- Scleranthus perennis L. – vaaleajäsenruoho
- Scleranthus L. – jäsenruohot
- Caryophyllaceae – kohokkikasvit
Vaaleajäsenruoho, Scleranthus perennis, on tieteellisen lajinimensä mukaisesti monivuotinen ja varsiltaan pysty tai koheneva ruoho. Sen pääjuuri on nuorilla yksilöillä yleensä pysty, hoikka ja haarova sekä vanhoilla yksilöillä kasvin kokoon nähden vankka ja syvälle ulottuva. Varsia on vain muutama tai niitä voi olla pitkäikäisemmissä yksilöissä jopa kymmeniä. Kasvin enemmän tai vähemmän puutunut tyvi on usein edellisen vuoden lakastuneiden lehtien peittämä. Lyhyitä, kukattomia versoja kasvaa silloin tällöin. Kukintoversot ovat tavallisesti noin 5-15 cm pitkät, sinivihreät tai usein sinipunaiset ja erityisesti yläosastaan haarovat. Ne ovat toispuolisesti kähäräkarvaiset.
Lehdet ovat varren nivelkohdissa tyveltään yhdiskasvuisesti ja ruodittomasti vastakkain. Ne ovat lähes neulasmaiset tai tasasoukat ja teräväkärkiset sekä usein jossain määrin käyrät. Väriltään ne ovat sinivihreät ja muuttuvat nopeasti varren alemmissa nivelissä vaaleiksi tai ruskehtaviksi. Lehden tyvi on ripsilaitainen. Pituutta lehdillä on tavallisesti noin 6-10 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1-2 mm.
Kukinto muodostuu peräkkäisistä kaksihaaraviuhkoista, jotka kärkiosassaan tiivistyvät tiheiksi kukkaryhmiksi. Kukat ovat haarojen kärjessä ja haarahangoissa. Kukintohaarojen tukilehdet ovat varsilehtien kaltaisia. Ylimpien osakukintojen tukilehdet eivät yleensä ulotu kukkia ylemmäksi. Kukat ovat kaksineuvoiset, perättömät ja noin 3-4 mm pitkät. Terälehdet puuttuvat. Kukan tyvi eli kukkapohjus (maljakehä) on ruukkumainen sekä toispuolisesti ja lyhyesti kähäräkarvainen Verhiönliuskoja on 5 ja ne ovat kehänä kukkapohjuksen reunalla. Ne ovat malliltaan soikeat tai leveän puikeat ja tylpät sekä 0,3-0,5 mm:n levyisesti valkoisen kalvolaitaiset. Pituutta niillä on noin 1,5-2 mm ja leveyttä 1-1,5 mm. Kun kukka on auki, sen läpimitta on noin 3,5-4,5 mm. Verhiönliuskojen leveistä, valkoisista kalvoreunuksista johtuen tällöin näyttääkin kuin kukassa olisikin terälehdet. Kukinnan jälkeen ja hedelmävaiheessa verhiönliuskat ovat pystyt.
Kukassa on melkein verhiönliuskojen mittaisia heteitä yleensä 10, joskus yksi tai kaksi vähemmän. Niiden ponnet ovat pyöreät ja keltaiset tai punertavat. Emin rihmamaisia vartaloita ja luotteja on 2. Hedelmä on 1-siemeninen, noin 3-4 mm pitkä pähkylä, joka jää siihen kiinnikasvaneen kukkapohjuksen ja verhiön sisään. Siemen on kooltaan 1,1-1,5 m x 0,7- 0,9 mm. Normaali kukinta-aika on kesä-syyskuu.
Vaaleajäsenruoho on harvinainen uustulokas Suomessa. Siitä on tavattu pienehköjä, vakiintuneita kasvustoja lähinnä Ahvenanmaan (Eckerö), Uudenmaan (Helsinki), Etelä-Karjalan (Hamina) ja Etelä-Hämeen (Kouvola ja Iitti) eliömaakunnista. Muut havainnot ovat enemmän tai vähemmän tilapäisluonteisia tai vanhoja. Vaaleajäsenruoho kasvaa Suomessa lähinnä hiekkaisilla tienvarsilla, erilaisilla kentillä, valleilla ja kallioilla. Sitä on aikanaan tavattu myös painolastipaikoilla ja viime vuosina erityisesti itäisen tuontipuun vanhoilla säilytyskentillä. Vaikka laji on uustulokas se on vuonna 2019 julkaistussa uhanalaisuusarvioinnissa todettu erittäin uhanalaiseksi (EN). Perusteluna on suppea esiintymisalue ja taantuminen tai esiintymisen voimakas pirstoutuminen tai erittäin suuret kannanvaihtelut. Uhkatekijöinä on mainittu rakentaminen ja avoimien alueiden sulkeutuminen. Muissa Pohjoismaissa lajia esiintyy vakinaisena ja runsaana Etelä-Ruotsissa, Etelä-Norjassa ja Tanskassa.
Etelä- ja Keski-Suomessa kasvaa yleisenä viherjäsenruohon, S. annuus, kaksi alalajia, höröjäsenruoho, subsp. annuus ja suppujäsenruoho, subsp. polycarpos. Niiden verhiönliuskat ovat suippopäisiä ja kapeasti kalvolaitaisia. Kukan yleisväri on vihreä eikä verhiönliuskoista synny samanlaista terälehtimäistä vaikutelmaa kuin vaaleajäsenruoholla.
Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle vaaleajäsenruohon esiintymiskartalle Suomessa.
Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto
Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto











Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto
Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto