Moehringia trinervia – lehtoarho

  • Moehringia trinervia (L.) Clairv. – lehtoarho
  • Moehringia L. – hippuarhot
  • Caryophyllaceae – kohokkikasvit

Lehtoarho, Moehringia trinervia, on yksivuotinen tai ylitalvinen, joskus kaksivuotinen ja vielä harvemmin lyhytikäinen monivuotinen ruoho, jonka pääjuuri on yleensä pieni ja hento. Kasvutavaltaan se on rento tai koheneva ja sen varret ovat yleensä noin 10-30 cm pitkät. Varret ovat hoikat, liereät ja vihreät sekä yleensä kaksijakoisesti haarovat. Ne ovat tiheään hienokarvaiset.

Lehdet ovat vastakkaiset, ohuehkot ja ehyet sekä vaalean-, harmaan- tai tummahkonvihreät. Alemmat lehtiparit ovat leveänpuikeat ja kiila-, pyöreä- tai suoratyviset sekä ruodilliset. Ruoti on karvainen ja tavallisesti noin 5-7 mm pitkä. Ylemmät lehdet ovat lyhytruotiset tai lähes ruodittomat, puikeat tai suikeat ja teräväkärkiset. Pituutta lehdillä on tavallisesti 5-25 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 3-15 mm. Kaikki lehdet ovat näkyvästi 3- tai 5-suonisia laitasuonten kaareutuessa lehden laidan suuntaisesti. Lehden laita on tiheästi ripsikarvainen. Lisäksi lehdet ovat suonia myöten ja usein muutenkin hienokarvaiset.

Kukinto-osa on harsu, 1-20-kukkainen ja se yleensä muodostuu perättäisistä kaksihaaraviuhkoista. Kukat ovat yleensä versohaarojen kärjessä. Tukilehdet ovat muiden ylempien lehtien kaltaiset. Kukkaperä on hienokarvainen ja tavallisesti noin 0,5-3 cm pitkä sekä pitenee vielä kukinnan jälkeen. Kukat ovat kaksineuvoiset ja 5-lukuiset sekä kukkiessaan pystyt tai yläviistot. Verholehdet ovat alas asti erilliset, 1-3-suoniset ja suikeat sekä teräväkärkiset. Ne ovat vihreät, laidoiltaan leveästi kalvoreunaiset ja ripsilaitaiset. Koholla oleva keskisuoni on karvainen. Pituutta verholehdillä on yleensä 3-5,5 mm ja leveyttä noin 1 mm.

Kukka on verholehdet mukaan lukien, tavallisesti noin 6-10 mm leveä. Terälehdet ovat valkoiset, soikeat ja ehyet sekä noin 2-3,5 mm pitkät ja verholehtiä lyhyemmät. Heteitä on 10 ja emin vartaloita ja luotteja tavallisesti 3. Hedelmä on lähes pallomainen, noin 3-4 mm pitkä, vihreähkö kota, joka on verholehtiä lyhyempi. Kota avautuu 6-liuskaisesti. Siemenet ovat munuaismaiset, sileät ja mustat sekä läpimitaltaan noin 0,8-1 mm. Siementen kiinnittymiskohdassa on pieni, vaalea rasvalisäke, elaiosomi. Lisäke tekee siemenet houkutteleviksi muurahaisille ja saa ne kuljettamaan niitä ja levittämään kasvia. Normaali kukinta-aika on kesä-heinäkuu.

Lehtoarho on alkuperäinen laji Suomessa. Se on yleinen maan eteläosissa ja harvinainen esiintymisalueensa pohjoisosissa. Pohjoisraja kulkee Oulun Pohjanmaan ja Kainuun eliömaakunnissa. Se kasvaa varjoisissa, tuoreissa metsissä, lehdoissa, lehtokallioilla ja sammalkivillä sekä rantametsissä ja puronvarsilla. Lisäksi sen voi tavata ihmistoiminnan muokkaamilla alueilla, kuten hakkuuaukeilla, tienvarsilla, pientareilla ja joutomailla. Muissa Pohjoismaissa laji kasvaa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Suomessa kasvaa myös toinen suvun laji, laaksoarho, M. lateriflora, jonka eteläraja Suomessa kohtaa lehtoarhon pohjoisrajan. Helpoiten havaittava ero lajien välillä on teriön koossa. Laaksoarhon terälehdet ovat noin kolme kertaa verholehtiä pitemmät. Helpoiten lehtoarhon sotkee toisen suvun lajiin, pihatähtimöön, Stellaria media. Yleishabitukseltaan lajit muistuttavat toisiaan. Helpoin erottava tekijä löytyy taas teriöstä, joka pihatähtimöllä on lähes tyveen saakka liuskainen niin, että näyttää kuin terälehtiä olisikin viiden sijasta kymmenen. Lisäksi pihatähtimön varsi on vain toiselta sivultaan karvainen ja lehdet ovat sulkasuoniset.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle lehtoarhon esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Moehringia trinervia – lehtoarho on rento- tai kohenevavartinen ruoho, jonka levittäytyvät varret ovat tavallisesti noin 10-30 cm pitkät. V, Parainen, Norrby, Kummelbergin korkeakallioinen niemi, avokallioinen sekametsä, 13.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia – lehtoarho on rento- tai kohenevavartinen ruoho, jonka levittäytyvät varret ovat tavallisesti noin 10-30 cm pitkät. V, Parainen, Norrby, Kummelbergin korkeakallioinen niemi, avokallioinen sekametsä, 13.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia - lehtoarhoyksilöiden varret haarovat ja risteilevät tiheämmissä kasvustoissa ristiin rastiin. Lehtien väri vaihtelee vaaleanvihreästä harmaanvihreän kautta tummahkoon vihreään. Toki valaistusolosuhteet varjoisilla kasvupaikoilla vaikuttavat myös värin kokemiseen ja näkymiseen. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia – lehtoarhoyksilöiden varret haarovat ja risteilevät tiheämmissä kasvustoissa ristiin rastiin. Lehtien väri vaihtelee vaaleanvihreästä harmaanvihreän kautta tummahkoon vihreään. Toki valaistusolosuhteet varjoisilla kasvupaikoilla vaikuttavat myös värin kokemiseen ja näkymiseen. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia - lehtoarhon alemmat varsilehdet ovat lapaan nähden pitkäruotiset. Niiden lapa on yleensä leveänpuikea, lyhytkärkinen ja tyveltään pyöreä tai lähes suora. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia – lehtoarhon alemmat varsilehdet ovat lapaan nähden pitkäruotiset. Niiden lapa on yleensä leveänpuikea, lyhytkärkinen ja tyveltään pyöreä tai lähes suora. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia - lehtoarhon ylemmät varsilehdet ovat vastakkaiset ja lyhytruotiset tai lähes ruodittomat. Kukinto on harsu ja se yleensä muodostuu perättäisistä kaksihaaraviuhkoista. Kukat ovat yleensä versohaarojen kärjessä ja niitä on varressa tavallisesti enintään 20. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia – lehtoarhon ylemmät varsilehdet ovat vastakkaiset ja lyhytruotiset tai lähes ruodittomat. Kukinto on harsu ja se yleensä muodostuu perättäisistä kaksihaaraviuhkoista. Kukat ovat yleensä versohaarojen kärjessä ja niitä on varressa tavallisesti enintään 20. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia - lehtoarhon ylemmät varsilehdet ovat puikeat tai suikeat ja teräväkärkiset. Pituutta niillä on tavallisesti 5-25 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 3-15 mm. Lehdet ovat myös yläpinnaltaan näkyvästi 3- tai 5-suoniset. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia – lehtoarhon ylemmät varsilehdet ovat puikeat tai suikeat ja teräväkärkiset. Pituutta niillä on tavallisesti 5-25 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 3-15 mm. Lehdet ovat myös yläpinnaltaan näkyvästi 3- tai 5-suoniset. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia - lehtoarhon lehtien suonitus on alapinnalta koholla ja siten helposti nähtävillä. Leveämmissä lehdissä suonia on yleensä viisi ja kapeammissa kolme. Laitasuonet kaartuvat lehden laidan suuntaisesti. Kukkaperä pitenee kukinnan jälkeen enimmillään noin 4 cm:iin saakka. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia – lehtoarhon lehtien suonitus on alapinnalta koholla ja siten helposti nähtävillä. Leveämmissä lehdissä suonia on yleensä viisi ja kapeammissa kolme. Laitasuonet kaartuvat lehden laidan suuntaisesti. Kukkaperä pitenee kukinnan jälkeen enimmillään noin 4 cm:iin saakka. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia - lehtoarhon varret ja kukkaperät ovat hienokarvaiset. Kukan tukilehdet ovat varsilehtien kaltaiset mutta pienemmät. Kukkaperän pituus vaihtelee kukintavaiheessa paljon. Vaihteluväli on yleensä 0,5-3 cm. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia – lehtoarhon varret ja kukkaperät ovat hienokarvaiset. Kukan tukilehdet ovat varsilehtien kaltaiset mutta pienemmät. Kukkaperän pituus vaihtelee kukintavaiheessa paljon. Vaihteluväli on yleensä 0,5-3 cm. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia - lehtoarhon lehtien laita on tiheästi ripsikarvainen. Lisäksi lehdet ovat suonia myöten ja usein muutenkin hienokarvaiset. Kukan verholehdet ovat suikeat ja teräväkärkiset. Ne ovat vihreät ja laidoiltaan leveästi kalvoreunaiset sekä yleensä 3-5,5 mm pitkät. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia – lehtoarhon lehtien laita on tiheästi ripsikarvainen. Lisäksi lehdet ovat suonia myöten ja usein muutenkin hienokarvaiset. Kukan verholehdet ovat suikeat ja teräväkärkiset. Ne ovat vihreät ja laidoiltaan leveästi kalvoreunaiset sekä yleensä 3-5,5 mm pitkät. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia - lehtoarhon viisi terälehteä ovat valkoiset, soikeat ja ehyet sekä noin 2-3,5 mm pitkät ja verholehtiä selvästi lyhyemmät. Heteitä on kymmenen ja emin vartaloita ja luotteja tavallisesti kolme. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia – lehtoarhon viisi terälehteä ovat valkoiset, soikeat ja ehyet sekä noin 2-3,5 mm pitkät ja verholehtiä selvästi lyhyemmät. Heteitä on kymmenen ja emin vartaloita ja luotteja tavallisesti kolme. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia - lehtoarhon kukka on verholehdet mukaan lukien, tavallisesti noin 6-10 mm (kuvassa 6 mm) leveä. Hieman yläviistojen terälehtien muodostama teriö on kuvassa vain 3,5 mm leveä. Kuvassa näkyy hyvin myös verholehtien leveä, vaalea kalvoreunus. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia – lehtoarhon kukka on verholehdet mukaan lukien, tavallisesti noin 6-10 mm (kuvassa 6 mm) leveä. Hieman yläviistojen terälehtien muodostama teriö on kuvassa vain 3,5 mm leveä. Kuvassa näkyy hyvin myös verholehtien leveä, vaalea kalvoreunus. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia - lehtoarhon kota on lähes pallomainen, vihreähkö ja noin 3-4 mm pitkä. Se on verholehtiä jonkin verran lyhyempi. Kuvassa näkyy myös verholehtien keskisuonen karvoitus ja hieman niiden laitojen ripsisyyttä. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Moehringia trinervia – lehtoarhon kota on lähes pallomainen, vihreähkö ja noin 3-4 mm pitkä. Se on verholehtiä jonkin verran lyhyempi. Kuvassa näkyy myös verholehtien keskisuonen karvoitus ja hieman niiden laitojen ripsisyyttä. EH, Lempäälä, Perälä, Liponselän eteläpää, Mantere, pohjoiseen suuntautuvan nimettömän niemen rantalehto, 24.6.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto