Ophioglossum vulgatum – isokäärmeenkieli

  • Ophioglossum vulgatum L. – isokäärmeenkieli
  • Ophioglossum L. – käärmeenkielet
  • Ophioglossaceae – käärmeenkielikasvit

Isokäärmeenkieli, Ophioglossum vulgatum, on monivuotinen saniainen ja itiökasvi, joka usein esiintyy tiheinä ja laajoinakin kasvustoina. Sen lehdet ovat kuitenkin lähes aina yksittäiset, yleensä pystyt ja tavallisesti noin 10-30 cm pitkät. Sen maavarsi on lyhyt, vain noin 0,5-1 cm pitkä, mukulamainen, runsas- ja pitkäjuurinen sekä tumman- tai mustanruskea. Lehti on kokonaan kalju, tyvitupellinen, ruodillinen ja jakautuu steriiliksi lehdeksi sekä itiöpesäkkeiseksi, tähkämäiseksi osaksi. Näyttää erehdyttävästi siltä kuin lajilla olisi varsi, yksi varsilehti ja tähkämäinen, perällinen kukinto, vaikka kyseessä onkin yksi jakautunut lehti. Ruoti on suhteellisen tanakka, vaaleanvihreä ja yleensä noin 5-13 cm pitkä. Noin puolivälissä lehden kokonaispituutta se jakautuu edellä mainittuihin osiinsa. Steriili lehtilavan osa on paksuhko, vaaleanvihreä, hiukan kiiltävä ja usein enemmän tai vähemmän kovera sekä keskisuoneton ja heikosti näkyen verkkosuoninen (verkkosuonisuus näkyy selvästi kuivatussa lehdessä). Se on ehytlaitainen, puikea tai soikeahko, suippo- tai pyöreähkökärkinen ja kiilatyvisesti ruotiin yhdistyvä. Pituutta sillä on tavallisesti noin 3-9 cm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1-4 cm.

Lehden fertiilin, itiöpesäkkeisen kärkiosan perä on useimmiten noin 3-13 cm pitkä ja tyveltään yhdiskasvuinen steriilin osan kanssa. Perän kärjessä on tähkämäinen, kapean lieriömäinen ja suippokärkinen sekä vaalean- tai kellanvihreä itiöpesäkkeistö, joka on tavallisesti noin 10-65 mm pitkä ja 2-5 mm leveä. Itiöpesäkkeet ovat ns. tähkälapakon sisällä vastakkain kahtena tiheänä pitkittäisrivinä. Yksittäinen pesäkekokonaisuus on noin 1-1,5 mm korkea ja 1,5-2 mm leveä. Pesäkkeet avautuvat poikittaisesti repeytymällä. Itiöpöly on vaalean kellertävää. Itiöiden kypsymisaika on kesä-heinäkuu.

Isokäärmeenkieli on alkuperäinen laji Suomessa ja sitä esiintyy yleisempänä Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan eliömaakunnissa sekä harvinaisempana Etelä-Karjalan eliömaakunnassa ja läntistä rannikkoseutua pitkin Perä-Pohjanmaan eliömaakuntaan saakka. Lajia on hyvin harvinaisena myös sisämaassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon eliömaakunnissa. Etelä-Hämeen, Pohjois-Hämeen ja Pohjois-Karjalan eliömaakunnista se on hävinnyt. Kasvupaikkoina ovat merenrantaniityt ja -kivikot sekä sisämaassa lähinnä rantapensaikot. Sisämaassa laji on kalkinsuosija. Muissa Pohjoismaissa isokäärmeenkieli kasvaa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle isokäärmeenkielen esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Ophioglossum vulgatum - isokäärmeenkieli muodostaa merenrannan kasvupaikoillaan aika usein laajoja ja tiheitäkin kasvustoja. Kuvassa myös mm. harjasärmäputken, Selinum carvifolia ja merivirmajuuren, Valeriana sambucifolia subsp. salina, versovia aluslehtiä. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum – isokäärmeenkieli muodostaa merenrannan kasvupaikoillaan aika usein laajoja ja tiheitäkin kasvustoja. Kuvassa myös mm. harjasärmäputken, Selinum carvifolia ja merivirmajuuren, Valeriana sambucifolia subsp. salina, versovia aluslehtiä. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum - isokäärmeenkielen tiheissäkin kasvustoissa lehdet nousevat lähes aina maavarresta yksittäin. Vain harvoin kaksi lehteä voivat olla tiiviisti yhdessä. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum – isokäärmeenkielen tiheissäkin kasvustoissa lehdet nousevat lähes aina maavarresta yksittäin. Vain harvoin kaksi lehteä voivat olla tiiviisti yhdessä. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum - isokäärmeenkielen verso näyttää erehdyttävästi siltä kuin siinä olisi varsi, yksi varsilehti ja tähkämäinen, perällinen kukinto. Kuitenkin kyseessä on vain yksi lehti, joka on jakautunut noin puolivälissä sen kokonaispituutta kahteen osaan, yhteyttävään, ehytlaitaiseen ja steriiliin lehdykkään sekä perälliseen, tähkämäiseen ja fertiiliin kärkiosaan. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum – isokäärmeenkielen verso näyttää erehdyttävästi siltä kuin siinä olisi varsi, yksi varsilehti ja tähkämäinen, perällinen kukinto. Kuitenkin kyseessä on vain yksi lehti, joka on jakautunut noin puolivälissä sen kokonaispituutta kahteen osaan, yhteyttävään, ehytlaitaiseen ja steriiliin lehdykkään sekä perälliseen, tähkämäiseen ja fertiiliin kärkiosaan. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum - isokäärmeenkielen lehdet ovat yleensä pystyt ja tavallisesti noin 10-30 cm pitkät. Itiöpesäkkeisen kärkiosan perä on useimmiten noin 3-13 cm pitkä ja vaalean- tai kellanvihreä. Koko lehti on kalju. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum – isokäärmeenkielen lehdet ovat yleensä pystyt ja tavallisesti noin 10-30 cm pitkät. Itiöpesäkkeisen kärkiosan perä on useimmiten noin 3-13 cm pitkä ja vaalean- tai kellanvihreä. Koko lehti on kalju. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum - isokäärmeenkielen lehdissä ei aina ole itiöpesäkkeellistä kärkiosaa. Osaan se kasvaa myöhemmin kesällä ja osaan mahdollisesti vasta seuraavalla kasvukaudella. Kuvan vasemmassa reunassa oleva lehti on vielä rullalla ja avautuu kasvaessaan. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum – isokäärmeenkielen lehdissä ei aina ole itiöpesäkkeellistä kärkiosaa. Osaan se kasvaa myöhemmin kesällä ja osaan mahdollisesti vasta seuraavalla kasvukaudella. Kuvan vasemmassa reunassa oleva lehti on vielä rullalla ja avautuu kasvaessaan. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum - isokäärmeenkielen itiöpesäkkeistö on kapean lieriömäinen ja suippokärkinen sekä vaalean- tai kellanvihreä. Se on tavallisesti noin 10-65 mm pitkä ja 2-5 mm leveä. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum – isokäärmeenkielen itiöpesäkkeistö on kapean lieriömäinen ja suippokärkinen sekä vaalean- tai kellanvihreä. Se on tavallisesti noin 10-65 mm pitkä ja 2-5 mm leveä. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum - isokäärmeenkielen itiöpesäkkeet ovat lapakon sisällä vastakkain kahtena tiheänä pitkittäisrivinä. Yksittäinen pesäkekokonaisuus on noin 1-1,5 mm korkea ja 1,5-2 mm leveä. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum – isokäärmeenkielen itiöpesäkkeet ovat lapakon sisällä vastakkain kahtena tiheänä pitkittäisrivinä. Yksittäinen pesäkekokonaisuus on noin 1-1,5 mm korkea ja 1,5-2 mm leveä. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum - isokäärmeenkielen itiöpesäkkeet avautuvat poikittaisesti repeytymällä. Vaalean kellertävä, runsas itiöpöly pöllähtelee näkyvästi tuulen tai muun liikkeen vaikutuksesta. Kuvassa itiöitä näkyy runsaasti myös pesäkkeistön pinnalla. Itiöiden kypsymisaika on kesä- ja heinäkuu. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum – isokäärmeenkielen itiöpesäkkeet avautuvat poikittaisesti repeytymällä. Vaalean kellertävä, runsas itiöpöly pöllähtelee näkyvästi tuulen tai muun liikkeen vaikutuksesta. Kuvassa itiöitä näkyy runsaasti myös pesäkkeistön pinnalla. Itiöiden kypsymisaika on kesä- ja heinäkuu. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum - isokäärmeenkielen steriili lehtilavan osa on heikosti näkyen verkkosuoninen, ehytlaitainen ja puikea tai soikeahko sekä suippo- tai pyöreähkökärkinen. Se yhtyy kiilatyvisesti ruotiin yhdessä itiöpesäkkeisen osan perän kanssa. Pituutta sillä on tavallisesti noin 3-9 cm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1-4 cm. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum – isokäärmeenkielen steriili lehtilavan osa on heikosti näkyen verkkosuoninen, ehytlaitainen ja puikea tai soikeahko sekä suippo- tai pyöreähkökärkinen. Se yhtyy kiilatyvisesti ruotiin yhdessä itiöpesäkkeisen osan perän kanssa. Pituutta sillä on tavallisesti noin 3-9 cm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1-4 cm. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum - isokäärmeenkielen steriili lehdykkä on paksuhko, vaaleanvihreä ja hiukan kiiltävä sekä usein yläpintaan päin kovera. Sen pinta on molemmin puolin samanlainen. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum – isokäärmeenkielen steriili lehdykkä on paksuhko, vaaleanvihreä ja hiukan kiiltävä sekä usein yläpintaan päin kovera. Sen pinta on molemmin puolin samanlainen. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum - isokäärmeenkielen maavarsi on lyhyt, vain noin 0,5-1 cm pitkä ja mukulamainen sekä runsas- ja pitkäjuurinen. Lehtiruodin tyvi on tupellinen. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Kuva näytteestä, copyright Hannu Kämäräinen.
Ophioglossum vulgatum – isokäärmeenkielen maavarsi on lyhyt, vain noin 0,5-1 cm pitkä ja mukulamainen sekä runsas- ja pitkäjuurinen. Lehtiruodin tyvi on tupellinen. U, Espoo, Hyljelahti, Suomenojan sataman länsipuolinen merenranta-alue, Stora Metanberget -luodon kohdalla olevasta kallioniemestä länteen oleva merenrantaniitty, 27.6.2021. Kuva näytteestä, copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto