Scheuchzeria palustris – leväkkö

  • Scheuchzeria palustris L. – leväkkö
  • Scheuchzeria L. – leväköt
  • Scheuchzeriaceae – leväkkökasvit

Leväkkö, Scheuchzeria palustris, on monivuotinen, pysty ja tavallisesti noin 10-30 cm korkea, kalju ruoho, jonka juurakko on suikertava, pitkä, nivelikäs ja yläosaltaan vanhojen lehtituppijäänteiden ympäröimä. Varsi on mutkainen, jäykkä, liereä ja haaraton sekä vihreä tai ruskehtava ja lehdekäs. Tupellisia ja kielekkeellisiä varsilehtiä on kukinnon alapuolella kierteisesti yleensä 3-5. Niiden lapa on tavallisesti noin 5-20 cm pitkä, vihreä, tasasoukka, möyheähkö, yläpinnaltaan hieman kouruinen ja alapinnaltaan liereä sekä suipon tylppäkärkinen ja reunoiltaan sileä. Se on tiheäsuoninen ja yleensä noin 2-3 mm leveä. Lehden tuppi on noin 2-4 cm pitkä ja toiselta sivultaan leveähkön kalvoreunainen. Kalvoreuna  jatkuu tupen kärjessä noin 2-4 mm pitkäksi kielekkeeksi lavan tyvelle.

Kukinto on tavallisesti noin 3-10 cm pitkä, 3-10-kukkainen ja harsu terttu, jonka kukat ovat yksittäin tukilehtien hangassa. Alimmat tukilehdet ovat varsilehtien kaltaisia ja tupellisia. Ylimmät ovat kalvomaisia ja yleensä noin 2-7 mm pitkiä. Kukkaperä on pysty tai yläviisto, vihreä tai ruskehtava ja noin 0,5-3 cm pitkä. Pisimmät perät ovat kukinnon tyvellä. Kukat ovat kaksineuvoisia, tuulipölytteisiä ja noin 4-6 mm läpimitaltaan. Verholehtimäisiä, vaaleanvihreitä kehälehtiä on 6 ja ne ovat kapeanpuikeat tai -soikeat sekä noin 2,5-3 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 1 mm leveät. Heteitä on 6 ja niiden ponnet ovat keltaiset tai kellanruskeat, riippuvat ja yleensä noin 2-3 mm pitkät. Emilehtiä on useimmiten 3, toisinaan enemmänkin (-6) ja ne ovat sisäpinnan tyviosastaan yhteenkasvaneet. Emilehdet turpoavat nopeasti lähes munanmuotoisiksi, noin 3-4 mm pitkiksi ja tyveltään noin 2-2,5 mm paksuiksi. Ne ovat ruskeita ja niiden ulkosyrjää peittää tiivis, vaalea nukka.

Hedelmä on useimmiten 3- tai 4-lokeroinen tuppilo, joka on leveydeltään noin 10-15 mm. Lokerot ovat sivulle siirottavia, vihreitä tai ruskehtavia ja kypsyessään yleensä kellertäviä sekä lähes munanmuotoisia, mutta niiden kärjessä on lyhyt nokka. Ne ovat tavallisesti noin 6-8 mm pitkiä ja noin 5-6 mm paksuja. Ruskeaksi kuivuneen tuppilon lokerot avautuvat yläpuolen saumasta ja niiden sisällä on 2 soikeaa, sileää ja kypsänä vaaleanruskeaa siementä, jotka ovat noin 3,5-4 mm pitkiä ja 2-2,5 mm paksuja. Normaali kukinta-aika on kesä-heinäkuu.

Leväkkö on ainoa laji suvussaan ja heimossaan. Se on alkuperäinen laji Suomessa ja kasvaa kaikissa eliömaakunnissa. Laji on kaikkialla muualla yleinen, mutta Ahvenanmaan ja Lapin eliömaakunnissa se on harvinaisempi. Laji kasvaa lähinnä niukkaravinteisilla nevoilla ja lampien suoreunuksissa. Sen ilmaa sisältävä juurakko aivan kuin kelluu vetisessä turpeessa ja sammalikossa. Muissa Pohjoismaissa leväkkö kasvaa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle leväkön esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Scheuchzeria palustris - leväkkö on monivuotinen, pysty ja tavallisesti noin 10-30 cm korkea ruoho, jonka kukinto on tavallisesti noin 3-10 cm pitkä ja harsu terttu. Varsilehtiä on kierteisesti yleensä 3-5. Niiden lapa on tavallisesti noin 5-20 cm pitkä ja tasasoukka. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 9.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris – leväkkö on monivuotinen, pysty ja tavallisesti noin 10-30 cm korkea ruoho, jonka kukinto on tavallisesti noin 3-10 cm pitkä ja harsu terttu. Varsilehtiä on kierteisesti yleensä 3-5. Niiden lapa on tavallisesti noin 5-20 cm pitkä ja tasasoukka. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 9.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris - leväkön lehti on möyheähkö, yläpinnaltaan hieman kouruinen ja alapinnaltaan liereä sekä suipon tylppäkärkinen ja reunoiltaan sileä. Se on tiheäsuoninen ja yleensä noin 2-3 mm leveä. Lehden tuppi on noin 2-4 cm pitkä ja toiselta sivultaan leveähkön kalvoreunainen. Kalvoreuna jatkuu tupen kärjessä noin 2-4 mm pitkäksi kielekkeeksi lavan tyvelle. Kasvi pumppaa juuristonsa avulla vettä enemmän kuin se tarvitsee ja poistaa liikaveden lehtien kärjessä olevan raon kautta. Näin se saa köyhästä kasvualustastaan siivilöityä enemmän ravinteita. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 3.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris – leväkön lehti on möyheähkö, yläpinnaltaan hieman kouruinen ja alapinnaltaan liereä sekä suipon tylppäkärkinen ja reunoiltaan sileä. Se on tiheäsuoninen ja yleensä noin 2-3 mm leveä. Lehden tuppi on noin 2-4 cm pitkä ja toiselta sivultaan leveähkön kalvoreunainen. Kalvoreuna jatkuu tupen kärjessä noin 2-4 mm pitkäksi kielekkeeksi lavan tyvelle. Kasvi pumppaa juuristonsa avulla vettä enemmän kuin se tarvitsee ja poistaa liikaveden lehtien kärjessä olevan raon kautta. Näin se saa köyhästä kasvualustastaan siivilöityä enemmän ravinteita. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 3.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris - leväkön kukinto on tavallisesti 3-10-kukkainen ja alkuvaiheessaan usein aika tiivis. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 9.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris – leväkön kukinto on tavallisesti 3-10-kukkainen ja alkuvaiheessaan usein aika tiivis. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 9.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris - leväkön kukat ovat kaksineuvoisia, tuulipölytteisiä ja noin 4-6 mm läpimitaltaan. Heteitä on kuusi ja niiden ponnet ovat yleensä noin 2-3 mm pitkät. Emilehtiä on useimmiten kolme, joskus enimmillään kuusikin. Ne ovat pulleamuotoisia ja aluksi vihreitä (kuvassa alin kukka), mutta muuttuvat nopeasti ruskeiksi (ylemmät kukat). EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 9.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris – leväkön kukat ovat kaksineuvoisia, tuulipölytteisiä ja noin 4-6 mm läpimitaltaan. Heteitä on kuusi ja niiden ponnet ovat yleensä noin 2-3 mm pitkät. Emilehtiä on useimmiten kolme, joskus enimmillään kuusikin. Ne ovat pulleamuotoisia ja aluksi vihreitä (kuvassa alin kukka), mutta muuttuvat nopeasti ruskeiksi (ylemmät kukat). EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 9.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris - leväkön kukinnan edistyessä nopeasti terttu harsuuntuu kukkaperien kasvaessa. Kukkapeät ovat noin 0,5-3 cm pitkiä ja tukilehdellisiä. Alemmat tukilehdet ovat varsilehtien kaltaisia ja ylimmät kalvomaisia. Kukan verholehtimäisiä, vaaleanvihreitä kehälehtiä on kuusi ja ne ovat noin 2,5-3 mm pitkiä. Emilehdet turpoavat lähes munanmuotoisiksi, noin 3-4 mm pitkiksi ja tyveltään noin 2-2,5 mm paksuiksi. Ne ovat ruskeita ja niiden ulkosyrjää peittää tiivis, vaalea nukka. Niiden tyveltä roikkuvat kuihtuneet heteet. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 9.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris – leväkön kukinnan edistyessä nopeasti terttu harsuuntuu kukkaperien kasvaessa. Kukkapeät ovat noin 0,5-3 cm pitkiä ja tukilehdellisiä. Alemmat tukilehdet ovat varsilehtien kaltaisia ja ylimmät kalvomaisia. Kukan verholehtimäisiä, vaaleanvihreitä kehälehtiä on kuusi ja ne ovat noin 2,5-3 mm pitkiä. Emilehdet turpoavat lähes munanmuotoisiksi, noin 3-4 mm pitkiksi ja tyveltään noin 2-2,5 mm paksuiksi. Ne ovat ruskeita ja niiden ulkosyrjää peittää tiivis, vaalea nukka. Niiden tyveltä roikkuvat kuihtuneet heteet. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 9.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris - leväkön suikertava juurakko voi saada aikaan tiheitäkin kasvustoja. Kukkiessaan laji on kuitenkin aika huomaamaton, mutta hedelmävaiheessa se omalaatuisuudellaan usein kiinnittää tavallisenkin suokulkijan huomion. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 7.7.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris – leväkön suikertava juurakko voi saada aikaan tiheitäkin kasvustoja. Kukkiessaan laji on kuitenkin aika huomaamaton, mutta hedelmävaiheessa se omalaatuisuudellaan usein kiinnittää tavallisenkin suokulkijan huomion. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 7.7.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris - leväkön varsi on mutkainen, jäykkä ja liereä sekä haaraton. Juuristo onnistuu kiinnittämään sen yllättävän tukevasti lammen höttöiseen nevareunukseen, joka vajoaa kuvaajan painosta veden alle. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva vesirajassa, 25.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris – leväkön varsi on mutkainen, jäykkä ja liereä sekä haaraton. Juuristo onnistuu kiinnittämään sen yllättävän tukevasti lammen höttöiseen nevareunukseen, joka vajoaa kuvaajan painosta veden alle. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva vesirajassa, 25.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris - leväkön kypsyyttä kohti kehittyvät tuppilohedelmät ovat useimmiten vihreitä, mutta voivat toisinaan saada pintaansa ruskehtavankin sävyn. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 25.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris – leväkön kypsyyttä kohti kehittyvät tuppilohedelmät ovat useimmiten vihreitä, mutta voivat toisinaan saada pintaansa ruskehtavankin sävyn. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 25.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris - leväkön tuppilo on yleensä kolme- tai neljälokeroinen ja leveydeltään noin 10-15 mm. Lokerot ovat sivulle siirottavia ja lähes munanmuotoisia, mutta niiden kärjessä on lyhyt nokka. Ne ovat tavallisesti noin 6-8 mm pitkiä ja noin 5-6 mm paksuja. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 25.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris – leväkön tuppilo on yleensä kolme- tai neljälokeroinen ja leveydeltään noin 10-15 mm. Lokerot ovat sivulle siirottavia ja lähes munanmuotoisia, mutta niiden kärjessä on lyhyt nokka. Ne ovat tavallisesti noin 6-8 mm pitkiä ja noin 5-6 mm paksuja. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 25.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris - leväkön emilehtien kehittyessä hedelmäksi väri vaihtuu useamman kerran. Lyhyessä varhaisvaiheessaan emilehdet ovat vihreät ja heti kohta muuttuvat ruskeiksi. Tuppilovaiheen yleisin väri on taas vihreä, kunnes kypsyessään tuppilot saavat kellertävän sävyn. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 16.8.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris – leväkön emilehtien kehittyessä hedelmäksi väri vaihtuu useamman kerran. Lyhyessä varhaisvaiheessaan emilehdet ovat vihreät ja heti kohta muuttuvat ruskeiksi. Tuppilovaiheen yleisin väri on taas vihreä, kunnes kypsyessään tuppilot saavat kellertävän sävyn. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 16.8.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris - leväkön tuppilot kuivuvat avautumisvaiheessa ruskeiksi. Niiden lokerot aukeavat syksyllä yläpuolen saumasta Kussakin lokerossa on kaksi siementä. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 15.9.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris – leväkön tuppilot kuivuvat avautumisvaiheessa ruskeiksi. Niiden lokerot aukeavat syksyllä yläpuolen saumasta Kussakin lokerossa on kaksi siementä. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 15.9.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola stagnina (V. persicifolia) - rantaorvokin lehtien korvakkeet ovat yleensä suikeita tai kapeansuikeita ja lähes ehytlaitaisia tai erityisesti tyviosastaan harvahkosti ripsihampaisia. Ne ovat tavallisesti noin 5-15 mm pitkiä ja noin 0,3-2 mm leveitä sekä yleensä lehtiruotia lyhyempiä. EH, Vesilahti, Mantere, Peltosaari, Hulausjärven rantaan vievän peltotien ison laitaojan rinne, 6.6.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris – leväkön valmiit siemenet ovat soikeita, sileitä ja vaaleanruskeita sekä noin 3,5-4 mm pitkiä ja 2-2,5 mm paksuja. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 15.9.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris - leväkön juurakko on suikertava, pitkä ja nivelikäs. Sen yläosa on vanhojen lehtituppijäänteiden ympäröimä. Juurakko sisältää niin paljon ilmaa, että se aivan kuin kelluu vetisessä turpeessa ja sammalikossa. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 9.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scheuchzeria palustris – leväkön juurakko on suikertava, pitkä ja nivelikäs. Sen yläosa on vanhojen lehtituppijäänteiden ympäröimä. Juurakko sisältää niin paljon ilmaa, että se aivan kuin kelluu vetisessä turpeessa ja sammalikossa. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Ahvenistonharjun juurella olevan Kahtoilammen luoteispään rantaneva lähellä vesirajaa, 9.6.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto