Veronica verna – kevättädyke

  • Veronica verna L. – kevättädyke
  • Veronica L. – tädykkeet
  • Plantaginaceae – ratamokasvit (aikaisemmin Schrophulariaceae – naamakukkaiskasvit)

Kevättädyke, Veronica verna, on yksivuotinen, 5-15 cm korkea, pysty, jäykkä ja usein alaosastaan haarova ruoho, jonka juuri on hento. Varsi on erityisesti kahta sivua myöten koukkukarvainen ja ylempää myös nystykarvainen.

Lehdet ovat vastakkaiset. Alimmat lehdet ovat lyhytruotiset, soikeat, lähinnä sahalaitaiset, karvaiset ja noin 10 mm pitkät. Keskimmäiset ja ylemmät varsilehdet ovat ruodittomia, nystykarvaisia, puikeita – suikeita ja niiden tyviosassa on parijakoisesti molemmin puolin yksi tai kaksi pitkähköä sivuliuskaa.. Vielä ylempänä lehdet ovat usein lähes tasasoukan kolmiliuskaisia. Kukkien tukilehdet ovat pieniä, kapeita ja ehytlaitaisia sekä nystykarvaisia.

Kukat ovat lehtisissä latvatertuissa, jotka pitenevät kukinnan edetessä. Kukkaperä on noin 2 mm pitkä ja tukilehteään lyhyempi. Verhiö on tyveen asti 4-liuskainen. Liuskat ovat kapeansoikeat ja nystykarvaiset. Alemmat verhiönliuskat ovat noin 3 mm pitkät ja ylemmät noin 2,5 mm pitkät.

Teriö on yhdislehtinen, ratasmainen ja päivän kukittuaan variseva. Se on sininen, lyhyttorvinen (noin 0,5 mm) ja 4-liuskainen sekä tavallisesti noin 3 mm leveä. Heteitä on 2 ja emin vartaloita ja luotteja 1. Kukka kehittyy nopeasti hedelmäksi niin, että valtaosa varresta on tiheähkösti hedelmien peitossa. Hedelmä on noin 3 mm pitkä ja 3,5 mm leveä, litteä, sydämenmuotoinen eli herttamainen kota, joka on kauttaaltaan nystykarvainen. Siemen on soikea, noin 1 mm pitkä ja kellertävä. Normaali kukinta-aika on touko-kesäkuu.

Kevättädyke on muinaistulokas Suomessa ja se on yleinen etelästä päin Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan eliömaakuntien väliselle linjalle saakka. Harvinaisempana sitä esiintyy Oulun Pohjanmaan ja Kainuun eliömaakuntiin saakka. Laji kasvaa lähinnä kuivilla niityillä, kalliokedoilla, pientareilla, pelloilla ja kasvimailla. Muissa Pohjoismaissa kevättädyke kasvaa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Kevättädykkeelle läheinen laji on ketotädyke, Veronica arvensis, ja lajit kasvavat samantyyppisillä kasvupaikoilla ja usein yhdessäkin. Ketotädykkeen ylemmät lehdet ovat kuitenkin ehyet ja kota on reunoiltaan nystykarvainen.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle kevättädykkeen esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Veronica verna - kevättädyke on noin 5-15 cm korkea, yksivuotinen ruoho, joka on tarkka kukinnastaan. Lyhytikäiset kukat pysyvät pilvisellä säällä suljettuina. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue, 28.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica verna – kevättädyke on noin 5-15 cm korkea, yksivuotinen ruoho, joka on tarkka kukinnastaan. Lyhytikäiset kukat pysyvät pilvisellä säällä suljettuina. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue, 28.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica verna - kevättädyke kukkii vain haarojen latvoista. Kukinnan myötä pitenevät haarat täyttyvät heti latvan alapuolelta nopeasti kotahedelmistä. Varsissa on monenlaisia lehtiä. Alimmat ovat ehyehköjä ja hammaslaitaisia. Vähän ylempänä on sivuliuskaisia lehtiä ja taas ylempänä tasasoukan kolmiliuskaisia lehtiä. Ylimmät lehdet ovat tasasoukkia ja liuskattomia. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue, 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica verna – kevättädyke kukkii vain haarojen latvoista. Kukinnan myötä pitenevät haarat täyttyvät heti latvan alapuolelta nopeasti kotahedelmistä. Varsissa on monenlaisia lehtiä. Alimmat ovat ehyehköjä ja hammaslaitaisia. Vähän ylempänä on sivuliuskaisia lehtiä ja taas ylempänä tasasoukan kolmiliuskaisia lehtiä. Ylimmät lehdet ovat tasasoukkia ja liuskattomia. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue, 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica verna - kevättädykkeen ratasmaiset teriöt alkavat jo heti puolenpäivän jälkeen rapsahdella irti verhiöistään ja pompahtavat tukilehtien ja verhiönliuskojen jäykkien karvojen varaan, josta tuuli ne ennen pitkää lakaisee maahan. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue, 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica verna – kevättädykkeen ratasmaiset teriöt alkavat jo heti puolenpäivän jälkeen rapsahdella irti verhiöistään ja pompahtavat tukilehtien ja verhiönliuskojen jäykkien karvojen varaan, josta tuuli ne ennen pitkää lakaisee maahan. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue, 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica verna - kevättädykkeen kukkien tukilehdet ja verhiönliuskat ovat tiheähkösti nystykarvaiset. Verhiössä on neljä liuskaa ja ne ovat jonkin verran teriön liuskoja pitemmät. Kukinnan nopeaa kiertoa osoittaa, kuinka teriöllisen kukan viereisessä verhiössä kehittyy jo täyttä päätä uusi kota. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue, 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica verna – kevättädykkeen kukkien tukilehdet ja verhiönliuskat ovat tiheähkösti nystykarvaiset. Verhiössä on neljä liuskaa ja ne ovat jonkin verran teriön liuskoja pitemmät. Kukinnan nopeaa kiertoa osoittaa, kuinka teriöllisen kukan viereisessä verhiössä kehittyy jo täyttä päätä uusi kota. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue, 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica verna - kevättädykkeen sininen, noin 3 mm halkaisijaltaan oleva teriö on yhdislehtinen ja ratasmainen eli lyhyt teriön torvi ja teriön liuskat muodostavat jakamattoman kokonaisuuden. Kukassa on tädykkeiden tapaan kaksi hedettä. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue, 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica verna – kevättädykkeen sininen, noin 3 mm halkaisijaltaan oleva teriö on yhdislehtinen ja ratasmainen eli lyhyt teriön torvi ja teriön liuskat muodostavat jakamattoman kokonaisuuden. Kukassa on tädykkeiden tapaan kaksi hedettä. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue, 5.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica verna - kevättädykkeen varsissa ja haaroissa on monentyyppisiä lehtiä. Lajin määrittämistä helpottavat erityisesti varren puolivälissä ja sen alapuolella olevat sivuliuskalliset lehdet. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue, 28.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica verna – kevättädykkeen varsissa ja haaroissa on monentyyppisiä lehtiä. Lajin määrittämistä helpottavat erityisesti varren puolivälissä ja sen alapuolella olevat sivuliuskalliset lehdet. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue, 28.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica verna - kevättädykkeen kotahedelmät ovat noin 3 mm korkeita ja 3,5 mm leveitä, sydämenmuotoisia ja kauttaaltaan nystykarvaisia. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue, 28.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Veronica verna – kevättädykkeen kotahedelmät ovat noin 3 mm korkeita ja 3,5 mm leveitä, sydämenmuotoisia ja kauttaaltaan nystykarvaisia. EH, Janakkala, Harviala, taimistoalue, 28.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto