Linaria vulgaris – keltakannusruoho

  • Linaria vulgaris Mill. – keltakannusruoho
  • Linaria Mill. – kannusruohot
  • Plantaginaceae – ratamokasvit (aikaisemmin Schrophulariaceae – naamakukkaiskasvit)

Keltakannusruoho, Linaria vulgaris, on monivuotinen, pysty ja tanakkavartinen ruoho, joka on tavallisesti noin 20-70 cm korkea, mutta voi toisinaan yltää metrinkin pituuteen. Juurakko on vankka, puutunut ja haarova sekä juurisilmuinen synnyttäen monivartisia kasvustoja. Varret ovat haarattomat tai latvan kukinto-osastaan runsaastikin haarovat. Ne ovat liereät, vihreäsävyiset tai tyveltä punaruskehtavat ja kaljut tai yläosastaan nystykarvaiset.

Lehdet ovat ruodittomat ja valtaosalla vartta tiheästi ja kierteisesti. Varren tyviosassa ne voivat olla myös kiehkuroina ja latvassa sekä kukintohaaroissa myös vastakkaisesti. Lehtilapa on varsinkin alempana suikea tai kapean vastapuikea ja ylempänä lähes tai aivan tasasoukka. Kärki on terävä ja tyvi suippeneva. Lapa on lähinnä sinivihreä, kalju ja laidoiltaan ehyt sekä kapeasti alaspäin kiertynyt. Se on tavallisesti noin 2-6 cm pitkä ja noin 1-8 mm leveä.

Kukinto on varren tai haarojen kärjessä oleva, tiheä latvaterttu, joka on yleensä noin 5-12 cm pitkä ja noin 2-4 cm leveä. Siinä on kierteisesti useimmiten noin 5-30 kukkaa. Tertturanka on tavallisesti tiheään nystykarvainen. Kukat ovat yksittäin tukilehtiensä hangassa. Tukilehdet ovat varsilehtien kaltaiset mutta noin 5-10 mm pitkät ja noin 0,5-1 mm leveät. Kukkaperä on noin 2-8 mm pitkä ja nystykarvainen tai kaljuhko. Verhiö on yleensä noin 3-6 mm pitkä, 5-liuskainen ja kukkaperän tavoin karvainen tai kaljuhko. Liuskat ovat lähinnä puikeat, päästään lyhyesti suipon teräväkärkiset ja noin 2,5-5 mm pitkät sekä leveimmältä kohtaa noin 1-2 mm leveät.

Teriö on huulimainen, yhdislehtinen ja kannuksellinen sekä vaalean- tai kirkkaankeltainen. Se on pystyn ylähuulen kärjestä kannuksen kärkeen yleensä noin 25-33 mm pitkä. Ylähuuli on 2-liuskainen ja noin 10-13 mm pitkä. Alahuuli on 3-liuskainen ja noin 7-9 mm pitkä. Sen tyvellä on iso, punakeltainen ja karvainen pullistuma, joka sulkee teriön nielun. Alahuulessa oleva kannus on lähinnä kartiomainen, lähes suora tai eteenpäin kaareva ja pitkän kapeakärkinen sekä tavallisesti noin 10-13 mm pitkä. Joskus harvoin kannus voi puuttua kokonaan tai samassa teriössä voi olla jopa viisi kannusta.

Piiloon jääviä heteitä on 4. Niistä kaksi on pitempää ja kaksi lyhyempää. Ne ovat noin 8-12 mm pitkät ja kiinnittyneet teriön tyviosaan. Palhot ovat lähes tai aivan valkoiset ja ponnet keltaiset. Sikiäin on kehänpäällinen ja sen tyvellä on rengasmainen mesiäinen. Emi on 1-vartaloinen, valkoinen ja noin 8-10 mm pitkä. Sen kärjessä oleva luotti on hyvin lyhyt ja lähes levymäinen tai matalan pallomainen. Hedelmä on munamainen tai pitkänpyöreä, lovipäinen ja kalju kota, joka on kypsänä kellanvaalea tai -ruskea ja yleensä noin 5-11 mm pitkä sekä noin 5-7 mm leveä. Emin vartalo luotteineen säilyy kuivuneena pitkään kodan kärjessä. Kota avautuu kärjestään hammasluomaisesti eli saumat aukeavat hammasmaisesti. Siemenet ovat kiekkomaiset, siipipalteiset, nystermäiset ja tummanruskeat sekä läpimitaltaan noin 2-3 mm. Normaali kukinta-aika on kesäkuun loppupuolelta syyskuulle.

Keltakannusruoho on Suomessa alkuperäinen Ahvenanmaalla ja etelä- sekä länsirannikolla. Muualla Suomessa se on vakiintunut uustulokas. Se on etelästä päin yleinen suunnilleen Oulun Pohjanmaan ja Kainuun eliömaakuntiin saakka sekä harvinaisempi tai harvinainen siitä pohjoiseen päin. Havaintoja on kertynyt kaikista eliömaakunnista. Kasvupaikkoina ovat lähinnä hiekkaiset ja soraiset merenrannat, kalliot, pientareet, tien- ja radanvarret, pellot ja niiden laiteet, kylvönurmet ja muut asutuksen lähialueet sekä joutomaat ja maankäsittelyalueet. Lajia on myös käytetty ja käytetään jossain määrin edelleen koristekasvina. Muissa Pohjoismaissa keltakannusruoho kasvaa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Kannusruohojen teriörakenne on hyvin sulkeutunut. Alahuulen pullistuman sulkeman nielun aukaiseminen vaatii niin paljon voimaa, että se onnistuu yleensä vain kimalaisilta, jotka voivat käyttää omaa painoaan ja paksua ruumistaan mesilähteelle tunkeutumisessa hyväkseen. Samalla, kun ne työntävät imukärsänsä kannukseen, johon mesiäinen valuttaa mettään, niiden pääpuoli osuu heteiden ponsiin ja emin luottiin pölyttäen kukan. Keltakannusruoho on useiden perhosten toukka-aikaista ravintoa. Ihmiset ovat hakeneet siitä valmistetulla rohdoksella apua mm. vatsa- ja munuaisvaivoihin sekä suonikohjuihin. Kasvin ainesosilla on ilmeisesti myös desinfioivaa ja diureettista eli nestettä poistavaa vaikutusta. Niinpä sitä on käytetty myös märkivien haavojen, ihosairauksien ja ns. turvotuksen hoitoon. Teriöt soveltuvat ruokien syötäväksi koristeeksi, ja mesikannus antaa makeaa lisämakua. Keltakannusruohosta saa lankojen värjäyksessä harmaanvihreää väriä.

Suomessa esiintyy vakiintuneena ja harvinaisehkona uustulokkaana juovakannusruoho, L. repens, jota ei pienten, noin 8-15 mm pitkien, valkoisten ja sinipunaraitaisten kukkiensa vuoksi sekoita keltakannusruohoon. Lajit kuitenkin risteytyvät keskenään ja risteymä, sinekannusruoho, L. xsepium, voi esiintyä myös itsenäisesti ilman kantalajiensa seuraa. Risteymän teriö on yleensä nimensä mukaisesti lähes tasaisen sinertävä, joka suhteessa kookkaampi ja jopa 23 mm pitkä. Huomattavasti harvinaisempana ja satunnaisempana on viime vuosikymmenillä tavattu myös paria muuta kannusruohoa, härmäkannusruohoa, L. genistifolia ja sirokannusruohoa (vanhalta nimeltään tarhakannusruoho), L. incarnata. Härmäkannusruohonkin teriö on keltainen. Nimialalajilla, pikkuhärmäkannusruoholla, subsp. genistifolia, se on noin 13-22 mm pitkä ja hyvin ohuen ja pitkän kannuksen osuus kokonaispituudesta on huomattava. Sen lehdet ovat noin 3-15 mm leveät. Toisen Suomessa tavatun alalajin, isohärmäkannusruohon, subsp. dalmatica, teriö on noin 20-50 mm pitkä ja varsinkin alemmat lehdet ovat ainakin osittain sepivät, puikeat, suippo- ja teräväkärkiset sekä noin 10-40 mm leveät. Sirokannusruoho on yksivuotinen ja sen teriö on noin 18-22 mm pitkä sekä sinipunainen.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle keltakannusruohon esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Linaria vulgaris - keltakannusruohon haarova ja silmuinen juurakko kasvattaa monivartisia yksilöitä. EH, Hämeenlinna, Majalahti, Louhoksentien varren maanläjitysalue, 21.8.2010. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris – keltakannusruohon haarova ja silmuinen juurakko kasvattaa monivartisia yksilöitä. EH, Hämeenlinna, Majalahti, Louhoksentien varren maanläjitysalue, 21.8.2010. Copyright Hannu Kämäräinen.

Linaria vulgaris – keltakannusruoho on monivuotinen, pysty ja tanakkavartinen ruoho, joka on tavallisesti noin 20-70 cm korkea. Varret ovat haarattomat tai latvan kukinto-osastaan runsaastikin haarovat. Laji on alkuperäinen Ahvenanmaalla ja etelä- sekä länsirannikolla. Muualla Suomessa se on vakiintunut uustulokas. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Sampo, Sammonojantien ja Ali-Raakkulantien kulmauksessa olevan entisen peltoalueen laide, 14.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.

Linaria vulgaris - keltakannusruohon kukinto on varren tai haarojen kärjessä oleva, tiheä latvaterttu, joka on yleensä noin 5-12 cm pitkä ja noin 2-4 cm leveä. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Sampo, Sammonojantien ja Ali-Raakkulantien kulmauksessa olevan entisen peltoalueen laide, 14.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris – keltakannusruohon kukinto on varren tai haarojen kärjessä oleva, tiheä latvaterttu, joka on yleensä noin 5-12 cm pitkä ja noin 2-4 cm leveä. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Sampo, Sammonojantien ja Ali-Raakkulantien kulmauksessa olevan entisen peltoalueen laide, 14.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris - keltakannusruohon latvatertussa on kierteisesti useimmiten noin 5-30 kukkaa. Teriö on huulimainen, yhdislehtinen ja kannuksellinen sekä vaalean- tai kirkkaankeltainen. Se on pystyn ylähuulen kärjestä kannuksen kärkeen yleensä noin 25-33 mm pitkä. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, Hirsimäenkadun laitaruohikko Myllyojan länsipuolella, 26.6.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris – keltakannusruohon latvatertussa on kierteisesti useimmiten noin 5-30 kukkaa. Teriö on huulimainen, yhdislehtinen ja kannuksellinen sekä vaalean- tai kirkkaankeltainen. Se on pystyn ylähuulen kärjestä kannuksen kärkeen yleensä noin 25-33 mm pitkä. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, Hirsimäenkadun laitaruohikko Myllyojan länsipuolella, 26.6.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris - keltakannusruohon teriön ylähuuli on kaksiliuskainen ja noin 10-13 mm pitkä. Alahuuli on kolmiliuskainen ja noin 7-9 mm pitkä. Sen tyvellä on iso, punakeltainen ja karvainen pullistuma, joka sulkee teriön nielun. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Sampo, Sammonojantien ja Ali-Raakkulantien kulmauksessa olevan entisen peltoalueen laide, 14.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris – keltakannusruohon teriön ylähuuli on kaksiliuskainen ja noin 10-13 mm pitkä. Alahuuli on kolmiliuskainen ja noin 7-9 mm pitkä. Sen tyvellä on iso, punakeltainen ja karvainen pullistuma, joka sulkee teriön nielun. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Sampo, Sammonojantien ja Ali-Raakkulantien kulmauksessa olevan entisen peltoalueen laide, 14.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris - keltakannusruohon alahuulessa oleva kannus on lähinnä kartiomainen, melkein suora tai eteenpäin kaareva ja pitkän kapeakärkinen sekä tavallisesti noin 10-13 mm pitkä. Paahteisilla kasvupaikoilla monien lajien suorassa auringossa olevat vihreät osat muuttuvat ainakin osittain punaruskeiksi. EK, Kotka, Halla, saaren laaja, sorapohjainen puutavaran varastointialue, 28.6.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris – keltakannusruohon alahuulessa oleva kannus on lähinnä kartiomainen, melkein suora tai eteenpäin kaareva ja pitkän kapeakärkinen sekä tavallisesti noin 10-13 mm pitkä. Paahteisilla kasvupaikoilla monien lajien suorassa auringossa olevat vihreät osat muuttuvat ainakin osittain punaruskeiksi. EK, Kotka, Halla, saaren laaja, sorapohjainen puutavaran varastointialue, 28.6.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris - keltakannusruohon heteet ja emi jäävät piiloon teriön nielun sulkevan, alahuulen turpean pullistuman taakse. Yleensä vain kimalaiset kykenevät painamaan pullistuman alas ja työntämään imukärsänsä kannukseen. Samalla niiden päänseutu osuu ponsiin ja luottiin hoitaen pölytyksen. Kuvassa peukalo on paljastanut teriön salat. Neljästä heteestä kaksi on pitempää ja kaksi lyhyempää. Ne ovat noin 8-12 mm pitkät ja kiinnittyneet teriön tyviosaan. Emi on yksivartaloinen ja noin 8-10 mm pitkä. Sen kärjessä oleva luotti on hyvin lyhyt ja lähes levymäinen tai matalan pallomainen. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, Hirsimäenkadun laitaruohikko Myllyojan länsipuolella, 26.6.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris – keltakannusruohon heteet ja emi jäävät piiloon teriön nielun sulkevan, alahuulen turpean pullistuman taakse. Yleensä vain kimalaiset kykenevät painamaan pullistuman alas ja työntämään imukärsänsä kannukseen. Samalla niiden päänseutu osuu ponsiin ja luottiin hoitaen pölytyksen. Kuvassa peukalo on paljastanut teriön salat. Neljästä heteestä kaksi on pitempää ja kaksi lyhyempää. Ne ovat noin 8-12 mm pitkät ja kiinnittyneet teriön tyviosaan. Emi on yksivartaloinen ja noin 8-10 mm pitkä. Sen kärjessä oleva luotti on hyvin lyhyt ja lähes levymäinen tai matalan pallomainen. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, Hirsimäenkadun laitaruohikko Myllyojan länsipuolella, 26.6.2022. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris - keltakannusruohon kota on munamainen tai pitkänpyöreä, lovipäinen ja kalju. Se on kypsänä kellanvaalea tai -ruskea ja yleensä noin 5-11 mm pitkä sekä noin 5-7 mm leveä. Emin vartalo luotteineen säilyy kuivuneena pitkään kodan kärjessä. V, Naantali, sataman viljavarastoalue, Satamatien varren käytöstä pois jäänyt ratapohja lähellä viljan siltakuljetinta, 12.7.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris – keltakannusruohon kota on munamainen tai pitkänpyöreä, lovipäinen ja kalju. Se on kypsänä kellanvaalea tai -ruskea ja yleensä noin 5-11 mm pitkä sekä noin 5-7 mm leveä. Emin vartalo luotteineen säilyy kuivuneena pitkään kodan kärjessä. V, Naantali, sataman viljavarastoalue, Satamatien varren käytöstä pois jäänyt ratapohja lähellä viljan siltakuljetinta, 12.7.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris - keltakannusruohon kukinnon muita yksityiskohtia on helpompi tarkastella hedelmävaiheessa, kun kookkaat ja tiheässä olevat teriöt eivät peitä niitä. Kukkaperä on noin 2-8 mm pitkä. Sen tyvellä on tukilehti, joka on muuten varsilehtien kaltainen mutta vain noin 5-10 mm pitkä ja noin 0,5-1 mm leveä. Verhiö on yleensä noin 3-6 mm pitkä ja viisiliuskainen. Liuskat ovat lähinnä puikeat, noin 2,5-5 mm pitkät ja noin 1-2 mm leveät. Kukintoranka ja usein varren yläosa, kukkaperä ja verhiökin ovat nystykarvaiset. EH, Hämeenlinna, keskusta, Hämeen linnan pohjoispuoli, vallihaudan reuna, 24.8.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris – keltakannusruohon kukinnon muita yksityiskohtia on helpompi tarkastella hedelmävaiheessa, kun kookkaat ja tiheässä olevat teriöt eivät peitä niitä. Kukkaperä on noin 2-8 mm pitkä. Sen tyvellä on tukilehti, joka on muuten varsilehtien kaltainen mutta vain noin 5-10 mm pitkä ja noin 0,5-1 mm leveä. Verhiö on yleensä noin 3-6 mm pitkä ja viisiliuskainen. Liuskat ovat lähinnä puikeat, noin 2,5-5 mm pitkät ja noin 1-2 mm leveät. Kukintoranka ja usein varren yläosa, kukkaperä ja verhiökin ovat nystykarvaiset. EH, Hämeenlinna, keskusta, Hämeen linnan pohjoispuoli, vallihaudan reuna, 24.8.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris - keltakannusruohon lehdet ovat valtaosalla vartta tiheästi ja kierteisesti. Varren tyviosassa ne voivat olla kuvassa olevan yksilön tavoin myös kiehkuroina ja latvassa sekä kukintohaaroissa myös vastakkaisesti. EH, Hämeenlinna, Keinusaari, radanvarsi Viipurintien sillan kaakkoispuolella, 16.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris – keltakannusruohon lehdet ovat valtaosalla vartta tiheästi ja kierteisesti. Varren tyviosassa ne voivat olla kuvassa olevan yksilön tavoin myös kiehkuroina ja latvassa sekä kukintohaaroissa myös vastakkaisesti. EH, Hämeenlinna, Keinusaari, radanvarsi Viipurintien sillan kaakkoispuolella, 16.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris - keltakannusruohon lehtilapa on varsinkin alempana suikea tai kapean vastapuikea ja ylempänä lähes tai aivan tasasoukka sekä lähinnä sinivihreä. Se on tavallisesti noin 2-6 cm pitkä ja noin 1-8 mm leveä. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Mäkelän teollisuusalue, Takumäentien laitaruohikko Tölkkimäentien risteyksen itäpuolella, 29.6.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris – keltakannusruohon lehtilapa on varsinkin alempana suikea tai kapean vastapuikea ja ylempänä lähes tai aivan tasasoukka sekä lähinnä sinivihreä. Se on tavallisesti noin 2-6 cm pitkä ja noin 1-8 mm leveä. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Mäkelän teollisuusalue, Takumäentien laitaruohikko Tölkkimäentien risteyksen itäpuolella, 29.6.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris - keltakannusruohon lehtilavan kärki on terävä ja tyvi suippeneva mutta ruoditon. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Sampo, Sammonojantien ja Ali-Raakkulantien kulmauksessa olevan entisen peltoalueen laide, 14.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris – keltakannusruohon lehtilavan kärki on terävä ja tyvi suippeneva mutta ruoditon. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Sampo, Sammonojantien ja Ali-Raakkulantien kulmauksessa olevan entisen peltoalueen laide, 14.7.2018. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris - keltakannusruohon lehti on molemmin puolin kalju ja laidoiltaan ehyt sekä kapeasti alaspäin kiertynyt. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Mäkelän teollisuusalue, Takumäentien laitaruohikko Tölkkimäentien risteyksen itäpuolella, 29.6.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Linaria vulgaris – keltakannusruohon lehti on molemmin puolin kalju ja laidoiltaan ehyt sekä kapeasti alaspäin kiertynyt. EH, Hämeenlinna, Pullerinmäki, Mäkelän teollisuusalue, Takumäentien laitaruohikko Tölkkimäentien risteyksen itäpuolella, 29.6.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto