Stellaria longifolia – metsätähtimö

  • Stellaria longifolia Muhl. ex Willd. – metsätähtimö
  • Stellaria L. – sädetähtimöt
  • Caryophyllaceae – kohokkikasvit

Metsätähtimö, Stellaria longifolia, on monivuotinen ja talvehtii sekä levittäytyy hoikkien, lyhyehköjen rönsyjen avulla. Ne suikertavat lähellä maanpintaa ja karikkeessa. Niistä nousee muutamia tai useita versoja harvakseen tai kimppuina. Versot ovat kohenevia ja juurehtivat tyviosastaan. Kukintovarret ovat tavallisesti 15-35 cm pitkät, hoikat ja usein alhaalta asti haarovat sekä nelisärmäiset. Varret ja haarat ovat kaljut mutta ainakin varren alaosa on pienistä, läpinäkyvistä nystyistä karhea.

Lehdet ovat vastakkaiset, ruodittomat ja lähes tasasoukat tai kapeansuikeat sekä lyhyehkösti terävä- tai tylppäkärkiset. Niiden levein kohta on puolivälin kärkipuolella. Tyvellä on usein myös lyhyitä, pitkänpyöreitä lehtiä, jotka lakastuvat tavallisesti kukinnan vielä jatkuessa. Kaikki lehdet ovat yksisuoniset, vaaleanvihreät tai vihreät ja sivulle siirottavat tai pystyhköt sekä muuten kaljut mutta usein tyviosan laidoiltaan karvaripsiset. Lehden laita ja alapinnan keskisuoni ovat pienistä nystyistä karheat. Varren keskiosan lehdet ovat lajin tieteellisestä nimestä huolimatta tavallisesti vain noin 15-30 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 1-4 mm leveät.

Kukinto-osa on harsu ja usein laajahko sekä moninkertaisesti kaksi- ja hentohaarainen sekä kokonaisuutena runsaskukkainen. Haarojen tukilehdet ovat kalvomaisia, vaaleita tai valkoisia sekä teräväksi kärjeksi suippenevia ja noin 2-5 mm pitkiä. Ne ovat kaljut ja laidoiltaan ripsettömät. Kukkaperä on kalju, toisinaan vähän karhea ja tavallisesti noin 1-1,5 cm pitkä. Perä yleensä pitenee hedelmävaiheessa jonkin verran ja kääntyy usein alaspäiseksi. Kukat ovat yksittäin haarojen kärjessä ja hangoissa. Ne ovat kaksineuvoiset ja 5-lukuiset sekä kukkiessaan pystyt, yläviistot tai siirottavat. Verholehdet ovat puikeahkot, terävä- tai tylppäkärkiset, vihreät ja enemmän tai vähemmän epäselvästi 3-suoniset sekä kaljut. Niiden laita on kapeasti valkoisen kalvoreunainen ja ripsetön. Pituus on tavallisesti noin 2,5-3 mm ja leveys noin 1 -1,3 mm.

Teriö on läpimitaltaan yleensä noin 4-8 mm. Terälehdet ovat valkoiset ja lähes tyveen saakka kaksiliuskaiset niin, että näyttää kuin niitä olisi viiden sijasta kymmenen. Liuskat ovat soikeahkot ja pyöreäpäiset. Terälehdet ovat tavallisesti noin 2,5-3 mm pitkät ja noin verholehtien mittaiset. Heteitä on 10 ja niiden ponnet ovat 0,3-0,5 mm pitkät värin vaihdellessa kellertävästä punertavan kautta ruskeaan. Emin vartaloita ja luotteja on yleensä 3, harvoin 4 ja hyvin harvoin enintään 6. Hedelmä on munanmuotoinen, noin 4-5 mm pitkä ja noin 2-3 mm leveä sekä vaaleanruskea tai punaruskea kota, joka on 1,5-2 kertaa verholehtien pituinen. Kota avautuu epäsäännöllisen 3-6-liuskaisesti. Siemenet ovat pyöreähköt, heikosti kuoppapintaiset, kiiltävät ja ruskeat sekä läpimitaltaan noin 1 mm. Normaali kukinta-aika on kesä-heinäkuu.

Metsätähtimö on alkuperäinen laji kaikissa Suomen eliömaakunnissa. Se on yleinen Oulun Pohjanmaan ja Kainuun eliömaakuntien linjalle saakka ja harvinaisempi pohjoisemmassa. Se kasvaa tuoreissa ja soistuvissa metsissä, erityisesti kuusikoissa. Se runsastuu tilapäisesti hakkuualueilla ja viihtyy myös lehtorinteillä, rantapensaikoissa, ruohokorvissa sekä em. luontotyyppien laiteilla ja erilaisten urien varsilla. Se kasvaa muissa Pohjoismaista Ruotsissa ja Norjassa.

Metsätähtimöllä on yksi läheinen ja myös kautta Suomen levinnyt sekä yleinen sisarlaji, heinätähtimö, S. graminea, joka on kuitenkin yleensä niittylaji. Se on kaikin puolin suurempi kuin metsätähtimö, mutta ilman lajien yhtäaikaista näkemistä eroa ei aina huomaa. Varmaan erottamiseen kannattaa käyttää mittaa ja suurennuslasia. Heinätähtimön kukkaperät ovat noin 1,5-4 cm pitkät ja haarojen tukilehdet sekä verholehdet ovat karvareunaiset.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle metsätähtimön esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Stellaria longifolia - metsätähtimön varret nousevat lähellä maanpintaa suikertavista rönsyistä harvoina versostoina tai toisinaan myös kuvan tavoin tiheinä, pieninä kimppuina. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia – metsätähtimön varret nousevat lähellä maanpintaa suikertavista rönsyistä harvoina versostoina tai toisinaan myös kuvan tavoin tiheinä, pieninä kimppuina. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia - metsätähtimön kukinto-osa on harsu ja moninkertaisesti kaksihaarainen. Kukat ovat yksittäin haarojen kärjessä ja hangoissa. Kukkaperä on noin 1-1,5 cm pitkä. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia – metsätähtimön kukinto-osa on harsu ja moninkertaisesti kaksihaarainen. Kukat ovat yksittäin haarojen kärjessä ja hangoissa. Kukkaperä on noin 1-1,5 cm pitkä. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia - metsätähtimön hennot haarat ja pienet kukat katoavat helposti metsämaaston muuhun peitteisyyteen. Se on helppo ohittaa huomaamatta. Laji kuitenkin kukkii ja tuottaa siemeniä varjoisillakin paikoilla ja muiden kasvien katveessa. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia – metsätähtimön hennot haarat ja pienet kukat katoavat helposti metsämaaston muuhun peitteisyyteen. Se on helppo ohittaa huomaamatta. Laji kuitenkin kukkii ja tuottaa siemeniä varjoisillakin paikoilla ja muiden kasvien katveessa. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia - metsätähtimön pienten kukkien heteet ovat kutakuinkin terälehtien mittaiset. Kukkaperät pitenevät hedelmävaiheessa ja kääntyvät usein alaspäin. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia – metsätähtimön pienten kukkien heteet ovat kutakuinkin terälehtien mittaiset. Kukkaperät pitenevät hedelmävaiheessa ja kääntyvät usein alaspäin. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia - metsätähtimön terälehdet ovat noin 2,5-3 mm pitkät ja lähes tyveen saakka kaksiliuskaiset. Kuvassa näyttää hämäävästi siltä kuin vierekkäiset liuskat kuuluisivat samaan terälehteen. Näin ei kuitenkaan ole, vaan saman terälehden liuskat muodostavat leveän v-kirjaimen, jolloin vierekkäisten terälehtien liuskat painuvat kiinni toisiinsa tai ovat jopa limittäin. Terälehdet ovat noin verholehtien mittaiset. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia – metsätähtimön terälehdet ovat noin 2,5-3 mm pitkät ja lähes tyveen saakka kaksiliuskaiset. Kuvassa näyttää hämäävästi siltä kuin vierekkäiset liuskat kuuluisivat samaan terälehteen. Näin ei kuitenkaan ole, vaan saman terälehden liuskat muodostavat leveän v-kirjaimen, jolloin vierekkäisten terälehtien liuskat painuvat kiinni toisiinsa tai ovat jopa limittäin. Terälehdet ovat noin verholehtien mittaiset. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia - metsätähtimön teriö on yleensä läpimitaltaan noin 4-8 mm (kuvassa 5,5 mm). Heteitä kukassa on 10 sekä emin vartaloita ja luotteja yleensä 3, harvemmin 4 (kuvassa) ja hyvin harvoin enintään 6. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia – metsätähtimön teriö on yleensä läpimitaltaan noin 4-8 mm (kuvassa 5,5 mm). Heteitä kukassa on 10 sekä emin vartaloita ja luotteja yleensä 3, harvemmin 4 (kuvassa) ja hyvin harvoin enintään 6. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia - metsätähtimö haaroo yhä uusin kukin samalla, kun osa aikaisemmista kukista on jo kypsinä kotina. Kota on munanmuotoinen ja väriltään vaaleanruskea tai kuvan tavoin punaruskea. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia – metsätähtimö haaroo yhä uusin kukin samalla, kun osa aikaisemmista kukista on jo kypsinä kotina. Kota on munanmuotoinen ja väriltään vaaleanruskea tai kuvan tavoin punaruskea. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia - metsätähtimön verholehdet ovat puikeahkot, vihreät ja kaljut. Niiden laita on kapeasti valkoisen kalvoreunainen ja ripsetön. Pituus on tavallisesti noin 2,5-3 mm (kuvassa 2,5 mm) ja leveys noin 1 -1,3 mm. Kota on noin 4-5 mm pitkä (kuvassa hieman vajaat 5 mm) ja noin 2-3 mm leveä. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia – metsätähtimön verholehdet ovat puikeahkot, vihreät ja kaljut. Niiden laita on kapeasti valkoisen kalvoreunainen ja ripsetön. Pituus on tavallisesti noin 2,5-3 mm (kuvassa 2,5 mm) ja leveys noin 1 -1,3 mm. Kota on noin 4-5 mm pitkä (kuvassa hieman vajaat 5 mm) ja noin 2-3 mm leveä. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia - metsätähtimön lehdet ovat ruodittomasti vastakkain ja ne siirottavat sivulle tai ovat pystyhköt. Ne ovat kuvan tavoin vaaleanvihreät tai vihreät ja malliltaan lähes tasasoukat tai kapeansuikeat. Tyvellä on usein kuvan tavoin pieniä, pitkänpyöreitä lehtiä, jotka lakastuvat tavallisesti kukinnan vielä jatkuessa. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia – metsätähtimön lehdet ovat ruodittomasti vastakkain ja ne siirottavat sivulle tai ovat pystyhköt. Ne ovat kuvan tavoin vaaleanvihreät tai vihreät ja malliltaan lähes tasasoukat tai kapeansuikeat. Tyvellä on usein kuvan tavoin pieniä, pitkänpyöreitä lehtiä, jotka lakastuvat tavallisesti kukinnan vielä jatkuessa. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia - metsätähtimön lehdet ovat tieteellisestä nimestään huolimatta tavallisesti vain noin 15-30 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 1-4 mm leveät. Niiden levein kohta sijoittuu lehden puolivälin kärkipuolelle. Lehdet ovat muuten kaljut, mutta niiden tyvi on aika usein laidoiltaan karvaripsinen. Kuvan yksilössä ripsisyys on hyvin vähäistä. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia – metsätähtimön lehdet ovat tieteellisestä nimestään huolimatta tavallisesti vain noin 15-30 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 1-4 mm leveät. Niiden levein kohta sijoittuu lehden puolivälin kärkipuolelle. Lehdet ovat muuten kaljut, mutta niiden tyvi on aika usein laidoiltaan karvaripsinen. Kuvan yksilössä ripsisyys on hyvin vähäistä. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia - metsätähtimön versohaarojen tukilehdet ovat kalvomaisia ja noin 2-5 mm pitkiä (kuvassa noin 5 mm). Ne ovat kaljut ja laidoiltaan ripsettömät. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Stellaria longifolia – metsätähtimön versohaarojen tukilehdet ovat kalvomaisia ja noin 2-5 mm pitkiä (kuvassa noin 5 mm). Ne ovat kaljut ja laidoiltaan ripsettömät. EH, Hämeenlinna, Vuorentaka, Lakeentien pohjoispäästä lähtevän pelto- ja metsätien laide hakkuuaukean kohdalla, 3.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto