Viola odorata – tuoksuorvokki

  • Viola odorata L. – tuoksuorvokki
  • Viola L. – orvokit
  • Violaceae – orvokkikasvit

Tuoksuorvokki, Viola odorata, on monivuotinen, pysty ja yleensä noin 5-15 cm korkea, pintarönsyllinen ruoho, jonka juuristo on vino tai lähes vaakatasoinen, noin 3-5 mm paksu ja ruskeiden suomujen peittämä sekä yläpäästään haarova. Laji on varreton, sillä ruusukelehdet ja kukat nousevat suoraan juuren tai sen haarojen kärjestä. Ruusukkeen tyveltä kasvavat jopa 30 cm pitkät ja noin 1-1,5 mm paksut, nivelikkäät sekä juurehtivat rönsyt, jotka suikertavat pitkin maanpintaa. Rönsyn kärkeen ja nivelkohtiin kasvaa yksittäisiä lehtiä ja lehtiruusukkeita sekä kukkia. Juuriston haaromisen ja rönsyjen avulla syntyy myös tiheitä ja laajoja kasvustoja.

Ruusukelehtiä on yleensä runsaasti. Niiden ruoti on tavallisesti tiheään hyvin lyhytkarvainen (pituus noin 0,1-0,2 mm), Kukintavaiheessa ruotien pituus on yleensä noin 2-7 cm, mutta on kukinnan jälkeen pitempi, jopa 17 cm. Ensimmäisten lehtien lapa on yleensä munuaismainen tai pyöreähkö. Myöhemmin kasvavien lehtien lapa on tavallisesti leveän herttamainen ja leveimmillään keskikohdalta Tyvilovi on useimmiten matalahko ja leveä sekä kärki pyöreä – tylppä. Lapa on nyhälaitainen, puhtaan vihreä ja päältä harvaan – tiheähkösti lyhytkarvainen suurimman osan karvoituksesta keskittyessä suoniin ja laitoihin. Alapinta on varsinkin suonista ja laidoilta lyhytkarvainen. Karvoituksen pituus on sama kuin ruodeissa. Kukintavaiheessa lehtilapa on tavallisesti noin 1,5-4 cm pitkä ja leveimmältä kohtaa noin 1,5-4,5 cm leveä. Kesälehtien lapa on yleensä noin 4-8 cm pitkä ja noin 4-7,5 cm leveä. Lehtien korvakkeet ovat puikeita tai leveänsuikeita ja teräväkärkisiä, laidoiltaan yleensä hyvin lyhyesti (enintään 1 mm) ripsihampaisia tai lähes hampaattomia sekä lehtien tavoin lyhytkarvaisia. Ne ovat tavallisesti noin 10-15 mm pitkiä ja leveimmältä kohtaa noin 3-5 mm leveitä.

Kukat ovat lajin tieteellisen ja suomalaisen nimen mukaisesti tuoksuvia, nuokkuvia ja tyveltä nousevan peränsä kärjessä yksittäin. Kukkaperä on lehtiruotien tavoin hyvin lyhytkarvainen ja tavallisesti noin 4-6 cm pitkä. Kukintavaiheessa ne nostavat kukat ruusukelehtien tasalle tai hieman niiden yläpuolelle. Perän puolivälin yläpuolella on kaksi rinnakkaista tai allekkain olevaa, kapeansuikeaa ja pitkäsuippuisen teräväkärkistä esilehteä, jotka ovat yleensä noin 4-5 mm pitkiä. Verholehtiä on 5 ja ne ovat puikeat tai lähes tasalevyiset, pyöreä- tai tylppäkärkiset ja kaljuhkot sekä tyvilisäkkeelliset. Pituutta niillä on tyvilisäkkeen kanssa tavallisesti noin 5-6,5 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 2,5-3,5 mm. Verholehtien tyvilisäkkeet ovat pyöreä- tai suippopäiset ja yleensä noin 1-2 mm pitkät.

Teriö on vastakohtainen, 5-lehtinen ja tavallisesti noin 15-20 mm pitkä ja terälehtien asennosta johtuen noin saman levyinen tai vähän kapeampi. Terälehdet ovat vastapuikeat ja pyöreähkö- tai hieman suippopäiset sekä väriltään sinipunaiset, siniset tai hyvin harvoin valkoiset. Niiden tyviosa on valkoinen. Suonitus on terälehden pohjaväriä tummempi. Kaksi terälehteä on suuntautunut enemmän tai vähemmän taakse kaartuen ylös ja kaksi kyljittäin kääntyneinä alaviistoon. Nämä neljä ovat yleensä noin 7-12 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 4-8 mm leveät. Alaviistoon osoittavien terälehtien tyviosassa on tavallisesti ryhmä läpinäkyviä karvoja. Alimmainen, kannuksellinen terälehti on ilman kannusta useimmiten noin 10-12 mm pitkä ja leveimmältä kohtaa noin 5-8 mm leveä. Kannus on tavallisesti noin 3-4,5 mm pitkä, suora ja pyöreäpäinen sekä yleensä terälehtien värinen. Kannuksen pää ulottuu selvästi verholehtien tyvilisäkkeitä ulommaksi. Oranssinvärisiä ja tiiviisti sikiäimen ympärillä olevia heteitä on 5 ja emiö on yhdislehtinen 1-vartaloinen ja -luottinen.

Edellä on kuvattu tuoksuorvokin ns. avopölytteisiä kukkia, joiden pölytyksen hoitavat hyönteiset. Siementuotannon varmistamiseksi lajilla on usean muun monivuotisen orvokin tavoin myös ns. umpipölytteisiä kukkia. Ne kasvavat kukintakauden loppupuolella ja ovat lyhyehkö- ja rentoperäisiä ja yleensä vain 1-3 mm pitkiä. Kukat eivät avaudu ollenkaan, vaan niissä tapahtuu itsepölytys. Hedelmä on pallomainen, kolmiliuskaisesti avautuva, karvainen ja tummapilkkuinen kota, joka on tavallisesti noin 8-12 mm pitkä. Siemenet ovat soikeat, vaaleanruskeahkot ja sileät sekä noin 2-3 mm pitkät. Niissä on selvästi havaittava, rasvapitoinen ja valkoinen lisäke hyönteislevinnän helpottamiseksi. Normaali kukinta-aika on huhtikuun loppupuoli – toukokuu.

Tuoksuorvokki on Suomessa koristekasvi, joka toisinaan villiytyy luontoon ja vakiintuu Vakiintuneita kasvupaikkoja on Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Etelä-Hämeen eliömaakunnissa. Kasvupaikkoina ovat mm. asutuksen liepeillä olevat metsänlaiteet, joihin laji päätyy lähinnä puutarhajätteen mukana. Lisäksi sitä voi tavata pihojen ja puistojen reunoilta, joutomailta ja pientareilta. Muissa Pohjoismaissa lajia tavataan vakiintuneena viljelykarkulaisena Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Ulkonäöltään samantyyppinen koristekasvikarkulaislaji on karvaorvokki, Viola hirta. Sillä ei ole maanpäällisiä rönsyjä. Kukintavaiheen ruusukelehdet ovat kapean herttamaiset ja tyveltään leveimmät. Lisäksi kukkaperän esilehdet ovat perän alaosassa.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle tuoksuorvokin esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Viola odorata - tuoksuorvokki kasvaa usein tiheinäkin kasvustolaikkuina, koska se pystyy kasvustollisesti levittäytymään kahdellakin tavalla. Juuristo haaroo yläpäästään ja kasvattaa haarakärkiin lehtiruusukkeet. Lisäksi ruusukkeiden tyveltä kasvavat pitkät, juurehtivat rönsyt, jotka suikertavat pitkin maanpintaa (näkyvät vaaleina erityisesti kuvan vasemmassa alaosassa). Rönsyihin kasvaa uusia ruusukkeita. U, Helsinki, Kannelmäki, Tanotorventien laita, pensasaidan vierus, viljelykarkulainen, 7.5.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata – tuoksuorvokki kasvaa usein tiheinäkin kasvustolaikkuina, koska se pystyy kasvustollisesti levittäytymään kahdellakin tavalla. Juuristo haaroo yläpäästään ja kasvattaa haarakärkiin lehtiruusukkeet. Lisäksi ruusukkeiden tyveltä kasvavat pitkät, juurehtivat rönsyt, jotka suikertavat pitkin maanpintaa (näkyvät vaaleina erityisesti kuvan vasemmassa alaosassa). Rönsyihin kasvaa uusia ruusukkeita. U, Helsinki, Kannelmäki, Tanotorventien laita, pensasaidan vierus, viljelykarkulainen, 7.5.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata - tuoksuorvokin ruusukkeet ovat monilehtisiä ja -kukkaisia. Vartta ei ole, sillä lehtiruodit ja kukkaperät nousevat suoraan tyveltä. U, Helsinki, Kannelmäki, Tanotorventien laita, pensasaidan vierus, viljelykarkulainen, 7.5.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata – tuoksuorvokin ruusukkeet ovat monilehtisiä ja -kukkaisia. Vartta ei ole, sillä lehtiruodit ja kukkaperät nousevat suoraan tyveltä. U, Helsinki, Kannelmäki, Tanotorventien laita, pensasaidan vierus, viljelykarkulainen, 7.5.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata - tuoksuorvokin lehtiruodit ovat kukintavaiheessa yleensä noin 2-7 cm pitkiä. Ensimmäisten kevätlehtien lapa on yleensä munuaismainen tai pyöreähkö ja tavallisesti noin 1,5-4 cm pitkä ja leveimmältä kohtaa noin 1,5-4,5 cm leveä. U, Helsinki, Kannelmäki, Tanotorventien laita, pensasaidan vierus, viljelykarkulainen, 7.5.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata – tuoksuorvokin lehtiruodit ovat kukintavaiheessa yleensä noin 2-7 cm pitkiä. Ensimmäisten kevätlehtien lapa on yleensä munuaismainen tai pyöreähkö ja tavallisesti noin 1,5-4 cm pitkä ja leveimmältä kohtaa noin 1,5-4,5 cm leveä. U, Helsinki, Kannelmäki, Tanotorventien laita, pensasaidan vierus, viljelykarkulainen, 7.5.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata - tuoksuorvokin kukkaperät ovat tavallisesti noin 4-6 cm pitkiä. Kukintavaiheessa ne nostavat kukat ruusukelehtien tasalle tai hieman niiden yläpuolelle. Lehtien tyvellä olevat korvakkeet ovat puikeita tai leveänsuikeita ja teräväkärkisiä sekä laidoiltaan yleensä hyvin lyhyesti ripsihampaisia tai lähes hampaattomia. Ne ovat tavallisesti noin 10-15 mm pitkiä ja leveimmältä kohtaa noin 3-5 mm leveitä. Toisinaan juuren tai sen haaran yläpää nousee kuvan tavoin maanpinnan yläpuolelle. U, Helsinki, Kannelmäki, Tanotorventien laita, pensasaidan vierus, viljelykarkulainen, 7.5.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata – tuoksuorvokin kukkaperät ovat tavallisesti noin 4-6 cm pitkiä. Kukintavaiheessa ne nostavat kukat ruusukelehtien tasalle tai hieman niiden yläpuolelle. Lehtien tyvellä olevat korvakkeet ovat puikeita tai leveänsuikeita ja teräväkärkisiä sekä laidoiltaan yleensä hyvin lyhyesti ripsihampaisia tai lähes hampaattomia. Ne ovat tavallisesti noin 10-15 mm pitkiä ja leveimmältä kohtaa noin 3-5 mm leveitä. Toisinaan juuren tai sen haaran yläpää nousee kuvan tavoin maanpinnan yläpuolelle. U, Helsinki, Kannelmäki, Tanotorventien laita, pensasaidan vierus, viljelykarkulainen, 7.5.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata - tuoksuorvokin teriö on tavallisesti noin 15-20 mm pitkä ja noin saman levyinen tai kuvan tavoin vähän kapeampi. Terälehdet ovat vastapuikeat ja väriltään yleensä sinipunaiset tai siniset. Niiden tyviosa on valkoinen. Suonitus on terälehden pohjaväriä tummempi. Terälehdet ovat tavallisesti noin 7-12 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 4-8 mm leveät. Alaviistoon osoittavien terälehtien tyviosassa on useimmiten ryhmä läpinäkyviä karvoja. U, Helsinki, Hakuninmaa, Kousatieltä lähtevän kävelytien laide harvahkon metsäalueen reunassa, puutarhajätteen mukana saapunut karkulainen, 7.5.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata – tuoksuorvokin teriö on tavallisesti noin 15-20 mm pitkä ja noin saman levyinen tai kuvan tavoin vähän kapeampi. Terälehdet ovat vastapuikeat ja väriltään yleensä sinipunaiset tai siniset. Niiden tyviosa on valkoinen. Suonitus on terälehden pohjaväriä tummempi. Terälehdet ovat tavallisesti noin 7-12 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 4-8 mm leveät. Alaviistoon osoittavien terälehtien tyviosassa on useimmiten ryhmä läpinäkyviä karvoja. U, Helsinki, Hakuninmaa, Kousatieltä lähtevän kävelytien laide harvahkon metsäalueen reunassa, puutarhajätteen mukana saapunut karkulainen, 7.5.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata - tuoksuorvokin kukan viisi oranssinväristä hedettä ovat kukintavaiheessa edellisen kuvan tavoin tiiviisti sikiäimen ympärillä. Kukinnan loppuvaiheessa heteet voivat olla jo hajallaan ja paljastavat karvaisen sikiäimen, jonka kärjessä näkyy yksivartaloinen ja -luottinen emi. Terälehtien takaa näkyvät lähes tasalevyiset ja pyöreäpäiset verholehdet. U, Helsinki, Hakuninmaa, Kousatieltä lähtevän kävelytien laide harvahkon metsäalueen reunassa, puutarhajätteen mukana saapunut karkulainen, 7.5.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata – tuoksuorvokin kukan viisi oranssinväristä hedettä ovat kukintavaiheessa edellisen kuvan tavoin tiiviisti sikiäimen ympärillä. Kukinnan loppuvaiheessa heteet voivat olla jo hajallaan ja paljastavat karvaisen sikiäimen, jonka kärjessä näkyy yksivartaloinen ja -luottinen emi. Terälehtien takaa näkyvät lähes tasalevyiset ja pyöreäpäiset verholehdet. U, Helsinki, Hakuninmaa, Kousatieltä lähtevän kävelytien laide harvahkon metsäalueen reunassa, puutarhajätteen mukana saapunut karkulainen, 7.5.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata - tuoksuorvokin kukkaperä on hyvin lyhytkarvainen. Sen puolivälin yläpuolella on kaksi rinnakkaista tai allekkain olevaa, kapeansuikeaa ja teräväkärkistä esilehteä, jotka ovat yleensä noin 4-5 mm pitkiä. Verholehdet ovat puikeat tai lähes tasalevyiset, pyöreä- tai tylppäkärkiset ja kaljuhkot. Ne ovat tyvilisäkkeen kanssa tavallisesti noin 5-6,5 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 2,5-3,5 mm leveät. Tyvilisäkkeet ovat yleensä noin 1-2 mm pitkät. Kannus on useimmiten noin 3-4,5 mm pitkä ja terälehtien värinen. Sen pää ulottuu selvästi verholehtien tyvilisäkkeitä ulommaksi. U, Helsinki, Hakuninmaa, Kousatieltä lähtevän kävelytien laide harvahkon metsäalueen reunassa, puutarhajätteen mukana saapunut karkulainen, 7.5.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata – tuoksuorvokin kukkaperä on hyvin lyhytkarvainen. Sen puolivälin yläpuolella on kaksi rinnakkaista tai allekkain olevaa, kapeansuikeaa ja teräväkärkistä esilehteä, jotka ovat yleensä noin 4-5 mm pitkiä. Verholehdet ovat puikeat tai lähes tasalevyiset, pyöreä- tai tylppäkärkiset ja kaljuhkot. Ne ovat tyvilisäkkeen kanssa tavallisesti noin 5-6,5 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 2,5-3,5 mm leveät. Tyvilisäkkeet ovat yleensä noin 1-2 mm pitkät. Kannus on useimmiten noin 3-4,5 mm pitkä ja terälehtien värinen. Sen pää ulottuu selvästi verholehtien tyvilisäkkeitä ulommaksi. U, Helsinki, Hakuninmaa, Kousatieltä lähtevän kävelytien laide harvahkon metsäalueen reunassa, puutarhajätteen mukana saapunut karkulainen, 7.5.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata - tuoksuorvokin kota on pallomainen, karvainen ja tummapilkkuinen. Se on tavallisesti noin 8-12 mm pitkä. U, Helsinki, Kannelmäki, Tanotorventien laita, pensasaidan vierus, viljelykarkulainen, 19.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata – tuoksuorvokin kota on pallomainen, karvainen ja tummapilkkuinen. Se on tavallisesti noin 8-12 mm pitkä. U, Helsinki, Kannelmäki, Tanotorventien laita, pensasaidan vierus, viljelykarkulainen, 19.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata - tuoksuorvokin ruusukkeen tyveltä kasvavat pintarönsyt voivat olla jopa 30 cm pitkiä. Rönsyn kärkeen ja nivelkohtiin kasvaa yksittäisiä lehtiä ja lehtiruusukkeita sekä kukkia. Kuvan vasemmassa laidassa olevien ruusukkeiden ensimmäiset, munuaismaiset tai pyöreähköt lehdet ovat jo ränsistyneitä ja syötyjä. Ruusukkeen keskeltä ovat nousemassa kärjelliset ja herttamaiset kesälehdet. U, Helsinki, Hakuninmaa, Kousatieltä lähtevän kävelytien laide harvahkon metsäalueen reunassa, puutarhajätteen mukana saapunut karkulainen, 7.5.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata – tuoksuorvokin ruusukkeen tyveltä kasvavat pintarönsyt voivat olla jopa 30 cm pitkiä. Rönsyn kärkeen ja nivelkohtiin kasvaa yksittäisiä lehtiä ja lehtiruusukkeita sekä kukkia. Kuvan vasemmassa laidassa olevien ruusukkeiden ensimmäiset, munuaismaiset tai pyöreähköt lehdet ovat jo ränsistyneitä ja syötyjä. Ruusukkeen keskeltä ovat nousemassa kärjelliset ja herttamaiset kesälehdet. U, Helsinki, Hakuninmaa, Kousatieltä lähtevän kävelytien laide harvahkon metsäalueen reunassa, puutarhajätteen mukana saapunut karkulainen, 7.5.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata - tuoksuorvokin kukinnan jälkeen kesälehdet ottavat etusijan Niiden lapa on leveän herttamainen ja leveimmillään keskikohdaltaan. Pituutta on yleensä noin 4-8 cm ja leveyttä noin 4-7,5 cm.. U, Helsinki, Kannelmäki, Tanotorventien laita, pensasaidan vierus, viljelykarkulainen, 19.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata – tuoksuorvokin kukinnan jälkeen kesälehdet ottavat etusijan Niiden lapa on leveän herttamainen ja leveimmillään keskikohdaltaan. Pituutta on yleensä noin 4-8 cm ja leveyttä noin 4-7,5 cm.. U, Helsinki, Kannelmäki, Tanotorventien laita, pensasaidan vierus, viljelykarkulainen, 19.5.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata - tuoksuorvokin lehtilapa on nyhälaitainen ja molemmin puolin vaihtelevasti hyvin lyhytkarvainen. Karvoitusta on erityisesti suonissa ja reuna-alueilla. Myös lehtiruoti on lyhytkarvainen. U, Helsinki, Kannelmäki, Tanotorventien laita, pensasaidan vierus, viljelykarkulainen, 7.5.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Viola odorata – tuoksuorvokin lehtilapa on nyhälaitainen ja molemmin puolin vaihtelevasti hyvin lyhytkarvainen. Karvoitusta on erityisesti suonissa ja reuna-alueilla. Myös lehtiruoti on lyhytkarvainen. U, Helsinki, Kannelmäki, Tanotorventien laita, pensasaidan vierus, viljelykarkulainen, 7.5.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto