Saxifraga tridactylites – mäkirikko

  • Saxifraga tridactylites L. – mäkirikko
  • Saxifraga L. – lehtirikot
  • Saxifragaceae – rikkokasvit

Mäkirikko, Saxifraga tridactylites, on yksivuotinen ja tavallisesti noin 3-12 cm korkea, hennohko ruoho. Juuri on hento ja alapäästään haarova. Yksilöt ovat yksi- tai useampivartisia. Varret ovat pystyt, hiukan särmikkäät ja lehdelliset sekä haarattomat tai jopa alhaalta saakka haaraiset. Ne ovat väriltään yleensä punaruskeat ja tiheästi nystykarvaiset.

Lajilla on kahdenlaisia tyvilehtiä. Alimmat ovat yleensä 5-15 mm pitkiä, ehyitä, lähes tasasoukkia – päästään kapean vastapuikeita tai pitkäruotisia ja päästään pyöreähkö- tai soikeahkolapaisia, jolloin lavan pituus on noin 2-3 mm. Tämä alin lehtikerros toisinaan lakastuu jo kukintavaiheessa. Alimman lehtikerroksen yläpuolella on tavallisesti joukko tyvilehtiä, jotka ovat malliltaan lähinnä vastapuikeita, päästään yleensä 3-5-liuskaisia sekä ruotimaisen pitkä- ja kapeatyvisiä. Pituutta näillä lehdillä on yleensä noin 5-15 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 3-5 mm. Alemmat varsilehdet ovat ruodittomat ja 2-5-liuskaiset tai -halkoiset. Ylemmät varsien ja haarojen lehdet ovat tavallisesti ehyet ja malliltaan suikeahkot. Varsilehtien pituus vaihtelee yleensä välillä 2-10 mm. Kasvustoissa on myös yksilöitä, yleensä hennompia, joiden kaikki lehdet ovat suikeahkoja ja ehytlaitaisia. Lehdet ovat vaaleahkonvihreitä tai osin punertavia ja tiheään nystykarvaisia. Lajin tieteellinen nimi tarkoittaa kolmisormisuutta, joka viittaa lehtien kärjen liuskaisuuteen.

Kukat ovat yksittäin lehtihangoissa tai vähäkukkaisissa haaroissa. Ne ovat nuppuvaiheessa nuokkuvia ja nousevat kukkiessaan pystyyn. Lehtihankaisten kukkien kukkaperä on tavallisesti noin 10-15 mm ja haaroissa olevien kukkien noin 3-5 mm pitkä. Kukkapohjuksen ja verhiön yhteispituus on yleensä noin 3 mm ja leveys noin 2 mm. Verhiönliuskoja on 5 ja ne ovat tavallisesti hieman kärkeä kohti kapenevat, pyöreä- tai tylppäpäiset ja vihreät sekä toisinaan kärjestään punasävyiset. Pituutta niillä on noin 1 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa lähes saman verran. Kukkaperä, -pohjus ja verhiö ovat tiheään nystykarvaiset.

Teriö on säteittäinen ja tavallisesti noin 6-7 mm leveä. Terälehtiä on 5. Ne ovat valkoiset, yläviistot ja yleensä soikean vastapuikeat sekä pyöreäpäiset ja toisinaan päästään pieniloviset. Pituutta niillä on useimmiten noin 2,5-3 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1,5-2 mm. Terälehdet ovat yleensä noin 2,5-4 kertaa verhiönliuskojen mittaiset. Heteitä on 10 ja niiden ponnet ovat keltaiset. Emiö on tyveltään yhdislehtinen sekä 2-vartaloinen ja -luottinen. Hedelmä on pysty, kaksiosainen ja lähes pallomainen kota, joka on läpimitaltaan noin 3 mm ja jää verhiön sisään kärjen ulottuessa enintään verhiönliuskojen tasalle. Normaali kukinta-aika on toukokuu – kesäkuun alku. Kesällä kasvi kuolee ja syksyllä siemenistä kehittyvät talvehtivat lehtiruusukkeet.

Mäkirikko on alkuperäinen laji Suomessa ja sitä esiintyy yleisempänä Ahvenanmaan ja Varsinais-Suomen sekä harvinaisempana Uudenmaan eliömaakunnissa. Se on kalkinsuosija ja kasvupaikkoina ovat enimmäkseen kuivat ja ohuthumuksiset kalliot, kiviaidat ja hiekkaiset kedot sekä lintuluodot. Vuonna 2019 julkaistussa uhanalaisuusarvioinnissa se on todettu silmälläpidettäväksi (NT). Luokitukseen ovat vaikuttaneet mm. suppea esiintymisalue ja taantuminen sekä esiintymisen voimakas pirstoutuminen. Uhkatekijöinä ovat avoimien alueiden sulkeutuminen ja rakentaminen. Muissa Pohjoismaissa lajia esiintyy Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle mäkirikon esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Saxifraga tridactylites - mäkirikko kasvaa usein tiheinä ryhminä avokalliota peittävän sammallaikun päällä. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites – mäkirikko kasvaa usein tiheinä ryhminä avokalliota peittävän sammallaikun päällä. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites - mäkirikko on tavallisesti noin 3-12 cm korkea ja sen varret ovat pystyt ja lehtiset sekä usein myös haarovat. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites – mäkirikko on tavallisesti noin 3-12 cm korkea ja sen varret ovat pystyt ja lehtiset sekä usein myös haarovat. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites - mäkirikon varsi voi haaroa jo alaosastaan. Yksilöt ovat hentoja ja toisinaan vain muutaman sentin mittaisia (kuvassa 3 ja 4 cm). V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites – mäkirikon varsi voi haaroa jo alaosastaan. Yksilöt ovat hentoja ja toisinaan vain muutaman sentin mittaisia (kuvassa 3 ja 4 cm). V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites - mäkirikon kukat ovat yksittäin lehtihangoissa tai vähäkukkaisissa haaroissa. Lehtihankaisten kukkien kukkaperä on tavallisesti noin 10-15 mm ja haaroissa olevien kukkien noin 3-5 mm pitkä. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites – mäkirikon kukat ovat yksittäin lehtihangoissa tai vähäkukkaisissa haaroissa. Lehtihankaisten kukkien kukkaperä on tavallisesti noin 10-15 mm ja haaroissa olevien kukkien noin 3-5 mm pitkä. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites - mäkirikon teriö on säteittäinen ja tavallisesti noin 6-7 mm leveä. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites – mäkirikon teriö on säteittäinen ja tavallisesti noin 6-7 mm leveä. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites - mäkirikon kukassa on viisi terälehteä. Ne ovat valkoiset, yläviistot ja yleensä soikean vastapuikeat sekä pyöreäpäiset ja toisinaan päästään pieniloviset. Pituutta niillä on useimmiten noin 2,5-3 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1,5-2 mm. Keltaponsisia heteitä on kymmenen ja emiö on kaksivartaloinen ja -luottinen. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites – mäkirikon kukassa on viisi terälehteä. Ne ovat valkoiset, yläviistot ja yleensä soikean vastapuikeat sekä pyöreäpäiset ja toisinaan päästään pieniloviset. Pituutta niillä on useimmiten noin 2,5-3 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1,5-2 mm. Keltaponsisia heteitä on kymmenen ja emiö on kaksivartaloinen ja -luottinen. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites - mäkirikon kukkapohjuksen ja verhiön yhteispituus on tavallisesti noin 3 mm ja leveys noin 2 mm. Verhiönliuskoja on 5 ja ne ovat hieman kärkeä kohti kapenevat noin 1 mm pitkät. Kukkaperä, -pohjus ja verhiö ovat tiheään nystykarvaiset. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites – mäkirikon kukkapohjuksen ja verhiön yhteispituus on tavallisesti noin 3 mm ja leveys noin 2 mm. Verhiönliuskoja on 5 ja ne ovat hieman kärkeä kohti kapenevat noin 1 mm pitkät. Kukkaperä, -pohjus ja verhiö ovat tiheään nystykarvaiset. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites - mäkirikon kota on lähes pallomainen ja läpimitaltaan noin 3 mm ja jää verhiön sisään kärjen ulottuessa enintään verhiönliuskojen tasalle. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites – mäkirikon kota on lähes pallomainen ja läpimitaltaan noin 3 mm ja jää verhiön sisään kärjen ulottuessa enintään verhiönliuskojen tasalle. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites - mäkirikon alimmat tyvilehdet ovat ruodilliset ja niiden lapa on ehyt ja yleensä pyöreähkö tai soikeahko sekä pituudeltaan noin 2-3 mm (nuolet). Alimman lehtikerroksen yläpuolella on joukko tyvilehtiä, jotka ovat lähinnä vastapuikeita, päästään yleensä 3-5-liuskaisia sekä ruotimaisen pitkä- ja kapeatyvisiä. Tyvilehdillä on pituutta yleensä noin 5-15 mm. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites – mäkirikon alimmat tyvilehdet ovat ruodilliset ja niiden lapa on ehyt ja yleensä pyöreähkö tai soikeahko sekä pituudeltaan noin 2-3 mm (nuolet). Alimman lehtikerroksen yläpuolella on joukko tyvilehtiä, jotka ovat lähinnä vastapuikeita, päästään yleensä 3-5-liuskaisia sekä ruotimaisen pitkä- ja kapeatyvisiä. Tyvilehdillä on pituutta yleensä noin 5-15 mm. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites - mäkirikon tyvelläkin voi toisinaan olla kukkia, kuten kuvassa. Alemmat varsilehdet ovat ruodittomat ja 2-5-liuskaiset tai -halkoiset. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites – mäkirikon tyvelläkin voi toisinaan olla kukkia, kuten kuvassa. Alemmat varsilehdet ovat ruodittomat ja 2-5-liuskaiset tai -halkoiset. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites - mäkirikon lehdet ovat joskus jopa hauskan inhimilliset, kuten kuvan kättä muistuttava varsilehti. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites – mäkirikon lehdet ovat joskus jopa hauskan inhimilliset, kuten kuvan kättä muistuttava varsilehti. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites - mäkirikon liuskaiset tai jakoiset varsilehdet muuttuvat ylempänä yleensä ehyiksi ja suikeiksi (kuvan oikea ylälaita). Varsilehtien pituus vaihtelee tavallisesti välillä 2-10 mm. Lehdet ja punaruskeat varret ja haarat ovat tiheästi nystykarvaiset. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Saxifraga tridactylites – mäkirikon liuskaiset tai jakoiset varsilehdet muuttuvat ylempänä yleensä ehyiksi ja suikeiksi (kuvan oikea ylälaita). Varsilehtien pituus vaihtelee tavallisesti välillä 2-10 mm. Lehdet ja punaruskeat varret ja haarat ovat tiheästi nystykarvaiset. V, Salo, Särkisalo, Förby, aidatun kalkkilouhosalueen pohjoispuoli, avokalliopaljastuma, 14.5.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto