Primula veris – kevätesikko

  • Primula veris L. – kevätesikko
  • Primula L. – esikot
  • Primulaceae – esikkokasvit

Kevätesikko, Primula veris, on monivuotinen, 15-40 cm korkea, pysty ruoho ja ruusukkeellinen vanakasvi, jonka juurakko on lyhyt, pysty tai vino ja monijuurinen. Monilehtisen tyviruusukkeen lehdet ovat noin 10-20 cm pitkiä. Lehtilapa on pitkänpuikea ja tavallisesti tylpähkö- tai herttatyvinen, pyöreähköpäinen, noin 6-9 cm pitkä ja 3-5 cm leveä, leveimmillään lavan tyviosasta. Lehden laita on epäsäännöllisesti nirhainen ja tylppähampainen. Lehden yläpinta on hyvin lyhyesti nystykarvainen ja alapinta harmahtavanvihreä ja erityisesti nuorena tiheäkarvainen. Lehtilapa vaihtuu ilman selvää rajaa ja alaspäin kaveten siipipalteiseksi lehtiruodiksi, jonka pituus vaihtelee ollen lehtilapaa lyhyempi, suurin piirtein samanpituinen tai sitä pitempi. Kukintovana on lehdetön sekä tiheästi ja lyhyehkösti nystykarvainen. Vanoja on ruusukkeessa yleensä yksi, mutta toisinaan niitä on kaksi kolmekin.

Kukinto on toispuoleinen, yksinkertainen sarja, jossa on tavallisesti 5-20 perällistä ja tukilehdellistä kukkaa. Tukilehdet ovat hyvin kapeat, neulasmaiset ja noin 5 mm pitkät. Kukkaperien pituus on noin 10-20 mm. Molemmat ovat tiheästi karvaisia ja nystykarvaisia. Verhiö on väljän kellomainen, viisisärmäinen ja kärjestä viisiliuskainen Se on noin 15 mm pitkä ja yksivärisen vaaleanvihreä tai kellertävänvihreä sekä hyvin tiheästi ja lyhyesti nystykarvainen. Teriö on yhdislehtinen, suppilomainen ja tuoksuva sekä noin 20 mm pitkä, josta kapean torven osuus on reilut 10 mm. Teriön kärki on maljamainen ja viisiliuskainen. Liuskojen kärjet ovat lovipäiset. Teriö on yleensä noin 8-15 mm leveä. Se on väriltään kirkkaankeltainen ja liuskojen tyviosassa ovat pyöreähköt tai soikeahkot, oranssit täplät. Heteitä on 5 ja emiö on yhdislehtinen sekä 1-vartaloinen ja -luottinen. Hedelmä on pyöreähkön pullea, noin 10 mm pitkä kota, joka jää kokonaan verhiön suojaan. Siemenet ovat läpimitaltaan noin 1 mm, litteitä, tummia ja nystermäisiä. Normaali kukinta-aika on touko-kesäkuu.

Kevätesikko on alkuperäinen laji Suomessa ja se on yleinen Ahvenanmaan ja Varsinais-Suomen sekä harvinainen Uudenmaan, Satakunnan ja Etelä-Hämeen eliömaakunnissa. Lisäksi lajia esiintyy tulokkaana ja erityisesti puutarhakarkulaisena monin paikoin Pohjois-Suomeen saakka. Laji kasvaa Suomessa lehto- ja lehdesniityillä, muuten rehevillä ranta- ym. niityillä, lehdoissa, metsänreunoissa ja etenkin Ahvenanmaalla myös kedoilla, tienvarsilla ja pientareilla. Laji on Ahvenanmaan maakuntakukka. Muissa Pohjoismaissa kevätesikko kasvaa yleisenä Tanskassa ja Etelä-Ruotsissa sekä harvinaisena Etelä-Norjassa. Niin Ruotsissa kuin Norjassakin sitä tavataan laajasti viljelykarkulaisena luontaisen alueensa ulkopuolella.

Suomessa tavataan tulokkaana ja viljelykarkulaisena lehtoesikkoa, P. elatior, jonka vanha nimi on etelänkevätsesikko. Vanha nimi ilmentääkin sen samankaltaisuutta kevätesikon kanssa. Lehtoesikon lehdet ovat soikeat ja suippo- tai pyöreähkötyviset sekä laidoiltaan terävänirhaiset. Teriö on väriltään vaaleankeltainen ja liuskojen tyvellä on tummankeltainen, toisinaan oranssiin vivahtava rinkula. Verhiö on lieriömäinen tai kapean kellomainen, särmistään ja liuskoistaan vihreä sekä muualta vaaleampi, kun se kevätesikolla on väljän kellomainen ja yleensä yksivärinen. Kota on, toisin kuin kevätesikolla, lieriömäinen ja verhiöstä ulkoneva.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle kevätesikon esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Primula veris - kevätesikko kukkii suotuisilla niityillä laajasti ja näyttävästi. A, Lemland, Herröskatan, luonnonsuojelualue, 26.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris – kevätesikko kukkii suotuisilla niityillä laajasti ja näyttävästi. A, Lemland, Herröskatan, luonnonsuojelualue, 26.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris - kevätesikko viihtyy hyvin myös avokallioisilla kedoilla. A, Lemland, Herröskatan, luonnonsuojelualue, 26.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris – kevätesikko viihtyy hyvin myös avokallioisilla kedoilla. A, Lemland, Herröskatan, luonnonsuojelualue, 26.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris - kevätesikon kasvupaikoilla voi tavata myös seljakämmekän, Dactylorhiza sambucina ja papelorikon, Saxifraga granulata. A, Lemland, Herröskatan, luonnonsuojelualue, 26.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris – kevätesikon kasvupaikoilla voi tavata myös seljakämmekän, Dactylorhiza sambucina ja papelorikon, Saxifraga granulata. A, Lemland, Herröskatan, luonnonsuojelualue, 26.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris - kevätesikon lehdettömät kukkavanat ovat noin 15-40 cm korkeat. Kukinto on toispuoleinen, yksinkertainen sarja. A, Lemland, Herröskatan, luonnonsuojelualue, 26.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris – kevätesikon lehdettömät kukkavanat ovat noin 15-40 cm korkeat. Kukinto on toispuoleinen, yksinkertainen sarja. A, Lemland, Herröskatan, luonnonsuojelualue, 26.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris - kevätesikon lehtiruusukkeista kasvaa yleensä yksi kukkavana, mutta toisinaan niitä on kaksi tai kolmekin. A, Lemland, Herröskatan, luonnonsuojelualue, 26.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris – kevätesikon lehtiruusukkeista kasvaa yleensä yksi kukkavana, mutta toisinaan niitä on kaksi tai kolmekin. A, Lemland, Herröskatan, luonnonsuojelualue, 26.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris - kevätesikon vanassa on tavallisesti viidestä kymmeneen kukkaa, mutta määrä saattaa joskus nousta jopa kolmeenkymmeneen. V, Turku, Iso-Heikkilä, Härkämäki, ketorinne, 28.5.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris – kevätesikon vanassa on tavallisesti viidestä kymmeneen kukkaa, mutta määrä saattaa joskus nousta jopa kolmeenkymmeneen. V, Turku, Iso-Heikkilä, Härkämäki, ketorinne, 28.5.2021. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris - kevätesikon teriön kärki on maljamainen ja yleensä noin 8-15 mm leveä. Se on väriltään kirkkaankeltainen. Itsepölytyksen estämiseksi hetiön ja emiön aktiivisuus on tavallisesti eriaikainen. Kun yksivartaloinen emi nostaa pyöreän luottinsa teriön suuaukolle, heteet vain vaivoin näkyvät kapean teriötorven pohjalla. A, Jomala, Ramsholm, luonnonsuojelualue, 25.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris – kevätesikon teriön kärki on maljamainen ja yleensä noin 8-15 mm leveä. Se on väriltään kirkkaankeltainen. Itsepölytyksen estämiseksi hetiön ja emiön aktiivisuus on tavallisesti eriaikainen. Kun yksivartaloinen emi nostaa pyöreän luottinsa teriön suuaukolle, heteet vain vaivoin näkyvät kapean teriötorven pohjalla. A, Jomala, Ramsholm, luonnonsuojelualue, 25.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris - kevätesikon teriö on viisiliuskainen. Liuskojen kärjet ovat lovipäiset. Niiden tyvellä ovat pyöreähköt tai soikeat, oranssit täplät. Siitepölyn vapautumisvaiheessa kukan viisi hedettä ovat nousseet teriön suuaukolle tiiviiksi ryhmäksi emin ympärille peittäen sen kokonaan. Tämän kuvaparin esittämä emin ja heteiden vuorottelu estää tehokkaasti itsepölytyksen. A, Lemland, Herröskatan, luonnonsuojelualue, 26.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris – kevätesikon teriö on viisiliuskainen. Liuskojen kärjet ovat lovipäiset. Niiden tyvellä ovat pyöreähköt tai soikeat, oranssit täplät. Siitepölyn vapautumisvaiheessa kukan viisi hedettä ovat nousseet teriön suuaukolle tiiviiksi ryhmäksi emin ympärille peittäen sen kokonaan. Tämän kuvaparin esittämä emin ja heteiden vuorottelu estää tehokkaasti itsepölytyksen. A, Lemland, Herröskatan, luonnonsuojelualue, 26.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris - kevätesikon kukinnon tukilehdet ovat hyvin kapeat, neulasmaiset ja noin 5 mm pitkät. Kukkaperien pituus on noin 10-20 mm. Verhiö on väljän kellomainen, viisisärmäinen ja kärjestä viisiliuskainen. Se on noin 15 mm pitkä ja yksivärisen vaaleanvihreä tai kellertävänvihreä sekä hyvin tiheästi ja lyhyesti nystykarvainen. Teriö on yhdislehtinen ja noin 20 mm pitkä. A, Jomala, Ramsholm, luonnonsuojelualue, 25.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris – kevätesikon kukinnon tukilehdet ovat hyvin kapeat, neulasmaiset ja noin 5 mm pitkät. Kukkaperien pituus on noin 10-20 mm. Verhiö on väljän kellomainen, viisisärmäinen ja kärjestä viisiliuskainen. Se on noin 15 mm pitkä ja yksivärisen vaaleanvihreä tai kellertävänvihreä sekä hyvin tiheästi ja lyhyesti nystykarvainen. Teriö on yhdislehtinen ja noin 20 mm pitkä. A, Jomala, Ramsholm, luonnonsuojelualue, 25.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris - kevätesikon kota jää kokonaan verhiön suojiin. A, Jomala, Ramsholm, luonnonsuojelualue, 7.6.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris – kevätesikon kota jää kokonaan verhiön suojiin. A, Jomala, Ramsholm, luonnonsuojelualue, 7.6.2014. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris - kevätesikko 10.7.2022 A, Finström, Bastö, N-kärki, NE-kulma, Ekudden, tammi- ja saarnivaltainen niemi, jonka W-puolisko lammashakana ja E-puoliskossa neljä lomamökkiä ja sauna, mökkien ja rannan välinen puustoinen niitty, YKJ 6711374:3107148. Kuva Hannu Kämäräinen.
Primula veris – kevätesikko 10.7.2022 A, Finström, Bastö, N-kärki, NE-kulma, Ekudden, tammi- ja saarnivaltainen niemi, jonka W-puolisko lammashakana ja E-puoliskossa neljä lomamökkiä ja sauna, mökkien ja rannan välinen puustoinen niitty, YKJ 6711374:3107148. Kuva Hannu Kämäräinen.
Primula veris - kevätesikon ruusukkeena olevat lehdet ovat noin 10-20 cm pitkät. Lehtiruoti on siipipalteinen ja lapa pitkänpuikea, tyveltään yleensä tylpähkö tai herttamainen ja laidoiltaan epäsäännöllisesti nirhainen tai tylppähampainen. A, Lemland, Herröskatan, luonnonsuojelualue, 26.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris – kevätesikon ruusukkeena olevat lehdet ovat noin 10-20 cm pitkät. Lehtiruoti on siipipalteinen ja lapa pitkänpuikea, tyveltään yleensä tylpähkö tai herttamainen ja laidoiltaan epäsäännöllisesti nirhainen tai tylppähampainen. A, Lemland, Herröskatan, luonnonsuojelualue, 26.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris - kevätesikon ruusukelehden alapinta on harmahtavanvihreä ja erityisesti nuorena tiheäkarvainen. A, Jomala, Ramsholm, luonnonsuojelualue, 25.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Primula veris – kevätesikon ruusukelehden alapinta on harmahtavanvihreä ja erityisesti nuorena tiheäkarvainen. A, Jomala, Ramsholm, luonnonsuojelualue, 25.5.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto