Scleranthus annuus subsp. annuus – viherjäsenruoho subsp. höröjäsenruoho

  • Scleranthus annuus L. – viherjäsenruoho
  • subsp. annuus – höröjäsenruoho
  • Scleranthus L. – jäsenruohot
  • Caryophyllaceae – kohokkikasvit

Viherjäsenruoho, Scleranthus annuus, jakautuu kahteen alalajiin, harittavahaaraiseen höröjäsenruohoon, subsp. annuus ja kasvutavaltaan tiiviiseen ja pystyyn suppujäsenruohoon, subsp. polycarpos. Tässä esiteltävä höröjäsenruoho on tieteellisen lajinimensä mukaisesti yksivuotinen tai toisinaan kaksivuotinen, varsiltaan yleensä hajanainen, rento ja koheneva tai harvemmin pysty ruoho. Sen pääjuuri on tavallisesti pysty, hoikka ja haarova. Kukattomia versoja ei yleensä kasva. Kukalliset versot ovat harvoin yksittäin, useimmiten useamman varren ryhmänä. Toisinaan kasvustot ovat mattomaisen tiheitä. Versot ovat tavallisesti noin 5-20 cm pitkät, vihreät tai toisinaan sinipunaiset ja useimmiten leveästi haarovat. Ne ovat toispuolisesti kähäräkarvaiset. Varsien keskiosan nivelten väli on tavallisesti 10-30 mm.

Lehdet ovat varren nivelkohdissa tyveltään yhdiskasvuisesti ja ruodittomasti vastakkain. Ne ovat vihreät, lähes neulasmaiset tai tasasoukat ja teräväkärkiset sekä usein jossain määrin käyrät. Lehden tyvi on ripsilaitainen. Pituutta lehdillä on tavallisesti noin 8-13 mm ja leveyttä leveimmältä kohtaa noin 0,5-1 mm.

Kukinto muodostuu peräkkäisistä, hajallaan olevista kaksihaaraviuhkoista, jotka kärkiosastaan ovat harvakukkaiset tai toisinaan haarojen kärjessä on tiheitä kukkaryhmiä. Kukat ovat haarojen kärjessä ja yksittäin haarahangoissa. Kukintohaarojen tukilehdet ovat varsilehtien kaltaisia. Ylimpien osakukintojen tukilehdet ovat yleensä kukkien pituiset tai niitä pitemmät. Kukat ovat vihreät tai toisinaan punasävyiset, kaksineuvoiset, perättömät tai lyhytperäiset ja tavallisesti noin 3-4 mm pitkät. Terälehdet puuttuvat. Kukan tyvi eli kukkapohjus (maljakehä) on +/- kartiomainen ja kalju tai toispuolisesti harvakarvainen. Verhiönliuskoja on 5 tai joskus 4 ja ne ovat malliltaan kapeahkon kolmiomaiset sekä enintään 0,1 mm:n levyisesti ja kärkeä kohti kaveten valkoisen kalvolaitaiset. Pituutta niillä on noin 1,5-2 mm ja leveyttä 0,7-1 mm.  Verhiönliuskojen asento on kukkiessakin yläviisto tai lähes pysty ja niiden kärjet ovat suorat. Näin ollen kukkivan kukan läpimitta on vain noin 1-2 mm. Myös kukinnan jälkeen ja hedelmävaiheessa verhiönliuskat ovat yläviistot tai pystyt.

Kukassa on selvästi verhiönliuskoja lyhyempiä heteitä 5, mutta yleensä niistä vain 2-3 on normaalisti kehittyneitä. Muiden ponnet puuttuvat tai ovat huonosti kehittyneitä ja tyhjiä. Normaalit ponnet ovat pyöreähköt ja keltaiset. Emin rihmamaisia vartaloita ja luotteja on 2. Hedelmä on 1-siemeninen, noin 3-4,5 mm pitkä pähkylä, joka jää siihen kiinnikasvaneen kukkapohjuksen ja verhiön sisään. Siemen on kooltaan noin 1 mm x 1,5 mm. Normaali kukinta-aika on kesä-syyskuu.

Höröjäsenruoho on Etelä- ja Keski-Suomessa yleinen muinaistulokas. Pohjoisraja kulkee Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan eliömaakuntien välisellä linjalla. Pohjoisempana se on harvinainen uustulokas. Se kasvaa lähinnä kuivilla kallioilla, kedoilla, pientareilla, tienvarsilla, pihoilla, hietikoilla ja myös viljelymailla. Muissa Pohjoismaissa taksonia esiintyy Ruotsissa ja Tanskassa sekä harvinaisena tulokkaana Norjassa. Kasviatlaksessa vain osa havainnoista on viety alalajitasolle. Sen vuoksi alla ovat linkit sekä lajitasoiselle että alalajitasoiselle esiintymiskartalle.

Myös toinen viherjäsenruohon alalaji, suppujäsenruoho, subsp. polycarpos, kasvaa Suomessa samalla levinneisyysalueella ja samanlaisilla kasvupaikoilla. Se on kuitenkin yleensä pysty ja kasvutavaltaan tiivis. Haarat ovat lyhyet ja kukat tiheinä sykeröinä. Varren keskiosan nivelvälien pituus on tavallisesti vähemmän kuin 10 mm. Suomessa kasvaa harvinaisena ja paikoin vakiintuneena tulokkaana myös vaaleajäsenruoho, S. perennis. Sen verhiönliuskat ovat leveästi valkoisen kalvolaitaiset ja niistä saa sen vuoksi terälehtimäisen vaikutelman. Kukka on avoimena läpimitaltaan noin 3.5-4,5 mm.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle viherjäsenruohon esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle höröjäsenruohon esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Scleranthus annuus subsp. annuus - viherjäsenruoho subsp. höröjäsenruoho on yleensä kasvutavaltaan rento, levittäytyvä ja siirottavahaarainen. Sen kukat ovat haarojen kärjessä usein muutaman kukan ryhminä tai kuvan tavoin isompinakin sykeröinä. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, Hirsimäenkadun ja Metsänväentien kulmauksessa oleva sorapintainen pysäköintialue, alueen laitahiekka, 4.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus subsp. annuus – viherjäsenruoho subsp. höröjäsenruoho on yleensä kasvutavaltaan rento, levittäytyvä ja siirottavahaarainen. Sen kukat ovat haarojen kärjessä usein muutaman kukan ryhminä tai kuvan tavoin isompinakin sykeröinä. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, Hirsimäenkadun ja Metsänväentien kulmauksessa oleva sorapintainen pysäköintialue, alueen laitahiekka, 4.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus subsp. annuus - viherjäsenruohon subsp. höröjäsenruohon kasvupaikkoja ovat mm. kuivat kalliot. Yksilöt ovat yleensä monivartisia. Kuvassa seuralaisena keltamaksaruoho, Sedum acre. EH, Hattula, Lahdentaka, Vanajaveden Vanajaniemi, Vohlion niemekkeen rantakalliot, 25.6.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus subsp. annuus – viherjäsenruohon subsp. höröjäsenruohon kasvupaikkoja ovat mm. kuivat kalliot. Yksilöt ovat yleensä monivartisia. Kuvassa seuralaisena keltamaksaruoho, Sedum acre. EH, Hattula, Lahdentaka, Vanajaveden Vanajaniemi, Vohlion niemekkeen rantakalliot, 25.6.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus subsp. annuus - viherjäsenruohon subsp. höröjäsenruohon varret ovat vihreät tai sinipunaiset ja yleensä noin 5-20 cm pitkät. Varsien keskiosan nivelten väli on tavallisesti 1-3 cm. EH, Hattula, Lahdentaka, Vanajaveden Vanajaniemi, Vohlion niemekkeen rantakalliot, 25.6.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus subsp. annuus – viherjäsenruohon subsp. höröjäsenruohon varret ovat vihreät tai sinipunaiset ja yleensä noin 5-20 cm pitkät. Varsien keskiosan nivelten väli on tavallisesti 1-3 cm. EH, Hattula, Lahdentaka, Vanajaveden Vanajaniemi, Vohlion niemekkeen rantakalliot, 25.6.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus subsp. annuus - viherjäsenruohon subsp. höröjäsenruohon ilmiasu on suomalaisen nimensä mukainen. Kukinto-osan haaromiskulma on leveä. Lehdet ovat nivelkohdissa ruodittomasti vastakkain. Ne ovat vihreät ja lähes neulasmaiset tai tasasoukat sekä tavallisesti noin 8-13 mm pitkät. Ylimpien osakukintojen tukilehdet ovat yleensä kukkien pituiset tai niitä pitemmät. EH, Hattula, Lahdentaka, Vanajaveden Vanajaniemi, Vohlion niemekkeen rantakalliot, 25.6.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus subsp. annuus – viherjäsenruohon subsp. höröjäsenruohon ilmiasu on suomalaisen nimensä mukainen. Kukinto-osan haaromiskulma on leveä. Lehdet ovat nivelkohdissa ruodittomasti vastakkain. Ne ovat vihreät ja lähes neulasmaiset tai tasasoukat sekä tavallisesti noin 8-13 mm pitkät. Ylimpien osakukintojen tukilehdet ovat yleensä kukkien pituiset tai niitä pitemmät. EH, Hattula, Lahdentaka, Vanajaveden Vanajaniemi, Vohlion niemekkeen rantakalliot, 25.6.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus subsp. annuus - viherjäsenruohon subsp. höröjäsenruohon kukat sijaitsevat useimmiten pieninä ryhminä haarojen kärjessä ja yksittäin haarahangoissa. EH, Hattula, Lahdentaka, Vanajaveden Vanajaniemi, Vohlion niemekkeen rantakalliot, 25.6.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus subsp. annuus – viherjäsenruohon subsp. höröjäsenruohon kukat sijaitsevat useimmiten pieninä ryhminä haarojen kärjessä ja yksittäin haarahangoissa. EH, Hattula, Lahdentaka, Vanajaveden Vanajaniemi, Vohlion niemekkeen rantakalliot, 25.6.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus subsp. annuus - viherjäsenruohon subsp. höröjäsenruohon kukat ovat perättömät tai hyvin lyhytperäiset. Kukkapohjuksineen kukalla on mittaa noin 3-4 mm. Verhiönliuskat ovat kukintavaiheessa enintään yläviistot, joten kukan läpimitta on vain noin 1-2 mm. EH, Hattula, Lahdentaka, Vanajaveden Vanajaniemi, Vohlion niemekkeen rantakalliot, 25.6.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus subsp. annuus – viherjäsenruohon subsp. höröjäsenruohon kukat ovat perättömät tai hyvin lyhytperäiset. Kukkapohjuksineen kukalla on mittaa noin 3-4 mm. Verhiönliuskat ovat kukintavaiheessa enintään yläviistot, joten kukan läpimitta on vain noin 1-2 mm. EH, Hattula, Lahdentaka, Vanajaveden Vanajaniemi, Vohlion niemekkeen rantakalliot, 25.6.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus subsp. annuus - viherjäsenruohon subsp. höröjäsenruohon kukan verhiönliuskoja on 5 tai joskus 4 ja ne ovat malliltaan kapeahkon kolmiomaiset sekä hyvin kapeasti valkoisen kalvolaitaiset. Pituutta niillä on noin 1,5-2 mm. Kapean kalvolaidan vuoksi kukan yleisväriksi muodostuu vihreä.  EH, Hattula, Lahdentaka, Vanajaveden Vanajaniemi, Vohlion niemekkeen rantakalliot, 25.6.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus subsp. annuus – viherjäsenruohon subsp. höröjäsenruohon kukan verhiönliuskoja on 5 tai joskus 4 ja ne ovat malliltaan kapeahkon kolmiomaiset sekä hyvin kapeasti valkoisen kalvolaitaiset. Pituutta niillä on noin 1,5-2 mm. Kapean kalvolaidan vuoksi kukan yleisväriksi muodostuu vihreä. EH, Hattula, Lahdentaka, Vanajaveden Vanajaniemi, Vohlion niemekkeen rantakalliot, 25.6.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus subsp. annuus - viherjäsenruohon subsp. höröjäsenruohon terälehdettömässä kukassa on verhiönliuskoja lyhyempiä heteitä viisi, mutta useimmiten niistä vain kaksi tai kolme on normaalisti kehittyneitä. Muiden ponnet puuttuvat tai ovat vajaasti kehittyneitä. Emin rihmamaisia vartaloita ja luotteja on kaksi. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, Hirsimäenkadun ja Metsänväentien kulmauksessa oleva sorapintainen pysäköintialue, alueen laitahiekka, 4.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus subsp. annuus – viherjäsenruohon subsp. höröjäsenruohon terälehdettömässä kukassa on verhiönliuskoja lyhyempiä heteitä viisi, mutta useimmiten niistä vain kaksi tai kolme on normaalisti kehittyneitä. Muiden ponnet puuttuvat tai ovat vajaasti kehittyneitä. Emin rihmamaisia vartaloita ja luotteja on kaksi. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, Hirsimäenkadun ja Metsänväentien kulmauksessa oleva sorapintainen pysäköintialue, alueen laitahiekka, 4.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus subsp. annuus - viherjäsenruohon subsp. höröjäsenruohon kukinnan jälkeen kehittyvä yksisiemeninen pähkylä jää kokonaan kukkapohjuksen ja verhiön sisään. Päällepäin se ei näy mitenkään. Oikean alakulman kukassa näkyy vielä emin kaksi rihmamaista luottia. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, Hirsimäenkadun ja Metsänväentien kulmauksessa oleva sorapintainen pysäköintialue, alueen laitahiekka, 4.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus subsp. annuus – viherjäsenruohon subsp. höröjäsenruohon kukinnan jälkeen kehittyvä yksisiemeninen pähkylä jää kokonaan kukkapohjuksen ja verhiön sisään. Päällepäin se ei näy mitenkään. Oikean alakulman kukassa näkyy vielä emin kaksi rihmamaista luottia. EH, Hämeenlinna, Loimalahti, Hirsimäki, Hirsimäenkadun ja Metsänväentien kulmauksessa oleva sorapintainen pysäköintialue, alueen laitahiekka, 4.7.2020. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus subsp. annuus - viherjäsenruohon subsp. höröjäsenruohon varret ja kukintohaarat ovat toispuolisesti ja lyhyesti kähäräkarvaiset. Varsilehdet ja haarojen tukilehdet ovat usein enemmän tai vähemmän käyrät.  EH, Hattula, Lahdentaka, Vanajaveden Vanajaniemi, Vohlion niemekkeen rantakalliot, 25.6.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.
Scleranthus annuus subsp. annuus – viherjäsenruohon subsp. höröjäsenruohon varret ja kukintohaarat ovat toispuolisesti ja lyhyesti kähäräkarvaiset. Varsilehdet ja haarojen tukilehdet ovat usein enemmän tai vähemmän käyrät. EH, Hattula, Lahdentaka, Vanajaveden Vanajaniemi, Vohlion niemekkeen rantakalliot, 25.6.2016. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto