Anemone nemorosa x ranunculoides – ternivuokko, valkovuokko x keltavuokko

  • Anemone nemorosa L. x ranunculoides L. [A. x lipsiensis Beck] – ternivuokko, valkovuokko x keltavuokko
  • Anemone L. – metsävuokot
  • Ranunculaceae – leinikkikasvit

Ternivuokko, Anemone nemorosa x ranunculoides, on monivuotinen risteymä, jonka juurakko on lähellä maanpintaa suikertava, haarova ja väriltään ruskea. Aluslehtien lapa on pituuttaan leveämpi, enintään noin 10 cm leveä, epäselvästi 3-osainen tai 3-5 lehtinen, lehdykät jakoisia tai halkoisia ja hampaisia sekä laidastaan tiheästi lyhyt- ja ripsikarvaisia, muuten harvakarvaisia tai kaljuhkoja. Kaljut tai epäsäännöllisesti harvakarvaiset kukkavarret ovat kukkineen noin 20-30 cm pitkiä ja paikalla olevia kantalajeja usein pitempiä. Ruodillisia (ruoti 0,5-1,5 cm) varsilehtiä on tavallisesti 3 ja ne ovat yleensä 3-lehdykkäisiä, mutta lehtien vaihtelu voi olla suurta. Lehdykät ovat aluslehtien tavoin karvaisia, lähes perättömiä tai lyhytperäisiä (1-2 mm). Keskilehdykkä on 4-5 cm pitkä ja päästään enemmän tai vähemmän 3-liuskainen ja hampainen. Sivulehdykät ovat aika syvään kaksijakoisia tai vain liuskaisia ja hampaisia.

Kukat ovat varsissa yksittäin tai kaksittain, harvemmin kolmittain. Kukkaperä on 2-4 cm pitkä ja karvainen. Kukat ovat noin 1,5-3 cm leveitä. Ensimmäisenä avautuva kukka on suurin ja mahdollinen kolmas kukka on yleensä toista pienempi. Kehälehtiä on tavallisesti 5-6. Väriltään ne ovat vaaleankeltaiset ja ulkopinnaltaan, ainakin kärkiosastaan, hieman karvaiset. Heteet ovat keltaiset. Risteymä on lisääntymiskyvytön (marto) eikä pähkylöitä juurikaan muodostu. Risteymä leviää kasvullisesti ja voi muodostaa tiheitä klooneja, kuten kuvasarja osoittaa. Normaali kukinta-aika on touko-kesäkuu.

Ternivuokon ulkomuoto voi vaihdella ja painottua enemmän jomman kumman kantalajin suuntaan. Yllä esitetty kuvailu ja mitat ovat kuvasarjan kasvustosta.

Ternivuokko on Suomessa harvinainen ja Kasviatlaksen mukaan sitä on tavattu vain Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Etelä-Hämeen eliömaakunnissa. Risteymä kasvaa Suomessa keltavuokolle soveliailla kasvupaikoilla eli rehevissä lehdoissa ja lehtoniityillä, ehkä pientareilla ja puistoissakin. Risteymää esiintyy Pohjoismaissa myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle ternivuokon esiintymiskartalle Suomessa.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Anemone nemorosa x ranunculoides - ternivuokko on lisääntymiskyvytön risteymä, mutta se pystyy suikertavan juuristonsa avulla levittäytymään ja muodostamaan tiheitäkin klooneja. Kukkavarsissa on tavallisesti yksi tai kaksi, harvemmin kolme kukkaa. Taustalla näkyy toista kantalajia, keltavuokkoa. EH, Hattula, Sattula, Sattulantien laitametsikkö, 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides – ternivuokko on lisääntymiskyvytön risteymä, mutta se pystyy suikertavan juuristonsa avulla levittäytymään ja muodostamaan tiheitäkin klooneja. Kukkavarsissa on tavallisesti yksi tai kaksi, harvemmin kolme kukkaa. Taustalla näkyy toista kantalajia, keltavuokkoa. EH, Hattula, Sattula, Sattulantien laitametsikkö, 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides - ternivuokon kukat ovat vaaleankeltaiset ja varsilehdet ainakin tällä kasvupaikalla kolmilehtiset ja edelleen kolmilehdykkäiset. Sivulehdykät ovat valkovuokon tapaan mutta matalammin halkoiset. EH, Hattula, Sattula, Sattulantien laitametsikkö, 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides – ternivuokon kukat ovat vaaleankeltaiset ja varsilehdet ainakin tällä kasvupaikalla kolmilehtiset ja edelleen kolmilehdykkäiset. Sivulehdykät ovat valkovuokon tapaan mutta matalammin halkoiset. EH, Hattula, Sattula, Sattulantien laitametsikkö, 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides - ternivuokon aluslehdet ovat varsilehtien tavoin tavallisesti kolmilehtiset ja kolmilehdykkäiset. Lehtiruoti on 0,5-1,5 cm pitkä. Kukkavarret ovat usein punaruskeat ja kukkaperän pituus vaihtelee kahdesta neljään senttiin. EH, Hattula, Sattula, Sattulantien laitametsikkö, 3.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides – ternivuokon aluslehdet ovat varsilehtien tavoin tavallisesti kolmilehtiset ja kolmilehdykkäiset. Lehtiruoti on 0,5-1,5 cm pitkä. Kukkavarret ovat usein punaruskeat ja kukkaperän pituus vaihtelee kahdesta neljään senttiin. EH, Hattula, Sattula, Sattulantien laitametsikkö, 3.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides - ternivuokon kehälehtien määrä vaihtelee yleensä viidestä kuuteen. EH, Hattula, Sattula, Sattulantien laitametsikkö, 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides – ternivuokon kehälehtien määrä vaihtelee yleensä viidestä kuuteen. EH, Hattula, Sattula, Sattulantien laitametsikkö, 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides - ternivuokon kukka on yleensä 1,5-3 cm leveä. Jos kukkia on enemmän kuin yksi, muut kehittyvät ensimmäistä myöhemmin ja jäävät yleensä pienemmiksi. Kukkien heteet ovat kehälehtiä tummemmin keltaiset. EH, Hattula, Sattula, Sattulantien laitametsikkö, 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides – ternivuokon kukka on yleensä 1,5-3 cm leveä. Jos kukkia on enemmän kuin yksi, muut kehittyvät ensimmäistä myöhemmin ja jäävät yleensä pienemmiksi. Kukkien heteet ovat kehälehtiä tummemmin keltaiset. EH, Hattula, Sattula, Sattulantien laitametsikkö, 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen
Anemone nemorosa x ranunculoides - ternivuokon kehälehtien muodossa ja koossa on toisinaan vaihtelua ja epäsymmetriaa. Tämä ei tosin ole vain risteymän "yksinoikeus", vaan samaa esiintyy molemmilla kantalajeilla. EH, Hattula, Sattula, Sattulantien laitametsikkö, 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides – ternivuokon kehälehtien muodossa ja koossa on toisinaan vaihtelua ja epäsymmetriaa. Tämä ei tosin ole vain risteymän ”yksinoikeus”, vaan samaa esiintyy molemmilla kantalajeilla. EH, Hattula, Sattula, Sattulantien laitametsikkö, 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto