Myrica gale – suomyrtti, sahasuomyrtti

  • Myrica gale L. – (saha)suomyrtti
  • Myrica L. – suomyrtit
  • Myricaceae – suomyrttikasvit

(Saha)suomyrtti, Myrica gale, on pystyhaarainen, useimmiten kaksikotinen ja aromaattisesti tuoksuva pensas tai iso varpu, joka on tavallisesti noin 0,5-1 m korkea. Se kukkii ennen lehtien puhkeamista. Varret, vanhemmat oksat ja edellisen vuoden vuosikasvaimet ovat ruskeat tai punaruskeat ja vaaleanystyiset. Vuosikasvaimet ovat lisäksi karvaiset ja vanhemmat varsiosat lähes kaljut. Kuluvan vuoden uudet vuosiversot ovat aluksi vihreät ja karvaiset.

Lehdet ovat vuosikasvaimissa kierteisesti. Ruoti on noin 1-3 mm pitkä ja karvainen. Lehtilapa on kapean vastapuikea, kiilatyvinen ja kärjestään terävä tai pyöristynyt sekä kärkiosastaan terävähampainen. Se on päältä vihreä tai tummanvihreä ja hyvin lyhytkarvainen sekä alta vaaleanvihreä tai harmaanvihreä ja suonia myöten lyhytkarvainen. Lisäksi molemmat pinnat ovat vaaleanystyiset. Lehtilaita on hieman alaspäin kiertynyt. Lavalla on pituutta tavallisesti noin 2-4 cm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 0,5-1 cm.

Kukat ovat norkoissa. Ne ovat tavallisesti yksineuvoisia ja kaksikotisesti eli norkoissa on vain joko hede- tai emikukkia ja ne ovat vielä lisäksi eri pensasyksilöissä. Laajemmista pensaikoista voi kuitenkin etsimällä löytää myös pensaita, joissa on samoissa oksissa sekä hede- että eminorkkoja ja / tai samoissa norkoissa voi olla niin hede- kuin emikukkiakin. Norkot ovat perättömiä. Hedenorkot ovat lieriömäisen tähkämäiset ja kukintavaiheessa yleensä siirottavat sekä noin 10-15 mm pitkät ja noin 5-7 mm leveät. Norkkosuomut ovat  lähinnä leveän vinoneliömäiset, nipukkakärkiset, kuperat ja jäykät sekä puna- tai kellanruskeat. Niiden tyvellä on tiheästi keltaisia nystyjä. Pituutta suomuilla on noin 2-3 mm ja ne ovat lähes yhtä leveitä. Hedekukat ovat suomujen hangoissa. Ne ovat kehättömät ja 4-heteiset. Eminorkot ovat käpymäisen tiiviit ja kukintavaiheessa noin 3-5 mm pitkät ja noin 3 mm leveät. Niiden suomut ovat punaruskeat, lähinnä leveän vinoneliömäiset, nipukkakärkiset ja hieman kuperat sekä jäykät. Pituutta suomuilla on noin 1-1,5 mm ja ne ovat lähes yhtä leveitä. Emikukat ovat suomujen hangoissa. Ne ovat kehättömät ja ulkonevan 2-luottiset. Kun norkko on täydessä kukassa, punaiset luotit muuttavat sen koko yleisvärin voimakkaan punaiseksi.

Hedelmävaiheessa eminorkot paisuvat huomattavasti. Ne ovat tavallisesti noin 8-15 mm pitkät ja noin 6-7 mm paksut. Norkossa kehittyvät hedelmät ovat kypsänä kellanruskeita, lähinnä päärynänmuotoisia ja kuivia luumarjoja, jotka ovat noin 1,5-2,5 mm pitkiä ja hieman pituuttaan kapeampia. Niitä ympäröi yleensä 2 mehevää ja tiheästi keltanystyistä esilehteä. Normaali kukinta-aika on huhti-toukokuu. Seuraavana vuotena kukkivat hede- ja eminorkot kehittyvät vuosikasvaimiin jo loppukesällä.

(Saha)suomyrtti on alkuperäinen laji Suomessa ja sitä esiintyy yleisenä tai harvinaisempana etelästä päin Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan eliömaakuntien väliselle linjalle saakka sekä lisäksi Keski-Pohjanmaan, Oulun Pohjanmaan ja Perä-Pohjanmaan eliömaakuntien rannikkoseuduilla. Yleisenä sitä voidaan pitää Ahvenenmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Etelä-Hämeen ja Etelä-Savon eliömaakunnissa. Kasvupaikkoina ovat lähinnä meren- ja järvenrannat sekä harvemmin rämeet, letot ja nevat. Muissa Pohjoismaissa lajia esiintyy Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

(Saha)suomyrtti on sukunsa ja Azoreita lukuun ottamatta koko heimonsakin ainoa alkuperäinen laji Euroopassa. Se on tuulipölytteinen. Tehokkaimmin pensas kuitenkin leviää juuriston maarönsyjen avulla. Näin laajatkin pensaikot voivat olla yksinomaan vain toista sukupuolta. Juuristossa on nystyröitä, joissa elää sädesieniä. Ne sitovat ilmakehästä typpeä myös suomyrtin tarpeisiin ja saavat kasvilta vastalahjaksi yhteyttämistuotteita. Kuoressa, lehdissä ja kukinnoissa on pihkatiehyitä, joista erittyy aromaattisia, haihtuvia öljyjä.

Vaikka suomyrttiä on pidetty myrkyllisenä kasvina, sillä on monipuolinen käyttöhistoria. Myrkytystietokeskuksen nykyluonnehdinnan mukaan se on kuitenkin myrkytön. Siitä valmistetulla rohdolla on aikanaan mm. lääkitty vatsa- ja sydänsairauksia, ihotauteja, syyhyä, rohtumia ja kihtiä sekä tehty sikiönlähdetyksiä eli aiheutettu keskenmenoja. Keitinvedellä on häädetty syöpäläisiä asunnoista, vaatteista ja hiuksista. Voimakastuoksuisilla varvuilla on vaatekomeroissa torjuttu koita. Lehdet ja versot soveltuivat nahan parkitsemiseen. Norkoista ja lehdistä saatiin keltaista väriainetta kankaiden ja lankojen värjäykseen. Kuivattuja lehtiä saatettiin lisätä myös piipputupakan joukkoon lisäterästyksenä. Suomyrttiä käytettiin myös oluen maustamiseen ennen humalan yleistymistä. Ikävänä sivuvaikutuksena oli kovanlainen päänsärky. Vielä nykyisinkin sillä maustetaan eräitä alkoholilaatuja ja ns. huippuravintoloiden ruokia.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle (saha)suomyrtin esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Myrica gale - (saha)suomyrtti on tuulipölytteinen. Tehokkaimmin pensas kuitenkin leviää juuriston maarönsyjen avulla. Näin kaksikotisen lajin laajatkin pensaikot, kuten kuvassa, ovat usein vain toista sukupuolta. EH, Hämeenlinna, Luolaja, Hattelmalanjärven rantaneva laiteineen lintutornin kohdalla, luonnonsuojelualue, 13.8.2012. Ellei toisin mainita, koko kuvasarja on samalta kasvualueelta. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale – (saha)suomyrtti on tuulipölytteinen. Tehokkaimmin pensas kuitenkin leviää juuriston maarönsyjen avulla. Näin kaksikotisen lajin laajatkin pensaikot, kuten kuvassa, ovat usein vain toista sukupuolta. EH, Hämeenlinna, Luolaja, Hattelmalanjärven rantaneva laiteineen lintutornin kohdalla, luonnonsuojelualue, 13.8.2012. Ellei toisin mainita, koko kuvasarja on samalta kasvualueelta. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale - (saha)suomyrtti on pystyhaarainen ja aromaattisesti tuoksuva pensas tai iso varpu, joka on tavallisesti noin 0,5-1 m korkea. 13.8.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale – (saha)suomyrtti on pystyhaarainen ja aromaattisesti tuoksuva pensas tai iso varpu, joka on tavallisesti noin 0,5-1 m korkea. 13.8.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale - (saha)suomyrtti kukkii ennen lehtien puhkeamista. Hede- ja emikukat ovat useimmiten omissa norkoissaan ja eri pensasyksilöissä. Kuvassa on hedekukintoinen pensas. 23.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale – (saha)suomyrtti kukkii ennen lehtien puhkeamista. Hede- ja emikukat ovat useimmiten omissa norkoissaan ja eri pensasyksilöissä. Kuvassa on hedekukintoinen pensas. 23.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale - (saha)suomyrtin hedenorkot ovat lieriömäisen tähkämäiset ja kukintavaiheessa yleensä siirottavat sekä noin 10-15 mm pitkät ja noin 5-7 mm leveät. Norkkosuomut ovat lähinnä leveän vinoneliömäiset, nipukkakärkiset ja puna- tai kellanruskeat. Niiden tyvellä on tiheästi keltaisia nystyjä. Pituutta suomuilla on noin 2-3 mm ja ne ovat lähes yhtä leveitä. Hedekukat ovat suomujen hangoissa. Ne ovat kehättömät ja niissä on neljä hedettä. Norkko-oksat ovat karvaiset ja vaaleanystyiset. 15.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale – (saha)suomyrtin hedenorkot ovat lieriömäisen tähkämäiset ja kukintavaiheessa yleensä siirottavat sekä noin 10-15 mm pitkät ja noin 5-7 mm leveät. Norkkosuomut ovat lähinnä leveän vinoneliömäiset, nipukkakärkiset ja puna- tai kellanruskeat. Niiden tyvellä on tiheästi keltaisia nystyjä. Pituutta suomuilla on noin 2-3 mm ja ne ovat lähes yhtä leveitä. Hedekukat ovat suomujen hangoissa. Ne ovat kehättömät ja niissä on neljä hedettä. Norkko-oksat ovat karvaiset ja vaaleanystyiset. 15.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale - (saha)suomyrtin hedenorkkojen suomut avautuvat aivan levälleen niin, että tuuli pääsee vapaasti puhaltamaan heteiden ponsien siitepölyn ilmojen teille kohti emikukkaisten pensaitten luotteja. 16.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale – (saha)suomyrtin hedenorkkojen suomut avautuvat aivan levälleen niin, että tuuli pääsee vapaasti puhaltamaan heteiden ponsien siitepölyn ilmojen teille kohti emikukkaisten pensaitten luotteja. 16.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale - (saha)suomyrtti ei varsinaisesti hyödy kukinnoissa vierailevista hyönteisistä, jotka voivat tavoitella vaikka runsasta siitepölyä ravinnokseen. Kuvan tuomilude, Acanthosoma haemorrhoidale, imeskelee ravinnokseen kasvinesteitä ja ties vaikka olisi ihastunut norkkojen keltaisten pihkanystyjen öljyisiin aromeihin. 15.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale – (saha)suomyrtti ei varsinaisesti hyödy kukinnoissa vierailevista hyönteisistä, jotka voivat tavoitella vaikka runsasta siitepölyä ravinnokseen. Kuvan tuomilude, Acanthosoma haemorrhoidale, imeskelee ravinnokseen kasvinesteitä ja ties vaikka olisi ihastunut norkkojen keltaisten pihkanystyjen öljyisiin aromeihin. 15.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale - (saha)suomyrtin eminorkot ovat käpymäisen tiiviit ja kukintavaiheessa noin 3-5 mm pitkät ja noin 3 mm leveät. Niiden suomut ovat punaruskeat, lähinnä leveän vinoneliömäiset ja nipukkakärkiset. Pituutta suomuilla on noin 1-1,5 mm ja ne ovat lähes yhtä leveitä. Emikukat ovat suomujen hangoissa. Ne ovat kehättömät ja ulkonevan kaksiluottiset. 23.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale – (saha)suomyrtin eminorkot ovat käpymäisen tiiviit ja kukintavaiheessa noin 3-5 mm pitkät ja noin 3 mm leveät. Niiden suomut ovat punaruskeat, lähinnä leveän vinoneliömäiset ja nipukkakärkiset. Pituutta suomuilla on noin 1-1,5 mm ja ne ovat lähes yhtä leveitä. Emikukat ovat suomujen hangoissa. Ne ovat kehättömät ja ulkonevan kaksiluottiset. 23.5.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale - (saha)suomyrtin eminorkot ovat täydessä kukassaan voimakkaan punaiset johtuen emikukkien punaisista luoteista. 16.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale – (saha)suomyrtin eminorkot ovat täydessä kukassaan voimakkaan punaiset johtuen emikukkien punaisista luoteista. 16.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale - (saha)suomyrtti ei ole ehdottoman kaksikotinen pensas. Laajemmista pensaikoista voi etsimällä löytää myös pensaita, joissa on samoissa oksissa sekä hede- että eminorkkoja ja / tai samoissa norkoissa voi olla niin hede- kuin emikukkiakin. Kuvassa vasemmalla olevan oksan kärkinorkko on ollut vain emikukkainen ja hedelmät ovat kehittymässä. Oksissa muutama norkko on ollut vain hedekukkainen ja useissa norkoissa alimmat suomut ovat emikukkaiset. Norkkojen hedekukat ovat kuitenkin jääneet heikosti kehittyneiksi. 24.6.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale – (saha)suomyrtti ei ole ehdottoman kaksikotinen pensas. Laajemmista pensaikoista voi etsimällä löytää myös pensaita, joissa on samoissa oksissa sekä hede- että eminorkkoja ja / tai samoissa norkoissa voi olla niin hede- kuin emikukkiakin. Kuvassa vasemmalla olevan oksan kärkinorkko on ollut vain emikukkainen ja hedelmät ovat kehittymässä. Oksissa muutama norkko on ollut vain hedekukkainen ja useissa norkoissa alimmat suomut ovat emikukkaiset. Norkkojen hedekukat ovat kuitenkin jääneet heikosti kehittyneiksi. 24.6.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale - (saha)suomyrtin eminorkot paisuvat hedelmävaiheessa huomattavasti. Lehdet ovat varrella kierteisesti. Ne ovat päältä vihreät tai tummanvihreät ja alta vaaleanvihreät tai harmaanvihreät. OP, Oulu, Oulunsalo, Pajuniemi, Riuttu, Hailuodon lauttarantaan vievän tien varressa oleva merenrantaniitty, 17.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale – (saha)suomyrtin eminorkot paisuvat hedelmävaiheessa huomattavasti. Lehdet ovat varrella kierteisesti. Ne ovat päältä vihreät tai tummanvihreät ja alta vaaleanvihreät tai harmaanvihreät. OP, Oulu, Oulunsalo, Pajuniemi, Riuttu, Hailuodon lauttarantaan vievän tien varressa oleva merenrantaniitty, 17.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale - (saha)suomyrtin eminorkot ovat tavallisesti noin 8-15 mm pitkät ja noin 6-7 mm paksut. Norkossa kehittyvät hedelmät ovat kuivia luumarjoja, jotka ovat noin 1,5-2,5 mm pitkiä ja hieman pituuttaan kapeampia. Niitä ympäröi yleensä kaksi mehevää ja tiheästi keltanystyistä esilehteä. OP, Oulu, Oulunsalo, Pajuniemi, Riuttu, Hailuodon lauttarantaan vievän tien varressa oleva merenrantaniitty, 17.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale – (saha)suomyrtin eminorkot ovat tavallisesti noin 8-15 mm pitkät ja noin 6-7 mm paksut. Norkossa kehittyvät hedelmät ovat kuivia luumarjoja, jotka ovat noin 1,5-2,5 mm pitkiä ja hieman pituuttaan kapeampia. Niitä ympäröi yleensä kaksi mehevää ja tiheästi keltanystyistä esilehteä. OP, Oulu, Oulunsalo, Pajuniemi, Riuttu, Hailuodon lauttarantaan vievän tien varressa oleva merenrantaniitty, 17.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale - (saha)suomyrtin lehtilapa on kapean vastapuikea, kiilatyvinen ja kärjestään terävä tai pyöristynyt sekä kärkiosastaan terävähampainen. Lavalla on pituutta tavallisesti noin 2-4 cm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 0,5-1 cm. Lehtiruoti on noin 1-3 mm pitkä. 24.6.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale – (saha)suomyrtin lehtilapa on kapean vastapuikea, kiilatyvinen ja kärjestään terävä tai pyöristynyt sekä kärkiosastaan terävähampainen. Lavalla on pituutta tavallisesti noin 2-4 cm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 0,5-1 cm. Lehtiruoti on noin 1-3 mm pitkä. 24.6.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale - (saha)suomyrtin lehti on päältä hyvin lyhytkarvainen ja alta suonia myöten lyhytkarvainen. Lisäksi molemmat pinnat ovat vaaleanystyiset. 24.6.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale – (saha)suomyrtin lehti on päältä hyvin lyhytkarvainen ja alta suonia myöten lyhytkarvainen. Lisäksi molemmat pinnat ovat vaaleanystyiset. 24.6.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale - (saha)suomyrtin seuraavana vuotena kukkivat hede- ja eminorkot kehittyvät vuosikasvaimiin jo loppukesällä. Kuvassa on tiiviisti sulkeutuneita hedenorkkoja. 22.10.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Myrica gale – (saha)suomyrtin seuraavana vuotena kukkivat hede- ja eminorkot kehittyvät vuosikasvaimiin jo loppukesällä. Kuvassa on tiiviisti sulkeutuneita hedenorkkoja. 22.10.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto