Micranthes stellaris – tähtirikko

  • Micranthes stellaris (L.) Galasso, Banfi & Soldano – tähtirikko
  • aikaisemmin Suomessa käytetty nimi Saxifraga stellaris L.
  • Micranthes Haw. – vanarikot
  • Saxifragaceae – rikkokasvit

Entinen rikkojen suku, Saxifraga, on nykyisin jaettu kahtia. Vanhaan sukuun ovat jääneet lajit, joiden varret ovat lehtiset, kun taas varsilehdettömät vanalajit on siirretty eri sukuun. Tähtirikko, Micranthes stellaris, on monivuotinen ja tavallisesti noin 5-15 cm korkea ruoho. Juurakko on lyhyt ja yläpäästään haarova. Haarojen kärkeen kasvaa lehtiruusuke. Lähekkäiset, ruusukkeiset versot kuuluvat usein samaan yksilöön. Kukintovarsi on kukintoon saakka lehdetön, liereä vana, joka on nystykarvainen, alaosastaan myös hapsikarvainen ja usein punaruskea tai toisinaan vihreä. Samassa ruusukkeessa voi olla yksi pysty vana tai sen seurana on useampi, yleensä sitä pienempi ja uloskaartuva vana.

Ruusuke on monilehtinen. Lehdet ovat nahkeat, lyhytruotiset tai lähes ruodittomat ruodin vaihtuessa ilman selvää rajaa vastapuikeaksi tai soikeahkoksi lehtilavaksi, jonka kärkiosa on terävähköhampainen. Lehdet ovat vihreät tai toisinaan punaruskeat ja yläpinnaltaan sekä reunastaan hapsi- ja nystykarvaiset sekä alapinnaltaan kaljut tai kaljuhkot. Pituutta lehdillä on ruotineen tavallisesti noin 10-30 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 5-10 mm.

Kukat ovat yksittäin, kaksittain tai yleisemmin 3-5 kukan harsuna huiskilona vanan kärkiosassa. Kukinnon haarat ovat tukilehdellisiä. Tukilehdet ovat kapeansuikeita tai lähes tasasoukkia, ehyitä ja noin 3-5 mm pitkiä ja noin 1 mm leveitä. Kukkaperä on varren kaltainen mutta ohuempi ja tavallisesti noin 5-10 mm pitkä. Verholehtiä on 5 ja ne ovat soikeita tai suikeahkoja, vihreitä tai ainakin osittain punaruskeita sekä kaljuja. Pituutta niillä on yleensä noin 3-3,5 mm ja leveyttä noin 1-1,5 mm. Verholehdet yleensä kääntyvät kukinnan aikana suoraan alaspäin.

Teriö on säteittäinen ja tavallisesti noin 10-15 mm leveä. Terälehtiä on 5. Ne ovat valkoiset, yleensä hieman yläviistot, kärkiosastaan kapeanpuikeat ja teräväkärkiset sekä tyviosastaan jyrkästi kapenevat. Kaventuman yläpuolella on kaksi pyöreähköä ja keltaista, vihertävänkeltaista tai harvoin oranssia täplää. Terälehdet ovat useimmiten noin 5-7 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 2-2,5 mm leveät. Ne ovat noin 2-3 kertaa verhiönliuskoja pitemmät. Heteitä on 10 ja niiden palhot ovat valkoiset ja ponnet punaruskeat. Emiö on tyveltään yhdislehtinen sekä 2-vartaloinen ja -luottinen. Sen väri vaihtelee lähes valkoisesta vihreän kautta punaruskeaan. Hedelmä on pysty, kaksiosainen, kalju kota, joka on tavallisesti noin 7-8 mm pitkä ja noin 5-6 mm paksu. Kodan puoliskot avautuvat sisäsaumasta. Verholehdet ja heteet jäävät ja kuivuvat kodan tyvelle ja ympärille. Normaali kukinta-aika on kesäkuun lopulta elokuun alkupuolelle.

Tähtirikko on alkuperäinen laji Suomessa ja se on esiintymisalueellaan harvinainen. Laji keskittyy Enontekiön Lapin Käsivarren kärkiosaan ja Inarin Lapin eliömaakunnan pohjoisosaan. Lisäksi siitä on muutamia vanhoja Kasviatlashavaintoja Enontekiön Lapin itäosasta ja yksi 1800-luvun loppupuolen havainto Kittilän Lapin Muoniosta. Se kasvaa lähinnä tuntureiden ja tunturikoivikoiden purosammalikoissa, lähdehetteiköissä, lumenviipymäpaikoilla sekä kosteilla kalliohyllyillä ja -seinämillä. Vuonna 2019 julkaistussa uhanalaisuusarvioinnissa se on todettu silmälläpidettäväksi (NT). Luokitukseen on vaikuttanut yksilöiden määrän merkittävä vähentyminen. Tulevaisuuden uhkatekijänä on ilmastonmuutos. Muissa Pohjoismaissa lajia esiintyy Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa sekä Tanskan Färsaarilla.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle tähtirikon esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase). Laji on nimellä Saxifraga stellaris.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) - tähtirikko viihtyy jopa tunturipurossa, sammalpatjalla. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saanan Kilpisjärveen päättyvä, läntinen alarinne Käsivarrentien koillispuolella, tunturikoivikon puro sodan muistomerkkipolun varressa, 490 m mpy, 8.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) – tähtirikko viihtyy jopa tunturipurossa, sammalpatjalla. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saanan Kilpisjärveen päättyvä, läntinen alarinne Käsivarrentien koillispuolella, tunturikoivikon puro sodan muistomerkkipolun varressa, 490 m mpy, 8.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) - tähtirikon juurakko haaroo hyvällä kasvupaikalla yläosastaan ja kasvattaa haarojen kärkiin ruusukkeelliset versot. Näin kasvustoista voi tulla tiheitäkin eikä yksilöiden rajoja voi havaita. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saanan Kilpisjärveen päättyvä, läntinen alarinne Käsivarrentien koillispuolella, tunturikoivikon puro sodan muistomerkkipolun varressa, 490 m mpy, 8.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) – tähtirikon juurakko haaroo hyvällä kasvupaikalla yläosastaan ja kasvattaa haarojen kärkiin ruusukkeelliset versot. Näin kasvustoista voi tulla tiheitäkin eikä yksilöiden rajoja voi havaita. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saanan Kilpisjärveen päättyvä, läntinen alarinne Käsivarrentien koillispuolella, tunturikoivikon puro sodan muistomerkkipolun varressa, 490 m mpy, 8.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) - tähtirikon tyviruusukkeet ovat yleensä runsaslehtiset ja vihreät. Ruusukkeissa on yksi tai useampi vana, joka varjoisillakin kasvupaikoilla on usein punaruskea. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saanan Kilpisjärveen päättyvä, läntinen alarinne Käsivarrentien koillislaidalla Retkeilykeskuksen pohjoispuolella, tunturikoivikosta maantienojaan laskeva puro, 485 m mpy, 9.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) – tähtirikon tyviruusukkeet ovat yleensä runsaslehtiset ja vihreät. Ruusukkeissa on yksi tai useampi vana, joka varjoisillakin kasvupaikoilla on usein punaruskea. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saanan Kilpisjärveen päättyvä, läntinen alarinne Käsivarrentien koillislaidalla Retkeilykeskuksen pohjoispuolella, tunturikoivikosta maantienojaan laskeva puro, 485 m mpy, 9.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) - tähtirikon kukat ovat yksittäin, kaksittain tai yleisemmin 3-5 kukan harsuna huiskilona vanan kärkiosassa. Kukinto-osa haaroo usein myös toistamiseen. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saanan Kilpisjärveen päättyvä, läntinen alarinne Käsivarrentien koillislaidalla Retkeilykeskuksen pohjoispuolella, tunturikoivikosta maantienojaan laskeva puro, 485 m mpy, 9.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) – tähtirikon kukat ovat yksittäin, kaksittain tai yleisemmin 3-5 kukan harsuna huiskilona vanan kärkiosassa. Kukinto-osa haaroo usein myös toistamiseen. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saanan Kilpisjärveen päättyvä, läntinen alarinne Käsivarrentien koillislaidalla Retkeilykeskuksen pohjoispuolella, tunturikoivikosta maantienojaan laskeva puro, 485 m mpy, 9.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) - tähtirikko kasvaa tavallisesti noin 5-15 cm korkeaksi. Sen kukintovana on lehdetön ja nystykarvainen. Monivanaisissa ruusukkeissa yleensä yksi on pysty päävana ja muut ovat sitä pienempiä ja jossain määrin ulospäin kaartuvia. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Iso-Mallan eteläinen alarinne, Kitsijoen Kitsiputouksen alapuoli, uoman laide, 645-650 m mpy, 9.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) – tähtirikko kasvaa tavallisesti noin 5-15 cm korkeaksi. Sen kukintovana on lehdetön ja nystykarvainen. Monivanaisissa ruusukkeissa yleensä yksi on pysty päävana ja muut ovat sitä pienempiä ja jossain määrin ulospäin kaartuvia. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Iso-Mallan eteläinen alarinne, Kitsijoen Kitsiputouksen alapuoli, uoman laide, 645-650 m mpy, 9.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) - tähtirikon ruusukelehdet voivat aurinkoisilla kasvupaikoilla olla enemmän tai vähemmän punaruskeat. Varren ja haarojen päissä olevat kukat ovat tavallisesti noin 10-15 mm leveitä. Emin vartalot ovat tukevat ja jossain määrin ulospäin kaartuvat. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Iso-Mallan eteläinen alarinne, Kitsijoen Kitsiputouksen alapuoli, uoman laide, 645-650 m mpy, 9.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) – tähtirikon ruusukelehdet voivat aurinkoisilla kasvupaikoilla olla enemmän tai vähemmän punaruskeat. Varren ja haarojen päissä olevat kukat ovat tavallisesti noin 10-15 mm leveitä. Emin vartalot ovat tukevat ja jossain määrin ulospäin kaartuvat. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Iso-Mallan eteläinen alarinne, Kitsijoen Kitsiputouksen alapuoli, uoman laide, 645-650 m mpy, 9.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) - tähtirikon kukintohaarat ovat tukilehdelliset. Toisinaan, kuten kuvassa, myös kukkaperässä voi olla pieni kukintolehti. Laji on saanut tieteellisen ja suomalaisen nimensä tähtimäisistä kukistaan, jotka terälehtien valkoisuudesta huolimatta ovat varsin värikkäät. Heteitä on kymmenen ja niiden ponnet ovat yleensä punasävyiset. Emiön väri vaihtelee suuresti ja se voi koristaa kukkaa mm. vaaleanpunaisena ja punaruskeana. Terälehtien väripilkut täydentävät vielä kukan eloisuutta. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Iso-Mallan eteläinen alarinne, Kitsijoen Kitsiputouksen alapuoli, uoman laide, 645-650 m mpy, 9.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) – tähtirikon kukintohaarat ovat tukilehdelliset. Toisinaan, kuten kuvassa, myös kukkaperässä voi olla pieni kukintolehti. Laji on saanut tieteellisen ja suomalaisen nimensä tähtimäisistä kukistaan, jotka terälehtien valkoisuudesta huolimatta ovat varsin värikkäät. Heteitä on kymmenen ja niiden ponnet ovat yleensä punasävyiset. Emiön väri vaihtelee suuresti ja se voi koristaa kukkaa mm. vaaleanpunaisena ja punaruskeana. Terälehtien väripilkut täydentävät vielä kukan eloisuutta. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Iso-Mallan eteläinen alarinne, Kitsijoen Kitsiputouksen alapuoli, uoman laide, 645-650 m mpy, 9.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) - tähtirikon kukkaperä on nystykarvainen ja tavallisesti noin 5-10 mm pitkä. Verholehtiä on viisi ja ne ovat soikeita tai suikeahkoja, kaljuja ja yleensä noin 3-3,5 mm pitkiä. Verholehdet yleensä kääntyvät kukinnan aikana suoraan alaspäin. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saanan Kilpisjärveen päättyvä, läntinen alarinne Käsivarrentien koillispuolella, tunturikoivikon puro sodan muistomerkkipolun varressa, 490 m mpy, 8.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) – tähtirikon kukkaperä on nystykarvainen ja tavallisesti noin 5-10 mm pitkä. Verholehtiä on viisi ja ne ovat soikeita tai suikeahkoja, kaljuja ja yleensä noin 3-3,5 mm pitkiä. Verholehdet yleensä kääntyvät kukinnan aikana suoraan alaspäin. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saanan Kilpisjärveen päättyvä, läntinen alarinne Käsivarrentien koillispuolella, tunturikoivikon puro sodan muistomerkkipolun varressa, 490 m mpy, 8.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) - tähtirikon kukassa on viisi terälehteä. Ne ovat kärkiosastaan kapeanpuikeat ja teräväkärkiset sekä tyviosastaan jyrkästi kapenevat. Kaventuman yläpuolella on kaksi pyöreähköä ja yleensä keltaista tai vihertävänkeltaista täplää. Terälehdet ovat noin 5-7 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 2-2,5 mm leveät. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saanan Kilpisjärveen päättyvä, läntinen alarinne Käsivarrentien koillispuolella, tunturikoivikon puro sodan muistomerkkipolun varressa,  490 m mpy, 8.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) – tähtirikon kukassa on viisi terälehteä. Ne ovat kärkiosastaan kapeanpuikeat ja teräväkärkiset sekä tyviosastaan jyrkästi kapenevat. Kaventuman yläpuolella on kaksi pyöreähköä ja yleensä keltaista tai vihertävänkeltaista täplää. Terälehdet ovat noin 5-7 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 2-2,5 mm leveät. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saanan Kilpisjärveen päättyvä, läntinen alarinne Käsivarrentien koillispuolella, tunturikoivikon puro sodan muistomerkkipolun varressa, 490 m mpy, 8.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen..
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) - tähtirikon kota on kaksiosainen ja kalju sekä tavallisesti noin 7-8 mm pitkä ja noin 5-6 mm paksu. Verholehdet ja heteet jäävät ja kuivuvat kodan tyvelle ja ympärille. Kuvan kukassa kiinnittää huomiota emiön lähes valkoinen värittömyys. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saanan Kilpisjärveen päättyvä, läntinen alarinne Käsivarrentien koillispuolella, tunturikoivikon puro sodan muistomerkkipolun varressa, 490 m mpy, 8.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) – tähtirikon kota on kaksiosainen ja kalju sekä tavallisesti noin 7-8 mm pitkä ja noin 5-6 mm paksu. Verholehdet ja heteet jäävät ja kuivuvat kodan tyvelle ja ympärille. Kuvan kukassa kiinnittää huomiota emiön lähes valkoinen värittömyys. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saanan Kilpisjärveen päättyvä, läntinen alarinne Käsivarrentien koillispuolella, tunturikoivikon puro sodan muistomerkkipolun varressa, 490 m mpy, 8.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) - tähtirikon lehdet ovat nahkeat, vastapuikeat tai soikeat ja kärjestään terävähköhampaiset sekä tavallisesti noin 10-30 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 5-10 mm leveät. Niiden yläpinta ja reuna ovat hapsi- ja nystykarvaiset. Myös vanan alaosassa on seassa runsaahkosti hapsikarvoja. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saanan Kilpisjärveen päättyvä, läntinen alarinne Käsivarrentien koillispuolella, tunturikoivikon puro sodan muistomerkkipolun varressa,  490 m mpy, 8.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Micranthes stellaris (Saxifraga stellaris) – tähtirikon lehdet ovat nahkeat, vastapuikeat tai soikeat ja kärjestään terävähköhampaiset sekä tavallisesti noin 10-30 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 5-10 mm leveät. Niiden yläpinta ja reuna ovat hapsi- ja nystykarvaiset. Myös vanan alaosassa on seassa runsaahkosti hapsikarvoja. EnL, Enontekiö, Kilpisjärvi, Saanan Kilpisjärveen päättyvä, läntinen alarinne Käsivarrentien koillispuolella, tunturikoivikon puro sodan muistomerkkipolun varressa, 490 m mpy, 8.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto