Scleranthus annuus subsp. polycarpos – viherjäsenruoho subsp. suppujäsenruoho

  • Scleranthus annuus L. – viherjäsenruoho
  • subsp. polycarpos (L.) Bonnier & Layens – suppujäsenruoho
  • Scleranthus L. – jäsenruohot
  • Caryophyllaceae – kohokkikasvit

Viherjäsenruoho, Scleranthus annuus, jakautuu kahteen alalajiin, harittavahaaraiseen höröjäsenruohoon, subsp. annuus ja kasvutavaltaan tiiviiseen ja pystyyn suppujäsenruohoon, subsp. polycarpos. Tässä esiteltävä suppujäsenruoho on tieteellisen lajinimensä mukaisesti yksivuotinen tai toisinaan kaksivuotinen, kasvutavaltaan yleensä tiivis ja pysty ruoho. Sen pääjuuri on tavallisesti pysty, hoikka ja haarova. Kukattomia versoja ei tavallisesti kasva. Kukalliset versot ovat harvoin yksittäin, yleisemmin useamman varren ryhmänä. Toisinaan kasvustot ovat mattomaisen tiheitä. Versot ovat tavallisesti noin 5-10 cm pitkät, harvoin pitemmät, vihreät tai toisinaan sinipunaiset ja yleensä lyhyesti haarovat. Ne ovat toispuolisesti kähäräkarvaiset. Varsien keskiosan nivelten väli on tavallisesti vähemmän kuin 10 mm.

Lehdet ovat varren nivelkohdissa tyveltään yhdiskasvuisesti ja ruodittomasti vastakkain. Ne ovat lähes neulasmaiset tai tasasoukat ja teräväkärkiset sekä usein jossain määrin käyrät. Väriltään ne ovat vihreät ja muuttuvat nopeasti varren alemmissa nivelissä vaaleiksi tai ruskehtaviksi. Lehden tyvi on ripsilaitainen. Pituutta lehdillä on tavallisesti noin 5-8 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 0,5-1 mm.

Kukinto muodostuu peräkkäisistä, lyhyistä, yleensä vähemmän kuin 1 cm pitkistä kaksihaaraviuhkoista, jotka kärkiosastaan ovat runsas- ja tiheäkukkaiset. Kukat ovat haarojen kärjessä ja yksittäin haarahangoissa. Kukintohaarojen tukilehdet ovat varsilehtien kaltaisia. Ylimpien osakukintojen tukilehdet ovat yleensä enintään kukkien pituiset. Kukat ovat vihreät tai toisinaan punasävyiset, kaksineuvoiset, perättömät tai hyvin lyhyperäiset ja tavallisesti noin 2-3,5 mm pitkät. Terälehdet puuttuvat. Kukan tyvi eli kukkapohjus (maljakehä) on pyöreähkö ja kalju tai toispuolisesti harvakarvainen. Verhiönliuskoja on 5 tai joskus 4 ja ne ovat malliltaan kolmiomaisen puikeat sekä enintään 0,1 mm:n levyisesti ja kärkeä kohti kaveten valkoisen kalvolaitaiset. Pituutta niillä on noin 1-1,5 mm ja leveyttä 0,7-1 mm.  Verhiönliuskojen asento on kukkiessakin yläviisto tai lähes pysty ja niiden kärjet kääntyvät hieman sisäänpäin. Näin ollen kukkivan kukan läpimitta on vain noin 1-2 mm. Myös kukinnan jälkeen ja hedelmävaiheessa verhiönliuskat ovat yläviistot tai pystyt.

Kukassa on selvästi verhiönliuskoja lyhyempiä heteitä 5, mutta yleensä niistä vain 2 on normaalisti kehittyneitä. Muiden ponnet puuttuvat tai ovat huonosti kehittyneitä ja tyhjiä. Normaalit ponnet ovat pyöreähköt ja keltaiset. Emin rihmamaisia vartaloita ja luotteja on 2. Hedelmä on 1-siemeninen, noin 2-3,5 mm pitkä pähkylä, joka jää siihen kiinnikasvaneen kukkapohjuksen ja verhiön sisään. Siemen on kooltaan noin 0,7 mm x 1,2 mm. Normaali kukinta-aika on kesä-syyskuu.

Suppujäsenruoho on Etelä- ja Keski-Suomessa yleinen muinaistulokas. Pohjoisraja kulkee Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan eliömaakuntien välisellä linjalla. Pohjoisempana se on harvinainen uustulokas. Se kasvaa lähinnä kuivilla kallioilla, kedoilla, pientareilla, tienvarsilla, pihoilla ja hietikoilla. Muissa Pohjoismaissa taksonia esiintyy Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Kasviatlaksessa vain osa havainnoista on viety alalajitasolle. Sen vuoksi alla ovat linkit sekä lajitasoiselle että alalajitasoiselle esiintymiskartalle.

Myös toinen viherjäsenruohon alalaji, höröjäsenruoho, subsp. annuus, kasvaa Suomessa samalla levinneisyysalueella ja samanlaisilla kasvupaikoilla. Se on kuitenkin yleensä hajanaisen levittäytyvä ja rento sekä kasvutavaltaan harsu. Haarat ovat pitkät ja kukat tavallisesti enintään pieninä sykeröinä. Varren keskiosan nivelvälien pituus on useimmiten 10-30 mm. Suomessa kasvaa harvinaisena ja paikoin vakiintuneena tulokkaana myös vaaleajäsenruoho, S. perennis. Sen verhiönliuskat ovat leveästi valkoisen kalvolaitaiset ja niistä saa sen vuoksi terälehtimäisen vaikutelman. Kukka on avoimena läpimitaltaan noin 3.5-4,5 mm.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle viherjäsenruohon esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle suppujäsenruohon esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase). Taksoni on esitetty lajitasolla Scleranthus polycarpos.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Scleranthus annuus ssp. polycarpos - viherjäsenruoho ssp. suppujäsenruoho on kasvutavaltaan yleensä tiivis ja pysty. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven koillisrannan kalliojyrkänne, Levonkallio, 23.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus ssp. polycarpos – viherjäsenruoho ssp. suppujäsenruoho on kasvutavaltaan yleensä tiivis ja pysty. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven koillisrannan kalliojyrkänne, Levonkallio, 23.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus ssp. polycarpos - viherjäsenruohon ssp. suppujäsenruohon kasvustot ovat yleensä monivartisia ja usein hyvin tiheitä. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven koillisrannan kalliojyrkänne, Levonkallio, 23.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus ssp. polycarpos – viherjäsenruohon ssp. suppujäsenruohon kasvustot ovat yleensä monivartisia ja usein hyvin tiheitä. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven koillisrannan kalliojyrkänne, Levonkallio, 23.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus ssp. polycarpos - viherjäsenruoho ssp. suppujäsenruoho kasvaa usein kalliopinnoilla, kuivilla kedoilla, pientareilla ja hietikoilla. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven koillisrannan kalliojyrkänne, Levonkallio, 23.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus ssp. polycarpos – viherjäsenruoho ssp. suppujäsenruoho kasvaa usein kalliopinnoilla, kuivilla kedoilla, pientareilla ja hietikoilla. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven koillisrannan kalliojyrkänne, Levonkallio, 23.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus ssp. polycarpos - viherjäsenruohon ssp. suppujäsenruohon kukinnot ovat tiheinä, monikukkaisina sykeröinä. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven koillisrannan kalliojyrkänne, Levonkallio, 23.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus ssp. polycarpos – viherjäsenruohon ssp. suppujäsenruohon kukinnot ovat tiheinä, monikukkaisina sykeröinä. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven koillisrannan kalliojyrkänne, Levonkallio, 23.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus ssp. polycarpos - viherjäsenruohon ssp. suppujäsenruohon kukat ovat monikukkaisina sykeröinä haarojen kärjessä tai yksittäin haarahangoissa. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven koillisrannan kalliojyrkänne, Levonkallio, 23.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus ssp. polycarpos – viherjäsenruohon ssp. suppujäsenruohon kukat ovat monikukkaisina sykeröinä haarojen kärjessä tai yksittäin haarahangoissa. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven koillisrannan kalliojyrkänne, Levonkallio, 23.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus ssp. polycarpos - viherjäsenruohon ssp. suppujäsenruohon kukintohaarat ovat tavallisesti alle senttimetrin pituisia. Ylimpien osakukintojen tukilehdet ovat yleensä enintään kukkien pituiset. Kukka on perätön tai hyvin lyhyperäinen ja noin 2-3,5 mm pitkä. Verhiönliuskat ovat malliltaan kolmiomaisen puikeat ja hyvin kapeasti valkoisen kalvolaitaiset. Pituutta niillä on noin 1-1,5 mm ja niiden kärjet kääntyvät hieman sisäänpäin. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven koillisrannan kalliojyrkänne, Levonkallio, 23.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus ssp. polycarpos – viherjäsenruohon ssp. suppujäsenruohon kukintohaarat ovat tavallisesti alle senttimetrin pituisia. Ylimpien osakukintojen tukilehdet ovat yleensä enintään kukkien pituiset. Kukka on perätön tai hyvin lyhyperäinen ja noin 2-3,5 mm pitkä. Verhiönliuskat ovat malliltaan kolmiomaisen puikeat ja hyvin kapeasti valkoisen kalvolaitaiset. Pituutta niillä on noin 1-1,5 mm ja niiden kärjet kääntyvät hieman sisäänpäin. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven koillisrannan kalliojyrkänne, Levonkallio, 23.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus ssp. polycarpos - viherjäsenruohon ssp. suppujäsenruohon verhiönliuskat ovat kukinnan aikaankin yläviistot tai pystyhköt. Niinpä terälehdettömien kukkien läpimitta on vain noin 1-2 mm. Lyhyitä heteitä on viisi ja emin vartaloita ja luotteja kaksi. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven koillisrannan kalliojyrkänne, Levonkallio, 23.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus ssp. polycarpos – viherjäsenruohon ssp. suppujäsenruohon verhiönliuskat ovat kukinnan aikaankin yläviistot tai pystyhköt. Niinpä terälehdettömien kukkien läpimitta on vain noin 1-2 mm. Lyhyitä heteitä on viisi ja emin vartaloita ja luotteja kaksi. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven koillisrannan kalliojyrkänne, Levonkallio, 23.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus ssp. polycarpos - viherjäsenruohon ssp. suppujäsenruohon Lehdet ovat varren nivelkohdissa ruodittomasti vastakkain. Ne ovat lähes neulasmaiset tai tasasoukat ja teräväkärkiset sekä usein jossain määrin käyrät. Väriltään ne ovat vihreät ja muuttuvat nopeasti varren alemmissa nivelissä vaaleiksi tai ruskehtaviksi. Pituutta lehdillä on tavallisesti noin 5-8 mm. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven koillisrannan kalliojyrkänne, Levonkallio, 23.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus ssp. polycarpos – viherjäsenruohon ssp. suppujäsenruohon Lehdet ovat varren nivelkohdissa ruodittomasti vastakkain. Ne ovat lähes neulasmaiset tai tasasoukat ja teräväkärkiset sekä usein jossain määrin käyrät. Väriltään ne ovat vihreät ja muuttuvat nopeasti varren alemmissa nivelissä vaaleiksi tai ruskehtaviksi. Pituutta lehdillä on tavallisesti noin 5-8 mm. EH, Hämeenlinna, Luhtiala, Aulangonjärven koillisrannan kalliojyrkänne, Levonkallio, 23.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto