Anemone nemorosa x ranunculoides – ternivuokko, valkovuokko x keltavuokko

  • Anemone nemorosa L. x ranunculoides L. – ternivuokko, valkovuokko x keltavuokko
  • risteymänimi Anemone xlipsiensis Beck
  • Anemone L. – (metsä)vuokot
  • Ranunculaceae – leinikkikasvit

Ternivuokko, Anemone nemorosa x ranunculoides, risteymänimeltään A. xlipsiensis, on monivuotinen valkovuokon ja keltavuokon risteymä, jonka juurakko on lähellä maanpintaa suikertava, haarova ja väriltään ruskea. Aluslehtien lapa on pituuttaan leveämpi, enintään noin 10 cm leveä ja epäselvästi 3-osainen tai 3-5-lehdykkäinen. Lehdykät ovat jakoisia tai halkoisia ja hampaisia sekä laidastaan tiheästi lyhyt- ja ripsikarvaisia. Muuten ne ovat harvakarvaisia tai kaljuhkoja. Kaljut tai epäsäännöllisesti harvakarvaiset kukkavarret ovat kukkineen noin 20-30 cm pitkiä ja paikalla olevia kantalajeja usein pitempiä. Ruodillisia (ruoti noin 0,5-1,5 cm) varsilehtiä on tavallisesti 3 ja ne ovat yleensä 3-lehdykkäisiä, mutta lehtien vaihtelu voi olla suurta. Lehdykät ovat aluslehtien tavoin karvaisia, lähes perättömiä tai lyhytperäisiä (1-2 mm). Keskilehdykkä on noin 4-5 cm pitkä ja päästään enemmän tai vähemmän 3-liuskainen ja hampainen. Sivulehdykät ovat aika syvään kaksijakoisia tai vain liuskaisia ja hampaisia.

Kukat ovat varsissa yksittäin tai kaksittain, harvemmin kolmittain. Kukkaperä on noin 2-4 cm pitkä ja karvainen. Kukat ovat noin 15-30 mm leveitä. Ensimmäisenä avautuva kukka on suurin ja mahdolliset muut kukat yleensä pienempiä. Kehälehdet eivät ole erilaistuneet verhiöksi ja teriöksi. Kehälehtiä on tavallisesti 5-6. Ne ovat malliltaan soikeat, puikeat tai vastapuikeat  ja väriltään vaaleankeltaiset. Ulkopinnaltaan, ainakin kärkiosastaan, ne ovat hieman karvaiset. Pituutta kehälehdillä on yleensä noin 7-15 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 5-10 mm. Keltaponsisia ja noin 5 mm pitkiä heteitä on paljon. Emiö on vihreä ja monilehtinen. Risteymä on lisääntymiskyvytön (marto) eikä pähkylöitä juurikaan muodostu. Risteymä leviää kasvullisesti ja voi muodostaa tiheitä klooneja, kuten kuvasarja osoittaa. Normaali kukinta-aika on touko-kesäkuu.

Ternivuokon ulkomuoto voi vaihdella ja painottua enemmän jommankumman kantalajin suuntaan. Yllä esitetty kuvailu ja mitat ovat kuvasarjan kasvustosta.

Ternivuokko on Suomessa harvinainen ja Kasviatlaksen mukaan sitä on tavattu vain Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Etelä-Hämeen eliömaakunnissa. Risteymä kasvaa Suomessa keltavuokolle soveliailla kasvupaikoilla eli rehevissä lehdoissa ja lehtoniityillä, ehkä pientareilla ja puistoissakin. Risteymää esiintyy Pohjoismaissa myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle ternivuokon esiintymiskartalle Suomessa.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Anemone nemorosa x ranunculoides - ternivuokko on lisääntymiskyvytön risteymä, mutta se pystyy suikertavan juuristonsa avulla levittäytymään ja muodostamaan tiheitäkin klooneja. Kuten kuvastakin näkyy, jonkin verran pähkylöitä voi muodostua, mutta ne jäävät vaillinaisina itämättä. EH, Hattula, Sattula, Sattulantien laitametsikkö, 19.5.2012. Koko kuvasarja on samalta kasvupaikalta. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides – ternivuokko on lisääntymiskyvytön risteymä, mutta se pystyy suikertavan juuristonsa avulla levittäytymään ja muodostamaan tiheitäkin klooneja. Kuten kuvastakin näkyy, jonkin verran pähkylöitä voi muodostua, mutta ne jäävät vaillinaisina itämättä. EH, Hattula, Sattula, Sattulantien laitametsikkö, 19.5.2012. Koko kuvasarja on samalta kasvupaikalta. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides - ternivuokon kukkavarret ovat kukkineen noin 20-30 cm pitkiä ja paikalla olevia kantalajeja usein pitempiä. Kukkavarsissa on tavallisesti yksi tai kaksi, harvemmin kolme kukkaa. Taustalla näkyy toista kantalajia, keltavuokkoa. 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides – ternivuokon kukkavarret ovat kukkineen noin 20-30 cm pitkiä ja paikalla olevia kantalajeja usein pitempiä. Kukkavarsissa on tavallisesti yksi tai kaksi, harvemmin kolme kukkaa. Taustalla näkyy toista kantalajia, keltavuokkoa. 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides - ternivuokon kukat ovat selvästi keltavuokkoa vaaleamman keltaiset. Varsilehdet ovat ainakin kuvasarjan kasvupaikalla kolmilehtiset ja edelleen kolmilehdykkäiset. Sivulehdykät ovat valkovuokon tapaan mutta matalammin halkoiset. Kuvan oikeassa reunassa näkyy seuralaisena pystykiurunkannus, Corydalis solida. 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides – ternivuokon kukat ovat selvästi keltavuokkoa vaaleamman keltaiset. Varsilehdet ovat ainakin kuvasarjan kasvupaikalla kolmilehtiset ja edelleen kolmilehdykkäiset. Sivulehdykät ovat valkovuokon tapaan mutta matalammin halkoiset. Kuvan oikeassa reunassa näkyy seuralaisena pystykiurunkannus, Corydalis solida. 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides - ternivuokon aluslehdet ovat varsilehtien tavoin tavallisesti kolmilehtiset ja kolmilehdykkäiset. Lehtiruoti on noin 0,5-1,5 cm pitkä. Kukkavarret ovat usein punaruskeat ja kukkaperän pituus vaihtelee noin kahdesta neljään senttiin. 3.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides – ternivuokon aluslehdet ovat varsilehtien tavoin tavallisesti kolmilehtiset ja kolmilehdykkäiset. Lehtiruoti on noin 0,5-1,5 cm pitkä. Kukkavarret ovat usein punaruskeat ja kukkaperän pituus vaihtelee noin kahdesta neljään senttiin. 3.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides - ternivuokon kehälehtien määrä vaihtelee yleensä viidestä kuuteen. 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides – ternivuokon kehälehtien määrä vaihtelee yleensä viidestä kuuteen. 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides - ternivuokon kukka on yleensä noin 15-30 mm leveä. Jos kukkia on enemmän kuin yksi, muut kehittyvät ensimmäistä myöhemmin ja jäävät yleensä pienemmiksi. Kehälehdet ovat yleensä noin 7-15 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 5-10 mm leveät. Heteiden ponnet ovat kehälehtiä tummemman keltaiset. 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides – ternivuokon kukka on yleensä noin 15-30 mm leveä. Jos kukkia on enemmän kuin yksi, muut kehittyvät ensimmäistä myöhemmin ja jäävät yleensä pienemmiksi. Kehälehdet ovat yleensä noin 7-15 mm pitkät ja leveimmältä kohtaa noin 5-10 mm leveät. Heteiden ponnet ovat kehälehtiä tummemman keltaiset. 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides - ternivuokon kehälehtien muodossa ja koossa on toisinaan vaihtelua ja epäsymmetriaa. Tämä ei tosin ole vain risteymän "yksinoikeus", vaan samaa esiintyy molemmilla kantalajeilla. 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa x ranunculoides – ternivuokon kehälehtien muodossa ja koossa on toisinaan vaihtelua ja epäsymmetriaa. Tämä ei tosin ole vain risteymän ”yksinoikeus”, vaan samaa esiintyy molemmilla kantalajeilla. 19.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto