Anemone nemorosa – valkovuokko

  • Anemone nemorosa L. – valkovuokko
  • Anemone L. – metsävuokot
  • Ranunculaceae – leinikkikasvit

Valkovuokko, Anemone nemorosa, on monivuotinen ruoho, jonka juurakko on lähellä maanpintaa suikertava, haarova ja väriltään ruskea. Varhain kuihtuvia aluslehtiä on tavallisesti 1-2. Niiden lapa on pituuttaan leveämpi, enintään 15 cm leveä, 3-osainen, lehdykät jakoisia tai halkoisia ja hampaisia sekä karvaisia. Kaljut tai harvakarvaiset kukkavarret nousevat yksittäin, harvoin kaksittain haarovasta juurakosta. Laajalle levittäytyvän juuriston vuoksi eri yksilöiden rajoja ei voi havaita. Varsien pituus kukkineen on noin 10-30 cm. Ruodillisia (ruoti 1-3,5 cm) varsilehtiä on tavallisesti 3 ja ne ovat 3-lehdykkäisiä. Lehdykät ovat karvaisia, lähes perättömiä tai lyhytperäisiä. Keskilehdykkä on 3-6 cm pitkä ja päästään 3-liuskainen ja hampainen. Sivulehdykät ovat syvään kaksijakoisia, liuskaisia ja hampaisia.

Kukat ovat varsissa lähes aina yksittäin ja hyvin harvoin kaksittain. Kukkaperä on 3-10 cm pitkä ja karvainen. Kukat ovat noin 2-4 cm leveitä. Kehälehtiä on tavallisesti 6-7 mutta määrä vaihtelee välillä 5-12. Väriltään ne ovat tavallisesti valkoiset, toisinaan ulkopinnaltaan enemmän tai vähemmän punertavat, punaiset tai sinipunaiset ja harvoin punasävyiset myös sisäpinnaltaan. Ulkopinnaltaan ne ovat kaljuja tai tyviosastaan vähäkarvaisia. Heteet ovat keltaiset. Nuokkuvan hedelmistön pähkylät ovat karvaisia ja 4-5 mm pitkiä, minkä lisäksi niiden ota on noin 1 mm. Normaali kukinta-aika on touko-kesäkuu.

Valkovuokko on alkuperäinen laji Suomessa ja sen pohjoisraja kulkee Keski-Pohjanmaan ja Kainuun eliömaakunnissa. Lisäksi se on vakiintunut tulokkaana Oulun Pohjanmaan ja Perä-Pohjanmaan eliömaakuntiin. Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Hämeen ja Etelä-Savon eliömaakunnista alkaen etelään laji on yleinen. Laji kasvaa pääasiassa lehdoissa, tuoreissa metsissä, metsänreunoissa, niityillä, puistoissa, pientareilla ja vastaavilla, riittävän avoimilla paikoilla. Se on rauhoitettu laji Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnissa. Muissa Pohjoismaissa valkovuokko kasvaa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Suomessa kasvaa luontaisena myös toinen valkovuokon kanssa samankaltainen laji, alppivuokko, A. trifolia. Sitä esiintyy harvinaisena vain Etelä-Hämeen eliömaakunnan Asikkalan harjuilla. Lajien selkeimmät erot löytyvät lehdyköistä ja heteiden väristä. Kun valkovuokon lehdykät ovat liuskaiset tai isohampaiset, alppivuokolla ne ovat ehyet ja sahalaitaiset. Valkovuokon heteet ovat keltaiset ja alppivuokon heteet ovat valkoiset. Yhteisillä kasvupaikoilla lajit myös risteytyvät keskenään. Valkovuokon ja alppivuokon risteymällä lehdet ovat alppivuokon kaltaiset, mutta lehdyköissä on muutamia liuskamaisia hampaita. Risteymän heteiden ponnet ovat vaaleankeltaiset. Joskus harvoin valkovuokko risteytyy myös varsin erinäköisen keltavuokon, A. ranunculoides, kanssa. Ternivuokoksi nimetyn risteymän kukat ovat vaaleankeltaiset.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle valkovuokon esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase Projekt).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Anemone nemorosa - valkovuokko kasvaa parhaimmillaan laajoina ja hyvin tiheinä kasvustoina. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, 11.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa – valkovuokko kasvaa parhaimmillaan laajoina ja hyvin tiheinä kasvustoina. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, 11.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa - valkovuokon kasvustoissa on eniten 6-kehälehtisiä kukkia, 7 on seuraavaksi yleisin luku ja 8-lukuisia on tässäkin kasvustossa vain muutamia. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, 8.5.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa – valkovuokon kasvustoissa on eniten 6-kehälehtisiä kukkia, 7 on seuraavaksi yleisin luku ja 8-lukuisia on tässäkin kasvustossa vain muutamia. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, 8.5.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa - valkovuokon sotilaallisen suora kukkarivistö metsänlaiteessa on hyvä esimerkki lähellä maanpintaa suikertavan juurakon vaikutuksesta. Kaikki kukkavarret ovat varmasti samaa yksilöä, mutta kehälehtien määrä vaihtelee kuudesta kahdeksaan, joten lehtien tietty määrä ei ole ainakaan perimässä. Merkille pantavaa on, että kukkavarsin lähellä ei aina ole ollenkaan aluslehtiä. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, 6.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa – valkovuokon sotilaallisen suora kukkarivistö metsänlaiteessa on hyvä esimerkki lähellä maanpintaa suikertavan juurakon vaikutuksesta. Kaikki kukkavarret ovat varmasti samaa yksilöä, mutta kehälehtien määrä vaihtelee kuudesta kahdeksaan, joten lehtien tietty määrä ei ole ainakaan perimässä. Merkille pantavaa on, että kukkavarsin lähellä ei aina ole ollenkaan aluslehtiä. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, 6.5.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa - valkovuokon ensimmäisenä lakastuvat aluslehdet ovat halkoisia, syvään jakoisia, liuskaisia ja hampaisia sekä yleensä pyöreämuotoisempia kuin varsilehdet. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, 11.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa – valkovuokon ensimmäisenä lakastuvat aluslehdet ovat halkoisia, syvään jakoisia, liuskaisia ja hampaisia sekä yleensä pyöreämuotoisempia kuin varsilehdet. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, 11.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa - valkovuokon varsilehdet ovat kolmilehdykkäisiä ja lähes perättömiä. Keskilehdykkä on tavallisesti pisin ja kapeahko, päästään kolmiliuskainen ja hampainen. Sivulehdykät ovat syvään halkoiset ja siten kaksiosaiset sekä kärjestään enemmän tai vähemmän liuskaiset ja hampaiset. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, 18.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa – valkovuokon varsilehdet ovat kolmilehdykkäisiä ja lähes perättömiä. Keskilehdykkä on tavallisesti pisin ja kapeahko, päästään kolmiliuskainen ja hampainen. Sivulehdykät ovat syvään halkoiset ja siten kaksiosaiset sekä kärjestään enemmän tai vähemmän liuskaiset ja hampaiset. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, 18.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa - valkovuokon kehälehtien määrä on tavallisesti 6 tai 7, mutta vaihtelukirjoa riittää kuitenkin välillä 5-12. Lisäpuuhaa Etelä-Suomen lähiluonnossa: Kuka löytää kasvustoja tallomatta vuokon, jossa on vähiten tai eniten valkoisia kehälehtiä. Tässä 9-kehälehtinen kukka, joka on löydettävissä lähes varmasti. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, 11.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa – valkovuokon kehälehtien määrä on tavallisesti 6 tai 7, mutta vaihtelukirjoa riittää kuitenkin välillä 5-12. Lisäpuuhaa Etelä-Suomen lähiluonnossa: Kuka löytää kasvustoja tallomatta vuokon, jossa on vähiten tai eniten valkoisia kehälehtiä. Tässä 9-kehälehtinen kukka, joka on löydettävissä lähes varmasti. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, 11.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa - valkovuokon nimensä mukaiset kehälehdet vaihtelevat lukumääränsä lisäksi myös toisinaan väriltään. Erityisesti kehälehtien ulkopinnat mutta toisinaan myös sisäpuolet voivat vaihdella lähes kaikissa punaisen ja sinipunaisen sävyissä. Väri saattaa myös lisääntyä kukan vanhetessa. A, Jomala, Ramsholm, 25.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa – valkovuokon nimensä mukaiset kehälehdet vaihtelevat lukumääränsä lisäksi myös toisinaan väriltään. Erityisesti kehälehtien ulkopinnat mutta toisinaan myös sisäpuolet voivat vaihdella lähes kaikissa punaisen ja sinipunaisen sävyissä. Väri saattaa myös lisääntyä kukan vanhetessa. A, Jomala, Ramsholm, 25.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa - valkovuokon kasvupoikkeama, jolla on vain kuriositeettinen merkitys, mutta se ei vähennä näkymän mielenkiintoisuutta. Kehälehtien ja varsilehtien suunnittelussa on sattunut pikku sekaannus ja 9-kehälehtisen kukan yhdestä kehälehdestä on puoliksi tullut varsilehti suonitusta, laidan hammastusta ja karvoitusta myöten. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, 18.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa – valkovuokon kasvupoikkeama, jolla on vain kuriositeettinen merkitys, mutta se ei vähennä näkymän mielenkiintoisuutta. Kehälehtien ja varsilehtien suunnittelussa on sattunut pikku sekaannus ja 9-kehälehtisen kukan yhdestä kehälehdestä on puoliksi tullut varsilehti suonitusta, laidan hammastusta ja karvoitusta myöten. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, 18.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa - valkovuokon hedelmistö on nuokkuva ja noin 4-5 mm pitkissä, karvaisissa pähkylöissä on 1 mm:n ota. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, 1.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Anemone nemorosa – valkovuokon hedelmistö on nuokkuva ja noin 4-5 mm pitkissä, karvaisissa pähkylöissä on 1 mm:n ota. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, 1.6.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto