- Ophrys insectifera L. – kimalaisorho
- Ophrys L. – koruorhot
- Orchidaceae – kämmekkäkasvit
Kimalaisorho, Ophrys insectifera, on monivuotinen, noin 15-30 cm korkea ruoho, jolla on kaksi juurimukulaa. Mukulat ovat pyöreitä, liuskattomia ja läpimitaltaan tavallisesti noin 1,5 cm. Mukuloiden yläpuolella on juurikiehkura. Varsi on haaraton, ohuehko ja liereä sekä vihreä ja kalju. Sen tyvellä on 1-2 väljää, tuppimaista alalehteä. Varren alaosassa on 2-3(-4) pitkätuppista lehteä lähes ruusukemaisesti. Ne ovat soikeahkoja tai suikeahkoja ja suippo- tai tylpähkökärkisiä sekä yleensä noin 3-8 cm pitkiä ja leveimmältä kohtaa noin 1,5-2,5 cm leveitä. Varren alaosassa olevien lehtien yläpuolella on 1-2 pitkätuppista varsilehteä, jotka ovat alempien kaltaisia, mutta varsinkin ylin lehti on muita selvästi pienempi. Varren yläosa on lehdetön. Kaikki lehdet ovat molemmin puolin tasaisen vihreitä, silposuonisia ja ehytlaitaisia sekä kaljuja.
Kukinto on tavallisesti noin 6-12 cm pitkä ja noin 3-14-kukkainen. Kukat ovat kukintorangalla kierteisesti, harvakseen ja yksittäin tukilehtensä hangassa. Tukilehdet ovat suikeahkoja, ehyt- ja kalvolaitaisia, vihreitä sekä kaljuja ja yleensä laidoiltaan ylöspäin kiertyneitä. Pituutta niillä on useimmiten 10-20 mm. Sikiäin on liereä, pysty ja kärjestään ulospäin taipunut sekä vihreä ja kalju. Pituutta sillä on noin 10-15 mm.
Kuudesta kehälehdestä kolme ulointa ovat leveänsoikeita, pyöreähkökärkisiä ja noin 5-7 mm pitkiä. Kaksi niistä suuntautuvat sivulle ja yksi suoraan ylöspäin. Sisemmät kehälehdet matkivat hyönteistä. Niistä kaksi ylempää ovat tasasoukat, lankamaisen kapeat, ruskeat tai mustanruskeat ja ulospäin törröttävät sekä noin 5 mm pitkät. Niiden on tarkoitus näyttää hyönteisen tuntosarvilta. Kolmas sisempi kehälehti muodostaa noin 10-12 mm pitkän, riippuvan ja kannuksettoman huulen, jonka kärkiosa on kaksiliuskainen ja noin 6-8 mm leveä. Ylempänä huulen sivuilla on vielä yksi alaviisto liuska molemmilla laidoilla. Huuli on väritykseltään tumman- tai mustanruskea muuten, mutta ylempien sivuliuskojen alapuolella, huulen keskiosassa on vaalea, siniharmaaseen vivahtava, kiiltävä laikku. Tummat kohdat ovat hyvin lyhytkarvaiset. Koko alapinta on yksivärisen vaaleanvihreä tai kellertävä. Huuli muistuttaa sivuliuskoineen, värityksineen ja karvoineen hyönteistä.
Hetiö ja emiö ovat yhdistyneet siitintukuksi, jossa on yksi hede ja sen alapuolella kaksi luottipintaa. Ylimmäksi nousee kaksilokeroinen ponsi. Lokeroissa ovat tarttumakantaiset siitepölymyhkyt. Siitintukku täydentää hyönteisvaikutelman näyttäen sen päältä silmineen. Kukassa ei ole ollenkaan mettä, joten pölytys perustuu hyvin pitkälle vietyyn ja perusteelliseen huijaukseen. Vaikka Ruotsin Öölannissa jo 1960-luvulla tehdyssä seurantatutkimuksessa havaittiin, että kukissa poikkeilee ainakin satunnaisesti jopa yli 70 hyönteislajia, varsinaiseen pölytykseen on erikoistunut vain pari kaskaspistiäis- eli velhohukkalajia, pistevelhohukka, Argogorytes mystaceus ja silovelhohukka, A. fargeii.
Kimalaisorhon suomalainen nimi on hieman harhaanjohtava, sillä sen kukka on erikoistunut huijaamaan juuri edellä mainittuja petopistiäisiä. Pistiäisurokset kuoriutuvat ennen naaraita juuri orhon kukinta-aikaan. Kukat erittävät naaraiden tuoksuferomoneja oikeita naaraita voimakkaammin. Tuoksun houkuttelemat koiraat näkevät orhon kukassa paikalleen asettuneen naaraan. Jopa huulen vaalean läikän heijastus näyttää laskostetuilta siiviltä. Oletetun naaraan päälle laskeutuva koiras yrittää paritella ja saa siinä tuoksinassa siitepölymyhkyt otsaansa. Vaikka homma ei loppuun asti toiminutkaan, uros vierailee hajujen houkuttamana vielä useammissa muissa kukissa ennen kuin lopulta oppii välttämään näitä ”valemorsiamia”. Kun viettiensä ajamia koiraita on aina useampia, ainakin osa kukista tulee pölytetyiksi. Normaali kukinta-aika on kesä-heinäkuu.
Noin 20 % kukista kehittyy hedelmäasteelle saakka. Hedelmä on pysty, soikean sukkulamainen ja vahvasuoninen sekä noin 15-20 mm pitkä ja leveimmältä kohtaa noin 4-5 mm paksu kota, joka avautuu suonien vierestä. Siementuotanto on runsasta ja pienet siemenet leviävät tuulen mukana. Kämmeköiden siemenissä ei ole vararavintoa. Jotta siemenestä voi kehittyä uusi kasvi, sen täytyy päästä yhteyteen sopivan sienikumppanin kanssa ja saada kasvuunsa tarvittava ravinto sienijuuren avulla. Taimivaiheeseen pääsy edellyttää myös sopivaa, kalkkipitoista kasvupaikkaa. Monien muiden kämmekkälajien tavoin kimalaisorhon esiintyminen voi olla oikullista. Se kykenee sienijuurensa ja juurimukuloidensa avulla piileksimään jopa vuosikausia maan alla, kunnes lepokauden jälkeen taas intoutuu maanpäälliseen elämään.
Kimalaisorho on Suomessa harvinainen muinaistulokas Ahvenanmaalla, jossa sillä ehkä on edelleen yhteensä kymmenkunta kasvupaikkaa Eckerössä, Finströmissä, Hammarlandissa ja Jomalassa. Lajin suunta on ollut siellä taantuva lähinnä niittyjen umpeenkasvun vuoksi. Manner-Suomessa kimalaisorho on uustulokas, joka löydettiin ensimmäisen kerran Varsinais-Suomen eliömaakunnasta, Paraisilta, 1977. Siellä kasvupaikat ovat kalkkilouhoksen ja -tehtaan lähialueilla, kalkkipölyn vaikutuspiirissä. Laji onkin kalkinvaatija. Sen kasvupaikkoina ovat lähinnä kosteat, lehtoiset niityt, lettosuot ja kosteat metsät. Paraisilla se tosin kykenee kalkin avulla kasvamaan jopa mäntykankaalla. Kimalaisorho on rauhoitettu koko Suomessa. Vuonna 2019 julkaistussa uhanalaisuusarvioinnissa se on todettu erittäin uhanalaiseksi (EN). Uhanalaisuuteen vaikuttavat pieni populaatiokoko ja jatkuva taantuminen. Suurimmat uhkatekijät ovat avoimien alueiden sulkeutuminen, ojitus ja rakentaminen sekä metsien uudistamis- ja hoitotoimet. Muissa Pohjoismaissa lajia esiintyy Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.
Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle kimalaisorhon esiintymiskartalle Suomessa.
Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto
Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto













Etusivulla mainittujen lähteiden lisäksi kannattaa tutustua kahteen suomalaiseen kämmekkäkirjaan:
- Korhonen Mauri & Vuokko Seppo: Kämmekät Suomen orkideat. Forssa 1987. (Kirjan nimistö on osittain vanhentunut, mutta lajisto on kuvattu laajasti ja hyvin taustoittaen.)
- Salmia Aulikki: Pohjolan uhanalaiset orkideat. Forssa 2013. (Kirjassa on Pohjoismaiden lajiston laajojen kuvausten lisäksi kerrottu myös hyvistä kämmekkäpaikoista.)
Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto
Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto