7.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata – raatteen monisiemeninen kota avautuu repeytymällä. Siemen on keltainen tai kellanruskea, soikea ja noin 1,5-2 mm pitkä. EH, Kangasala, Sahalahti, Isolahti, Mutajärvi-lammen pohjoispään rantaneva, 9.7.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata - raatteen juurakko on suikertava, pitkä, haarova ja noin 10 mm paksu sekä nivelistään juurehtiva. Sen sisus on hohkainen ja ilmava, joten se kannattelee haarojen kärjestä versovia lehtiä ja kukkavanoja hyvinkin vetisessä ympäristössä. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantasuo, 3.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Menyanthes trifoliata – raatteen juurakko on suikertava, pitkä, haarova ja noin 10 mm paksu sekä nivelistään juurehtiva. Sen sisus on hohkainen ja ilmava, joten se kannattelee haarojen kärjestä versovia lehtiä ja kukkavanoja hyvinkin vetisessä ympäristössä. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen rantasuo, 3.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto