- Scleranthus annuus L. – viherjäsenruoho
- subsp. annuus – höröjäsenruoho
- Scleranthus L. – jäsenruohot
- Caryophyllaceae – kohokkikasvit
Viherjäsenruoho, Scleranthus annuus, jakautuu kahteen alalajiin, harittavahaaraiseen höröjäsenruohoon, subsp. annuus ja kasvutavaltaan tiiviiseen ja pystyyn suppujäsenruohoon, subsp. polycarpos. Tässä esiteltävä höröjäsenruoho on tieteellisen lajinimensä mukaisesti yksivuotinen tai toisinaan kaksivuotinen, varsiltaan yleensä hajanainen, rento ja koheneva tai harvemmin pysty ruoho. Sen pääjuuri on tavallisesti pysty, hoikka ja haarova. Kukattomia versoja ei yleensä kasva. Kukalliset versot ovat harvoin yksittäin, useimmiten useamman varren ryhmänä. Toisinaan kasvustot ovat mattomaisen tiheitä. Versot ovat tavallisesti noin 5-20 cm pitkät, vihreät tai toisinaan sinipunaiset ja useimmiten leveästi haarovat. Ne ovat toispuolisesti kähäräkarvaiset. Varsien keskiosan nivelten väli on tavallisesti 10-30 mm.
Lehdet ovat varren nivelkohdissa tyveltään yhdiskasvuisesti ja ruodittomasti vastakkain. Ne ovat vihreät, lähes neulasmaiset tai tasasoukat ja teräväkärkiset sekä usein jossain määrin käyrät. Lehden tyvi on ripsilaitainen. Pituutta lehdillä on tavallisesti noin 8-13 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 0,5-1 mm.
Kukinto muodostuu peräkkäisistä, hajallaan olevista kaksihaaraviuhkoista, jotka kärkiosastaan ovat harvakukkaiset tai toisinaan haarojen kärjessä on tiheitä kukkaryhmiä. Kukat ovat haarojen kärjessä ja yksittäin haarahangoissa. Kukintohaarojen tukilehdet ovat varsilehtien kaltaisia. Ylimpien osakukintojen tukilehdet ovat yleensä kukkien pituiset tai niitä pitemmät. Kukat ovat vihreät tai toisinaan punasävyiset, kaksineuvoiset, perättömät tai lyhytperäiset ja tavallisesti noin 3-4 mm pitkät. Terälehdet puuttuvat. Kukan tyvi eli kukkapohjus (maljakehä) on +/- kartiomainen ja kalju tai toispuolisesti harvakarvainen. Verhiönliuskoja on 5 tai joskus 4 ja ne ovat malliltaan kapeahkon kolmiomaiset sekä enintään 0,1 mm:n levyisesti ja kärkeä kohti kaveten valkoisen kalvolaitaiset. Pituutta niillä on noin 1,5-2 mm ja leveyttä 0,7-1 mm. Verhiönliuskojen asento on kukkiessakin yläviisto tai lähes pysty ja niiden kärjet ovat suorat. Näin ollen kukkivan kukan läpimitta on vain noin 1-2 mm. Myös kukinnan jälkeen ja hedelmävaiheessa verhiönliuskat ovat yläviistot tai pystyt.
Kukassa on selvästi verhiönliuskoja lyhyempiä heteitä 5, mutta yleensä niistä vain 2-3 on normaalisti kehittyneitä. Muiden ponnet puuttuvat tai ovat huonosti kehittyneitä ja tyhjiä. Normaalit ponnet ovat pyöreähköt ja keltaiset. Emin rihmamaisia vartaloita ja luotteja on 2. Hedelmä on 1-siemeninen, noin 3-4,5 mm pitkä pähkylä, joka jää siihen kiinnikasvaneen kukkapohjuksen ja verhiön sisään. Siemen on kooltaan noin 1 mm x 1,5 mm. Normaali kukinta-aika on kesä-syyskuu.
Höröjäsenruoho on Etelä- ja Keski-Suomessa yleinen muinaistulokas. Pohjoisraja kulkee Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan eliömaakuntien välisellä linjalla. Pohjoisempana se on harvinainen uustulokas. Se kasvaa lähinnä kuivilla kallioilla, kedoilla, pientareilla, tienvarsilla, pihoilla, hietikoilla ja myös viljelymailla. Muissa Pohjoismaissa taksonia esiintyy Ruotsissa ja Tanskassa sekä harvinaisena tulokkaana Norjassa. Kasviatlaksessa vain osa havainnoista on viety alalajitasolle. Sen vuoksi alla ovat linkit sekä lajitasoiselle että alalajitasoiselle esiintymiskartalle.
Myös toinen viherjäsenruohon alalaji, suppujäsenruoho, subsp. polycarpos, kasvaa Suomessa samalla levinneisyysalueella ja samanlaisilla kasvupaikoilla. Se on kuitenkin yleensä pysty ja kasvutavaltaan tiivis. Haarat ovat lyhyet ja kukat tiheinä sykeröinä. Varren keskiosan nivelvälien pituus on tavallisesti vähemmän kuin 10 mm. Suomessa kasvaa harvinaisena ja paikoin vakiintuneena tulokkaana myös vaaleajäsenruoho, S. perennis. Sen verhiönliuskat ovat leveästi valkoisen kalvolaitaiset ja niistä saa sen vuoksi terälehtimäisen vaikutelman. Kukka on avoimena läpimitaltaan noin 3.5-4,5 mm.
Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle viherjäsenruohon esiintymiskartalle Suomessa.
Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle höröjäsenruohon esiintymiskartalle Suomessa.
Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto
Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto










Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto
Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto