Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki

  • Silene vulgaris (Moench) Garcke – nurmikohokki
  • subsp. vulgaris – kaitanurmikohokki
  • var. vulgaris – ahonurmikohokki
  • Silene L. – kohokit
  • Caryophyllaceae – kohokkikasvit

Ahonurmikohokki, Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris, on monivuotinen, tavallisesti noin 40-80 cm korkea, pysty ja monivartinen sekä sinivihreä ja kalju ruoho. Sen juurakko on vahva ja yläpäästään haarova. Haaroista kohoavat kukintovarret. Aluslehdet ovat ruodillisia ja leveänsoikeita. Kukintovarsien tyveltä ne ovat jo lakastuneet. Varret ovat liereät, melko jäykät ja haarattomat tai yläosastaan haarovat. Vastakkaisia varsilehtipareja on yleensä 6-9. Niistä alimmat voivat olla hyvin lyhytruotisia ja muut ruodittomia. Lehdet ovat ohuita, ehytlaitaisia, puikeita tai kapean puikeita ja alaosassa myös kapean vastapuikeita sekä teräväkärkisiä. Toisinaan lehtireunoissa voi esiintyä myös ripsisyyttä. Mitoiltaan lehtilapa on tavallisesti noin 3-10 cm pitkä ja leveimmältä kohtaa 0,5-2.5 cm leveä.

Kukinto-osa on noin 5-20 cm pitkä ja sen lehtihankaiset haarat ovat pystyt tai yläviistoon siirottavat, Kukat ovat ryhminä haarojen kärjissä. Teriön leveys on noin 20-25 mm. Kukkaperät ovat tavallisesti noin 5-20 mm pitkiä ja ohuita. Kukkien tukilehdet ovat kalvomaisia, kapean kolmiomaisia ja teräväkärkisiä sekä noin 3-8 mm pitkiä. Kukinnon kukkien asento vaihtelee liukuvasti pystystä sivulle siirottavaan ja nuokkuvaan. Kukat ovat kaksineuvoisia tai emikukkia. Verhiö on yhdislehtinen, pullea, kellomainen tai pyöreämuotoinen ja pyöreätyvinen sekä kärkihampaineen noin 15-20 mm pitkä ja 7-15 mm leveä. Kärkihampaita on 5 ja ne ovat kolmiomaiset ja noin 2-2,5 mm pitkät. Verhiön pohjaväri vaihtelee vaaleanharmaasta vihreän kautta punertavaan. Pitkittäisiä pääsuonia on yleensä noin 20 ja lisäksi verhiö on tiheään verkkosuoninen. Suonitus on muuta väritystä tummempi.

Valkoisia tai harvoin vähän punertavia terälehtiä on 5 ja ne ovat yleensä 15-25 mm pitkiä ja päästään syvään ja leveästi kaksijakoisia. Sivulle taittuva kärkiosa on noin 5-8 mm pitkä ja sen liuskat ovat 3-5 mm leveät, yleensä kärkeä kohti levenevät ja päästään epätasaisesti hampaiset. Kukan lisäteriö on pieni ja huomaamaton tai puuttuu kokonaan. Heteitä on 10 ja emin vartaloita ja luotteja 3, toisinaan kuitenkin 4. Hedelmä on lähes pallomainen, vihertävä tai kellanruskea kota, jonka pituus on noin 8-9 mm ja leveys 6-7 mm. Se jää kokonaan verhiön sisälle. Kota avautuu 5- tai 10-liuskaisesti. Siemenet ovat pyöreähköjä tai munuaismaisia, nystermäisiä ja lopulta lähes mustia sekä läpimitaltaan noin 1-1,5 mm. Normaali kukinta-aika on kesä-elokuu.

Ahonurmikohokkia on tavattu Suomen kaikista eliömaakunnista. Se on yleisehkö muinaistulokas valtaosassa eliömaakuntia Kainuun ja Oulun Pohjanmaan eliömaakuntiin saakka. Tästä ylöspäin se on yleisehkö tai harvinainen ja monin paikoin vakiintunut uustulokas. Kasvupaikkoina ovat lähinnä kuivahkot niityt, kedot, pellot ja niiden pientareet, tien- ja radanvarret, satama- teollisuus- ja joutomaa-alueet sekä asutuskeskusten liepeet. Muissa Pohjoismaissa ahonurmikohokkia esiintyy Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Suomessa kasvaa alkuperäisenä Suomenlahden rannikolla tämän alalajin, kaitanurmikohokin, toinen muunnos, suomenlahdennurmikohokki, var. litoralis. Ahonurmikohokkiin verrattuna se on yleensä vaaleamman sinivihreä ja sen varret ovat tyvestä kohenevat. Lehdet ovat paksummat, selvästi kapeammat ja kukkia on vähemmän. Lisäksi terälehtien kärkiosa on ahtaasti kaksihalkoinen. Pitkin Suomen länsirannikkoa kasvaa nurmikohokin lähilaji, merikohokki, S. uniflora. Sen kukinto on vain 1-5-kukkainen ja ylimmätkin tukilehdet ovat enintään kalvolaitaisia. Kukan lisäteriö on selvä ja terälehtien kärkiliuskat ovat 4-7,5 mm leveät.

Linkki Kasviatlaksen reaaliaikaiselle ahonurmikohokin esiintymiskartalle Suomessa.

Linkki alalajitasoiselle Euroopan ja Välimeren alueen maa- tai aluekohtaiselle esiintymiskartalle (The Euro+Med Plantbase).

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto

Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki on tavallisesti monivartinen, sinertävän vihreä ja kukinnoltaan harsuhko. EH, Hattula, Parola, Alppilanmäki, Hattulantien laitaruohikko, 25.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki on tavallisesti monivartinen, sinertävän vihreä ja kukinnoltaan harsuhko. EH, Hattula, Parola, Alppilanmäki, Hattulantien laitaruohikko, 25.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki on ulkomuodoltaan ja muiltakin tuntomerkeiltään varsin muunteleva taksoni. Toisinaan sen kukinnot ovat harsuuden sijasta hyvinkin tiheäkukkaisia. PK, Lieksa, Koli, alaparkkipaikan laitaruohikko, 10.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki on ulkomuodoltaan ja muiltakin tuntomerkeiltään varsin muunteleva taksoni. Toisinaan sen kukinnot ovat harsuuden sijasta hyvinkin tiheäkukkaisia. PK, Lieksa, Koli, alaparkkipaikan laitaruohikko, 10.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki voi monimuotoisuudessaan toisinaan hukata sinivihreän värisävynsäkin. EH, Hämeenlinna, Majalahti, Louhoksentien varren maankaatopaikka, 8.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki voi monimuotoisuudessaan toisinaan hukata sinivihreän värisävynsäkin. EH, Hämeenlinna, Majalahti, Louhoksentien varren maankaatopaikka, 8.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki haaroo kukintovarsiensa yläosasta. Yhdislehtisten verhiöiden väri on hyvin muunteleva vaihdellen vaaleanharmaasta vihreän kautta eri tavoin punertavaan. EH, Hämeenlinna, Majalahti, Louhoksentien varren maankaatopaikka, 8.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki haaroo kukintovarsiensa yläosasta. Yhdislehtisten verhiöiden väri on hyvin muunteleva vaihdellen vaaleanharmaasta vihreän kautta eri tavoin punertavaan. EH, Hämeenlinna, Majalahti, Louhoksentien varren maankaatopaikka, 8.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki voi olla verhiöiltään hyvin vaaleanharmaa, jopa lähes valkoinen. Suonitus on aina muuta väritystä tummempi, yleensä vihreä- tai punasävyinen. Kukat ovat joko kaksineuvoisia tai emikukkia. Pölytysajan pidentämiseksi kymmenen hedettä kehittyy yleensä kahdessa vuorossa. Palhot ovat kärkiosastaan tavallisesti sinipunaiset. PK, Lieksa, Koli, alaparkkipaikan laitaruohikko, 10.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki voi olla verhiöiltään hyvin vaaleanharmaa, jopa lähes valkoinen. Suonitus on aina muuta väritystä tummempi, yleensä vihreä- tai punasävyinen. Kukat ovat joko kaksineuvoisia tai emikukkia. Pölytysajan pidentämiseksi kymmenen hedettä kehittyy yleensä kahdessa vuorossa. Palhot ovat kärkiosastaan tavallisesti sinipunaiset. PK, Lieksa, Koli, alaparkkipaikan laitaruohikko, 10.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki on yksikotinen, mutta sen samassa yksilössä ja kukintohaarassakin on usein sekaisin kaksineuvoisia kukkia ja pelkkiä emikukkia. Ylimpänä on kaksineuvoinen kukka, jonka vihreäponsiset heteet ovat vasta kehittymässä. Vasemmalla ja oikealla on pelkkä emikukka. Terälehtien syväjakoiset kärkiliuskat yleensä levenevät voimakkaasti kärkeään kohti. EH, Hattula, Parola, Alppilanmäki, Hattulantien laitaruohikko, 25.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki on yksikotinen, mutta sen samassa yksilössä ja kukintohaarassakin on usein sekaisin kaksineuvoisia kukkia ja pelkkiä emikukkia. Ylimpänä on kaksineuvoinen kukka, jonka vihreäponsiset heteet ovat vasta kehittymässä. Vasemmalla ja oikealla on pelkkä emikukka. Terälehtien syväjakoiset kärkiliuskat yleensä levenevät voimakkaasti kärkeään kohti. EH, Hattula, Parola, Alppilanmäki, Hattulantien laitaruohikko, 25.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki muuntelee verhiöiden värin lisäksi myös niiden muodon suhteen. Kuvan kukissa vaaleapohjaiset, punertavasuoniset verhiöt ovat kellomaisia, mutta eivät kovinkaan pulleita. Myös terälehtien liuskat ovat muiden kuvien kukkia kapeammat ja kouruiset. ES, Lappeenranta, keskusta, vanha ratavalli Ratakadun sillan ja Snellmaninkadun sillan välillä, 11.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki muuntelee verhiöiden värin lisäksi myös niiden muodon suhteen. Kuvan kukissa vaaleapohjaiset, punertavasuoniset verhiöt ovat kellomaisia, mutta eivät kovinkaan pulleita. Myös terälehtien liuskat ovat muiden kuvien kukkia kapeammat ja kouruiset. ES, Lappeenranta, keskusta, vanha ratavalli Ratakadun sillan ja Snellmaninkadun sillan välillä, 11.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki on verhiöiltään tavallisesti pullea, toisinaan lähes pallomainen. Vasemmalla ylhäällä on emikukka ja sen alapuolella kaksineuvoinen kukka. Niiden verhiöiden muodossa ei ole eroja. Verhiöissä on noin 20 pitkittäissuonta, jonka lisäksi pinta on tiheään verkkosuoninen. Verhiö on kärkihampaineen noin 15-20 mm pitkä ja 7-15 mm leveä. EH, Hattula, Parola, Alppilanmäki, Hattulantien laitaruohikko, 25.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki on verhiöiltään tavallisesti pullea, toisinaan lähes pallomainen. Vasemmalla ylhäällä on emikukka ja sen alapuolella kaksineuvoinen kukka. Niiden verhiöiden muodossa ei ole eroja. Verhiöissä on noin 20 pitkittäissuonta, jonka lisäksi pinta on tiheään verkkosuoninen. Verhiö on kärkihampaineen noin 15-20 mm pitkä ja 7-15 mm leveä. EH, Hattula, Parola, Alppilanmäki, Hattulantien laitaruohikko, 25.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki on kukkateriön nielultaan hyvin väljä. Kuvan keskimmäisestä kukasta näkyy hyvin terälehtien rakenne. Niiden kokonaispituus on 15-25 mm. Kapeneva tyviosa yltää syvälle nieluun. Terälehden laajenneesta keskiosasta lähtee lähes tyveen saakka kaksiliuskainen eli kaksijakoinen kärkiosa. Lisäteriötä on lähikuvastakin mahdoton erottaa, joten se ehkä puuttuu kokonaan kuvan kukista. EH, Hämeenlinna, Majalahti, Louhoksentien varren maankaatopaikka, 8.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki on kukkateriön nielultaan hyvin väljä. Kuvan keskimmäisestä kukasta näkyy hyvin terälehtien rakenne. Niiden kokonaispituus on 15-25 mm. Kapeneva tyviosa yltää syvälle nieluun. Terälehden laajenneesta keskiosasta lähtee lähes tyveen saakka kaksiliuskainen eli kaksijakoinen kärkiosa. Lisäteriötä on lähikuvastakin mahdoton erottaa, joten se ehkä puuttuu kokonaan kuvan kukista. EH, Hämeenlinna, Majalahti, Louhoksentien varren maankaatopaikka, 8.7.2012. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki palkitsee tarkkaavaisen havainnoijansa muuntelun lisäksi myös pienillä erikoisuuksilla. Kasvioppaiden mukaan kohokkien suvun emiö on 3- tai 5-luottinen ja nurmikohokilla luotteja on kolme. Kuvan emikukassa luotteja on kuitenkin selvästi neljä. Tällä kasvupaikalla oli muitakin 4-luottisia kukkia. Niitä näkee tarkkaan katsoen myös muualla kuvasarjassa. EH, Hattula, Parola, Alppilanmäki, Hattulantien laitaruohikko, 25.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki palkitsee tarkkaavaisen havainnoijansa muuntelun lisäksi myös pienillä erikoisuuksilla. Kasvioppaiden mukaan kohokkien suvun emiö on 3- tai 5-luottinen ja nurmikohokilla luotteja on kolme. Kuvan emikukassa luotteja on kuitenkin selvästi neljä. Tällä kasvupaikalla oli muitakin 4-luottisia kukkia. Niitä näkee tarkkaan katsoen myös muualla kuvasarjassa. EH, Hattula, Parola, Alppilanmäki, Hattulantien laitaruohikko, 25.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki on terälehtiensä kärkiosasta lähes koko matkalta ja yleensä leveästi kaksijakoinen. Suomenlahdennurmikohokilla, var. litoralis, terälehden kärki on yleensä ahtaasti kaksihalkoinen. Molemmilla muunnoksilla terälehtien kärjet ovat tavallisesti epäsäännöllisesti hampaisia. PK, Lieksa, Koli, alaparkkipaikan laitaruohikko, 10.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki on terälehtiensä kärkiosasta lähes koko matkalta ja yleensä leveästi kaksijakoinen. Suomenlahdennurmikohokilla, var. litoralis, terälehden kärki on yleensä ahtaasti kaksihalkoinen. Molemmilla muunnoksilla terälehtien kärjet ovat tavallisesti epäsäännöllisesti hampaisia. PK, Lieksa, Koli, alaparkkipaikan laitaruohikko, 10.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki kiinnittää huomiota väljillä ja teriöön nähden ylisuurilla verhiöillään. Mittakaava jatkuu loppuun asti. Kehittyvät ja kypsätkin kodat jäävät kokonaan piiloon verhiön sisälle. PK, Lieksa, Koli, alaparkkipaikan laitaruohikko, 10.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki kiinnittää huomiota väljillä ja teriöön nähden ylisuurilla verhiöillään. Mittakaava jatkuu loppuun asti. Kehittyvät ja kypsätkin kodat jäävät kokonaan piiloon verhiön sisälle. PK, Lieksa, Koli, alaparkkipaikan laitaruohikko, 10.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris - nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki on lehdiltään ja varsiltaan yleensä sinivihreä. Vastakkaiset varsilehtiparit ovat puikeita tai kapean puikeita ja alaosassa myös kapean vastapuikeita sekä teräväkärkisiä. Mitoiltaan lehtilapa on tavallisesti noin 3-10 cm pitkä ja leveimmältä kohtaa 0,5-2.5 cm leveä. EH, Hattula, Parola, Alppilanmäki, Hattulantien laitaruohikko, 25.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.
Silene vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris – nurmikohokki subsp. kaitanurmikohokki var. ahonurmikohokki on lehdiltään ja varsiltaan yleensä sinivihreä. Vastakkaiset varsilehtiparit ovat puikeita tai kapean puikeita ja alaosassa myös kapean vastapuikeita sekä teräväkärkisiä. Mitoiltaan lehtilapa on tavallisesti noin 3-10 cm pitkä ja leveimmältä kohtaa 0,5-2.5 cm leveä. EH, Hattula, Parola, Alppilanmäki, Hattulantien laitaruohikko, 25.7.2011. Copyright Hannu Kämäräinen.

Tieteelliset nimet – aakkosellinen hakemisto
Suomalaiset nimet – aakkosellinen hakemisto

Kasvit heimoittain – aakkosellinen hakemisto