Veronica arvensis – ketotädyke

  • Veronica arvensis L. – ketotädyke
  • Veronica L. – tädykkeet
  • Plantaginaceae – ratamokasvit (aikaisemmin Schrophulariaceae – naamakukkaiskasvit)

Ketotädyke, Veronica arvensis, on yksivuotinen, tavallisesti 10-15 cm korkea, pysty tai koheneva, haaraton tai useammin kuitenkin tyviosasta haarova ruoho, jonka juuri on hento. Varressa on tiheähkösti pitkiä nystykarvoja ja lyhyempiä koukkukarvoja.

Lehdet ovat vastakkaiset. Alemmat ovat lyhytruotisia ja ylemmät ruodittomia. Lehdet ovat leveätyviset, kolmiomaiset tai soikeahkot, molemmin puolin karvaiset ja nystykarvaiset sekä noin 10 mm pitkät. Niiden kärki on suippo ja pyöristynyt ja lehtireunat iso- ja matalahampaiset. Alempana olevat kukkien tukilehdet ovat kapean soikeita ja niiden tyvellä on yleensä pari hammasta. Ylemmät tukilehdet ovat vielä kapeampia ja ehytlaitaisia. Tukilehdet ovat karvaiset ja nystykarvaiset.

Kukat ovat lehtisissä latvatertuissa, jotka pitenevät kukinnan edetessä. Kukkaperä on noin 1 mm pitkä ja tukilehteään lyhyempi. Verhiö on tyveen asti 4-liuskainen. Liuskat ovat suikeahkot ja nystykarvaiset. Alemmat verhiönliuskat ovat noin 2,5 mm pitkät ja ylempiä hieman pitemmät.

Teriö on yhdislehtinen, ratasmainen ja päivän kukittuaan variseva. Se on sininen – lähes valkoinen, lyhyttorvinen (noin 0,5 mm) ja 4-liuskainen sekä tavallisesti noin 2-3 mm leveä. Heteitä on 2 ja emin vartaloita ja luotteja 1. Kukka kehittyy nopeasti hedelmäksi niin, että varsien ja haarojen latvaosat ovat tiheähkösti hedelmien peitossa. Hedelmä on noin 3,5 mm pitkä ja 3,5 mm leveä, litteä, sydämenmuotoinen eli herttamainen kota, joka on reunoiltaan karvainen ja nystykarvainen. Siemen on soikea, noin 1,5 mm pitkä ja lähes valkoinen. Normaali kukinta-aika on touko-elokuu.

Ketotädyke on muinaistulokas Suomessa ja se on yleinen etelästä päin Satakunnan, Etelä-Hämeen ja Etelä-Savon eliömaakuntiin saakka sekä harvinaisempi Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan eliömaakuntien väliselle linjalle saakka. Uustulokkaana sitä esiintyy Oulun Pohjanmaan ja Kainuun eliömaakuntiin saakka. Se kasvaa lähinnä kuivilla niityillä, kedoilla, pientareilla, pelloilla ja kasvimailla. Muissa Pohjoismaissa kevättädyke kasvaa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa sekä harvinaisena myös Islannissa.

Ketotädykkeelle läheinen laji on kevättädyke, Veronica verna, ja lajit kasvavat samantyyppisillä kasvupaikoilla ja usein yhdessäkin. Kevättädykkeen ylemmät lehdet ovat kuitenkin parijakoiset tai kolmiliuskaiset ja kota on kauttaaltaan nystykarvainen.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle kevättädykkeen esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Veronica arvensis - ketotädyke on kasvu-uransa aluksi pieni ja usein haaraton. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue 28.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica arvensis – ketotädyke on kasvu-uransa aluksi pieni ja usein haaraton. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue 28.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica arvensis - ketotädyke haaroo tavallisesti alaosastaan. Ensimmäiset kukat ovat haarojen latvoissa, mutta kotahedelmiä ei vielä näy. Alemmat varsilehdet ovat ruodilliset ja ylemmät ovat ruodittomat. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue 28.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica arvensis – ketotädyke haaroo tavallisesti alaosastaan. Ensimmäiset kukat ovat haarojen latvoissa, mutta kotahedelmiä ei vielä näy. Alemmat varsilehdet ovat ruodilliset ja ylemmät ovat ruodittomat. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue 28.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica arvensis - ketotädykkeen varren latvassa on kukintaansa aloittavan kasvin ensimmäinen kukka. Teriö on sininen, ratasmainen, neliliuskainen ja 2-3 mm leveä. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue 28.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica arvensis – ketotädykkeen varren latvassa on kukintaansa aloittavan kasvin ensimmäinen kukka. Teriö on sininen, ratasmainen, neliliuskainen ja 2-3 mm leveä. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue 28.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica arvensis - ketotädykkeen kasvun edetessä varsi ja haarat pitenevät ja täyttyvät nopeasti kehittyvistä kotahedelmistä. Vain latvoissa on muutama kukka kerrallaan. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica arvensis – ketotädykkeen kasvun edetessä varsi ja haarat pitenevät ja täyttyvät nopeasti kehittyvistä kotahedelmistä. Vain latvoissa on muutama kukka kerrallaan. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica arvensis - ketotädykkeen kukkien tukilehdet ovat kapeansoikeita ja ehytlaitaisia. Neliliuskaisen verhiön alemmat liuskat ovat ylempiä pitemmät ja yltävät teriötä ulommaksi. Tukilehdissä ja verhiöissä on tiheästi pitkähköjä nystykarvoja. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica arvensis – ketotädykkeen kukkien tukilehdet ovat kapeansoikeita ja ehytlaitaisia. Neliliuskaisen verhiön alemmat liuskat ovat ylempiä pitemmät ja yltävät teriötä ulommaksi. Tukilehdissä ja verhiöissä on tiheästi pitkähköjä nystykarvoja. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica arvensis - ketotädykkeen varsilehdet ovat leveätyviset ja kärkeä kohti suippenevat, noin 10 mm pitkät sekä iso- ja matalahampaiset. Lehdelle tippunut, kokonaisena irtoava teriö on noin 2,5 mm pitkä. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue 28.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica arvensis – ketotädykkeen varsilehdet ovat leveätyviset ja kärkeä kohti suippenevat, noin 10 mm pitkät sekä iso- ja matalahampaiset. Lehdelle tippunut, kokonaisena irtoava teriö on noin 2,5 mm pitkä. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue 28.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica arvensis - ketotädykkeen kota on sydämenmuotoinen eli herttamainen, litteä ja noin 3,5 mm pitkä ja leveä. Vain sen reunat ovat karvaiset ja nystykarvaiset. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica arvensis – ketotädykkeen kota on sydämenmuotoinen eli herttamainen, litteä ja noin 3,5 mm pitkä ja leveä. Vain sen reunat ovat karvaiset ja nystykarvaiset. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto