Vincetoxicum hirundinaria – kalliokäärmeenpistonyrtti

  • Vincetoxicum hirundinaria Medik. – kalliokäärmeenpistonyrtti
  • Vincetoxicum Wolf – käärmeenpistonyrtit
  • Apocynaceae – oleanterikasvit (aikaisemmin Asclepiadaceae – käärmeenpistonyrttikasvit)

Kalliokäärmeenpistonyrtti, Vincetoxicum hirundinaria, on monivuotinen, pysty ja monivartinen sekä myrkyllinen ruoho, joka on tavallisesti noin 30-90 cm korkea. Juurakko on vahva, ryhmyinen ja vaakasuora tai vino sekä haarova. Versot nousevat siitä tiheinä kimppuina niin, että aikaa myöten yksilöt laajenevat monikymmenvartisiksi. Varsi on jäykkä, maitiaisnesteinen ja liereä tai hieman särmäinen. Se on vihreä tai vaaleanvihreä ja nivelväleistään toispuolisesti sekä lyhyesti kähäräkarvainen. Lehdet ovat varrella vastakkain Ruoti on yleensä noin 2-10 mm pitkä ja lyhyesti kiharakarvainen. Lehtilapa on puikea tai latvaosassa kapeanpuikea ja pyöreä- tai herttatyvinen sekä suippo- ja teräväkärkinen. Se on vihreä tai tummanvihreä, alta vaaleampi ja ehytlaitainen. Yläpuoli on laidoiltaan ja suonistaan sekä alapuoli ainakin keskisuonestaan lyhyesti kähäräkarvainen. Pituutta lavalla on tavallisesti noin 3-10 cm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1-5 cm.

Kukinto on lehtihankainen, yleensä enintään noin 10-kukkainen ja tuoksuva sekä sarjamainen viuhko, jonka perä on ohut ja yleensä noin 10-40 mm pitkä. Kukkaperä on tavallisesti noin 4-7 mm pitkä. Kukinto- ja kukkaperä ovat toispuolisesti lyhyen kähäräkarvaiset. Kukkaperien tyvellä on ainakin joitakin hyvin kapeita ja noin 0,5-2 mm pitkiä tukilehtiä. Verhiö on yleensä noin 2-3 mm pitkä, syvään 5-liuskainen ja lähes kalju. Liuskat ovat kapean kolmiomaiset, teräväkärkiset ja tyveltään alle 1 mm leveät.

Teriö on valkoinen tai kellanvalkoinen, ratasmainen ja yhdislehtinen sekä melkein tyveen saakka 5-liuskainen ja tavallisesti noin 5-10 mm leveä. Teriönliuskat ovat kapeanpuikeat, suippo tai pyöreähköpäiset ja paksut sekä kaljut tai yläpinnaltaan hyvin lyhyesti kähäräkarvaiset. Liuskat ovat yleensä noin 2-4 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 1-2 mm leveät. Liuskojen tyvellä on 5-liuskainen lisäteriö, jonka liuskat ovat leveän ja tylpän kolmiomaiset sekä noin 1-1,5 mm pitkät. Hetiö ja emiö ovat yhteenkasvaneet ja yltävät enintään lisäteriön kärjen tasolle. Heteitä on 5. Niiden ponnet sijoittuvat hieman emin luottipinnan alapuolelle.  Ponnen kummankin puoliskon siitepöly on myhkynä ja niitä yhdistää tahmea tarttumakanta. Emi on 2-vartaloinen ja 1-luottinen. Hedelmä on sukkulamainen ja suippopäinen sekä kellanruskehtava ja kalju tuppilo, joka on tavallisesti noin 30-60 mm pitkä ja leveimmältä kohtaa noin 5-8 mm paksu. Tuppilo avautuu saumoistaan pitkittäissuuntaisesti. Siemenet ovat soikeahkot, litteät, hieman palteiset ja ruskeat. Pituutta niillä on noin 2-3 mm. Siementen kärjessä on noin 15 mm pitkä, valkoinen haiventupsu, joka helpottaa leviämistä. Normaali kukinta-aika on toukokuun lopulta heinäkuulle.

Kalliokäärmeenpistonyrtti on alkuperäinen laji Suomessa. Sitä esiintyy vain kolmessa eliömaakunnassa, joista Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa se on yleinen sekä Uudellamaalla harvinainen. Kasvupaikkoina ovat lähinnä kallioalueet, kiviset mäet, avokallioiset ja kiviset kedot ja kuivat pientareet. Laji kasvaa muissa Pohjoismaissa Ruotsissa ja Tanskassa. Norjan osalta lähteissä on ristiriitaista tietoa.

Kalliokäärmeenpistonyrtti on sukunsa ja heimonsa ainoa luonnonvarainen laji Pohjoismaissa. Sen tuoksu, joka ihmisnenään on lähes tympeä, ja runsasmetiset kukat houkuttelevat hyönteisiä, jotka mesiannoksen korvaukseksi saavat tarttumakantaiset siitepölymyhkyt imukärsäänsä kuljetettaviksi muiden kukkien luoteille. Hyvin harva hyönteinen pystyy käyttämään lajia ravinnokseen sen voimakkaan myrkyllisyyden vuoksi. Yksi poikkeus on harmosuomuyökkönen, Abrostola asclepiadis, jonka toukat käyttävät sitä ravintokasvinaan. Toinen poikkeus on Euphranta connexa -kärpänen, jonka toukat syövät tuppiloissa olevia siemeniä. Kolmas ja erikoisin poikkeus on ritarilude, Lygaeus equestris, joka varsinkin alkuvaiheissaan on täysin riippuvainen käärmeenpistonyrtistä. Ravinnon lisäksi se säilöö kudoksiinsa kasvin myrkkyä, joka tekee siitä välillisesti myrkyllisen myös saalistajille. Yhteys on niin pitkälle viety, että aikuisen luteen punaväritys jopa varoittaa saalistajia jättämään sen rauhaan. Myös ihmiset ovat lääkinnässä hyödyntäneet kasvin ominaisuuksia. Tieteellinen ja suomalainen nimikin kertovat, että tärkein käyttö on ollut käärmeenpuremiin saatava vastamyrkky.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle kalliokäärmeenpistonyrtin esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Vincetoxicum hirundinaria - kalliokäärmeenpistonyrtti on yleinen Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa sekä harvinainen Uudellamaalla. Rehevän kasvin kasvupaikat ovat kuivat ja karut. Sen voi tavata lähinnä kallioalueilta ja kivikkoisilta mäiltä sekä avokallioisilta ja kivisiltä kedoilta. A, Lemland, eteläpää, Herrö, Herröskatanin luonnonsuojelualue, kallio- ja ketoalue, 10.7.2017. Ellei toisin mainita, koko kuvasarja on samalta kasvualueelta. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria – kalliokäärmeenpistonyrtti on yleinen Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa sekä harvinainen Uudellamaalla. Rehevän kasvin kasvupaikat ovat kuivat ja karut. Sen voi tavata lähinnä kallioalueilta ja kivikkoisilta mäiltä sekä avokallioisilta ja kivisiltä kedoilta. A, Lemland, eteläpää, Herrö, Herröskatanin luonnonsuojelualue, kallio- ja ketoalue, 10.7.2017. Ellei toisin mainita, koko kuvasarja on samalta kasvualueelta. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria - kalliokäärmeenpistonyrtti on pysty ja monivartinen sekä myrkyllinen ruoho, joka on tavallisesti noin 30-90 cm korkea. Versot nousevat vahvasta juurakosta tiheinä kimppuina niin, että aikaa myöten yksilöt laajenevat monikymmenvartisiksi. 8.6.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria – kalliokäärmeenpistonyrtti on pysty ja monivartinen sekä myrkyllinen ruoho, joka on tavallisesti noin 30-90 cm korkea. Versot nousevat vahvasta juurakosta tiheinä kimppuina niin, että aikaa myöten yksilöt laajenevat monikymmenvartisiksi. 8.6.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria - kalliokäärmeenpistonyrtin lehdet ovat varrella vastakkain. Kukinto on lehtihankainen, sarjamainen viuhko, jonka perä on ohut ja yleensä noin 10-40 mm pitkä. 10.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria – kalliokäärmeenpistonyrtin lehdet ovat varrella vastakkain. Kukinto on lehtihankainen, sarjamainen viuhko, jonka perä on ohut ja yleensä noin 10-40 mm pitkä. 10.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria - kalliokäärmeenpistonyrtin kukkaviuhkot ovat yleensä enintään noin kymmenenkukkaisia, kuten kuvan kaksi alempaa viuhkoa. Kukkaperä on tavallisesti noin 4-7 mm pitkä. Varsi on jäykkä, maitiaisnesteinen ja nivelväleistään toispuolisesti sekä lyhyesti kähäräkarvainen. 10.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria – kalliokäärmeenpistonyrtin kukkaviuhkot ovat yleensä enintään noin kymmenenkukkaisia, kuten kuvan kaksi alempaa viuhkoa. Kukkaperä on tavallisesti noin 4-7 mm pitkä. Varsi on jäykkä, maitiaisnesteinen ja nivelväleistään toispuolisesti sekä lyhyesti kähäräkarvainen. 10.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria - kalliokäärmeenpistonyrtin teriö on useimmiten valkoinen, yhdislehtinen ja melkein tyveen saakka viisiliuskainen sekä tavallisesti noin 5-10 mm leveä. V, Kemiönsaari, Örö, saaren kaakkoisosa, Holmenin tykkipatterikallio, 14.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria – kalliokäärmeenpistonyrtin teriö on useimmiten valkoinen, yhdislehtinen ja melkein tyveen saakka viisiliuskainen sekä tavallisesti noin 5-10 mm leveä. V, Kemiönsaari, Örö, saaren kaakkoisosa, Holmenin tykkipatterikallio, 14.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria - kalliokäärmeenpistonyrtin teriö voi toisinaan olla myös kellanvalkoinen. Kukinto- ja kukkaperä ovat toispuolisesti lyhyen kähäräkarvaiset. Kukan tympeähkö tuoksu ja runsaat mesivarannot houkuttelevat hyönteisiä. Muurahaisten medenlipominen ei kuitenkaan auta pölytyksessä. 30.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria – kalliokäärmeenpistonyrtin teriö voi toisinaan olla myös kellanvalkoinen. Kukinto- ja kukkaperä ovat toispuolisesti lyhyen kähäräkarvaiset. Kukan tympeähkö tuoksu ja runsaat mesivarannot houkuttelevat hyönteisiä. Muurahaisten medenlipominen ei kuitenkaan auta pölytyksessä. 30.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria - kalliokäärmeenpistonyrtin teriönliuskat ovat kapeanpuikeat, suippo tai pyöreähköpäiset ja paksut sekä yleensä noin 2-4 mm pitkät. Liuskojen tyvellä on viisiliuskainen lisäteriö, jonka liuskat ovat leveän ja tylpän kolmiomaiset sekä noin 1-1,5 mm pitkät. Kuvassa näkyy hyvin, kuinka lehden yläpuoli on laidoiltaan ja suonistaan lyhyesti kähäräkarvainen. 8.6.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria – kalliokäärmeenpistonyrtin teriönliuskat ovat kapeanpuikeat, suippo tai pyöreähköpäiset ja paksut sekä yleensä noin 2-4 mm pitkät. Liuskojen tyvellä on viisiliuskainen lisäteriö, jonka liuskat ovat leveän ja tylpän kolmiomaiset sekä noin 1-1,5 mm pitkät. Kuvassa näkyy hyvin, kuinka lehden yläpuoli on laidoiltaan ja suonistaan lyhyesti kähäräkarvainen. 8.6.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria - kalliokäärmeenpistonyrtin teriönliuskat ovat kaljut tai kuvan tavoin yläpinnaltaan hyvin lyhyesti kähäräkarvaiset. Kukan hetiö ja emiö ovat yhteenkasvaneet ja yltävät enintään lisäteriön kärjen tasolle. Heteitä on viisi ja ne erottuvat kuvassa tummina tiiviisti emin ympärillä. Verhiö on yleensä noin 2-3 mm pitkä, syvään viisiliuskainen ja lähes kalju. Liuskat ovat kapean kolmiomaiset ja teräväkärkiset. 10.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria – kalliokäärmeenpistonyrtin teriönliuskat ovat kaljut tai kuvan tavoin yläpinnaltaan hyvin lyhyesti kähäräkarvaiset. Kukan hetiö ja emiö ovat yhteenkasvaneet ja yltävät enintään lisäteriön kärjen tasolle. Heteitä on viisi ja ne erottuvat kuvassa tummina tiiviisti emin ympärillä. Verhiö on yleensä noin 2-3 mm pitkä, syvään viisiliuskainen ja lähes kalju. Liuskat ovat kapean kolmiomaiset ja teräväkärkiset. 10.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria - kalliokäärmeenpistonyrtin hedelmä on sukkulamainen ja suippopäinen sekä kellanruskehtava ja kalju tuppilo, joka on tavallisesti noin 30-60 mm pitkä ja leveimmältä kohtaa noin 5-8 mm paksu. Tuppilo avautuu saumoistaan pitkittäissuuntaisesti. Voimakkaasta myrkyllisyydestään huolimatta käärmeenpistonyrtti on muutamalle hyönteislajille jopa elinehto. Ritarilude, Lygaeus equestris, varastoi kudoksiinsa sen myrkkyä ja tekee näin itsestään sopimattoman suupalan saalistajille. Harmosuomuyökkösen, Abrostola asclepiadis, toukat käyttävät sitä ravintokasvinaan. Kuvassa näkyy tämän yökkösen valkoinen munaryhmä tulevassa ruokapöydässään. 13.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria – kalliokäärmeenpistonyrtin hedelmä on sukkulamainen ja suippopäinen sekä kellanruskehtava ja kalju tuppilo, joka on tavallisesti noin 30-60 mm pitkä ja leveimmältä kohtaa noin 5-8 mm paksu. Tuppilo avautuu saumoistaan pitkittäissuuntaisesti. Voimakkaasta myrkyllisyydestään huolimatta käärmeenpistonyrtti on muutamalle hyönteislajille jopa elinehto. Ritarilude, Lygaeus equestris, varastoi kudoksiinsa sen myrkkyä ja tekee näin itsestään sopimattoman suupalan saalistajille. Harmosuomuyökkösen, Abrostola asclepiadis, toukat käyttävät sitä ravintokasvinaan. Kuvassa näkyy tämän yökkösen valkoinen munaryhmä tulevassa ruokapöydässään. 13.7.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria - kalliokäärmeenpistonyrtin lehtilapa on puikea tai latvaosassa kapeanpuikea ja ehytlaitainen sekä päältä vihreä tai tummanvihreä. Kuvassa seuralaisena mm. kallioruoholaukka, Allium schoenoprasum. 10.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria – kalliokäärmeenpistonyrtin lehtilapa on puikea tai latvaosassa kapeanpuikea ja ehytlaitainen sekä päältä vihreä tai tummanvihreä. Kuvassa seuralaisena mm. kallioruoholaukka, Allium schoenoprasum. 10.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria - kalliokäärmeenpistonyrtin lehtilapa on pyöreä- tai herttatyvinen ja suippo- sekä teräväkärkinen. Pituutta lavalla on tavallisesti noin 3-10 cm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1-5 cm. 10.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria – kalliokäärmeenpistonyrtin lehtilapa on pyöreä- tai herttatyvinen ja suippo- sekä teräväkärkinen. Pituutta lavalla on tavallisesti noin 3-10 cm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 1-5 cm. 10.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria - kalliokäärmeenpistonyrtin lehtilapa on alta vaaleampi, kohosuoninen ja suonistaan vaihtelevasti lyhyen kähäräkarvainen. 10.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.
Vincetoxicum hirundinaria – kalliokäärmeenpistonyrtin lehtilapa on alta vaaleampi, kohosuoninen ja suonistaan vaihtelevasti lyhyen kähäräkarvainen. 10.7.2017. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto