Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. suomenlahdennurmikohokki

  • Silene vulgaris (Moench) Garcke – nurmikohokki
  • subsp. vulgaris – kaitanurmikohokki
  • var. litoralis (Rupr.) Jalas – suomenlahdennurmikohokki
  • Silene L. – kohokit
  • Caryophyllaceae – kohokkikasvit

Suomenlahdennurmikohokki, Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis, on monivuotinen, tavallisesti noin 20-50 cm korkea, alaosastaan koheneva ja monivartinen sekä vaaleansinivihreä ja kalju ruoho. Sen juurakko on vahva ja yläpäästään haarova. Haaroista kohoavat kukintovarret. Aluslehdet ovat ruodillisia ja kapeannsoikeita. Kukintovarsien tyveltä ne ovat jo lakastuneet. Varret ovat liereät, melko jäykät ja haarattomat tai yläosastaan haarovat. Vastakkaisia varsilehtipareja on yleensä 6-9. Niistä alimmat voivat olla hyvin lyhytruotisia ja muut ruodittomia. Lehdet ovat paksuhkoja, ehytlaitaisia, kapeanpuikeita, suikeita tai lähes tasasoukkia sekä teräväkärkisiä. Mitoiltaan lehtilapa on tavallisesti noin 2,5-7 cm pitkä ja leveimmältä kohtaa vain 0,4-0,6 cm leveä.

Kukinto-osa on noin 3-15 cm pitkä ja yleensä noin 3-15-kukkainen. Sen lehtihankaiset haarat ovat pystyt tai yläviistoon siirottavat, Kukat ovat ryhminä haarojen kärjissä. Teriön leveys on noin 20 mm. Kukkaperät ovat tavallisesti noin 5-20 mm pitkiä ja ohuita. Kukkien tukilehdet ovat kalvomaisia, kapean kolmiomaisia ja teräväkärkisiä sekä noin 3-8 mm pitkiä. Kukinnon kukkien asento vaihtelee liukuvasti pystystä sivulle siirottavaan ja nuokkuvaan. Kukat ovat kaksineuvoisia tai emikukkia. Verhiö on yhdislehtinen, pullea, kellomainen tai pyöreämuotoinen ja pyöreätyvinen sekä kärkihampaineen noin 10-15 mm pitkä ja 5-12 mm leveä. Kärkihampaita on 5 ja ne ovat kolmiomaiset ja noin 1-2 mm pitkät. Verhiön pohjaväri on yleensä vihertävä tai punertava. Pitkittäisiä pääsuonia on yleensä noin 15-20, mutta joka toinen suoni on usein heikosti erottuva. Lisäksi verhiö on tiheään verkkosuoninen. Suonitus on muuta väritystä tummempi.

Valkoisia terälehtiä on 5 ja ne ovat yleensä 15-20 mm pitkiä ja päästään ahtaasti kaksihalkoisia. Sivulle taittuva kärkiosa on noin 6-7 mm pitkä ja sen liuskat ovat 2-4 mm leveät, yleensä kärkeä kohti levenevät ja sen vuoksi hieman limittäiset. Ne ovat myös päästään epätasaisesti hampaiset. Kukan lisäteriö on pieni ja huomaamaton tai puuttuu kokonaan. Heteitä on 10 ja emin vartaloita ja luotteja 3. Hedelmä on lähes pallomainen, vihertävä tai kellanruskea kota, jonka pituus on noin 7-8 mm ja leveys 5-6 mm. Se jää kokonaan verhiön sisälle. Kota avautuu 5- tai 10-liuskaisesti. Siemenet ovat pyöreähköjä tai munuaismaisia, nystermäisiä ja lopulta lähes mustia sekä läpimitaltaan noin 1 mm. Normaali kukinta-aika on kesä-elokuu.

Suomenlahdennurmikohokki on alkuperäinen taksoni Suomessa ja sitä tavataan harvinaisena tai yleisehkönä Suomenlahden rannikkoeliömaakunnissa, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Etelä-Karjalassa. Taksonista on myös vanhoja havaintoja Ahvenanmaalta Perämeren pohjukkaan saakka, mutta nykyisin niiden katsotaan kuuluvan merikohokkiin, S. uniflora. Kasvupaikkoina ovat hiekkaiset, soraiset ja kivikkoiset merenrannat ja rantakallioiden raot sekä harvoin satama-alueiden liepeet. Suomenlahdennurmikohokkia ei esiinny muissa Pohjoismaissa.

Suomessa kasvaa laaja-alaisena muinais- tai uustulokkaana myös tämän alalajin, kaitanurmikohokin, nimimuunnos, ahonurmikohokki, var. vulgaris. Suomenlahdennurmikohokkiin verrattuna se on yleensä tummemman sinivihreä ja sen varret ovat pystyt. Lehdet ovat ohuemmat, selvästi leveämmät ja kukkia on enemmän. Lisäksi terälehtien kärkiosa on leveästi kaksijakoinen. Kuten edellä on todettu, suomenlahdennurmikohokki on länsirannikolla sekoitettu lähilajiin, merikohokkiin. Erotuksena nurmikohokkiin merikohokin kukinto on vain 1-5-kukkainen ja ylimmätkin tukilehdet ovat enintään kalvolaitaisia. Kukan lisäteriö on selvä ja terälehtien kärkiliuskat ovat 4-7,5 mm leveät.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle suomenlahdennurmikohokin esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki alalajitasoiselle Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. suomenlahdennurmikohokki muodostaa usein tiiviitä, laajahkoja kasvustotuppaita, joista varret kohenevasti kaartuvat ylöspäin. U, Helsinki, Kallahti, Kallahdenniemi, laaja, hiekkainen merenranta-alue, 8.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. suomenlahdennurmikohokki muodostaa usein tiiviitä, laajahkoja kasvustotuppaita, joista varret kohenevasti kaartuvat ylöspäin. U, Helsinki, Kallahti, Kallahdenniemi, laaja, hiekkainen merenranta-alue, 8.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. suomenlahdennurmikohokki on tavallisesti noin 20-50 cm korkea ja tiheälehtinen. Sen värisävy on vaaleansinivihreä ja yleensä vaaleampi kuin ahonurmikohokilla, var. vulgaris. U, Helsinki, Kallahti, Kallahdenniemi, laaja, hiekkainen merenranta-alue, 8.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. suomenlahdennurmikohokki on tavallisesti noin 20-50 cm korkea ja tiheälehtinen. Sen värisävy on vaaleansinivihreä ja yleensä vaaleampi kuin ahonurmikohokilla, var. vulgaris. U, Helsinki, Kallahti, Kallahdenniemi, laaja, hiekkainen merenranta-alue, 8.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. suomenlahdennurmikohokki on keskimäärin kukinnoltaan lyhyempi ja vähäkukkaisempi kuin ahonurmikohokki, var. vulgaris. Kukintovarressa on kukkia yleensä 3-15. U, Helsinki, Kallahti, Kallahdenniemi, laaja, hiekkainen merenranta-alue, 8.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. suomenlahdennurmikohokki on keskimäärin kukinnoltaan lyhyempi ja vähäkukkaisempi kuin ahonurmikohokki, var. vulgaris. Kukintovarressa on kukkia yleensä 3-15. U, Helsinki, Kallahti, Kallahdenniemi, laaja, hiekkainen merenranta-alue, 8.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. suomenlahdennurmikohokki on verhiöiltään yleensä punertava tai vihertävä. Verhiön pituus on kärkihampaineen noin 10-15 mm ja leveys 5-12 mm. Kukkien tukilehdet ovat kalvomaiset ja noin 3-8 mm pitkät. U, Helsinki, Kallahti, Kallahdenniemi, laaja, hiekkainen merenranta-alue, 8.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. suomenlahdennurmikohokki on verhiöiltään yleensä punertava tai vihertävä. Verhiön pituus on kärkihampaineen noin 10-15 mm ja leveys 5-12 mm. Kukkien tukilehdet ovat kalvomaiset ja noin 3-8 mm pitkät. U, Helsinki, Kallahti, Kallahdenniemi, laaja, hiekkainen merenranta-alue, 8.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. suomenlahdennurmikohokki on valkoteriöinen. Teriöiden läpimitta on noin 20 mm. Kukat ovat kaksineuvoisia (kuvassa) tai emikukkia. U, Helsinki, Kallahti, Kallahdenniemi, laaja, hiekkainen merenranta-alue, 8.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. suomenlahdennurmikohokki on valkoteriöinen. Teriöiden läpimitta on noin 20 mm. Kukat ovat kaksineuvoisia (kuvassa) tai emikukkia. U, Helsinki, Kallahti, Kallahdenniemi, laaja, hiekkainen merenranta-alue, 8.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. suomenlahdennurmikohokki on verhiöltään yhdislehtinen, kellomainen tai pyöreämuotoinen. Verhiössä on 15-20 pitkittäissuonta, joista osa erottuu heikommin. Lisäksi verhiö on tiheään verkkosuoninen. U, Helsinki, Kallahti, Kallahdenniemi, laaja, hiekkainen merenranta-alue, 8.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. suomenlahdennurmikohokki on verhiöltään yhdislehtinen, kellomainen tai pyöreämuotoinen. Verhiössä on 15-20 pitkittäissuonta, joista osa erottuu heikommin. Lisäksi verhiö on tiheään verkkosuoninen. U, Helsinki, Kallahti, Kallahdenniemi, laaja, hiekkainen merenranta-alue, 8.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. suomenlahdennurmikohokki eroaa ahonurmikohokista, var. vulgaris, terälehtien muodoltaan. Ahonurmikohokilla terälehtien kärkiosa on leveästi kaksijakoinen, kun taas suomenlahdennurmikohokilla kärki on ahtaasti halkoinen ja liuskat ovat usein vähän limittäiset. Oikeanpuolimmaisessa kukassa näkyy teriön suulla selvästi heikko, risalaitainen lisäteriö. U, Helsinki, Kallahti, Kallahdenniemi, laaja, hiekkainen merenranta-alue, 8.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. suomenlahdennurmikohokki eroaa ahonurmikohokista, var. vulgaris, terälehtien muodoltaan. Ahonurmikohokilla terälehtien kärkiosa on leveästi kaksijakoinen, kun taas suomenlahdennurmikohokilla kärki on ahtaasti halkoinen ja liuskat ovat usein vähän limittäiset. Oikeanpuolimmaisessa kukassa näkyy teriön suulla selvästi heikko, risalaitainen lisäteriö. U, Helsinki, Kallahti, Kallahdenniemi, laaja, hiekkainen merenranta-alue, 8.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. suomenlahdennurmikohokki poikkeaa ahonurmikohokista, var. vulgaris, myös lehtiensä puolesta, jotka ovat kapeanpuikeita, suikeita tai lähes tasasoukkia. Ahonurmikohokin lehdet ovat leveämuotoisempia. U, Helsinki, Kallahti, Kallahdenniemi, laaja, hiekkainen merenranta-alue, 8.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. suomenlahdennurmikohokki poikkeaa ahonurmikohokista, var. vulgaris, myös lehtiensä puolesta, jotka ovat kapeanpuikeita, suikeita tai lähes tasasoukkia. Ahonurmikohokin lehdet ovat leveämuotoisempia. U, Helsinki, Kallahti, Kallahdenniemi, laaja, hiekkainen merenranta-alue, 8.7.2013. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. suomenlahdennurmikohokki on kapealehtinen. Lehdet ovat kukintohaarojen alapuolella yleensä vain noin 4-6 mm leveitä. Pituutta niillä on tavallisesti noin 2,5-7 cm. Kuvan yksilöllä pituus on 2,5-3,5 cm ja kukintohaaroissa tietysti huomattavasti tätä vähemmän. EK, Kotka, Hovinsaari, satama-alue, Puolan laituri, sorapohjainen raidealue, 16.8.1997. Kuva näytteestä 23.11.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. litoralis – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. suomenlahdennurmikohokki on kapealehtinen. Lehdet ovat kukintohaarojen alapuolella yleensä vain noin 4-6 mm leveitä. Pituutta niillä on tavallisesti noin 2,5-7 cm. Kuvan yksilöllä pituus on 2,5-3,5 cm ja kukintohaaroissa tietysti huomattavasti tätä vähemmän. EK, Kotka, Hovinsaari, satama-alue, Puolan laituri, sorapohjainen raidealue, 16.8.1997. Kuva näytteestä 23.11.2019. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto