Origanum vulgare – mäkimeirami

  • Origanum vulgare L. – mäkimeirami
  • Origanum L. – meiramit
  • Lamiaceae – huulikukkaiskasvit

Mäkimeirami, Origanum vulgare, on monivuotinen, pysty tai tyvestä koheneva ja yleensä noin 20-60 cm, toisinaan jopa 80 cm korkea sekä voimakastuoksuinen ruoho. Juurakko on hoikka, vaakasuoraan leviävä ja maarönsyinen. Laji muodostaakin usein kasvullisesti monivartisia ryhmiä. Varsi on jossain määrin puutunut, lehdekäs ja yläosastaan lehtihankaisesti haarova sekä tylpän 4-särmäinen. Se on vaalean kaarikarvainen ja tavallisesti punaruskea.

Lehdet ovat ruodilliset ja varrella vastakkain sekä ristikkäisesti allekkain. Lehtihangoissa on kukattomia ja pienilehtisiä lyhytversoja. Lehtiruoti on yleensä noin 2-7 mm pitkä ja varren tavoin karvainen. Lehtilapa on ehyt, puikea ja latvaosassa myös kapeanpuikea tai lähes suikeahko sekä suippo- tai pyöreähkökärkinen. Se on hyvin matalahampainen tai ehytlaitainen ja molemmin puolin vihreä tai vaaleanvihreä sekä karvainen ja öljynystyinen. Lehtilapa on ylimpiä lehtipareja lukuun ottamatta tavallisesti noin 1,5-4 cm pitkä ja leveimmältä kohtaa noin 0,5-2,5 cm leveä.

Kukinto koostuu varren ja haarojen kärjessä olevista, vähäkukkaisista valekiehkuroista, jotka ovat tiheästi allekkain muodostaen perällisiä tähkiä. Ne puolestaan ryhmittyvät huiskilomaisiksi kerrannaiskukinnoiksi, jotka yleensä ovat pallomaisia tai puolipallomaisia ja niiden tyvellä on lehtipari. Kerrannaiskukinnot ovat läpimitaltaan useimmiten noin 10-30 mm. Kukat ovat yksittäin tukilehden hangassa. Tukilehti on puikea tai vastapuikea ja yleensä punaruskea tai sinipunainen sekä harvemmin vihreä. Se on tavallisesti noin 3-4 mm pitkä ja leveimmältä kohtaa noin 1,5-2 mm leveä sekä useimmiten niukkakarvainen tai kaljuhko. Kukkaperä on enintään 1 mm pitkä. Verhiö on kellomainen, noin 2,5-3 mm pitkä ja lähes säteittäisesti 5-liuskainen sekä 13-suoninen. Liuskat ovat kapean kolmiomaiset ja noin 0,5-1 mm pitkät. Verhiön väri noudattelee suunnilleen tukilehden väriä. Kukintohaarat, kukkaperät ja verhiöt ovat yleensä tiheästi lyhyt- ja vaaleakarvaiset.

Teriö on yhdislehtinen, vastakohtainen ja valkoinen tai vaaleanpunainen. Se on pitkätorvinen, lyhytkarvainen ja päästään 2-huulinen sekä tavallisesti noin 4-7 mm pitkä. Ylähuuli on lähes litteä, lovipäinen ja yleensä noin 1,5-2 mm pitkä. Alaskääntynyt alahuuli on kärkiosastaan levenevän pyöreämuotoinen ja tavallisesti noin 2-3 mm pitkä. Siinä ovat molemmin puolin pienet, pyöreäpäiset ja noin 1 mm pitkät sivuliuskat. Torven yläosaan kiinnittyneitä ja valkoisia tai punertavia heteitä on 4. Niistä kaksi ovat pitempiä ja kaksi lyhyempiä. Pitempi hedepari yltää lopulta reilusti ylähuulta ulommaksi. Ponnenpuoliskot ovat eri suuntiin siirottavia. Sikiäin on kehänpäällinen, 4-lohkoinen ja sen tyvi tuottaa mettä. Emi on heteiden värinen, 1-vartaloinen ja 2-luottinen sekä yltää lopulta korkealle teriön yläpuolelle. Verhiön sisään kehittyvä hedelmä on ristikkäisesti 4-lohkoinen ja noin 2 mm leveä. Lohkot ovat lähes pallomaiset, kypsinä kellanruskeat ja noin 1-1,5 mm pitkät. Normaali kukinta-aika on heinä-elokuu.

Mäkimeirami on Suomessa alkuperäinen laji. Sen varsinainen esiintymisalue rajoittuu Ahvenanmaan ja Varsinais-Suomen eliömaakuntiin, joissa se on kohtuullisen yleinen. Lisäksi tällä vuosituhannella on lukuisia tulokas-, karkulais- ja viljelyjäännehavaintoja eri puolilta Suomea. Runsain ja vakiintunein se on Uudenmaan eliömaakunnassa. Kasviatlaksessa pohjoisin viljelyjäännehavainto on Inarista. Laji on kalkinsuosija. Kasvupaikkoina ovat lähinnä lehtoniityt, kivikkoiset kedot ja rinteet. Tulokas- ja karkulaiskasvupaikkoina ovat mm.  niityt, pientareet, kivikot, ratapihat ja radanvarret sekä joutomaat ja maankäsittelyalueet. Muissa Pohjoismaissa mäkimeirami kasvaa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Mäkimeiramia on Suomessa kauan käytetty aromaattisena maustekasvina. Nykyään viljelykäyttö on harvinaisempaa ja sen on korvannut valmis tuontimauste, oregano, jossa mäkimeirami on mukana yhtenä ainesosana. Rohdoksena lajia on käytetty mm. ruoansulatuksen ja hengitysteiden vaivoihin. Suuvetenä sillä on desinfioivaa vaikutusta. Kasvin erittämän ja haihduttaman öljyn on todettu tuhoavan bakteereja ja sieniä. Ulkoisesti lajia voidaan käyttää haavojen, rohtumien ja hyönteisten pistojen hoitoon. Se onkin vanha apteekkirohdos.

Mäkimeiramia ei ainakaan kukkivana helposti sotke muihin luonnonlajeihin. Suomessa viljellään jossain määrin suvun toista lajia, maustemeiramia, O. majorana. Siitä on muutamia tulokas- tai villiytymähavaintoja Etelä-Suomesta. Lajin lehdet ovat mäkimeiramia pienemmät, vain noin 0,5-2 cm pitkät. Verhiö on toispuoleisen 1-huulinen. Teriö on noin 4 mm pitkä.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle mäkimeiramin esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Origanum vulgare - mäkimeirami kasvaa Suomessa alkuperäisenä ja luonnonvaraisena vain Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Sen kasvupaikkoina ovat lähinnä lehtoniityt, kivikkoiset kedot ja rinteet. V, Kemiönsaari, Örö, Södernäbbenin patterikallioniemi, 14.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare – mäkimeirami kasvaa Suomessa alkuperäisenä ja luonnonvaraisena vain Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Sen kasvupaikkoina ovat lähinnä lehtoniityt, kivikkoiset kedot ja rinteet. V, Kemiönsaari, Örö, Södernäbbenin patterikallioniemi, 14.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare - mäkimeirami ei ole mikään rantakasvi, mutta näyttää siitä huolimatta viihtyvän hyvin isojen rantakivien joukossa tiheänä ja monivartisena kasvustona. V, Raasepori, Pohja, Fiskarsinjoen, rantakivikko ruukkialueen kohdalla, 15.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare – mäkimeirami ei ole mikään rantakasvi, mutta näyttää siitä huolimatta viihtyvän hyvin isojen rantakivien joukossa tiheänä ja monivartisena kasvustona. V, Raasepori, Pohja, Fiskarsinjoen, rantakivikko ruukkialueen kohdalla, 15.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare - mäkimeiramista on lukuisia tulokas-, karkulais- ja viljelyjäännehavaintoja eri puolilta Suomea. Runsain ja vakiintunein se on Uudenmaan eliömaakunnassa. Mäkimeiramin juurakko on hoikka, vaakasuoraan leviävä ja maarönsyinen. Se muodostaakin usein kasvullisesti monivartisia ryhmiä. U, Helsinki, Vuosaari, n. 60 ha:n laajuisen täyttömaakummun, Vuosaarenhuipun, keskiosan lakialue, 18.8.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare – mäkimeiramista on lukuisia tulokas-, karkulais- ja viljelyjäännehavaintoja eri puolilta Suomea. Runsain ja vakiintunein se on Uudenmaan eliömaakunnassa. Mäkimeiramin juurakko on hoikka, vaakasuoraan leviävä ja maarönsyinen. Se muodostaakin usein kasvullisesti monivartisia ryhmiä. U, Helsinki, Vuosaari, n. 60 ha:n laajuisen täyttömaakummun, Vuosaarenhuipun, keskiosan lakialue, 18.8.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare - mäkimeirami on monivuotinen, pysty tai tyvestä koheneva ja yleensä noin 20-60 cm korkea sekä voimakastuoksuinen ruoho. Varsi on jossain määrin puutunut. Lehdet ovat varrella vastakkain ja ristikkäisesti allekkain. ES, Kouvola, Kurvi, Kuusaanlammen rannan laaja varastokenttäalue, entisen ratapohjan laide, 28.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare – mäkimeirami on monivuotinen, pysty tai tyvestä koheneva ja yleensä noin 20-60 cm korkea sekä voimakastuoksuinen ruoho. Varsi on jossain määrin puutunut. Lehdet ovat varrella vastakkain ja ristikkäisesti allekkain. ES, Kouvola, Kurvi, Kuusaanlammen rannan laaja varastokenttäalue, entisen ratapohjan laide, 28.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare - mäkimeiramin varsi on yläosastaan lehtihankaisesti haarova ja yleensä punaruskea. Kuvassa seuralaisena mm. mäkikuisma, Hypericum perforatum. A, Lemland, Styrsön ja Nåtön välinen Rödgrundet, jonka maantie lävistää, kallioinen keto, 12.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare – mäkimeiramin varsi on yläosastaan lehtihankaisesti haarova ja yleensä punaruskea. Kuvassa seuralaisena mm. mäkikuisma, Hypericum perforatum. A, Lemland, Styrsön ja Nåtön välinen Rödgrundet, jonka maantie lävistää, kallioinen keto, 12.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare - mäkimeiramin kukinto koostuu varren ja haarojen kärjessä olevista, pallomaisista tai puolipallomaisista kerrannaiskukinnoista, jotka ovat läpimitaltaan useimmiten noin 10-30 mm. V, Kemiönsaari, Örö, Södernäbbenin patterikallioniemi, 14.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare – mäkimeiramin kukinto koostuu varren ja haarojen kärjessä olevista, pallomaisista tai puolipallomaisista kerrannaiskukinnoista, jotka ovat läpimitaltaan useimmiten noin 10-30 mm. V, Kemiönsaari, Örö, Södernäbbenin patterikallioniemi, 14.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare - mäkimeiramin kukkien teriöt ovat valkoiset tai vaaleanpunaiset. ES, Kouvola, Kurvi, Kuusaanlammen rannan laaja varastokenttäalue, entisen ratapohjan laide, 28.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare – mäkimeiramin kukkien teriöt ovat valkoiset tai vaaleanpunaiset. ES, Kouvola, Kurvi, Kuusaanlammen rannan laaja varastokenttäalue, entisen ratapohjan laide, 28.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare - mäkimeiramin latvan kukintohaarojen kerrannaiskukinnot sulautuvat usein yhtenäiseksi, kaarevaksi kukintoryhmäksi. V, Kemiönsaari, Örö, Södernäbbenin patterikallioniemi, 14.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare – mäkimeiramin latvan kukintohaarojen kerrannaiskukinnot sulautuvat usein yhtenäiseksi, kaarevaksi kukintoryhmäksi. V, Kemiönsaari, Örö, Södernäbbenin patterikallioniemi, 14.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare - mäkimeiramin huiskilomaisen kerrannaiskukinnon osatekijöinä ovat perälliset tähkät, joissa vähäkukkaiset valekiehkurat ovat tiheästi allekkain. Kukat ovat yksittäin tukilehtensä hangassa. Tukilehti on puikea tai vastapuikea ja yleensä punaruskea tai sinipunainen. Se on tavallisesti noin 3-4 mm pitkä. U, Helsinki, Vuosaari, n. 60 ha:n laajuisen täyttömaakummun, Vuosaarenhuipun, keskiosan lakialue, 18.8.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare – mäkimeiramin huiskilomaisen kerrannaiskukinnon osatekijöinä ovat perälliset tähkät, joissa vähäkukkaiset valekiehkurat ovat tiheästi allekkain. Kukat ovat yksittäin tukilehtensä hangassa. Tukilehti on puikea tai vastapuikea ja yleensä punaruskea tai sinipunainen. Se on tavallisesti noin 3-4 mm pitkä. U, Helsinki, Vuosaari, n. 60 ha:n laajuisen täyttömaakummun, Vuosaarenhuipun, keskiosan lakialue, 18.8.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare - mäkimeiramin valkoistenkin teriöiden nuput ovat vaaleanpunaiset. Teriö on pitkätorvinen, lyhytkarvainen ja päästään kaksihuulinen sekä tavallisesti noin 4-7 mm pitkä. Ylähuuli on lähes litteä, lovipäinen ja yleensä noin 1,5-2 mm pitkä. Alahuuli on kärkiosastaan pyöreämuotoinen ja tavallisesti noin 2-3 mm pitkä. Siinä ovat molemmin puolin pienet, pyöreäpäiset ja noin 1 mm pitkät sivuliuskat. Verhiö on noin 2,5-3 mm pitkä ja lähes säteittäisesti viisiliuskainen. Heteistä kaksi ovat pitempiä ja kaksi lyhyempiä. Pitempi hedepari yltää lopulta reilusti ylähuulta ulommaksi. ES, Kouvola, Kurvi, Kuusaanlammen rannan laaja varastokenttäalue, entisen ratapohjan laide, 28.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare – mäkimeiramin valkoistenkin teriöiden nuput ovat vaaleanpunaiset. Teriö on pitkätorvinen, lyhytkarvainen ja päästään kaksihuulinen sekä tavallisesti noin 4-7 mm pitkä. Ylähuuli on lähes litteä, lovipäinen ja yleensä noin 1,5-2 mm pitkä. Alahuuli on kärkiosastaan pyöreämuotoinen ja tavallisesti noin 2-3 mm pitkä. Siinä ovat molemmin puolin pienet, pyöreäpäiset ja noin 1 mm pitkät sivuliuskat. Verhiö on noin 2,5-3 mm pitkä ja lähes säteittäisesti viisiliuskainen. Heteistä kaksi ovat pitempiä ja kaksi lyhyempiä. Pitempi hedepari yltää lopulta reilusti ylähuulta ulommaksi. ES, Kouvola, Kurvi, Kuusaanlammen rannan laaja varastokenttäalue, entisen ratapohjan laide, 28.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare - mäkimeiramin emi on yksivartaloinen ja kaksiluottinen. Se yltää lopulta korkealle teriön yläpuolelle. V, Kemiönsaari, Örö, Södernäbbenin patterikallioniemi, 14.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare – mäkimeiramin emi on yksivartaloinen ja kaksiluottinen. Se yltää lopulta korkealle teriön yläpuolelle. V, Kemiönsaari, Örö, Södernäbbenin patterikallioniemi, 14.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare - mäkimeiramin lehtihangoissa on kukattomia ja pienilehtisiä lyhytversoja. Lehtilapa on puikea ja latvaosassa myös kapeanpuikea tai lähes suikeahko sekä suippo- tai pyöreähkökärkinen. Ylimpiä lehtipareja lukuun ottamatta se on tavallisesti noin 1,5-4 cm pitkä ja leveimmältä kohtaa noin 0,5-2,5 cm leveä. ES, Kouvola, Kurvi, Kuusaanlammen rannan laaja varastokenttäalue, entisen ratapohjan laide, 28.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare – mäkimeiramin lehtihangoissa on kukattomia ja pienilehtisiä lyhytversoja. Lehtilapa on puikea ja latvaosassa myös kapeanpuikea tai lähes suikeahko sekä suippo- tai pyöreähkökärkinen. Ylimpiä lehtipareja lukuun ottamatta se on tavallisesti noin 1,5-4 cm pitkä ja leveimmältä kohtaa noin 0,5-2,5 cm leveä. ES, Kouvola, Kurvi, Kuusaanlammen rannan laaja varastokenttäalue, entisen ratapohjan laide, 28.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare - mäkimeiramin lehtilapa on molemmin puolin karvainen. Laita on hyvin matalahampainen tai ehyt. Lehtiruoti on yleensä noin 2-7 mm pitkä. Varsi on tylpän nelisärmäinen ja vaalean kaarikarvainen. ES, Kouvola, Kurvi, Kuusaanlammen rannan laaja varastokenttäalue, entisen ratapohjan laide, 28.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Origanum vulgare – mäkimeiramin lehtilapa on molemmin puolin karvainen. Laita on hyvin matalahampainen tai ehyt. Lehtiruoti on yleensä noin 2-7 mm pitkä. Varsi on tylpän nelisärmäinen ja vaalean kaarikarvainen. ES, Kouvola, Kurvi, Kuusaanlammen rannan laaja varastokenttäalue, entisen ratapohjan laide, 28.7.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto