Pulmonaria obscura – lehtoimikkä

  • Pulmonaria obscura Dumort. – lehtoimikkä
  • Pulmonaria L. – imikät
  • Boraginaceae – lemmikkikasvit

Lehtoimikkä, Pulmonaria obscura, on monivuotinen, pysty ja kukkiessaan tavallisesti noin 15-30 cm korkea ruoho, jonka juurakko on suikertava. Varren lisäksi juurakon haaroista kasvavat lehtiruusukkeet, joiden lehdet suurenevat huomattavasti kesän aikana. Varret ovat aika tanakat, liereät ja kukintoon saakka haarattomat. Ne ovat yksittäin tai tyveltä alkaen monivartisesti. Varsi on vihreä, sukaskarvainen ja yläosastaan myös nystykarvainen. Sen tyvellä on kapeahkoja, suippopäisiä, ruskeahkoja ja karvaisia suomuja, jotka ovat yleensä noin 15-20 mm pitkiä. Vaakatasossa suikertavan juuristonsa avulla lehtoimikkä hyvillä kasvupaikoilla voi levitä tiheiksi ja laajoiksikin kasvustoiksi.

Lehtiruusukkeet nousevat pieninä esiin varren ympäriltä jo keväällä, kukintavaiheessa. Kesäkuussa lehdet kasvavat täyteen mittaansa. Ne ovat pitkäruotisia ja lavaltaan pitkänomaisen puikeita, herttatyvisiä ja suippopäisiä sekä teräväkärkisiä. Pituutta lavalla on tavallisesti noin 15-25 cm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 7-10 cm. Lehtiruoti on kapeapalteinen ja noin 15-20 cm pitkä. Varsilehdet ovat kierteisesti ja alimmat niistä voivat olla lyhytruotisia ja ylemmät ruodittomia tai kaikki ruodittomia. Ne ovat soikeita, puikeita tai suikeita ja teräväkärkisiä sekä yleensä noin 2-5 cm pitkiä ja leveimmältä kohtaa noin 1-2 cm leveitä. Kaikki lehdet ovat vihreitä, ehytlaitaisia ja molemmin puolin sukaskarvaisia.

Kukinto on vähähaarainen ja sijaitsee varren kärkiosassa. Lehtihankaisen kukintohaaran peräosa on yleensä noin 1-3 cm pitkä ja sukas-, lyhyt- sekä nystykarvainen. Kukat ovat kaksineuvoisia ja ne ovat noin 1-10 kukan harsuhkoina kiemuroina haaran kärjessä. Kiemurat ovat tukilehdellisiä. Tukilehdet ovat useimmiten noin 10-20 mm pitkiä ja leveimmältä kohtaa noin 2-5 mm leveitä ja karvoitukseltaan varsilehtien kaltaisia. Kukkaperä on noin 3-5 mm pitkä ja pitenee hedelmävaiheessa. Verhiö on kukintavaiheessa kapean kellomainen, kärjestään 5-liuskainen ja noin 9-13 mm pitkä sekä vihreä, sinipunainen tai ruskehtava. Kärkiliuskat ovat kolmiomaisia ja noin 2-4 mm pitkiä. Verhiö ja kukkaperä ovat sukas- ja nystykarvaisia.

Teriö on suppilomainen, yhdislehtinen ja kärjestään 5-liuskainen. Se on puhjetessaan ja alkuvaiheessaan vaaleanpunainen, mutta muuttuu sitten sinipunaisen kautta lopulta siniseksi. Hyvin harvoin väri voi olla myös valkoinen. Teriö on torvineen tavallisesti noin 14-16 mm pitkä ja kärkiosa noin 10-15 mm leveä. Teriönliuskat ovat yleensä noin 2 -3 mm pitkiä ja noin 3-5 mm leveitä ja pyöreäpäisiä. Teriön nielu on karvainen. Heteitä on 5. Ne ovat kiinnittyneet teriön torveen ja varisevat sen mukana. Palhot ovat hyvin lyhyet ja ponnet jäävät teriön torven suulle tai alemmas torveen. Emiö on yhdislehtinen 1-vartaloinen ja hyvin lyhyesti 2-luottinen. Vartalo on noin 7-9 mm pitkä ja nostaa luottipinnat vähän torven suuaukon yläpuolelle tai jättää ne hieman torven nieluun. Hedelmä on  nelilohkoinen ja jää kokonaan verhiön sisään. Lohko on noin 3-4 mm pitkä, kova, kulmikas ja karvainen sekä punaruskea. Sen kärjessä on pieni vaalea lisäke, elaiosomi, jonka ravinteikkuus saa muurahaiset levittämään siemeniä. Normaali kukinta-aika on huhtikuun lopulta kesäkuun alkupuolelle.

Lehtoimikkä alkuperäinen laji Suomessa ja se on yleisehkö Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Satakunnan ja Etelä-Hämeen eliömaakunnissa sekä hyvin harvinainen Etelä-Savon eliömaakunnassa. Kasvupaikkoina ovat lähinnä lehdot ja lehtomaiset metsät sekä niiden laiteet.. Joskus lajia käytetään koristekasvina ja se voi tällöin myös karata luontoon esim. puutarhajätteen mukana. Muissa Pohjoismaissa laji kasvaa Etelä-Ruotsissa, Tanskassa ja hyvin harvinaisena eteläisimmässä Norjassa.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle lehtoimikän esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Pulmonaria obscura - lehtoimikkä voi vaakatasoisen, suikertavan juuristonsa avulla levitä tiheiksi ja laajoiksikin kasvustoiksi. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 12.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura – lehtoimikkä voi vaakatasoisen, suikertavan juuristonsa avulla levitä tiheiksi ja laajoiksikin kasvustoiksi. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 12.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura - lehtoimikän tiheä kasvusto on keväisessä lehdossa näyttävä väriläiskä. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 12.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura – lehtoimikän tiheä kasvusto on keväisessä lehdossa näyttävä väriläiskä. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 12.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura - lehtoimikän monisävyiset kukat houkuttelevat monenlaisia hyönteisiä, erityisesti pistiäisiä. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 12.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura – lehtoimikän monisävyiset kukat houkuttelevat monenlaisia hyönteisiä, erityisesti pistiäisiä. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 12.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura - lehtoimikkä on usein tyveltä alkaen monivartinen. Lehtiruusukkeet nousevat esiin jo kukintavaiheessa, mutta niiden lehdet suurenevat täyteen mittaansa vasta kukinnan jälkeen. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 2.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura – lehtoimikkä on usein tyveltä alkaen monivartinen. Lehtiruusukkeet nousevat esiin jo kukintavaiheessa, mutta niiden lehdet suurenevat täyteen mittaansa vasta kukinnan jälkeen. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 2.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura - lehtoimikkä on tavallisesti noin 15-30 cm korkea. Varsilehtiä on yleensä useita ja ne ovat varrella kierteisesti. Ne voivat olla kaikki ruodittomia, kuten kuvassa tai alimmissa on toisinaan lyhyt ruoti. Nykyisin kukinta alkaa usein jo huhtikuun loppupuolella. Kuvan yksilössäkin suurin osa kukista on ikääntyneempiä ja sinisävyisiä, vaikka kuvausajankohta on toukokuun alku. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 2.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura – lehtoimikkä on tavallisesti noin 15-30 cm korkea. Varsilehtiä on yleensä useita ja ne ovat varrella kierteisesti. Ne voivat olla kaikki ruodittomia, kuten kuvassa tai alimmissa on toisinaan lyhyt ruoti. Nykyisin kukinta alkaa usein jo huhtikuun loppupuolella. Kuvan yksilössäkin suurin osa kukista on ikääntyneempiä ja sinisävyisiä, vaikka kuvausajankohta on toukokuun alku. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 2.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura - lehtoimikän kukat ovat puhjetessaan ja kukinnan alkuvaiheessa vaaleanpunaiset. Ikääntyessään ne muuttuvat ensin sinipunaisiksi ja lopulta sinisiksi.. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 2.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura – lehtoimikän kukat ovat puhjetessaan ja kukinnan alkuvaiheessa vaaleanpunaiset. Ikääntyessään ne muuttuvat ensin sinipunaisiksi ja lopulta sinisiksi.. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 2.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura - lehtoimikän kukinto on vähähaarainen. Kukat ovat harsuhkoina kiemuroina haaran kärjessä. Teriö on päästään viisiliuskainen ja noin 10-15 mm leveä. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 12.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura – lehtoimikän kukinto on vähähaarainen. Kukat ovat harsuhkoina kiemuroina haaran kärjessä. Teriö on päästään viisiliuskainen ja noin 10-15 mm leveä. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 12.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura - lehtoimikän lehtihankaisten kukintohaarojen peräosa on yleensä noin 1-3 cm pitkä ja monipuolisesti karvainen. Kiemuroissa on kukkia noin 1-10. Niiden perä on noin 3-5 mm pitkä. Verhiö on kärjestään 5-liuskainen ja noin 9-13 mm pitkä sekä sukas- ja nystykarvainen. Väriltään se on vihreä, sinipunainen tai ruskehtava. Kärkiliuskat ovat kolmiomaisia ja noin 2-4 mm pitkiä. Teriö on suppilomainen, yhdislehtinen ja torvineen tavallisesti noin 14-16 mm pitkä. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 12.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura – lehtoimikän lehtihankaisten kukintohaarojen peräosa on yleensä noin 1-3 cm pitkä ja monipuolisesti karvainen. Kiemuroissa on kukkia noin 1-10. Niiden perä on noin 3-5 mm pitkä. Verhiö on kärjestään 5-liuskainen ja noin 9-13 mm pitkä sekä sukas- ja nystykarvainen. Väriltään se on vihreä, sinipunainen tai ruskehtava. Kärkiliuskat ovat kolmiomaisia ja noin 2-4 mm pitkiä. Teriö on suppilomainen, yhdislehtinen ja torvineen tavallisesti noin 14-16 mm pitkä. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 12.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura - lehtoimikän teriönliuskat ovat yleensä noin 2 -3 mm pitkät ja noin 3-5 mm leveät ja pyöreäpäiset. Lähikuvassa näkyy niiden mosaiikkimainen, vaalea suonitus. Emiö on yksivartaloinen ja hyvin lyhyesti kaksiluottinen. Vartalo on noin 7-9 mm pitkä ja nostaa, kuten kuvassa, luottipinnat vähän torven suuaukon yläpuolelle tai jättää ne hieman torven nieluun. Vastaavasti kuvan yksilön kukissa heteet ovat aika syvällä torvessa ja vain yhden ponnen pää pilkistää sieltä näkyviin. Tämä emin ja heteiden kaksijakoisuus edistää ristipölytystä. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 12.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura – lehtoimikän teriönliuskat ovat yleensä noin 2 -3 mm pitkät ja noin 3-5 mm leveät ja pyöreäpäiset. Lähikuvassa näkyy niiden mosaiikkimainen, vaalea suonitus. Emiö on yksivartaloinen ja hyvin lyhyesti kaksiluottinen. Vartalo on noin 7-9 mm pitkä ja nostaa, kuten kuvassa, luottipinnat vähän torven suuaukon yläpuolelle tai jättää ne hieman torven nieluun. Vastaavasti kuvan yksilön kukissa heteet ovat aika syvällä torvessa ja vain yhden ponnen pää pilkistää sieltä näkyviin. Tämä emin ja heteiden kaksijakoisuus edistää ristipölytystä. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 12.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura - lehtoimikän heteiden hyvin lyhyet palhot ovat kiinnittyneet kuvan kukassa torven yläosan seinämiin ja ruskeat ponnet ovat hyvin esillä. Toisin kuin edellisessä kuvassa, emin vartalo ja luotit ovat jääneet niiden alapuolelle. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 12.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura – lehtoimikän heteiden hyvin lyhyet palhot ovat kiinnittyneet kuvan kukassa torven yläosan seinämiin ja ruskeat ponnet ovat hyvin esillä. Toisin kuin edellisessä kuvassa, emin vartalo ja luotit ovat jääneet niiden alapuolelle. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 12.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura - lehtoimikän varsilehdet ovat soikeita, puikeita tai suikeita ja teräväkärkisiä sekä yleensä noin 2-5 cm pitkiä ja leveimmältä kohtaa noin 1-2 cm leveitä. Ne ovat myös ehytlaitaisia ja molemmin puolin sukaskarvaisia. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 12.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura – lehtoimikän varsilehdet ovat soikeita, puikeita tai suikeita ja teräväkärkisiä sekä yleensä noin 2-5 cm pitkiä ja leveimmältä kohtaa noin 1-2 cm leveitä. Ne ovat myös ehytlaitaisia ja molemmin puolin sukaskarvaisia. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 12.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura - lehtoimikän lehtiruusukkeet kasvavat kukinnan jälkeen täyteen mittaansa. Ne ovat monilehtisiä ja ruodeiltaan noin 15-20 cm pitkiä. Kuvassa seuralaisina mm. valkovuokko, Anemone nemorosa ja sudenmarja, Paris quadrifolia. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 25.6.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura – lehtoimikän lehtiruusukkeet kasvavat kukinnan jälkeen täyteen mittaansa. Ne ovat monilehtisiä ja ruodeiltaan noin 15-20 cm pitkiä. Kuvassa seuralaisina mm. valkovuokko, Anemone nemorosa ja sudenmarja, Paris quadrifolia. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 25.6.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura - lehtoimikän ruusukelehtien lehtilapa on pitkänomaisen puikea, herttatyvinen ja suippopäinen sekä teräväkärkinen. Pituutta on tavallisesti noin 15-25 cm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 7-10 cm. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 25.6.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Pulmonaria obscura – lehtoimikän ruusukelehtien lehtilapa on pitkänomaisen puikea, herttatyvinen ja suippopäinen sekä teräväkärkinen. Pituutta on tavallisesti noin 15-25 cm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 7-10 cm. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven kaakkoiskulma Käärmekallion alapuolella, rehevä rantalehto, 25.6.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto