- Neottia cordata (L.) Rich. – herttakaksikko
- aikaisemmin Suomessa käytetty nimi Listera cordata (L.) R. Br.
- Neottia Guett. – pesäjuuret
- Orchidaceae – kämmekkäkasvit
Herttakaksikko, Neottia cordata, kuului aikaisemmin kaksikkojen Listera-sukuun yhdessä soikkokaksikon, L. ovata, kanssa. Nykyisin kaksikkojen katsotaan kuuluvan pesäjuurien Neottia-sukuun, vaikka äkkiä katsomalla on vaikea löytää yhdenkaltaisuutta (linnun)pesäjuuren, N. nidus-avis, kanssa. Tarkemmin katsottaessa kukkien rakenne on kuitenkin samankaltainen.
Herttakaksikko on monivuotinen, 10-25 cm korkea ruoho, jonka juurakko on vaakasuora, monijuurinen ja pitkien, rönsymäisten juurien avulla laajeneva. Näin ollen saman kasvustolaikun yleensä harvahkossa kasvavat varret ovat usein samaa yksilöä. Varsi on haaraton, hento, alempaa vaalea ja ylempää usein ruskehtava sekä lehtien yläpuolelta hyvin lyhyesti ja harvahkosti nystykarvainen. Sen tyvellä on 1-2 tuppimaista, lavatonta ja ruskehtavaa lehteä. Noin varren puolivälissä on kaksi vastakkaista tai lähes vastakkaista, pyöristyneen kolmiomaista tai herttamaista lehteä, jotka ovat antaneet lajille sen tieteellisen ja suomalaisen nimen. Lehdet ovat noin 1-2,5 cm pitkiä ja 0,8-2 cm leveitä. Niiden tyvi ympäröi vartta ja kärjessä on useimmiten hyvin pieni, terävä nipukka. Lehdet ovat molemmin puolin tasaisen vihreitä, kaljuja, silposuonisia ja ehytlaitaisia.
Kukintotähkä on harsuhko, kapea, tasalevyinen ja tavallisesti noin 2-6 cm pitkä sekä noin 5-15-kukkainen. Kukat ovat pieniä, noin 4 mm leveitä ja tukilehdellisiä. Niiden väri vaihtelee samassakin kasvustossa vihreästä ruskehtavaan, punertavaan ja tummanpunertavaan. Tukilehdet ovat kolmiomaisia, teräväkärkisiä ja vain 1-1,5 mm pitkiä. Kukkaperä on hyvin ohut, kalju ja noin 1,5-3 mm pitkä. Sikiäin on pallomainen tai pitkänpyöreä, vahvasuoninen, kalju ja noin 2,5-3 mm pitkä.
Kuudesta kehälehdestä kolme ovat ulompia ja soikeita sekä pyöreähkökärkisiä. Kaksi niistä suuntautuvat viistosti alaspäin ja yksi suoraan ylöspäin. Kaksi sisempää kehälehteä ovat tasasoukkia, pyöreähkökärkisiä ja suuntautuvat viistosti ylöspäin. Kaikki viisi kehälehteä ovat noin 2 mm pitkiä. Kolmas sisempi kehälehti muodostaa noin 3,5-4,5 mm pitkän, kapean, päästään syvään kaksiliuskaisen huulen, joka on kannukseton. Huulen liuskat ovat leveässä haara-asennossa ja suipot. Huulen tyvessä on kaksi pientä, sivulle siirottavaa hammasta. Muut kehälehdet ja huuli muodostavat tähtimäisen kuvion siitintukun ympärille. Huulessa on matala keskiura, joka erittää mettä. Kukissa on epämiellyttävä, pilaantunutta ruokaa muistuttava haju.
Hetiö ja emiö ovat yhdistyneet siitintukuksi, jossa on yksi toimiva hede ja kaksi toimivaa luottia. Kolmas emilehti on muuntunut luottien edessä olevaksi keulaksi, joka sisältää tahmeata nestettä ja rikkoutuu kosketuksesta. Emin yläpuolelle nousevan palhottoman ponnen siitepöly on kahtena myhkynä. Hyvin vaatimattomista ja huomaamattomista kukistaan huolimatta herttakaksikko houkuttelee hajullaan ja huulesta tihkuvalla medellään monenlaisia, pieniä hyönteisiä, sääskiä, kärpäsiä ja joitakin pienempiä pistiäisiäkin. Ulkomaisten tutkimusten mukaan parhaita pölyttäjiä ovat sieni- ja harsosääsket. Tämä saattaa päteä Suomessakin. Huulen mesiura ohjaa hyönteistä kohti siitintukkua. Huulen tyviosassa tulijan pää osuu kukan keulassa oleviin ns. liipasinkarvoihin sillä seurauksella, että keulasta purskahtaa päähän tahmeaa nestettä. Siitepölymyhkyt liimautuvat nesteen avulla tiukasti hyönteisen päähän. Herttakaksikolla on yksi kämmeköiden tehokkaimmista ristipölytyksen varmistajista. Kukan keula peittää luottipinnat tiiviisti ja vasta noin vuorokauden kuluttua siitä, kun omat siitepölymyhkyt ovat lähteneet hyönteisen matkaan, keula kääntyy ylöspäin ja paljastaa luottipinnat. Kuitenkin oman kukan siitepölykin on kelvollista hedelmöitykseen ja kukissa kiipeilevät pienemmät hyönteiset voivat aiheuttaa myös itsepölytystä siitepölyn kulkeutuessa niiden mukana luoteille. Normaali kukinta-aika on kesä-elokuu.
Suurin osa kukista kehittyy hedelmiksi. Hedelmä on yläviisto, pallomainen, vahvasuoninen, kalju ja noin 4 mm pitkä kota, joka avautuu suonien vierestä. Kotia on vaikea huomata, koska kukat eivät lakastu vielä siinäkään vaiheessa, kun kodat alkavat avautua. Kehitys on nopeaa, sillä kukintotähkän alaosan siemenet usein jo varisevat, kun yläosa on vielä pölyttämättä. Siementuotanto on runsasta (vajaat 400 siementä kotaa kohti) ja lähes pölymäisen pienet siemenet leviävät keveytensä ansiosta tuulen mukana. Tämän ominaisuuden kääntöpuolena on, ettei siemenessä ole vararavintoa. Jotta siitä voi kehittyä uusi kasvi, sen täytyy päästä yhteyteen sopivan sienikumppanin kanssa ja saada kasvuunsa tarvittava ravinto sienijuuren kautta. Kehitys siemenestä taimeksi ja edelleen kukkivaksi kasviksi kestää todennäköisesti useita vuosia (tarkemmat tutkimukset puuttuvat). Laji kykenee huonoina aikoina viettämään maanalaista lepokautta.
Herttakaksikko on alkuperäinen laji Suomessa. Sen levinneisyysalue kattaa suhteellisen yleisenä koko Suomen, vaikkei sitä kokonsa, värityksensä ja kasvupaikoilla muiden kasvien sekaan hukkumisen vuoksi olekaan helppoa havaita. Se on pääasiassa metsäkasvi ja suosii erityisesti soistuvien kuusikoiden painanteita ja korpien ohutturpeisia reunuksia. Sen voi kuitenkin tavata myös lehdoista, puronvarsilta, tunturikoivikoista ja toisinaan jopa mäntykankailta. Muissa Pohjoismaissa lajia esiintyy Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa.
Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle herttakaksikon esiintymiskartalle Suomessa.
Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto
Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto











Etusivulla mainittujen lähteiden lisäksi kannattaa tutustua kahteen suomalaiseen kämmekkäkirjaan:
- Korhonen Mauri & Vuokko Seppo: Kämmekät Suomen orkideat. Forssa 1987. (Kirjan nimistö on osittain vanhentunut, mutta lajisto on kuvattu laajasti ja hyvin taustoittaen.)
- Salmia Aulikki: Pohjolan uhanalaiset orkideat. Forssa 2013. (Kirjassa on Pohjoismaiden lajiston laajojen kuvausten lisäksi kerrottu myös hyvistä kämmekkäpaikoista.)
Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto
Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto