Veronica chamaedrys – nurmitädyke

  • Veronica chamaedrys L. – nurmitädyke
  • Veronica L. – tädykkeet
  • Plantaginaceae – ratamokasvit (aikaisemmin Schrophulariaceae – naamakukkaiskasvit)

Nurmitädyke, Veronica chamaedrys, on monivuotinen, tyveltä suikertava ja juurehtiva tai koheneva, muuten pysty sekä tavallisesti noin 10-35 cm korkea ruoho. Juurakko on vaakasuoraan kasvava ja haarova. Niinpä yksilöt useimmiten levittäytyvät monivartisiksi ja tiheiksi ryhmiksi. Varsi on haaraton tai latvaosastaan haarova, liereä ja kahdelta sivultaan karvainen sekä vihreäsävyinen, punaruskea tai sinipunainen.

Varren alaosassa lehdet ovat lyhyesti (1-2 mm) ruodilliset ja ylempänä ruodittomat. Ne ovat vastakkaiset, puikeat tai lähes soikeat ja pyöreä- tai suoratyviset sekä tylppä- tai teräväkärkiset. Lehtilaita on matalasti ja joskus syvemmin isohampainen. Lehdet ovat vihreät ja molemmin puolin karvaiset. Karvoitus on runsainta reunoissa ja alapinnan suonissa. Pituutta lehtilavalla on tavallisesti noin 1,5-2,5 cm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1-1,5 cm.

Kukinto on harsuhko ja yleensä noin 7-13 cm pitkä lehtihankainen terttu. Tertut ovat useimmiten kaksittain ylemmissä lehtihangoissa, mutta toisinaan niitä on jopa varren puolivälistä alkaen. Kukkaperä on tukilehdellinen ja noin 5-7 mm pitkä. Tukilehdet ovat kapeansoikeat tai suikeat ja yleensä noin 4-5 mm pitkät. Verhiö on lähes tyveen asti 4-liuskainen. Liuskat ovat kapeansoikeat tai suikeat ja suippopäiset sekä tavallisesti noin 4 mm pitkät ja noin 1 mm leveät. Tertturanka, kukkaperät, tukilehdet ja verhiöt ovat karvaiset ja nystykarvaiset.

Teriö on yhdislehtinen, ratasmainen ja 4-liuskainen sekä tavallisesti noin 10-14 mm leveä. Väriltään se on yleisimmin sininen, mutta haalistuu jo toisena päivänään ennen varisemistaan sinipunaiseksi tai joskus lähes valkoiseksi. Väritys voi harvoin olla myös vaaleanpunainen. Suonitus on aina pohjaväriä tummempi. Teriön torvi on noin 1 mm pitkä. Teriönliuskat ovat jonkin verran limittäiset, yleensä noin 5-7 mm pitkät ja niistä kolme ylempää ovat lähes pyöreitä, mutta alin on pituuttaan kapeampi. Heteitä on 2 ja ne ovat noin 5 mm pitkiä sekä varisevat teriön mukana. Heteiden kanssa noin samanpituisen emin vartaloita ja luotteja on 1. Hedelmä on noin 4 mm pitkä ja 5 mm leveä, herttamainen, litteä ja matalahkolovinen sekä karvainen kota, joka on verhiötä lyhyempi. Siemen on kellertävä, lähes pyöreä ja läpimitaltaan noin 1,5 mm. Normaali kukinta-aika on touko-elokuu.

Nurmitädyke on Suomessa alkuperäinen ja yleinen etelästä päin Pohjois-Hämeen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan eliömaakuntiin saakka. Yleinen ja pohjoiseen päin harveneva muinaistulokas se on Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Oulun Pohjanmaan ja Kainuun eliömaakunnissa. Tätä pohjoisempana se on harvinainen uustulokas. Nurmitädyke kasvaa lähinnä niityillä, metsänreunoissa, hakkuualoilla, tienvarsilla ja muilla pientareilla sekä puistojen ja pihojen nurmimailla. Muissa Pohjoismaissa nurmitädyke kasvaa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa sekä harvinaisena Islannissa.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle nurmitädykkeen esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Veronica chamaedrys - nurmitädyke levittäytyy vaakasuoran juuristonsa avulla usein tiheiksi kasvustoiksi. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, kangasmaasto, kävelytien laide, 20.6.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys – nurmitädyke levittäytyy vaakasuoran juuristonsa avulla usein tiheiksi kasvustoiksi. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, kangasmaasto, kävelytien laide, 20.6.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys - nurmitädyke on tavallisesti noin 10-35 cm korkea. Lehdet ovat varrella vastakkaisesti. Kukkatertut sijaitsevat yleensä pareittain varren latvaosan lehtihangoissa. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien laide Myllyojan länsipuolella, 4.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys – nurmitädyke on tavallisesti noin 10-35 cm korkea. Lehdet ovat varrella vastakkaisesti. Kukkatertut sijaitsevat yleensä pareittain varren latvaosan lehtihangoissa. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Kuokkamaa, Sammontien laide Myllyojan länsipuolella, 4.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys - nurmitädykkeen kukintoterttu on harsuhko ja yleensä noin 7-13 cm pitkä. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, kangasmaasto, kävelytien laide, 20.6.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys – nurmitädykkeen kukintoterttu on harsuhko ja yleensä noin 7-13 cm pitkä. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, kangasmaasto, kävelytien laide, 20.6.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys - nurmitädykkeen kukintotertun kärjessä olevat nuput ovat tiiviinä ryhmänä. Kukkien avautumisvaiheessa terttu kasvaa ja harvenee. Kukkaperä on tukilehdellinen ja noin 5-7 mm pitkä. Tukilehdet ovat noin 4-5 mm pitkät. Verhiö on neliliuskainen. Liuskat ovat tavallisesti noin 4 mm pitkät. Tertturanka, kukkaperät, tukilehdet ja verhiöt ovat karvaiset ja nystykarvaiset. U, Vantaa, Viinikkala, Tuupakanmäki Hommaksentien itäpuolella, mäen tyven laitaniitty, 7.6.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys – nurmitädykkeen kukintotertun kärjessä olevat nuput ovat tiiviinä ryhmänä. Kukkien avautumisvaiheessa terttu kasvaa ja harvenee. Kukkaperä on tukilehdellinen ja noin 5-7 mm pitkä. Tukilehdet ovat noin 4-5 mm pitkät. Verhiö on neliliuskainen. Liuskat ovat tavallisesti noin 4 mm pitkät. Tertturanka, kukkaperät, tukilehdet ja verhiöt ovat karvaiset ja nystykarvaiset. U, Vantaa, Viinikkala, Tuupakanmäki Hommaksentien itäpuolella, mäen tyven laitaniitty, 7.6.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys - nurmitädykkeen teriö on avautuessaan useimmiten voimakkaan sininen. Sen väri alkaa kuitenkin nopeasti haalistua. EH, Janakkala, Harviala, Harvialantien ja Harvialan Kartano -tien kulmauksessa oleva taimitarha-alue, 9.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys – nurmitädykkeen teriö on avautuessaan useimmiten voimakkaan sininen. Sen väri alkaa kuitenkin nopeasti haalistua. EH, Janakkala, Harviala, Harvialantien ja Harvialan Kartano -tien kulmauksessa oleva taimitarha-alue, 9.6.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys - nurmitädykkeen teriö on yhdislehtinen, ratasmainen ja 4-liuskainen sekä tavallisesti noin 10-14 mm leveä. Sen siniväri haalistuu jo toisena päivänään ennen varisemistaan yleensä sinipunaiseksi. U, Vantaa, Viinikkala, Tuupakanmäki Hommaksentien itäpuolella, mäen tyven laitaniitty, 7.6.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys – nurmitädykkeen teriö on yhdislehtinen, ratasmainen ja 4-liuskainen sekä tavallisesti noin 10-14 mm leveä. Sen siniväri haalistuu jo toisena päivänään ennen varisemistaan yleensä sinipunaiseksi. U, Vantaa, Viinikkala, Tuupakanmäki Hommaksentien itäpuolella, mäen tyven laitaniitty, 7.6.2015. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys - nurmitädykkeen teriö haalistuu toisinaan ennen putoamistaan lähes valkoiseksi. Suonet pysyvät kaikissa värivaihtoehdoissa pohjaväriä tummempina. Teriönliuskat ovat jonkin verran limittäiset ja yleensä noin 5-7 mm pitkät. Niistä kolme ylempää ovat lähes pyöreitä, mutta alin on pituuttaan kapeampi. Irronneesta teriöstä näkee, että sen torvi on lyhyt, vain noin 1 mm pitkä. EH, Kouvola, Kuusankoski, Voikkaa, kallioisen Lapinmäen laitaniitty Voikkaantien varressa, 11.6.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys – nurmitädykkeen teriö haalistuu toisinaan ennen putoamistaan lähes valkoiseksi. Suonet pysyvät kaikissa värivaihtoehdoissa pohjaväriä tummempina. Teriönliuskat ovat jonkin verran limittäiset ja yleensä noin 5-7 mm pitkät. Niistä kolme ylempää ovat lähes pyöreitä, mutta alin on pituuttaan kapeampi. Irronneesta teriöstä näkee, että sen torvi on lyhyt, vain noin 1 mm pitkä. EH, Kouvola, Kuusankoski, Voikkaa, kallioisen Lapinmäen laitaniitty Voikkaantien varressa, 11.6.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys - nurmitädykkeen kukassa on kaksi hedettä, jotka ovat noin 5 mm pitkiä. Yksivartaloinen ja -luottinen emi on heteiden kanssa suunnilleen samanpituinen. Kuvan kukassa näkyvät hyvin siitepölyä purkavat heteiden ponnet ja emin vartalon kärjessä oleva punainen luotti. A, Jomala, Ramsholm, luonnonsuojelualue, niemen kärjen, rantaniitty, 29.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys – nurmitädykkeen kukassa on kaksi hedettä, jotka ovat noin 5 mm pitkiä. Yksivartaloinen ja -luottinen emi on heteiden kanssa suunnilleen samanpituinen. Kuvan kukassa näkyvät hyvin siitepölyä purkavat heteiden ponnet ja emin vartalon kärjessä oleva punainen luotti. A, Jomala, Ramsholm, luonnonsuojelualue, niemen kärjen, rantaniitty, 29.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys - nurmitädykkeellä on myös harvinainen vaaleanpunateriöinen muoto. Kuvan kasvupaikalla se oli levittäytynyt reilun neliön alalle keskelle sinikukkaista kasvustoa. EH, Kouvola, Kuusankoski, Voikkaa, kallioisen Lapinmäen laitaniitty Voikkaantien varressa, 11.6.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys – nurmitädykkeellä on myös harvinainen vaaleanpunateriöinen muoto. Kuvan kasvupaikalla se oli levittäytynyt reilun neliön alalle keskelle sinikukkaista kasvustoa. EH, Kouvola, Kuusankoski, Voikkaa, kallioisen Lapinmäen laitaniitty Voikkaantien varressa, 11.6.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys - nurmitädykkeen kaikilla värivaihtoehdoilla teriön keskus on lähes tai aivan valkoinen ja sitä ympäröi perusväriä tummempisävyinen kehä. Teriön nielusta pilkistää emin vartalon tyvellä oleva, vihreä sikiäin. EH, Kouvola, Kuusankoski, Voikkaa, kallioisen Lapinmäen laitaniitty Voikkaantien varressa, 11.6.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys – nurmitädykkeen kaikilla värivaihtoehdoilla teriön keskus on lähes tai aivan valkoinen ja sitä ympäröi perusväriä tummempisävyinen kehä. Teriön nielusta pilkistää emin vartalon tyvellä oleva, vihreä sikiäin. EH, Kouvola, Kuusankoski, Voikkaa, kallioisen Lapinmäen laitaniitty Voikkaantien varressa, 11.6.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys - nurmitädykkeen kota on noin 4 mm pitkä ja 5 mm leveä sekä malliltaan herttamainen, litteä ja matalahkolovinen. Se on myös karvainen ja verhiötä lyhyempi. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, omakotitalon pihamaa, 7.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys – nurmitädykkeen kota on noin 4 mm pitkä ja 5 mm leveä sekä malliltaan herttamainen, litteä ja matalahkolovinen. Se on myös karvainen ja verhiötä lyhyempi. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, omakotitalon pihamaa, 7.7.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys - nurmitädykkeen lehdet ovat ristikkäin vastakkaiset ja puikeat tai lähes soikeat. Alimmissa lehdissä voi olla lyhyt, vain 1-2 mm pitkä ruoti, mutta valtaosa lehdistä on ruodittomia. Lehtilapa on tavallisesti noin 1,5-2,5 cm pitkä ja leveimmältä kohtaa noin 1-1,5 cm leveä. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, omakotitalon pihamaa, 10.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys – nurmitädykkeen lehdet ovat ristikkäin vastakkaiset ja puikeat tai lähes soikeat. Alimmissa lehdissä voi olla lyhyt, vain 1-2 mm pitkä ruoti, mutta valtaosa lehdistä on ruodittomia. Lehtilapa on tavallisesti noin 1,5-2,5 cm pitkä ja leveimmältä kohtaa noin 1-1,5 cm leveä. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, omakotitalon pihamaa, 10.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys - nurmitädykkeen lehtien laita on matalasti ja joskus syvemmin isohampainen. Lehdet ovat molemmin puolin karvaiset. Karvoitus on runsainta reunoissa ja alapinnan suonissa. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, omakotitalon pihamaa, 10.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica chamaedrys – nurmitädykkeen lehtien laita on matalasti ja joskus syvemmin isohampainen. Lehdet ovat molemmin puolin karvaiset. Karvoitus on runsainta reunoissa ja alapinnan suonissa. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, omakotitalon pihamaa, 10.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto